Xiaomi Mi A1 İnceleme
Xiaomi modelleri ne zamandır ilgimi çekiyordu ama MIUI arayüzü pek hoşuma gitmediği için kararsız kalıyordum. Android One programı dahilinde olan bu cihaz çıkınca almaya karar verdim. Donanım olarak Mi 5X’in tamamen aynısı, arayüzde de saf Android’den farklı olarak Xiaomi’nin kamera uygulaması (çift kamera nedeniyle) ve infrared kullanmak için kumanda uygulaması var.
Temel Donanım Özellikleri
Snapdragon 625
4GB RAM, 64 GB depolama
Çift 12 MP kamera. Standart olan f/2.2, 2X yaklaştırma yapan f/2.6. OIS yok
5.5” Full HD IPS ekran
Çift SIM yuvasu, bir yuvaya SIM yerine hafıza kartı da takılabiliyor.
3080 MAh pil.
Tasarım ve İşçilik
iPhone 7 Plus’ın kopyası 🙂 Dolayısıyla oldukça şık, ama bu tasarım bence ergonomik değil. Telefonun arkası düz olduğu için elde tutunca avuç ile temas çok az, yanlardan tutuyorsunuz telefonu. Yanlar da yuvarlatılarak inceltildiği için tutarken güven vermiyor, zaten az temas edilen arkası da hemen hemen her metal telefon gibi kaygan olduğu için kayıp düşecek gibi hissettiriyor. Tabi bu zevk meselesi, bir yandan da zarif bir cihaz hissi veriyor. Bu arada çerçeveler de geniş. Ben diğer telefonlarımdan alışık olduğum için rahatsız olmadım.
İşçilik ise Xiaomi’nin diğer modelleri gibi oldukça iyi. Tabi fiyatı nedeniyle olsa gerek ufak tefek kusurlar var. Mesela alttaki ses çıkış ızgarası ve USB yuvası kenarları elle hafifçe hissedilecek derecede keskin. HTC 10 veya bazı daha pahalı telefonlarda burada kenarlar hissedilmez. Şikayet edilecek bir şey de değil, sadece karşılaştırınca fark ediliyor.
SIM kart tepsisi biraz narin yapılı görünüyor, sık sık açılıp kapatılırsa deforme olabilir gibi geldi.
Ekran ve Ses
Ekran gayet tatmin edici. Son parlaklık seviyesi yeterli, 550 nit olduğu yazıyor bazı yerlerde. Ama orta seviye ayarı biraz düşük gibi, ben ortanın biraz üzerinde kullanıyorum. Kontrast ve piksel yoğunluğu da güzel. QHD ekranla yanyana koyunca fark hissedilse de kendi başına baktığında pikseller dikkati çekiyor gibi bir durum yok elbette. Siyahları da AMOLED olmayan bir ekran için oldukça derin.
Kulaklık sesi çıkışı ise fiyatına göre çok iyi, iddialı tepe model telefonlar gibi değilse de gayet temiz ve yüksek. Ayrıca Type C bağlantılı kulaklığım ile de gayet güzel çalışıyor, bundan emin değildim ve çalışınca sevindim. Mesela Galaxy A5 media seslerini verse de telefon görüşmelerinde bu kulaklığı yok sayıyor.
Dışarıya verdiği ses normal, ne iyi ne kötü. Alta yerleştirilmiş tek hoparlörden bekleneceği kadar. Yüksek seslerde çatlama falan da yapmıyor.
Arayüz, Performans ve Kullanım
Saf Android’den beklendiği üzere çok akıcı, takılma yavaşlama falan söz konusu değil. Oldukça da serin çalışıyor. İlk kurulum esnasında çok sayıda uygulama indirip kurarken biraz ısınmasını beklerdim ama neredeyse hiç ısınmıyor. Pek oyun oynamadığım için o konuda pek bir şey söyleyemeceğim, ama denemek için kurduğum Skyforce Reloaded akıcı ve sorunsuz oynanıyor.
Pil performansı da çok iyi. 25-35 saat arası kullanım ile 4-5 saat ekran süresi veriyor. Çok yüklensem 7 saat civarını görür ama günü yine çıkarır diye düşünüyorum. Benim kullanımımda 4-5 saat ekran süresi ile birlikte ertesi gün öğlene, bazen akşam saatlerine kadar gidiyor.
