Asus FA506II A15 BQ-150 Dizüstü Bilgisayar İncelemesi
10 yıllık dizüstü bilgisayarımın anakartı yanınca oluşan bilgisayar ihtiyacından dolayı yeni dizüstü bilgisayar arayışına girdim. Uzun araştırmalarım sonucu bu bilgisayarı almaya karar verdim.
Neyi ne kadara aldım?
Ürün Özellikleri:
- İşlemci: Ryzen 7 4800H
- Grafik Kartı: NVidia GTX 1650 Ti
- Bellek: 1x8 GB 3200 MHz (Samsung m471a1k43cb1-cwe)
- Depolama: 512GB M.2 SSD (KINGSTON OM8PCP3512F-AB)
- Ekran: 15.6" FHD IPS
Bilgisayarı 2 Haziran 2020 tarihinde 7.400 TL'ye sipariş ettim.
Tasarım
Bilgisayarı alırken tasarımını fotoğraflarda beğenmiştim. Eve geldikten sonra da çok hoşuma gitti.

Genel Görünüm

Arkadan Görünüm

Ekran Kapalıyken Önden Görünüm

Ekran Kapalıyken Arkadan Görünüm
Kasa tamamen sert plastikten oluşuyor ve dokunduğunuzda plastik olduğunu hissediyorsunuz. Metalik bir hissiyatı yok. Plastik, fırçalanmış bir yapıya sahip. Tırnağınızı plastik dokunun üzerinde gezdirirken fırçalanmış olduğunu hissediyorsunuz. Bu çizgiler boya değil.

Plastik Dokusu
Bağlantı Birimleri

Sol Taraf

Sağ Taraf
Bunların dışında Wi-fi AC ve Bluetooth 5.0 destekliyor.
Ekran
Ekran 1080P, IPS, 60Hz, 15.6" ve 250 nit.
Ekran yineleme hızı:
Ekran 60Hz, en fazla 65Hz'e kadar overclock edilebiliyor.
Ekranın renk doğruluğu oranları: (Muadil laptoplara göre düşük)
- sRGB: %62.1
- AdobeRGB: %44.3
- DCI P3: %44.3
Bilgisayarı ilk açtığımda ekran biraz hayal kırıklığına uğrattı. 10 yıllık eski bilgisayarımın TN panelinden 2020 model bu ekrana geçiş yaptığımda çok daha iyi bir sonuç bekliyordum (Sanırım en büyük sorun da bu. Telefon ekranı gibi birşey bekliyordum.). TN panelden IPS panele geçerken farkedilen en büyük fark bakış açısında renklerin çok değişmemesiydi, tamam burada sorun yok. Ama ekran biraz cansız, renkler çok olmamış gibi geldi. Yine de zamanla ekrana alıştım, şuan herhangi bir sorun hissetmiyorum.
Ekran açıları:
Ekranın görüş açısından memnunum.

Tam Karşıdan Görünüş

Yaklaşık 45 Derece Açıdan Görünüş

Yandan Görünüş
Işık Sızması:
Ekranın sağ ve sol altından çok ufak bir ışık sızıntısı var. Lakin ben simsiyah ekran haricinde bu sızıntıları fark etmiyorum(karanlık ortamda). Elbette herkese aynı panel gelecek değil ama ben bana gelen üründen ışık sızması açısından memnunum.

Karanlık Ortamda Işık Sızması Testi
Ekranın, ekran çıtasına ortalanmaması:
Evet, malesef bana gelen üründe böyle bir sorun var. Ekran sağ-sol düzleminde ekran çıtasına ortalanmamış. Ekranın sol taraftaki bittiği yer çıtaya yaklaşık 9 pixel uzakta iken ekranın sağ taraftaki bittiği yer çıtaya yaklaşık 2 pixel uzakta. Bu durum açık gri veya beyaz bir arkaplan veya pencere kullanıldığında fark edilirken siyah veya koyu gri arkaplanda pek fark edilmiyor.

Ekranın Çıtaya Olan Uzaklıkları
Bilgisayarı her kullandığımda bu detayı görmüyorum. Sadece bazen kafama takılıyor. Belki sizi hiç rahatsız bile etmeyecektir. Sonuçta kullanışı engelleyen birşey değil. Ekran sadece 1mm sola kaysa düzelecek bir problem(?)(belki de sizin için değil)

