Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2023/37
- Apple iPhone 15 serisi duyuruldu.
- Thunderbolt 5 standardı duyuruldu. 120Gbit/sn aktarım hızı, 240 Watt şarj olanağı geliyor. Harici ekran kartlarında yeni bir dönem başlayabilir.
- Netflix, yine fiyat arttırdı. En düşük paket 99 TL oldu.
- İddia: İsrailli firmalar, yepyeni ve çok güçlü bir casus yazılım geliştirdi.
- Üç yıl boyunca dağıtılan casus yazılımı Linux camiası yeni fark etti.
- Microsoft, Amerikan ordusunu memnun edecek AR başlıkları geliştirmeyi sonunda başardı.
- Surface serisinin şanssız çocuğu Surface Duo, sonunda toprağa verildi.
- Turkcell’de CEO değişimi: Murat Erkan ayrıldı, yerine Bülent Aksu geldi.
Yapay Zeka Özel
- Rekabet Kurumu, ilk kez “yapay zeka tarafından oluşturulan” reklamlara ceza verdi.
- OpenAI’dan itiraf: “Yapay zeka ürünlerini belirleme araçları, çalışmıyor.”
- Gözden düşmeye başlayan ChatGPT, başarısından da kaybetmeye başladı.
- Amerikalı yazar Jane Friedman, yapay zeka ile hazırlanıp kendi ismiyle yayınlanan kitapları yakaladı.
- Yapay zeka üretimi makale, Microsoft’un sahip olduğu sitede yayınlanınca, ortalık karıştı.
Oyun Dünyasından
- Unity’nin iş modelindeki değişim, oyun geliştiricileri ayaklandırdı. Tepkiler karşısında firma bazı detaylarda geri adım attı.
- Game Pass Core aboneliği, bu hafta başlıyor.
- Steam, 20 yaşında.
- Call of Duty de 20. yılını kutluyor.
- İlk 3 Tomb Raider oyunu, Tomb Raider I-III Remastered Starring Lara Croft ismiyle remastered olarak geliyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
👑
Dış ses son yılların getirdiği alışkanlıkla bence en ideal çözüm. Karşılıklı konuşmaya dönmesine gerek bile olmayabilir, dış ses haber başlığını okusun, yorumları da siz yapsanız yeterli... Hem böylelikle tablete bakma davranışı da azalmış, göz kameradan daha az kopmuş olur...
Çok güzel olur
Hayir.
- İçeriği hazırlarken #HaftalıkGündemeMalzeme etiketini kullanın.
- @umtk ile deneme yapın. iPhone'un duyurulduğu hafta bu denenebilirdi.
Bir dost.
@leventp teşekkürler.
"- Rekabet Kurumu, ilk kez “yapay zeka tarafından oluşturulan” reklamlara ceza verdi. "
Şu haberle ilgili bir katkım olacak.
Haberdeki kurum Ticaret Bakanlığı'nın Reklam Kurulu, sanırım dalgınlıkla olmuş.
Reklam Kurulu ayda bir toplanıp 100-150 tane şikayeti inceleyip karar alıyorlar. Çoğu da hep benzer kararlar. Adları da reklam ama ürünün tanıtım metinleri, e-ticaret sitesindeki ürün sayfalarındaki hatalı bilgiler de onların konusu.
Duyuruyu saçma hazırladıkları için yanıltıyorlar. Yapay zeka, alkol diye bahsettikleri birbirinden farklı kararlar. Hep benzer kararlar olduğu için farklı olanları ayrıca duyurmuşlar.
Haber ayrımları için, Murat Bey geçişlerde "bir sonraki haberimiz", "sıradaki haber" "bir diğer haber" vb. ifade kullanıyordu. Bip sesinden çok daha iyi bir geçiş olur.
Erdi Özüağ güzel bir partner olabilir.
Askeri savunma sanayinden bildiğim kadarı ile Titanyum, en çok Rusyadan çıkıyor. @leventp
Maden cevher mühendislerine sormak lazım. İran olayı muhtemelen başka bir şeydi, tek başına yayında böyle şeyler normal.
evet amerika bile sr71 ucağını yapmak için farklı ülkelerdeki şirketler üzerinden rusyadan titanyum almış
@kadirg1976 @qubit @dniz AB ülkeleri ucuz rus petrolünü hindistan üzerinden rafine edilmiş olarak alıyorlar. Hindistan yönetimi ben petrol alıp benzin mazot madeni yağ yapıp satıyorum o artık rus petrolü değil diyecek kadar yüzsüzce açıklamalar yaptı. AB ve USA tek kelime etmedi. İran yada başka bir amborgolu ülke (K.Kore bile) alırlar.
- Surface serisinin şanssız çocuğu Surface Duo, sonunda toprağa verildi....
- Toprağı bol olsun...
Haberler arasındaki ayrım konusu benim için çok önemli değil. Ama bir öneri olarak şunu söyleyebilirim, ses dinleyenler için bir fark oluşturmayacak olsa da bir haberden diğerine geçildiğinde kamera biraz yakınlaşabilir, ve bir sonrakinde eski haline dönebilir. Ayrıca bir haberden diğerine geçişte eskiden MG'nin söylediği "bir sonraki habere geçiyoruz" gibi basit bir cümle de yeterli olacaktır. Dış ses konusu da bence çok yapay olur. İkinci bir kişi olsun veya yalnız LP bizim için yeterli, dış sese gerek yok.
Haberler arasındaki geçiş için benim önerim de bir geçiş efekti olacak. Araya bir geçiş efekti konur, hatta bu efektte bulunabilirse bir sponsor ismi görünebilir ve gelir kaynağı da oluşabilir, altta da haberin başlığı olur. Bir de youtube'daki önizleme resmi için bir öneri sunabilirim. Önizleme resminde en önemli (ya da popüler) haberlerin başlıkları yazsa da biraz merak uyandırsa daha iyi olur gibi. "Haftalık Gündem Değerlendirmesi" de videonun ismi olarak alt tarafta kalsa...
Efekt önerisi ve diğerleri dikkate alınmalı...
Video sonunda bahsedilen sorunlardan bir tanesi olan haberler arasındaki geçişlerin belirsiz olması konusına her haber geçisinde o haberin başlığı altyazı veya bant olarak ekranda görülse sorunu çözebilir diye düşünüyorum ama akla gelen ilk çözüm her zaman en efektif olmayabilir üzerine düşünmekte fayda var. Belki bir fikir verip üzerine düşünülebilir diye söylemek istedim. Teşekkürler.
levent pekcan abimi tebrik ediyorum yavaş yavaş tane tane anlattı her kelimesi inci tanesi gibi kıymetli idi , arz ederim efendimiz kıymetlimiz...