Yalnız burada bir not düşeyim. Son bir haftada iki defa güç tuşuna basınca ekran ışığı yandı ama görüntü gelmedi, kapatıp açana kadar da düzelmedi. Aslında dokunmatik yüzey de tepki veriyor. Bu durum son güvenlik yamasından sonra başladı, belki de bir şeyler bozuldu. Bir sonraki güncellemede düzelir umarım. Bir tane daha sorun var ve bağlantılı olabilir. Güç tuşuna iki kere basınca kamera açma özelliği var. Ama özellikle kılıfta iken tek basışı da çift algıladığı oluyor ve ikide bir kamera açılıyor. Kılıfı çıkarınca bir iki defa daha oluyor ve düzeliyor. Sanırım kılıf güç tuşuna biraz baskı yapıyor. Her iki sorun da telefon yüzünden değil de kılıf yüzünden olabilir, küçük bir ihtimal. Pek seçenek olmadığı için bilinmeyen marka bir kılıf almıştım.
Saf Android’den zamanla sıkılır mıyım dedim ama 3 haftada öyle bir şey olmadı. İş telefonu olarak kullandığım A5’de bir sürü ek özellik var, bazıları hoşuma da gitti ama genel olarak yine de saf Android’i tercih ederim, bana daha olgun geliyor. Bu cihazda saf Android’e uymayan şey ise geri ve çoklu görev tuşlarının yerinin ters oluşu.
Parmak izi okuyucu son derece hızlı. Öyle ki parmağımla vurma hareketi yaparak temas süresini çok kısa tutmayı denedim, yine de okuyor ve hemen açılıyor. Ekran açıkken parmak izi okuyucu üzerinde parmağı aşağı doğru kaydırınca bildirim alanı açılıyor. Kullanışlı bir incelik, galiba Pixel telefonlarda da böyle.
Parmak izi okuyucunun arkada olması biraz düşündürmüştü. Önde olması kadar kullanışlı değilse de dert edecek kadar sorun olmuyor. Hatta cepten çıkarırken parmağım tam olarak denk geldiği için elime aldığımda kilidi açmış oluyorum. Yine de bunca boşluk varken önde olması daha iyi olurdu.
Kamera
Bu telefonun sınıfı içinde en önemli farkı çift kameralı olması. Portre modunu üst seviye telefonlarla kıyaslama imkanım olmadı ama çektiği fotoğrafları çok beğendim. Normal çekimlerde gündüz ışığında da gayet iyi iş çıkarıyor. Ama gece fotoğrafları hem düşük diyafram açıklığı hem de OIS yokluğu nedeniyle baya kötü. Örnekleri yazıya ekledim.
Bir önceki fotoğraftaki yerin gece çekimi:
Sonuç
Telefonu Dubai’de 1000 TL’ye aldım, ben aldıktan 2 hafta sonra 750’ye düştü, acele etmişim. Türkiye’de de çıkmış, sanırım kısa süre sonra 1100-1200 civarına oturur fiyatı. Bu fiyata kesinlikle değecek bir telefon. Güncellemeler ne kadar süreyle gelir bilmiyorum ama donanım zaten bu parayı rahatlıkla hak ediyor.
@umtk geldi 🙂
@redmaner etiketlememi istemiştiniz.
Teşekkür ettim hocam
Hocam mrb mi a1 de bi şarkıyı nasıl zil sesi yapabilirim baya baktım bulamadım tsk
İnceleme için teşekkürler 🙂 Xiaomi'nin iddiasına söylemine göre bu cihaz 24 ay boyunca Android güncellemelerini ve güvenlik yamalarını alacak. Fiyat konusunda siz kaşındınız bekleyin dedim düşecek dedim dinletemedim size 😀
Bunun yerine içinde miui olan model önceliğim olur,bunu 2 sene Nexus 5 i kullanmış birisi olarak söylüyorum 🙂
MIUI bir çok avantaj getiriyor tabi, ama ben fazlaca iOS'a benzemesinden hoşlanmıyorum.
@emrah-ozturk bana söylermisiniz neden ve ne özellikler getiriyor neden öncelik 5x çünkü tam mi a1 alma arefesindeyim tesekkürler
@crow35x Bence öncelik Mi A1 zaten. Ama MIUI çok sayıda özelleştirme imkanı veriyor. Başka Xiaomi incelemelerine baksaniz iyi olur.
