90'lı yılların Dijital (Hayalet) göstergesi 🙂 Şimdilerde lüks sayılan, yıllar önce uygulanmış gösterge. Teknolojik olarak günümüzdeki kadar gelişmeler olmadığı halde düşünülmesi güzel. Bir de ''Bağımsız Arka Süspansiyon'' eklemişlerki @can 'ın en çok tavsiye ettiği süspansiyon sistemiydi. #OtoSeyir



Bir de 1983 model "Renault11 Electronic" vardır, sesli komut sistemi ve dijital göstergesi olan. Zamanının ötesinde bir teknoloji.
@metchak Şimdi inceledim o daha da çılgınmış gerçekten.
@metchak
Kitt 😀
@ronniejamesdio Doktor bu ne 😀
@aytacesmebasi Bende görmedim açıkcası.
Zamanının en balon arabası. Konfor yok. yol tutuş yok. performans yok. hele bir sürtünme kat sayısı yalanı var ki gülmekten ölürsün. bahsedilen rakamlar mümkün değil. zaten teste bile gerek yok sürsen anlarsın. her türk gencinin rüyasıydı. 2 litre motoru ile 260 280 yaptığını iddia edenler vardı. toyota honda opel vw bu kadar piyasaya girmemişti. zaten sonra 10 yıla yakın toyota corolla hegamonyası başladı.
Bundaki motor bir de yağ yakıyor normalin üstünde.
Toyota Corolla hegamonyası sanayideki cahil ustalar sayesinde başlayan bir furyaydı. Avrupa menşeili araçlar karışık elektronik düzenlere sahip olmaya başlarken Corolla bildiğin dümdüz araç olarak geliyordu. Tabi Avrupa araçlarla birkaç kere şansını deneyen ardından beceremeyen ustalar Avrupa araçlar kötü , Japonlar iyi diye sallamaya başladılar. Çünkü anlamıyoruz biz bunlardan demek biraz zordu 😀
@abdhbal nerden baksan balon işte. o motorlar 70 li yılların teknolojisi. 1992 tempra ile 92 civic i kıyasla ne dediğimi anlarsın. piyasada diri tempra yok gibi birşeydir. yağ yakma filan en ufak konu.
Zamanında benim de haylimdi bu tempralar. ama sonra toyota ve hondayı gördük.
@ilkercom İyide ülkemiz şartlarında şahinden tempraya geçiş yapan biri için uçaktı bu araba, yanlış mı?
@housedakitopal tamamen yanlış bir tespit. bu gün 95 model opelin adı okunmaz piyasada. O basitlik zaten japon felsefesidir.
Dediğin gibi iş bizim sanayi ile sınırlı kalsa dünyada toyota ve honda furyası patlamazdı. o 90 lı yıllardan beri amerikan araba pazarı bu iki markanın elinde. dünyada en büyük pazar amerikan pazarı.
toyota ve honda en iyisi demiyorum. ama bu hegamonya durumu bir realite.
@gokhann_ kesinlikle doğru. o dönemin gençleri ergenleri olarak bu arabaya tapıyorduk. dayımda vardı tempra sx ak efsane bişeydi. arkadaşımda 2.0 ie vardı ferrari gözüyle bakardık.
Sonra 2.0 ie nin 1.6 toyota kadar gitmediğini anladık 😀
😀
@ilkercom Hegemonya diğer ülkelerde rakiplerinden ucuz olması ile alakalı. Corolla 18 bin dolardan başlarken Golf 20k örneğin.
Bizde hem pahalı , hem yalıtım negatif , malzeme kalitesi vasat ama yılların gazlaması ile hala satılıyor.
