Az önce " #GM9Pro Uzay Gri" modelini aldım. Umarım pişman olmam.
Uzun zamandır sıfır telefon almıyordum 🙂 General Mobile 4G kullanıyorum şu an custom rom ile bakalım GM9Pro nasıl deneyim sunacak ne kadar götürecek

edit:gm101 kodu ile 1529.10₺

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 24
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 21

'Adli Google' kullanıma açıldı (Adli Veri Bankası Projesi)

Adalet Bakanlığı tarafından yargı alanında yapılan ve yapılacak çalışmalarda, ihtiyaç duyulan adli verilere 'tek tık'la ulaşılmasını sağlayacak olan 'Adli Veri Bankası Projesi' hayata geçti.
BeğenFavori PaylaşYorum yap

İyi akşamlar Teknoseyir takipçileri, bir #tozluraflar bölümü ile karşınızdayım. Bu bölümde sizlere Atari 7800 ün hayatını ve başarısızlık öyküsünü anlatacağım. Umarım beğeneceğiniz aynı zamanda çok uzun olmayan bir bölüm olur.

Bildiğiniz gibi konsol 1984 yılında üretime hazır hale getilirsede 1986 yılında piyasaya sürülür. Bu karar ne yazıkki konsolun başarısızlığını etkileyen önemli bir etmen olur. 1984 yılında özellikle Amerika piyasasında başsız kalan konsol piyasasının 1986 yılında Nes ve Master System gibi iki önemli oyuncusu olur.
2 sene ile kaybettikleri bununla da sınırlı kalmaz. Nintendo firması; konsolu için oyun üretmek isteyen firmalara rakipsizlik antlaşması(ben salladım böyle bir adı yok) imzalar. Nes bölümünde de anlattığım gibi bu antlaşmayı imzalayan oyun üreten firmalar başka bir konsol için oyun üretmeleri yasaklanır. Bu problem yüzünden Sega'nın da canının çok yandığını belirtmek ve kendi içindeki oyun üreticileri ile ayakta kalmaya çalıştığını söylersek pek yanılmayız, Atarinin iddiasını kaybetmiş oyun üreticileri ile bu baskının altında kalması zor olurdu ki kalkamadı.
Bunun dışında iki senelik gecikmenin bir başka etkisi ise ne yazık ki konsolun eskimesi. Konsol 1984 yılında piyasaya çıksa rakipleri daha kafalarını pencereden çıkartamadan dönemi için gelişmiş özellikleri ile piyasanın tozunu attırabilecekken, ne yazık ki rakiplerinden geç çıkmasının etkisi ile önemli bir avantajı kaybeder.

_________________________________________________________________________
Konsolun teknik anlamda zayıflıklarından bahsedecek olursak iyice parçalar yerine otulur.
Atari 7800 donanım olarak rakiplerinden geride olduğunu söylemek mümkün değil. Özellikle grafik konusunda rakipleri ile başa baş mücadele etmekte. İşlemci ise Nes ile büyük oranda benzer. Yani bu konuda da rakiplerinden çokta geri kalmamakta.
Gelerim ses konusuna yani dananın kuyruğunun koptuğu yere. Atari 2600 ile tıpatıp aynı sese sahip olan konsol, rakiplerinin oldukça gerisinde kalmakta. Rakipleri en az 4 kanal sese sahipken Atari 7800 sadece 2 kanal ses vermekte.

Bunlar konsolun zayıf yönü ve başarısızlığının görünür nedenleri. Başarısızlığının görünmeyen nedenlerinden biride fikirsel ayrılıklar(vay be söze bak). Atari 5200 ün ismine bakarsak 2600 rakamının iki katı alınalak elde edilmiş(gerçi SuperSystem diye takma adı var).Atari 7800 ise 2600 ün üç katı alınarak elde edilmiş(onunda takma adı ProSystem takma adı verirmiş). Bundan da anlayacağınız gibi 2600 adının başarısına sığınma çabasını fark edebiliriz. Buna başarılı cihazın gölgesinde yaşamakta diyebiliriz. Bu bir çok firmaya başarısızlık getiren bu hamle Atarinin de sonunu hazırlayan etkenlerden biri. Bir başka deyişle lanet de diyebiliriz, kendi ürününün gölgesinden kurtulamamış da diyebiliriz.

Bunun yarattığı bir başka felaket ise Atari 7800 de 2600 konsolu ile uyumluluk yaratma çabası. Atari 5200 ün en büyük eleştri konusu olan 2600 oyunlarını çalıştıramamasını sorununu Atari 7800 gibi yeni bir konsolda giderilmeye çalışılmış. Ancak Atari 5200 nesil itibari ve çıkış tarihi ile Atari 2600 e yakın olması yüzünden bu eleştiri mantık çerçevesi içinde değerlendirilebilir ama Atari 7800 yeni bir dönemin cihazı olduğu için geriye uyumluluk göz ardı edilebilir bir problem davranılabilir. Bu geriye uyumluluk inadıyüzünden belki daha gelişmiş sese sahip bir cihaz olacak iken eski nesil ses ile yetinilmek zorunda kalınılmış.(bu uyumluluğun olmadığı Atari 5200 ün daha gerişmiş sesi var)
Atarinin başka bir sorunuda yönetim sorunu. Şirketin başına Commodore dan ayrılan Jack Tramiel geçtiği için biranda firmanın vizyonu değişir. Jack Tramiel şirketin bütün gücünü 16 bitlik bilgisayar üretimine yönlendirdiği için Atari 7800 ölü doğar. Yazılım desteği de gelmeyince konsol hem alıcısı hemde satıcısı için ölü bir yatırım olarak görürür.(Özel üretim 59 oyun piyasaya çıkar. Gerçi bütün 2600 oyununu çalıştılır ama ...)

