Şu ara dünya medyasında Apple'in düz modellerdeki 60hz kullanımı çok sert eleştiriliyor. Dalga geçiliyor falan. Burada bile bir sürü serzeniş okudum. Evet çağ dışı bir teknoloji ama bence dahice... Çok akıllıca bir seçin 60hz olayı. Ben de daha ucuz ama kullanıcı deneyimini etkileyecek aynı zamanda minimum maliyetle daha ucuz telefon çıkarmak istesem aynısını yapardım.

Mesela Pro modele çok güçlü işlemci koyup düz model görece zayıf işlemci koymak çoğu kişinin deneyimini etkilemez. Ya da ne bileyim; pro modele çok acayip lensler koyup düz modele görece zayıf lensler koymak da çoğu müşterininin deneyimini etkilemez. Ayrıca bu ayrımlar ciddi maliyet ister ve iki model arasında da müşteri ciddi fiyat farkı ister. Pro model 1.000 dolar ise düz modele en fazla 500 dolar eder deriz ister istemez. Ama olayı son derece basit 60hz -120hz üzerinden yaparsan hemen bütün kullanıcıların deneyimi etkilenir ve herkeste bir üst modeli alma isteği uyandırır hem de 3-5 dolar maliyetler 100 dolar daha pahalı cihazı çok daha fazla satarsın..

Bence gayet dahice ve bas bas bağıran herkesin Apple sahibi olsa istisnasız yapmak isteyeceği segmentasyon... Birbirimizi yemeyelim şimdi. 😀

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Mehmet @m-menguc

    200-300$'dan iphone çıktı da haberimiz mi yok 😀

  • Ronnie James Dio @ronniejamesdio

    İyi fotoğraf çeken kötü fotoğraf çeken çok daha keskin bir ayırım.

    • Yalçın Bahadır @ybahadir

      Profesyonellere göre he. Ama çektiği fotoları basmayan sadece sosyal medyada kullanan %90 a göre? Ben segmentasyon yapacak olsam asla kamera üzerinden gitmem. İki kamera arasına ciddi fark koyacaksan maliyetli hem de dediğim gibi müşterinin %90 ı için gereksiz.

    • Ronnie James Dio @ronniejamesdio

      @ybahadir profesyonel adam cep telefonu ile fotoğraf çekmez ki zaten, profesyonel fotoğrafçı dediğin adam zaten bir elin sayısı kadar toplam nüfusa baktığında o yüzden profesyonel olmak ya da olmamak çok da önemli değil. Burada önemli olan incelemelerde telefonun aldığı fotoğraf skoru. Standart kullanıcı oo bu iyi fotoğraf çekiyormuş diyerek yönelimini o telefona yapabilir.

    • Yalçın Bahadır @ybahadir

      @ronniejamesdio Profesyonelden kastım Koray Birand değil. Ki o bile gayet kullanıyor. Mesut Çevik, Erdi Özüağ, Enes Kirazoğlu, Murat Gamsız vs içerik üreticileri. Bunlar stüdyo ortamında değillerse genelde mobil olacaklarsa (fuar vs gibi) adamlar sadece telefon ile tüm içeriği kaydedip, telefonda işleyip yayınlayabiliyorlar. Bilgisayar bile almıyorlar yanlarına ağırlık yapmasın diye belki. Alsalar da bu işler için kullanmıyorlar. Hiç kimse de bu ne rezil çekim olmuş seyredilmez demiyor.

      Profesyonellerde durum bu iken var sen sıradan kullanıcı için durumu tahayyül et.

    • Ronnie James Dio @ronniejamesdio

      @ybahadir e tamam bu adamların sayısı da genel nufusun yüzde biri bile değil yani.

  • oniki @oniki

    Hz kullanıcı deneyimini sizin sandığınız kadar etkilemiyor, mesela ben arada 50 TL fark olsa bile gidip ekran 120 Hz diye fazla para vermem.

    • protego @protego

      "Sandığınız" ne demek? Erişemediğimiz mars teknolojisi değil ki bu. Deniyoruz, görüyoruz, arada ciddi deneyim farkı var diyoruz ve bir daha 60hz istemiyoruz. Gözle görülür bir farkı deneyimleyen insana nasıl "sandığınız kadar etkilemiyor" diyebiliyorsunuz ki? Sanki kimse hayatında 120hz görmemiş de laf olsun diye 120hz istiyormuş gibi. 60hz monitör neyinize yetmiyor diyenlere döndü bu iş.

    • oniki @oniki

      @protego Demek istediğim toplumda ne kadar karşılığı olduğunu 'sanma' idi yoksa 120 Hz farkını sanma - anlama değil. Tam ifade edememişim.

    • protego @protego

      @oniki Anladım ancak tam tersi. Toplumun %98'i donanımdan anlamaz, anladıkları tek şey arayüz akıcılığıdır çünkü cihazı ellerine aldıklarında ilk yapacakları şey menüleri kaydırmak ve fark edecekleri ilk şey de akıcılık olacaktır, onu da doğrudan yineleme hızı belirler. Onlar bunun neyden kaynaklandığını bilmezler ama fark ederler. Bugün hiçbir iphone modelinde cpu, gpu, ram veya başka bir donanım kaynaklı bir hız farkı görmez kimse. Bu yüzden bunlar bir "selling point" değil. Kameraların bile anca kare kare karşılaştırılması gerekir fark görülmesi için. Yineleme hızı ise insanların arayüzde ilk karşılaştıkları şeydir. Mağazada üst modelle alt modeli yan yana incelediklerinde gözlerine batacak ilk ve en büyük şey kaydırmanın akıcılığıdır. İnsanlarda tüm telefonun yavaş çalıştığı izlenimini yaratır. Bu yüzden de insanlara satması en kolay şey daha akıcı bir arayüz yani yineleme hızıdır. Onlar bunun ne olduğunu bilmeseler de. Bu yüzden en düşük modelde insanların en çok gözüne batacak şeyi kısarak segmentasyon oluştururlar ki insanlar onu değil bir üst modelini alsınlar. Yani Apple en düz modeli zaten satmak istemiyor. Apple açısından akıllıca ancak tüketiciler açısından katıksız bir "evil corp" hareketi.