Beyaz Ekran
Klavye ve TouchPad
Klavye tuşlarının basma hissiyatından oldukça memnun kaldım. Sesi az, uyuyan birisinin yanında yazı yazarsanız muhtemelen rahatsız olmayacaktır. Basma yüksekliği de tatmin edici.
Klavyenin ışıklandırmasını tuşa veya bölgeye göre ayarlayamıyorsunuz. Bir renk ayarlıyorsanız hepsi aynı renk oluyor. Armory crate yazılımından rengini, parlaklığını veya sürekli renk değiştirmesini ayarlayabilrsiniz.
TouchPad büyük değil, orta büyüklükte. Eliniz çok terlemiyorsa, touchpad üzerinde rahatça parmağınızı kaydırabilirsiniz.
Performans
Cinebench R20:
İşlemcinin ısınması için ara vermeden üst üste 5 kez bu testi tekrarladım. Yaptığım testte 4056 (2 ramli hali 4118) multicore puanı aldım. Yaptığım testte işlemcinin ulaştığı maksimum sıcaklık 89.3 derece oldu. Ryzen 7 4800H işlemcisi ise 95 derecede throttle yapmaya başlıyor. Yani bu test sırasında throttle yaşamadım.
Masaüstü işlemcisi olan Ryzen 3600X aynı testte 3751 puan alırken, Ryzen 3700X 4834 puan almış. Bu halde mobil işlemci olan 4800H bu iki işlemcinin arasında bir güce sahip. Intel'in aynı segment işlemcisi olan i7-10750H işlemcisi ise aynı testte yaklaşık 3000 puan almış. (Yaklaşık diyorum çünkü kimi bilgisayarda 2700 puan alırken kimisinde 3100 puan almış. Bilgisayarın termal başarımına göre değişiyor bu puanlar.)
(Cinebench R20 puan kaynakları: cpu-monkey.com)
Cinebench R23:
Tek çekirdek: 1250 puan
Çoklu çekirdek: 10545 puan
OCCT 6.2.2:
12 dakikalık test sürecinde işlemci en fazla 96 dereceyi gördü ve görüntüden de anlaşılacağı üzere throttle yapıyor.
İşlemci sıcaklığı 92-93 derecelere geldiğinde frekans düşürülüyor (en düşük 3690MHz) ve sıcaklık 80-81 derecelere geriliyor. Bir süre boyunca bu sıcaklıkta 4118 MHz hızında çalıştıktan sonra çok kısa bir süreliğine 4142 MHz hızına çıkıyor ve işlemci aniden ısınıp tekrar throttle yapıyor. İşlemci ortalama olarak 4090MHz hızında ve 83 derece sıcaklıkta çalışıyor diyebiliriz. Bu süreçte işlemci ortalama 44 Watt, maksimum 46 Watt güç çekiyor.
Murat Gamsız'ın 4800H içeren Acer marka dizüstü incelemesine kıyasla: (Acer: NH.Q9HEY.003 AN515-44)
- Max Frekans -> Acer: 4292 MHz | Asus: 4142 MHz
- Ortalama Frekans -> Acer: 4106 MHz | Asus: 4090 MHz
- Max Sıcaklık -> Acer: 86 Derece | Asus: 96 Derece
- Ortalama Sıcaklık -> Acer: 76 Derece | Asus: 83 Derece
- Max Güç -> Acer-> 41 Watt | Asus: 47 Watt
- Cinebench R20 -> Acer: 4030 | Asus: 4056
Şahsi görüşüm çok fazla bir fiyat farkı olmadığı takdirde Asus yerine Acer tercih edilebilir. Ancak arada 450 TL veya daha fazla bir fark varsa Asus tercih edilebilir.
Oyun:
Oyun içerisinde de işlemci maalesef kendisini ekran kartı gibi iyi soğutamıyor. Oyun sırasında en fazla 96 derece gördüm. 4800H kendisini 95 derecede throttle yapmaya başladığı için işlemci zaten daha fazla ısınmıyor, kendisini kısıyor. Ara ara bunu oyun oynarken de hissediyorsunuz.
Ekran kartının(1650 Ti) performansına gelecek olursak ben oyun oynayan birisi değilim. Öylesine denemek için yüklediğim Far Cry 5, Far Cry 4, Witcher 3, Crysis 3 gibi oyunlarda GPU %100 kullanılırken GPU sıcaklığının 75 derece üstüne çıktığını görmedim. Yani bu dizüstü bilgisayarın, grafik birimini güzel soğuttunu söyleyebiliriz. Far Cry 5'te High-Ultra arası ayarlarda 55-60 FPS aldım. Siz yine de oyun oynayan, testini yapan kanallara bir bakın 🙂 .
Soğutma Sistemi
Geldik bilgisayarın en saçma yerine, soğutma sistemine. Bu bilgisayarda 2 adet fan var ama hava alacakları delikleri neredeyse yok! Sonra neden işlemci throttle yapıyor, yapar tabi. Soğuması için gereken hava içine giremedikten sonra işlemci ne yapsın.
Alttaki fotoğrafa bir bakın. Bal peteği görünümündeki çizgilere aldanmayın neredeyse hepsi kapalı. Gördüğünüz gibi açık olan sadece birkaç yer var ve bu delikler de fan yapraklarının üzerinde değil uzağında.

