Bir web sitemiz var, 3 arkadaşız. Aylık geliri Adsense ile düzenli 1500 liraya ulaştı ve artma potansiyeli de var. Bu parayı yasal yollarla çekebilmemiz için şirket kurmak gerekiyor fakat şirketin aylık masrafı çok diyorlar, ilk kuruluştaki masraf önemli değil de her ay düzenli masrafı çokmuş. Sadece düşük web sitesi geliri için insanlar nasıl bir yol izliyor? Hepimizin yan geliri olacak kendi işlerimiz var, Adsense gelirini vergisini ödeyerek çekmek için basit bir yol yok resmen?
#adsense #şirket #vergi #akış #teknoyardım
Ufak bir miktar peşine düşeceklerini sanmıyorum.
“Sanmamak” yeterli bir güvenlik önlemi değil maalesef. Biz de sanmıyoruz ama öyle olmuyor işte.
hocam bildiğim kadarıyla kişi başı yıllık 29 bin tl ye kadar vergi mükellefi olmuyorsunuz, en iyi muhasebeci bilir bunu sormakta fayda var
Benim bildiğim bu gelir düzenliyse bir lira için bile mükellef olmak gerektiği. Düşük gelirle kim uğraşır bilemem ama işler farklı bu düzenli gelir işinde.
En mantıklı çözüm eğer şartları karşılıyorlar ise sadece bu yüzde 15'lik vergi kesintili sistemle parayı çekmeleri olur.
Yan gelir dediği için bu hesabı açacak kişinin de sigortası olduğunu düşünüyorum. Bu durumda Bağ-Kur mükellefi olma durumu da ortaya çıkmayacaktır. Benim izlediğim kişi böyle diyordu. 😀
Tabi ki bu hesabı açan kişinin yapacağı en önemli şey e-devlette Bağ-Kur'lu olup olmadığını kontrol etmek olsun, ne olacağı hiç belli olmaz.
Muhasebeciler Adsense deyince haa o neyy falan diyor. 😀 Bilenlerden bazıları bir şey olmaz diyor bazıları yapmazsanız başınız fena yanar diyor. 🙂
@nakah Bu muhasebeciler cumhuriyetin kuruluş yıllarından filan mı kalma? Hani artık insanlar hain çakal zekadan para kazanıyor yahu... 😀
Şurada eski bir konuşma buldum ama hala net bir cevap alamadım.
Kendini kuruluş yıllarından sonraki gelişmeler için de güncellenmiş bir uzman bulmanız en doğrusu olacak sanırım. 😀
https://support.google.com/adsense/thread/146469546/adsense-t%C3%BCrkiye-vergilendirmesi-nas%C4%B1l-oluyor?hl=tr
Size para sosyal medya ve reklam devinden yatacak sayılmıyor mu? Google bence bu vergili hesabın kapsamına giriyordur? Yani ne bilim siz böyleymiş gibi davransanız sorun ederler mi ki? Vergini ödemişsin sonuçta.
Anladığım kadarıyla beyan kaçınılmaz gibi duruyor, sınırın altında kalan geçici kazanç için beyan gerekmiyor sanırım ama bu durumda sizin kaçışınız yok gibi ama şirket kurmak bu gelirle çok mantıksız. Çünkü bu gelir için şirket kurarsanız sadece devlete çalışmış olacaksınız.
@kahraman810 Şu an direkt ibanı kendi hesabıma yazsam bile sorun olmaz muhtemelen ama doğrusunu yapmaya çalışıyorum. Ama doğrusu yok maalesef, şirket açmaktan başka çare yok. Ona da gelir yetmiyor.
Mükellef olmadan Google gelirlerini %15 vergi ile yasallaştırabilirsiniz ama içinizden biri bağkurlu oluyor. Yine uğraşmaya değmiyor. Bağkur tarafında itiraz etmek mümkün diyorlar ama o kısımdan sonuç alan var mı bilmiyorum.
Bu yasanın garipliği de burada zaten abi. Mesela gelir 150 ya da 1500 lira ama seni 4500 liralık Bağ-Kur mükellefi de yapıyor. 😀 (Her yıl artacak tabi ki bu miktar. ) Naçizane bilgime göre sigorta borcu sildirebiliyor bu arada.
Üçümüz de çalışıyoruz sigortamız var. %15 vergi olayı nasıl yapılıyor? Sosyal medya istisnasından bahsediyorsanız o web siteleri için geçerli değilmiş. Tiktok youtube falan gelirleri için geçerliymiş.
ben itiraz ettim haberim olmadan bağkurlu yapıldığım için ama sonuç alamayınca. Sigortalı çalışan abimin üzerine banka hesabı ve vergi işlerini ayarlayıp ödemeyi onun hesabına yatırıyorum.
@nakah gönderici hesap google irland olarak gözüküyorsa senin gelirinin siteden mi yoksa youtube'tan veya app geliri olduğunu anlayamazlar ki.
Aman deyim yasal yollarla yapın, 10 sene sonra donunuza kadar alırlar sonra 😅
5 sene zaman aşımı var sanırım bu mali işlerde.
@nakah burası TR, bir kanun hükmünde kararname veya ufacık bir yasa değişikliği ile 40 sene önceki 1000 lira kaçırılan vergi bugün 1000000 lira olarak geri istenebilir. Her işi kitabına göre yapmak lazım
Devlet alacaklı ise 5 yıl olayını unutun derim.
Devletin SGK’ya tabii kişiler için, belli bir miktara kadar ilave kazançlarında Bağkur’lu olma zorunluluğunu kaldırması gerekli. Yan gelir için bu yapılabilir. Almanya’da ben bir şirkette çalışıyorken, kendime ait zamanlarımda dilersem minijob da yapabiliyorum. Çalıştığım şirket buna karışmadığı gibi kimse benden şirket kurmamı da beklemiyor.
@fikri o halde yukarıdaki problem de çözülüyor. 3 arkadaştan birisi illaki SGK’lıdır heralde. O parayı çekip, gerekli vergiyi ödeyip paylaştırabilir.
Tek bir hesap açıp, onun üzerinden işletin...
Anlamadım? Neyi?
@nakah: Gelir gideri.
@lterlemez Kaçak yollardan bahsediyorsunuz sanırım ama riskli diye girmek istemiyoruz bu işe. Hangi bankadan açtığımızın önemi yok ki sonuçta o kişiye gelen vergisi ödenmemiş bir para varsa devlet görür.
@nakah: Hayır, kişi şirketleri tek bir banka hesabı açıp, vergisini o hesap üzerinden ödeyebiliyor ya, onu söylüyorum.
@nakah: Hatta şirket kurmak zorunda da kalmıyorlar ya.
20/b yasası sosyal medya içerik ve mobil uygulama geliştiriciliği....web sitesi dahil değil...benim anlamadığım, google adsense gelirlerinde kalem kalem ne yazdığımı önemli...çünkü youtube da, web sitesi reklam gelirlerine aynı adsense ye yatmıyor mu?
Evet. 🙁
@nakah bence siz siteyi uygulamaya çevirin, uygulama üzerinden reklam geliri kazanın.....fakat, benim vergi levhamda ikisinede başvurduğum halde, sadece video içerik üreticiliği yazıyor, mobil uygulama geliştiriciliği yazmıyor....birde uygulamanın satışından kazancı direk google storedan alınıyor, ama reklam kazancının nerden olduğuda önemli...çünkü vergi kapsamı, sosyal medya kazançları....bunların hiçbirinin detayı yok...