Okullarda ilk birkaç yıl hariç (3 belki 4 yıl) "hesap makinesi" tamamen serbest hatta zorunlu olmalıdır.

Ülkemizdeki matematik ve fen derslerinden korku tamamen işlem ameleliğinden ve hesap hatası korkusundan ileri gelmektedir. Her öğrencinin kafası 4 işlem için uygun olmayabilir. Düşünce yapısı düzgün bile olsa işlem yapamadığı için sistem tarafından eleniyor.

En basitinden pi sayısını 3 almak 2018 yılında yapılacak bir yuvarlama değildir. Öğrenciye pi yi 3 al deyince işin tüm ciddiyeti kaçıyor. 0.93 ile 0.96 yı birbirinden ayıramayan sorular soran bir sistemden çıkan öğrenciye verimliliği, kârı, zararı, tasarrufu anlatamıyoruz. Hatta onu geçtim "şıklarda tam sayılar olmayan soruları geçiyorum" diyen arkadaşım vardı. Kompleks bir soruda kafa patlatıp işlem hatasından soruyu kaçıran öğrencinin o konuya hatta derse ilgisi azalıyor/bitiyor.

Bilimsel gelişmeler, algoritmalar, teoriler neredeyse her şey matematik ile açıklanabiliyorken matematiği saf 4 işlem kabiliyeti olarak tanımlamaktan vazgeçmeliyiz.

#Eğitim

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Gökalp @gokalp

    lise düzeyinde hesap makinesi olmaması en doğrusu. o yıllarda kafayı açmak için zorlamak gerekir

    • Mr.Bell @mr-bell

      Araba motoru mu bu rodaj yapılacak yada açılacak, bence yanlış düşünüyorsunuz,düşünmek yada tasarlamak öğretmek amaçlanmalı.

    • protego @protego

      Hmm şu anda lisede hesap makinesi kullanmıyoruz, zihnimiz çok açık, o yüzden Pisa'da 70 üke içinden 50 küsürüncü oluyoruz? Ama derslerde hesap makinesi kullandırtılan gelişmiş ülkelerin hepsi bizi sollamış. Keramet "hesap makinesiz zihin açmakta" olmasa gerek

    • Agab @agab

      @mr-bell Beyin sinirleri arasındaki bağları güçlendirmek gençlikte olacak iştir. Rodaj gerekli yani. Zekayı sadece pratik yaparak öğrenerek geliştirebilirsiniz. Boş boş sayılarla uğraşarak değil. Hesap makinası ise tamamen zaman kaybı ve zararlı bir işlem.
      Hesaplama yaparken bile beyin sadeleştirmeyi düşünüyor bir yandan. Çift yönlü çalışıyor yani.

    • Gökalp @gokalp

      @mr-bell @protego siz konu yanlış anlamışsınız. sizin söylediklerinizin hesap makinesi mevzusuyla pek alakası yok

    • protego @protego

      @gokalp Yanlış anlamadım hocam. Kafa açma hesap makinesi kullandırtmamakla olmaz onu demeye çalışıyorum.

    • Gökalp @gokalp

      @protego benim söylediğim kafa açma hesap yapma kabiliyetini geliştirmektir zira fen lisesi mezunu, mühendislik bölümü okumuş, yüksek lisans düzeyinde okumaya devam eden birey olarak fikrimi beyan ettim.

    • eamedic @eamedic

      @gokalp ben de fen lisesi mezunuyum, kimya olimpiyatlarına hazırlanırken bilimsel makineyi kullanmayı öğrendim, çok fayda gördüm bence kafadan tam sayı çarpmaktansa hesap makinesi kullanarak trigonometri, logaritma vs vs hesapları ile ortaya bir şeyler koymayı öğrenmek günümüz için daha mühim. Karmaşık sayıların günümüzde bir tane kullanımına örnek vermeyen sayın hocalarım limit sınavında l'hospital kullanmamıza izin vermeyerek dereceli olimpiyatçının soruyu çözememesiyle kıvanıyorlardı. Beyni yorma görüşünüze katılıyorum ama bence beyni üç beş hesapla değil evren problemlerini çözmek için program veya hesap makinesi kullanarak çözmeye zorlanmalılar ve konuyu açan arkadaşın görüşü gibi hesap makinesi ve belki daha ilerisi fizik simülasyon programları gibi yazılımları kullanmayı öğrenmeleri ve hayatlarına sokmaları gerekiyor. Hatta bence makale okumalılar zorunlu olarak.

    • Waterfallll @waterfallll

      @eamedic Sonuna kadar katılıyorum. Hatta lisede ödevler makale olarak yazdırılmalı. Sadece üniversitede bitirme tezinde makalemsi bir şey yazarak bilimde çağı yakalayamayız. Bilimsel makale yazmayı geçelim, üniversite hayatında makale taraması yapmayı aklına bile getirmemiş olan öğrenciler mezun oluyor.

    • Gökalp @gokalp

      @eamedic mevzu kompleks hesapları kafadan yapmaya çalışmak değil elbette. Lise yılları temel bilgilerin alındığı bir dönem, bu dönemde trigonometriyi yeni öğrenmiş birisinin bunu hesap makinesi ile yapması o öğrenciye hiçbir şey katmaz. Söylediğiniz örnekte (olimpiyalara hazırlanma) lise seviyesinin üzerinde bir durum. Aslında sorunun temeli eğitim sistemindeki tekil yapıda olması. Olimpiyatlara girebilecek yetenek ve bilgiye sahip bir öğrenciyle 4 işlemi zor yapan öğrenci aynı eğitimi görüyor. Malesef...