  • armagan @93-truva

    düşük işlemci ve düşük lens ile kullanıcı deneyimi etkilenmez mi, ciddi misin. açıkcası 120 hz umrumda bile değil. 120 hz olup kasan bir telefon yerine, 30 hz ekranlı hiç kasmayan güçlü işlemciyi tercih ederim. çoğu kişi telefonu 120 hz özelliğini açmadan kullanıyor farketmiyor bile, teknik olarak pil yemek dışında hiç bir artısı yok.

    • Yalçın Bahadır @ybahadir

      İyi de Apple birine Core i 9 işlemci koyarken diğerine Core i3 koymuyorki. Core i7 koyuyor. Bu iki işiemci arasındaki farkı bariz anlamak için ya profesyonel iş yapacaksın ya da AAA oyun manyağı olacaksın. Apple müşterilerini göz önüne bir getir bakalım. Sence % kaçı bu farkı hisseder?

  • cgdincer @cgdincer

    120 hz bile olsa 60hz kullanıyorum. Uzun Pil ömrü herşeyin önünde gelir. Menüde akıcı kaydırma yapmak size ne kazandırıyor, anlamıyorum bu çılgınlığı.

  • Burak Yirmibeşoğlu @burak25

    Apple kullanimi uyusturucu gibi. Baslayan birakamiyor. Iphone'da ayni sekilde. Ekosistem, vs diye diye ortalama kullaniciyi goturuyorlar. Ne senin annen ne de sirket patronu kalkip bu saatten sonra Android filan ogrenmeye calismaz. Ne varsa parasina uygun onu alir gecer.

    Ben de mesela Iphone ancak 5 gun giden pil filan yapmadigi surece kalkip Android'i birakmam, aliskanligim ve alisma surecindeki verimsiz gececek vaktim benim icin telefon fiyatindan filan cok daha degerli.

  • Levent Alpsal @levent-alpsal

    Aynen, ben de 120 hz çılgınlığını anlamıyorum. Evet, 120hz çok daha akışkan ve hoş bir his veriyor. Scroll yaparken yağ gibi akıyor, ama düşük olan da 15 hz değilki, 60hz.

    • Yalçın Bahadır @ybahadir

      Çünkü hissedilebilir bir şey. Yani deneyimi bariz etkiliyor. Ama az daha zayıf işlemci veya az daha zayıf kamera telefon müşterinin %90 için sadece rakamdan ibaret.

      Bence de çok gereksiz bir şey. Zamanın da DH forumlarında 30FPS den sonrası anlamsız.. 60 FPS de neymiş? İnsan gözü 24 FPS den sonrasını ayırt edemez kavgaları ederdik.. Hey gidi! Güzel günlerdi. 😀
      Şimdi 540hz monitörlerden bahsediliyor ve ben bu 540hz in 120hz göre hangi sorunu çözdüğünü bilmiyorum bile. 😀

  • kortex @kortex

    300-400 dolarlık telefonlarda bile varken 800 dolarlık telefondan olmaması tüketiciyi k***z durumuna koymak oluyor.

    • oniki @oniki

      SD kart desteği, normal kulaklık çıkışı olmamasına bu kadar 'kerizlik' denmiyor ama 😀

    • kortex @kortex

      @oniki yani hadi onları yedirtti bir türlü. Kaç nesildir beklenen bir şey bu.

    • Yalçın Bahadır @ybahadir

      Anlattım ya. Mevzu maliyet ya da becerememezlik değilki. Mevzu en ucuza ciddi bir deneyim farkı yaşatmak. Herkes tarafında hissedilir bir deneyim farkı. Bunun da en ucuz yolu ekran yenileme hızı. O yüzden gayet orta alt seviye telefonlarda bile var artık. 800 dolarlık telefondan 3-5 dolarlık bir özelliği çıkarıyorsun ve 700 Dolara satıyorsun.

      Sallıyorum rakamları. Diyelimki 120hz ekranlı telefonu maliyeti 400 dolar iken satış fiyatı 800 dolar. 60hz ekranı telefonun maliyeti 395 dolar iken sayış fiyatı 700 dolar. İşte burada kullanıcı deneyimi devreye giriyor. Kullanıcı 60hz ile 120hz arasındaki farkı bariz hissediyorsa 5 dolarlık ekstra maliyete 100 dolar ödüyor. Çünkü direk kullanımını etkiliyor belki de bundan rahatsız oluyor.

      Ama işlemci veya kameradaki farklar bu kadar keskin olmuyor asla. İşlemcileri ayırt etmek için sentetik testler yapıyoyoruz bu daha hızlı diyoruz. Ya da kameraları karşılaştırırken fotoları o kadar çok yaklaştırıyoruz da aradaki farkı seçebiliyoruz. Telefonu sosyal medya aracı olarak kullananlar için bunların hiç bir önemi yok diyorum ben de... Segmentasyon için maliyeti düşük ama deneyimi gerçekten etkileyen şeyleri kullanmak çok daha makul ve mantıklı...