Az önce " #GM9Pro Uzay Gri" modelini aldım. Umarım pişman olmam.
Uzun zamandır sıfır telefon almıyordum 🙂 General Mobile 4G kullanıyorum şu an custom rom ile bakalım GM9Pro nasıl deneyim sunacak ne kadar götürecek
edit:gm101 kodu ile 1529.10₺

Az önce " #GM9Pro Uzay Gri" modelini aldım. Umarım pişman olmam.
Uzun zamandır sıfır telefon almıyordum 🙂 General Mobile 4G kullanıyorum şu an custom rom ile bakalım GM9Pro nasıl deneyim sunacak ne kadar götürecek
edit:gm101 kodu ile 1529.10₺
E-Devlet'te yılda birkaç kez girip kontrol etmemiz gereken yerler: (Sürekli güncellenecek)
BTK Abonelik Sorgulama (Borç, alacak, abonelik vs)
Siyasi partiye üye olup olmadığınızı sorgulama
Sendikaya üye olup olmadığınızı sorgulama
Adınıza kurulmuş şirket sorgulama
Ekleme yapanlara teşekkürler.
#akış #HaftalıkGündemeMalzeme
İyi akşamlar Teknoseyir takipçileri, bir #tozluraflar bölümü ile karşınızdayım. Bu bölümde sizlere Atari 7800 ün hayatını ve başarısızlık öyküsünü anlatacağım. Umarım beğeneceğiniz aynı zamanda çok uzun olmayan bir bölüm olur.
Bildiğiniz gibi konsol 1984 yılında üretime hazır hale getilirsede 1986 yılında piyasaya sürülür. Bu karar ne yazıkki konsolun başarısızlığını etkileyen önemli bir etmen olur. 1984 yılında özellikle Amerika piyasasında başsız kalan konsol piyasasının 1986 yılında Nes ve Master System gibi iki önemli oyuncusu olur.
2 sene ile kaybettikleri bununla da sınırlı kalmaz. Nintendo firması; konsolu için oyun üretmek isteyen firmalara rakipsizlik antlaşması(ben salladım böyle bir adı yok) imzalar. Nes bölümünde de anlattığım gibi bu antlaşmayı imzalayan oyun üreten firmalar başka bir konsol için oyun üretmeleri yasaklanır. Bu problem yüzünden Sega'nın da canının çok yandığını belirtmek ve kendi içindeki oyun üreticileri ile ayakta kalmaya çalıştığını söylersek pek yanılmayız, Atarinin iddiasını kaybetmiş oyun üreticileri ile bu baskının altında kalması zor olurdu ki kalkamadı.
Bunun dışında iki senelik gecikmenin bir başka etkisi ise ne yazık ki konsolun eskimesi. Konsol 1984 yılında piyasaya çıksa rakipleri daha kafalarını pencereden çıkartamadan dönemi için gelişmiş özellikleri ile piyasanın tozunu attırabilecekken, ne yazık ki rakiplerinden geç çıkmasının etkisi ile önemli bir avantajı kaybeder.
_________________________________________________________________________
Konsolun teknik anlamda zayıflıklarından bahsedecek olursak iyice parçalar yerine otulur.
Atari 7800 donanım olarak rakiplerinden geride olduğunu söylemek mümkün değil. Özellikle grafik konusunda rakipleri ile başa baş mücadele etmekte. İşlemci ise Nes ile büyük oranda benzer. Yani bu konuda da rakiplerinden çokta geri kalmamakta.
Gelerim ses konusuna yani dananın kuyruğunun koptuğu yere. Atari 2600 ile tıpatıp aynı sese sahip olan konsol, rakiplerinin oldukça gerisinde kalmakta. Rakipleri en az 4 kanal sese sahipken Atari 7800 sadece 2 kanal ses vermekte.
Bunlar konsolun zayıf yönü ve başarısızlığının görünür nedenleri. Başarısızlığının görünmeyen nedenlerinden biride fikirsel ayrılıklar(vay be söze bak). Atari 5200 ün ismine bakarsak 2600 rakamının iki katı alınalak elde edilmiş(gerçi SuperSystem diye takma adı var).Atari 7800 ise 2600 ün üç katı alınarak elde edilmiş(onunda takma adı ProSystem takma adı verirmiş). Bundan da anlayacağınız gibi 2600 adının başarısına sığınma çabasını fark edebiliriz. Buna başarılı cihazın gölgesinde yaşamakta diyebiliriz. Bu bir çok firmaya başarısızlık getiren bu hamle Atarinin de sonunu hazırlayan etkenlerden biri. Bir başka deyişle lanet de diyebiliriz, kendi ürününün gölgesinden kurtulamamış da diyebiliriz.
Bunun yarattığı bir başka felaket ise Atari 7800 de 2600 konsolu ile uyumluluk yaratma çabası. Atari 5200 ün en büyük eleştri konusu olan 2600 oyunlarını çalıştıramamasını sorununu Atari 7800 gibi yeni bir konsolda giderilmeye çalışılmış. Ancak Atari 5200 nesil itibari ve çıkış tarihi ile Atari 2600 e yakın olması yüzünden bu eleştiri mantık çerçevesi içinde değerlendirilebilir ama Atari 7800 yeni bir dönemin cihazı olduğu için geriye uyumluluk göz ardı edilebilir bir problem davranılabilir. Bu geriye uyumluluk inadıyüzünden belki daha gelişmiş sese sahip bir cihaz olacak iken eski nesil ses ile yetinilmek zorunda kalınılmış.(bu uyumluluğun olmadığı Atari 5200 ün daha gerişmiş sesi var)
Atarinin başka bir sorunuda yönetim sorunu. Şirketin başına Commodore dan ayrılan Jack Tramiel geçtiği için biranda firmanın vizyonu değişir. Jack Tramiel şirketin bütün gücünü 16 bitlik bilgisayar üretimine yönlendirdiği için Atari 7800 ölü doğar. Yazılım desteği de gelmeyince konsol hem alıcısı hemde satıcısı için ölü bir yatırım olarak görürür.(Özel üretim 59 oyun piyasaya çıkar. Gerçi bütün 2600 oyununu çalıştılır ama ...)
Bu bahsettiğim nedenler yüzünden konsol başarısız olur. Tüm başarısızlığa rağmen 1986 yılında piyasaya çıkan konsol 1992 ye kadar piyasada bulunmayı başalır. Nintendo dünya çapında 62 milyon satarken ,Sega Master System 15 milyon satarken Atari 7800 sadece Amerika piyasasını önemsediği için sadece 2 milyon konsol satabilmiş durumda.
__________________________________________________________________________
Konsolun başarısızlık nedenini anlattığım bu yazımı burada sonlandırıyorum. Bir sonraki bölümde bu konsolun başarılı olabilmesi için hangi sartların sağlanması gerektiğini anlatacağım. Şimdilik hoşçakalın.
__________________________________________________________________________
#akış
Kaynak:
http://www.videogameconsolelibrary.com/pg80-7800.htm#page=games
http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=898&st=2
https://en.wikipedia.org/wiki/Atari_7800
@teknolak micro usb dönüştürücü çıktı mı kutudan? ekran koruyucu vs
Teşekkür ederim
Hayırlı olsun taksit yapıyorlar mı?
Teşekkürler. general mobile kendi içinde 6 ve 12 aylık taksit imkanı sunmuş ama kullanmadım.
Kullanmaya başladınız mı memnun musunuz cihazdan?