@emrah-ozturk inanın 1 haftadır bakıyorum mesela yazılımla arka kameranın akşam çekimleri miuı de düzelirmi , veya bu simgeleri oneplus one daki gibi degiştirme imkanı olabilirmi her incelemeye baktıgımda bu sefer başka bir model takılıyor kafama mi note 2/3 gibi(veya oneplus 3 t)
@crow35x Gece çekimi yazılımla düzelmez, zaten yazıda da belirttim, MIUI kamera uygulaması ile geliyor. Donanım da yetersiz gece çekimi için. İkonlar launcher ile değiştirilir. Alternatif ikon destekleyen çok launcher var, mesela Nova.
@emrah-ozturk ok cok tesekkür ediyorum yorumlarınız için
Mi 5X ile aynı donanıma sahip sadece 64 GB depolama ve Android One ile ayrılıyor Mİ A1, ön kamera iyi değil anlaşılan beklentilere bağlı ama aşağıda kalmış arka kameraya oranla, inceleme için eyvallah ((:
Burda 1400den girdi piyasaya acayip kazık maksimum ederi 1100 lira bu telefonun
emrah bey aklıma geldi telefonu dubaiden almıstınız bende dubaiden alacagım telefonu acaba başka f/p olan cihaz varmı dubaiden alınabilecek bir bilginiz varmı tesekkürler
Dubai'de hepsi f/p 🙂 Bana göre en alınası cihaz HTC10
@emrah-ozturk üstünden baya bi zaman geçmiş ama 🙂 hala en alınası cihaz htc 10 mu tüm internette bahsedilen sorunlarına rağmen ? telefon almak üzereyim cevaplarsanız sevinirim
@suleymnozer Hocam ben HTC'yi çok severim, o yüzden çok objektif olmayabilir görüşüm. Ama bana göre evet en alınası cihazdır, şimdiki fiyatını da düşününce. Ben sorun yaşamadım, nasıl sorunlardan bahsediyoruz?
@emrah-ozturk Evet dubai fiyatı olarak kesinlikle öyle. Bootloop, ekran sararması, bataryanın çok kısa zaman da ölmesi, yazılımsal problemler diye gidiyor forumlarda okuduğum kadarıyla hocam
@suleymnozer Bizde 2 tane var, böyle sorunlar olmadı ama tabi bilemem. Belki bize denk gelmedi.
@emrah-ozturk alacağım sanırım. Vakit ayırdığınız için teşekkürler 🙂
şu parmak izi okuyucusu arkada olmasa düşünmeden alırım ama bu durumda mi6 alacak gibiyim
2-3 haftadı bu cihazı kullanıyorum, bu kadar memnun olacağımı tahmin etmezdim. SD 617'den geçmiş biri olarak performans farkı gözle görülür şekilde fazla. Aralık update'i ile birlikte bilinen bir kaç bug'ıda giderildi. Eksi yanları da var elbet. Örneğin kamerası, beklediğimden zayıf, özellikle ortam ışığı azaldığında kalite ciddi anlamda düşüyor. Bu konuda eski cihazım Moto G4 Plus'ı arıyorum.
Parmak izinin arkada olmasına alışamam diye düşünüyordum fakat şuan bir sorun yok, elbet alışıyor insan.
Kapasitif tuşlar yerine on-screen olsaydı tadından yenmezdi, en azından açıp kapama seçeneği olabilirdi. Hadi kapasitif tuş koydunuz bari doğru sırayla koysaydınız. Hoş geri tuşunun sağda olması kullanım kolaylığı açısından daha iyi ama mantık sırasına göre solda olması gerekirdi. Biraz garipsedikten ona da alışıyor insan.
Genel olarak, bu fiyata alınabilecek en mantıklı cihaz.
cihazı kullananlara bir sorum olacak bildirim led i sadece beyaz renk yanıyormuş diye okumuştum doğru mu eski Galaxy Nexus bir süredir Redmi Pro kullanıcısı olarak renkli bildirim ledine alışmış biriyim bu yüzden hiç Light Flow - LED Control programı üzerinden cihaz denendi mi farklı renkler için. renklenebiliyor ise redmi pro dan stok android e geçmek benim için mükemmel olacak şimdiden teşekkürler
LED için renk ayarı yok maalesef, tek renk yanıyor.
@emrah-ozturk Light Flow -- LED Control denendi mi hiç
@aceleciburak Light Flow denedim siz bahsettiğiniz için. Test yapınca beyaz dışı renk alamadım. Ama uygulamaya adına da değilim açıkçası.
