BİMden kuruyemiş üzerinde meşei manzaraları. 'Menşe ülke' karşılığı eskiden yazılan (buradaki 400g'lık ceviz fotosu):
Amerika Birlesik Devletleri'nden ithal edilen ceviz kullanilarak Türkiye'de üretilmistir.
Olması gereken, ürünün üretildiği yer olmayabilse de, en azından hangi ülkeden ithal edildiğini yazıyor.
Daha yeni olan diğer paketlerde yazan:
İthal hammadde kullanlarak Türkiye'de paketlenmistir.
Bu nasıl menşei ülke bilgisi? Hindistandan mı geldi, İspanya'dan mı yoksa Somali'den mi? Bunu yazma zorunluluğu mu kalktı acaba? Bunu yazacağına hiç yazma daha iyi, kime ne faydası var bunu yazmanın.



Boykot edilmesin diye yazılmıyor olabilir. Ben Hindistan menşei ürünleri almamaya çalışıyorum, mesela...
Ben Hindistan meşeili yiyecek ürünü almıyorum (elimden geldiğince) ama boykot amaçlı değil, hijyen amaçlı 😂
@oniki çok ırkçısın 😀 onlar da insan biraz pasaklılar
@oniki Amerikan ithalatı gıda ürünlerini de almıyorum...
@lterlemez Sizinki boykot, ben gıda konusunda boykot yapacak kadar zengin değilim, sağlıklı olanlardan ucuz olanı alırım. Daha opsiyonel ürünlerde boykot yapabiliyorum.
Delikanlı gibi chandler ceviz diyin halbuki yok ithal yok bilmemne.
Boykotla ilgili değil. Mevzuat hep böyleydi. Çiğ mamul ithal edilerek Türkiye'de kavrulunca ithal olduğunun belirtilmesini yeterli görüyor. Üretici isterse ekstra olarak beyan edebilir. Bu ürünlerin ambalajları tonlarca üretiliyor. Çiğ mamul menşei sezonluk değişebildiği için ağırlıklı olarak beyan etmemeyi tercih ediyorlar. Bu ürünler yerli üretim etiketi de taşıyabiliyor.
Marketlerden kuruyemiş alınmaz, ufak paket diye üç dört katı fiyatına satıyorlar.
Kuruyemişçi esnafı daha mı iyi? Paketli alıyorum hiç olmazsa paketlenme tarihi belli üzerinde son kullanım tarihi var, kuruyemişçinin ne sattığı belli değil, yerli ürünse ve güzel görünüyorsa ihraç edilecekken alfatoksin bulunup geri dönmüş ürün olabilir, güvendiğim bir satıcı yok, kendim üretemem, yurtdışından ithal de edemiyoruz.
Keşke olay sadece fiyat olsa, parasını verip güvenle yerim, az yerim öz yerim 😢
@oniki Marketlerde yazılan tarihler doğru mu? Asıl ben onlara hiç güvenmiyorum. Toptancı, sirkülasyonu çok olan yerler bence daha güvenli. Ek yapayım bir kuzen bu işleri yapıyor, az buçuk ondan biliyorum.