95 model Opel'in adının okunmaması da işte bu yüzden. Düşünsene , arabaya doğru düzgün bir müdahale yaptıramıyorsun. Başından savıyorlar. Sence böyle bir aracın mı daha diri olması normal yoksa basitliği sebebiyle ustaların hata şansının çok daha düşük olduğu düz arabanın mı? Ha ona kalırsa piyasada bilmem kaç model Şahinler var , peynir ekmek gibi satılıyor. Sanayi efradınca seviliyor. Ne yani , Şahin çok mu iyi şimdi? 😀
Arabaya bakarsan gayet rahat taşır. 2003 model , 249.000 km'de bir Fiat Marea araç var bizde örneğin. Senin varsayımına göre bu aracın şimdiye ufalanıp dağılması lazımdı. 😀 120.000 km den beri lpg'li. Peki nasıl bu kadar dayandı? Sanayi köşelerinde sürünmeyip yetkili servise götürüldü çünkü 🙂
Toyota taştır , Honda taştır deyişi tamamen şehir efsanesi ve Japon araç sevenler ve kullananların bir numaralı donesi.
@housedakitopal yazdıklarının tamamı dayanaksız iddialar. şimdi sana uzun uzun yazsam yine fikrin değişmeyecek.
Şu çubuk grafiği gibi olan dijital göstergeler o kadar kullanışsız ki. Analog gösterge her zaman daha iyi bundan. LED ekran olan arabalarda bile analog gösterge tasarlamalarına seviniyorum.
Çabuk arıza yapıyordu sanırım.
Kuru bir sayıyı görüp anlamlandırmak ile kadrandaki ibreyi görüp anlamlandırmak daha farklı. Hız sadece sayı ile 120 yazarsa pek bir anlam ifade etmez ama hız kadranında ortanın sağına geçen bir ibre kişiye pek çok şey ifade eder. Zaten bu sebeple hala akrep ve yelkovanlı saatleri dijital olanlara tercih ediyoruz.
@arandur Kesinlikle. Bir de bazı kötü tasarlanmış olanlardaki güncellenme yavaşlığı beni sinir ediyor.
@abdhbal analog kadranın hızlanma etksi bile yeter. dijitallerde sayılar 15 -20 -25 29-33 gibi atarak gidiyor. ama analog kadranlarda o iğnenin hareket hızından bile ayrı keyif alıyorsun.
yine de genel anlamda dijital kadran ile kullancıyı tanıştıran tempranın kadranı zamanın büyük nimetiydi.
Öncesinde bir çok araçda kullanıldı bunlar. Ancak türkiyeye gelmediler veya gelse de sınırlı bir kitlede kaldılar.
Zamanında karaşimşek dizisi vardı. ordakine öykünüyordu insanlar.
Tempra ve tipolarda hız limiti yok abi eniştem 300 basmış amcam 290 ile giderken tabut resmi çıkmış muhabbetleri vardı. 😀
Benimki biraz esprili bir benzetme tabiki teknolojileri çok farklı 😀
o zamanlar bizde şahin vardı tempranın kısa vites aralığına hastaydım
bizde 94 model 1.6 sx ak'sı vardı
Bizim peder bey sıfır almıştı, mavi renk. Araba kullanmayı o araçla öğrendim 🙂 Bende yeri ayrıdır.
Bizde bi İtalyan yapım 96 yeşil var, şimdilerde dedemin çarpışan otosu gerçi. 😅 ilk sürdüğüm araç ve anısı çok, yeri ayrı bende kıçı kalkık tempranın.
madem herkes yazmış bende yaziyim 😀 bizde 98 model escort vardı 1.6 clx severdim o arabayı
kilometresi yaşına göre düşük diye sahibindene koyduğumuz ilk gün satılmıştı ama şuanda tam bir jdm hastayısım
Luks mu?
Bozuldugu icin tercih edilmemesi olmasin sebebi 🙂
Gerci, Citroen, Renault, Fiat bir cok modelinde halen kullaniyor ama...
@ameledervis Bozulduğu için tercih edilmiyor diye bir şey demedimki 😀
@gokhann_ Onu ben dedim, siz luks dediniz 🙂