@aceleciburak onu bir deneyin derim eğer ışık varsa renkleri gösterir şayet tek ışık ise uzun yada kısa aralık saniye olarak ayarlamanıza imkan veriyor bu şekilde programlara bildirim ışığı atamanız daha kolay oluyor
malesef creative kulaklık ep 630 -16 ohm'luk kulaklıklardan dip sesi gelmekte. bunun çözümü varmıdır? @emrah-ozturk
Bilemiyorum. Xiaomi Pro HD ile herhangi bir dip ses duymuyorum bu arada.
@emrah-ozturk sizden ricam, müzik dinlerken en düşük seviyede müzik dinlermisiniz. Ben bu şekilde yaptığım da dip esesini bariz algıliyorum, eğer yine yoksa sizin kullandığınız kulaklıktan sipariş edeceğim...
@dgn5401 En kısık seviyede biraz duydum dip sesi, bir sonraki kademeden itibaren duyamadım. Tabi kulaklarımın hassasiyetini aşan bir durum varsa bilemem.
@emrah-ozturk zahmet verdirdik efendim, kusura bakmayın ben bu sorunu cepport ekibinden arkadaşlara bilridim ancak bir sonuç olmadı. Mi a1 ile yolları ayırıyoruz.
Emrah bey sevgilime almayi dusunuyorum.Kendisi de okumus yazinizi.Begenmis.Sorunla karsilastiniz mi bu zamana kadar?Kendim note 4 kullaniyorum tasarim olarak bunu cok begendi.
Yaşadığım tek sorun telefonu sallayınca kameradan zırıltı şeklinde ses gelmesi. Burada da yazdım, bazı arkadaşlar normal dedi. Gerçekten de başka telefonlarda da var, ama genelde daha az. Onun dışında bir sorun yasamadim.
@emrah-ozturk teşekkürler.Alıcaz sanırım.
Mi 5s, Mi 5s plus, Mi A1, karar veremiyor insan:
https://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=7260&idPhone2=8350&idPhone3=8776
Bir de biraz daha yüksel mi 6 al diyor şeytan 🙂
https://www.gsmarena.com/xiaomi_mi_6-8507.php
Bende Huawei Honor 7 var, 16gb sığamadığım içi yükseltmek istiyorum, kamerası 20p ama 4K video çekimine göz kırpıyorum, ayrıca çift kamera olayına (derinlikli portre fotoğrafları). 4K 30fps çekerken 1080p 60fps desteğinin olmadığı yazıyor bu modellerde, buna da bozuluyorum, o kadar işlemci ve GPU var üzerinde.
Bir hevesim de huawei honor 7'de GPU'nun standart güçte olmasının oyun ve özellikle VR performansına katkı sağlayamaması, adreno 530 bu konuda sıkıntı çıkarmaz diye düşünüyorum (bu noktada da en zayıfı A1).
Özetle honor 7'yi yok fiyatına 700'den elden çıkarırsam kaşıntılarım son bulacak 🙂
huawei modellere kirin işlemcilerden dolayı tekrar bakmadım, problem yaşamadım ama performans kıyaslayamıyorum gibi geliyor.
Hocam mrb mi a1de bi şarkıyı nasıl zil sesi yapabiliriz baya baktım bulamadim
Playstore'da bununla ilgili uygulamalar var. Zil sesi ya da ringtone gibi isimlerle aratırsanız şarkının istediğiniz kısımlarını kesip zil sesi olarak kaydeden uygulamalar bulabilirsiniz.
Google stock romlarda genellikle Google Play Müzik içerisinden bu şarkıyı zil sesi yap diye seçim yapılıyordu fi tarihinde Galaxy Nexus kullanırken ki tahminimce hala aynıdır.
Depolama alanında Ringtones adında bir klasör oluşturup içine kopyalarsan zil sesi seçme ekranında gözükür.
Şu çerçeveleri daha ince yapsalar. GM 8 in bile çerçeveleri daha ince. 2 android one cihazı arasında kaldım
@emrah-ozturk Emrah Bey, hala kullaniyor musunuz A1'i? Kullandiginiz sure icinde herhangi bir sorunla karsilastiniz mi acaba?
Hala ara ara kullanıyorum. İncelemede bahsettiğim güç tuşunun çift basması devam ediyor, ne azaldı ne arttı. Onun dışında sorun yok. Güvenlik yamaları da ay içinde geliyor.