    • eamedic @eamedic

      @waterfallll evet, lisede ilk sene, biyoloji hocamız yapmıştı beraber makale okuyorduk. Sonra tayini çıktı ve bitti yerine gelen yapmadı. Ben ilk makalemi lise 2 de yazmıştım projemiz için o zaman literatür tarama, atıf nasıl yapılır öğrenmiştik. Üniversitede geriye dönüp baktığımda en faydalı eğitimin o olduğunu fark ettim. Bunun bir standart olması gerektiğini düşünüyorum; çünkü üniversite artık çok geç kalıyor bu işler için. Sporculara hep imrenmişimdir çocukluktan başlar vücut şekillenir, disipline olur ama bilim adamlığı hep üniversiteden sonra 23-24 yaşlara bırakılır. O yüzden artık matematiğin hesap değilde, işlevsel bir fonk. olduğunu öğretmek, tarihi düpedüz öğretmektense sosoyolojisini vs bir pencere ile öğretmek olmakı bence amacımız.

    • eamedic @eamedic

      @gokalp tabiki haklısınız, çok geniş bir öğrenci gamı var. Belki bazı değişiklikler ile cevherlerin ziyan olması engellenebilir ya da yanlış yönlendirilmiş öğrenciler kurtarılabilir. Günümüz oyun çağı oldu artık derslerinde başarısız bazı öğrenciler oyun ortamında çok başarılı olabiliyor, ben eğitimci değilim ama belki bu çocuklar hesap makinesi çocuklarıdır 😊 ve farklı özellikleri yükseltilerek faydalanılabilir. Aslında çok ciddi bir konu, burda belki tartışmaya yetkin değiliz çoğumuz 😊.

    • Gökalp @gokalp

      @eamedic "Aslında çok ciddi bir konu, burda belki tartışmaya yetkin değiliz çoğumuz" emin olun bizden daha az yetkinlikteki insanlar bu konuları tartışmıyorlar. Tartışsalar belki birşeyler düzelir.

  • Agab @agab

    Tembellik getirecektir. Üniversite tamam tartışılır fakat lise döneminde sayılar ile oynayarak en basit çözüm yolunu bulmalıdır. Binbir yol var çözüm için.
    Bu arada Hesap makinası ile uğraşmak asıl zaman kaybı bence. 4 ile 3ü çarpmak var, hesap makinesine gidip 0.96x4 yazmaya uğraşmak var.

  • Burak Yirmibeşoğlu @burak25

    Lise boyunc hesap makinesi kullandim. Hatta universiteden daha fazla lisede kullandim. Kesinlikle katiliyorum. Hatta hesap makinesini dogru kullanmayi bilmek de onemli bir konu.

  • Emrah Öztürk @emrah-ozturk

    Her üniversite aynı değildir belki ama bizde serbestti. Zaten çok hesaplama ve formül gereken derslerin sınavında kitap da açık olur.

  • ozeba @ozeba

    Bence de hesap makinesi kullanılmalı derslerde. Çocuklara 20litre sürü 2 litrelik kaplara doldur diyince hemeb 10 cecabını veriyor ama 19/2 litre sütü 0.25kitrelik kaplara paylaştır diyince bu soru çok zor diyor. Aynı çocuğa kesirlerle bölme işlemi konusunda 19/2:1/4 işlemini verince hemen yapıyor. Bu hesap makinesi konusunun araştırılması gerek bence. Eşim liseyi amsterdam da okudu. Bütün derslerde texas instruments ti-84 plus hesap makinesi kullanmış.

  • BAkts @bakts

    Artık zorunlu sayılır. Olmadan olmuyor.

  • BAkts @bakts

    @merakli Mühendislik matematiği dersini henüz almadım, ondaki durumu bilmiyorum ama sınav dışı ona kimse karışmıyor bizde. Matematik sınavında hesap makinesi zaten biraz şey kaçabilir. Fizik, statik vs dersinde zaten makine lazım diye hoca istiyor, sınavda da serbest.

  • Gump @runforrest

    Benim matematiğim berbat ve yıllarca acı çektim bu derste. 😀 Kafam karmaşık işlemlere alışık değil, bir nevi oradan oraya atlayamıyor diyelim fakat lise ve üniversitede muhasebe derslerinde hep hesap makinesi vardı ve oradaki bütün hesaplamaları zevk alarak yaptım hem bir mantığı olduğu için hem de nasıl yapılacağını biliyorum makineye işin ameleliğini yaptırıyordum. Bu konuda haklısınız bildiğim kadarıyla formüllerin ezberletmeden öğrenciye direk veren ülkeler bile var. Aslında amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Hesap makinesinin ne yaptığını bil, nasıl yaptığını bil ama o iş ile yorulma. 🙂 İtiraf ediyorum yıllarca çarpım tablosunu ezberlemekten kaçtım ve halen bilmiyorum. Ya bir şeyi ezberleme fikri bana ters geliyor, neden ezberliyorum? Fıtratıma ters herhangi bir şeyi ezberlemek. Öğrenmek ve ezberlemek aynı şeyler değil çünkü.

  • Deniz Fidan @deniz-fidan

    Ünivereitede evet fakat ilkokul ortaokul düzeyinde hesap makinesi kesinlikle olmamalı bence. İşlem yeteneğinin de önemli olduğunu düşünüyorum. Lise de bazı sınavlar için olabilir fakat yine basit işlemler gerektiren sınavlarda olmaması gerektiği kanaatindeyim.