Bilgisayarın Alt Kısmı
Bu fotoğraf da bilgisayarın içi ile dışını üst üste bindirdiğim bir fotoğraf. Görüyoruz ki havanın girmesi için büyük bir direnç var. Hem delik sayısı çok az hem de havanın fana ulaşması için gereken yol çok uzun.
YouTube'da Hardware Unboxed isimli bir kanal bu deliklerin sayısının az oluşunun sıcaklığı ne kadar etkilediğini test ediyor. İlk başta alt kapak takılı iken oyun oynuyor, sıcaklık değerlerini ve işlemcinin performansını ölçüyor. Daha sonra aynı testleri bilgisayarın alt kapağını tamamen çıkarıp yapıyor.
Sonuç:
- Bilgisayar 10 derece daha düşük sıcaklıkta çalışıyor.
- İşlemci throttle yapmıyor, daha performanslı çalışıyor.
- Fan gürültüsü azalıyor.
Bu iyi sonuçların yanında bir de kötü bir sonucu var. VRM'ler alt kapak takılı iken 80 derecelerde çalışırken alt kapak çıkarıldığında 100 dereceyi aşıyor. Çünkü işlemci throttle yapmıyor ve VRM yapıları işlemciye daha fazla güç veriyor. Bunun sonucunda işlemciye daha fazla güç veren VRM'ler de daha fazla ısınıyor. Vee soğuyamıyor... Çünkü Asus VRM yapılarının üzerine soğutucu blok koymamış (diğer firmalar koyuyor).
Bilgisayar alt kapağı olmadan veya bal peteği yapılarının içindeki çizgilere delik açıldığında performanslı ve soğuk bir şekilde çalışabiliyor. Ancak VRM'lerin 100-105 derecelerde gezmesi bir sorun. Yarın öbür gün yanıverirse bilgisayar çöpe gidebilir.
Hardware Unboxed'ın bu konu hakkındaki videoları:
- https://www.youtube.com/watch?v=ZRDUR-rPGsM Bu videoda işlemcinin ne kadar throttle yaptığını görebilirsiniz.
- https://www.youtube.com/watch?v=HJS-ZAmcreI Bu videoda VRM sıcaklıkları ile ilgili bilgiyi edinebilirsiniz.
SSD Performansı: 512GB M.2 SSD (KINGSTON OM8PCP3512F-AB)
Memnun Muyum?
Her ne kadar ufak tefek sorunları olsa da memnunum. İşlemci çok güçlü ve oyun dışında sıcaklığının çok yükseldiğini görmedim ve bu sebeple saçma soğutma sisteminin sınırına takılmıyorum. Hobi olarak yazılım ile uğraşıyorum ve bu işlemci 10 yıllık bilgisayarıma göre yaptığım şeyleri oldukça hızlandırdı. Oyun oynayan birisi olmadığım için (ya da sadece eski oyunları oynadığım için) 1650Ti fazlasıyla yetiyor. Bunların dışında tasarımından, kasanın dayanıklılığından oldukça memnunum. Ayrıca işlem gücü açısından mudail bilgisayarlardan çok daha ucuza aldım. Bu da memnun olmamın sebeplerinden biri. Beni en az bi' 10 sene götürmesini diliyorum 🙂
Merak ettiğiniz herhangi birşey varsa sorabilirsiniz. Yapılmasını istediğiniz bir test varsa yardımcı olabilirim.
#dizüstü #dizüstütavsiyesi #DizüstüBilgisayar #laptop #laptopöneri #LaptopTavsiyesi #LaptopTavsiye #Laptopİnceleme #LaptopSoğutma #bilgisayar #Asus
bu fiyata 1660 lı modeller olmuyor muydu?
Aldığım dönemde çok aramama rağmen bulamamıştım. Şuan nasıldır bilmiyorum.
Ben araştırıyorumda en az 9bin lira falan 1660 ve 1660ti modeller
Çok iyi inceleme teşekkürler.
Çok temiz, sade ve anlaşılır bir inceleme olmuş. Tebrik ederim.
Formatlama da çok başarılı; TS inceleme kısmından okunabilir bir şeyler hazırlamak oldukça güçtü.
Selamlar, inceleme için teşekkürler. Öncelikle #doğrucudavutlandın diyerek 'hafıza' = 'bellek' olduğunu belirterek düzeltip 'depolama' terimini önereyim. Merak ettiğim bir konu var, yanıtlayabilirseniz sevinirim. Bu bilgisayarın kasası da neredeyse tamamen plastik mi? Klavyenin ortasından (örneğin H ve J düğmelerinin oralardan) bastırınca içeri göçüyor mu?