Bu bahsettiğim nedenler yüzünden konsol başarısız olur. Tüm başarısızlığa rağmen 1986 yılında piyasaya çıkan konsol 1992 ye kadar piyasada bulunmayı başalır. Nintendo dünya çapında 62 milyon satarken ,Sega Master System 15 milyon satarken Atari 7800 sadece Amerika piyasasını önemsediği için sadece 2 milyon konsol satabilmiş durumda.
__________________________________________________________________________
Konsolun başarısızlık nedenini anlattığım bu yazımı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki bölümde bu konsolun başarılı olabilmesi için hangi sartların sağlanması gerektiğini anlatacağım. Şimdilik hoşçakalın.
__________________________________________________________________________
#akış
Kaynak:
http://www.videogameconsolelibrary.com/pg80-7800.htm#page=games
http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=898&st=2
https://en.wikipedia.org/wiki/Atari_7800

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • aMeLeDeRViS @ameledervis

    Guzel yazi, birazcik daha imla kurallarina itina ile super olacak... 👍👌
    Araya gorseller eklemeyi ihmal etmeyin 😀

    • emirclio @emirclio

      Yine mi yaptık imla hatası. (4 kez üstünden geçtim)
      Son bir düzenleme daha yaptım. Bundan daha az hata yapamam. Zaten türkçe yazıp okumakta eğitim hayatımda uzağım(ingilizce ana dilim gibi kullanmaya çalışıyorum).
      R ve L konusundaki hatalara pek takılmayın.
      Not 2: Atari 7800 ü tanıttığım üçüncü yazı dizisi olduğu için ekleyecek pek görsel kalmadı. Birçoğunu önceki bölümlerde eklediğim için bir kez daha koymaya gerek görmedim

    • aMeLeDeRViS @ameledervis

      @emirclio
      "de" baglaci ve "de" eki konusunda karmasa yasiyorsunuz...

      Baglac olan "de" dahi yada bile anlami katarken ek olan "de" aitlik, durum, yer anlami katar ve cumlenin anlamini degistirir.

      Bakin size kisa bir formul veriyim, bu formul genelde isler...
      Eger kelimeden "de" cikarinca anlam degismiyorsa o bir baglactir, degisiyorsa ektir.

      "Kalemi evde unuttum" cikaralim "Kalemi ev unuttum" anlam bozuldu.
      "Bizim ev de yandi" cikaralim "Bizim ev yandi" degisse de anlam bozulmadi.

      Bir de...
      Kesme isareti butun ozel isimlerde kullanilmalidir, Commodore dan degil Commodore'dan...
      Yine rakamlardan sonra da kesme isareti konulur "7800 de" degil "7800'de" cunki ilk halinde 7800 bile anlami katar 🙂

      Hatta,
      "Bugun Bogazim'dan yemek gecmedi" yazarsaniz yanlis olurken "Bugun Bogaz'dan gemiler gecti" demek dogru sekli olur. Cunki ikinci ornekteki "Bogaz" ozel bir isimdir.

      Noktadan sonra "(" kullanmamaya ozen gosterin ve ayri yazin yada isaret koyup yazi bitimine not olarak ekleyin.

      Bunlari sizin daha kolay dikkat edebilmeniz icin yaziyorum, yanlis anlamayin.
      Okuyucu yorumda hata yapar, ama yazar yaptiginda goze batar 😀

      Yoksa benim icin onemli degil, okur begenir gecerim 🙂

    • arandur @arandur

      @ameledervis her daim rahatsız olduğum imla hatalarını açıklamalarla belirtmen takdire şayan. Şahsım adına dikkat ediyorum ama karmaşa yaşadığım 'her şey', 'hiçbir', 'pek çok' tarzı kelimeler, yapılar var. Bunlarda uygulanan kuralı aklımıza sokabileceğimiz bir açıklama var mı?

    • aMeLeDeRViS @ameledervis

      @arandur
      Oncelikle hepsi icin bir kural anlatamam yani o kadar fazla dil bilgisi uzmani degilim ama ipucu olarak sunlari soyleyebilirim. (Ileri derecede dilbilgisi oldugundan hatam olabilir)

      "Sey" bir isimdir ve her zaman ayri yazilmalidir. Fakat "Sey" icin bir kolaylik var...

      "Her sey yerli yerine" cumlesinden "sey" yerine kitap koyalim...
      "Her kitap yerli yerine" gordugumuz gibi anlam bozulmadi...
      "Herkitap" yazilir mi? Yazilmaz 🙂

      Yada "her" yerine "butun" koyarak da yapabilirsiniz...

      "Her sey degisti / Butun seyler degisti"

      "Hicbir, Herbir" kullanildiklari yere ve ture gore degisir...
      "Hicbir insan bunu yapmaz"
      "Hic, bir insan bunu yapar mi?

      Yer degistirelim"
      "Bir insan hic bunu yapar mi?" bakin bozulmadi...
      "Bir insan bunu hic yapmaz" bozuldu/degisti.

      "Pek cok" icin de "Pek" cikarildiginda anlam bozulmuyor o yuzden ayri yazilir.
      "Pek cok kereler / cok kereler"

      Cogu kisi ki buna ben de dahil boyle dilbilgisi hatalari yapiyoruz, imla daha cok goze batiyor yazimlarda.