Kasanın altındaki deliksiz desenlerin havalandırmamaktan daha önemli bir görevi var, muhtemelen kasanın dayanıklılığını azaltmamak için delinmemiş diye düşünüyorum. Başka nasıl bir açıklaması olabilir?..
Tuşlara sert basarak yazı yazsanız dahi herhangi bir esneme yok. Ancak üzerine bastırırsanız 0.5 mm gibi (göz kararı) ufacık bir esneme mevcut. Bu arada yazıda belirttiğim gibi kasa tamamen plastik.
@eminentia Havalandırma deliklerine gelecek olursak bu durumun sebebinin AMD - Intel savaşı ve Asus'un taraflı davranması olduğunu düşünüyorum. Asus'un başka dizüstü bilgisayarlarında AYNI ÜRÜNÜN sadece AMD veya Intel işlemci içeren versiyonlarında bir fark daha var: Havalandırma deliği. AMD işlemci içeren versiyonda bu deliklerin çoğu kapalı. Konu hakkında şu videoyu izlemenizi tavsiye ederim: https://youtu.be/wtrJGesX3vY
@eminentia bazı TUF kasalarında klavyeye bastırınca bir santimetreye kadar göçme olduğunu gördüydüm, o yüzden sordum. Galiba daha derin kasalarda karşılaşılan bir durum. Havalandırma ve soğutmayla ilgili bir tercihse bile As*s bu kasaya Core i5 veya i7 koysaydı muhtemelen o yonga setlerindeki throttle çok daha göze batacaktı, belki de Ryzen'lerin daha ince ayarlı mimarilerinden o anlamda faydalanmak istemiş olabilirler. 😇 Hatta belki de Ryzen nefes almadan bile işi götürüyor şeklinde yorumlamak istemişlerdir 😛
G15 - A15 karşılaştırmalarındaki kasa deliği yapılarının farklılığını hatırlıyorum, gerçekten nahoş bir tutum. Fakat bunlara rağmen Ryzen 4800H şu anda rakipsiz bir işlemci. İyi günlerde kullanmanız dileklerimle 😊👍
Lafı açılmışken, aynı kasada Ryzen ve Core i7 karşılaştırmasıyla ilgili şöyle bir video önerebilirim https://teknoseyir.com/durum/1300921 .
@ugurcansayan Teşekkür ederim 🙂
10/10 inceleme. Elinize sağlık.
Güle güle kullanın, peteklerin bir dremellik işi var.. Kapalı kanallar, dikkatli bir çalışma ile 20 dakikada açılabilir.
VRM üzerine termal macun koyabilirsin. M2 yuvası yok galiba.
Bilgisayarın garantisi bitince birşeyler yapmayı düşünüyorum.
Bir adet M2 yuvası var. O da kullanımda. Fotoğraflarda kasanın sol tarafında bulunuyor.
@eminentia düzeltme macun değil pad miş
https://www.hepsiburada.com/kuvars-termal-pad-ped-sogutucu-silikon-pad-1-5-mm-kalinlik-2-x-2-cm-10-adet-p-HBV00000LT2ON
@hamitozlu Şöyle birşey de yapılabilir.
ne gerek var ki?
@alptekinck sıcaklığı düşürmek için
@hamitozlu o işlemci için 3 mosfet az gibi duruyor ama ona göre mosfet kullanmıştır heralde asus, soğutma gerekse sayısını artıtırdı.
Çok kaliteli ve güzel bir inceleme yapmışsınız. Tebrik ederim. Elinize sağlık.
Güzel inceleme olmuş teşekkürler.
Bayağı iyi bir inceleme olmuş, teşekkürler.
Güzel inceleme olmuş. Ellerinize sağlık. 🙂
Uzun zamandır gördüğüm en iyi inceleme.
İncelemeye OCCT testi ve @gamsizm'ın incelediği Acer ürünle olan birkaç farkı ekledim.
Güle güle kullanın. Dediğiniz gibi kullanırsanız, uzun bir süre sıkıntı çıkmadan götürür kanısındayım. Oyunlarla sistemi zorlayanlar 2-3 senede laptobu alır eline.
Fakat benim anlayamadığım yahu Asus'tan bahsediyoruz bu adamlar nereden baksan 20 senedir bilgisayar üretiyor. Ya hiç mi soğutma konusunda becerin yok. Bu kadar mı kalitesiz bir iş çıkarır bu denli büyük bir mühendislik firması. Yeni yetme firmalar bile soğutma işini belli bit kalitede yapıyorken bu gevşekliği anlamak çok güç.
Hard Disk Sentinel görüntüsü atabilirmisiniz SSD ile ilgili @eminentia