Warhammer: End Times - Vermintide

İmparatorluk takvimine göre yıl 2523... Dünya için sonun başlangıcı olan mahşeri günde, yani Warhammer Fantasy dünyasını bitiren End Times efsanesi ile Sigmar çağı başlar. Tüm bu yokoluşun merkezinde bulunan Ubersreik isimli şehirde, yeraltından sonra yeryüzünü de ele geçirmek üzere harekete geçen fare görünümlü insan boyutlarındaki Skaven ırkını engellemeye çalışıyoruz.

Tam adıyla Warhammer: End Times - Vermintide’ı henüz deneme fırsatı bulabildim. Fazla reklamı yapılmamış olsa gerek, pek çok açıdan Left4Dead ile benzerlikler taşıyan bu güzel co-op oyunu piyasaya çıktığı zaman duymamıştım.
Oyunda Witch Hunter, Waywatcher, Empire Soldier, Dwarf Ranger ve Bright Wizard gibi seçebileceğimiz 5 farklı karakter bulunuyor ve bu karakterlerin hepsinin kendilerine has silahları, cephaneleri ve hareketleri bulunmakta. Ayrıca RPG oyunlarında gördüğümüz üzere her karakter sahip olduğu silahı geliştirebiliyor veya zar atıp rastgele bir silah kazanıyor. Bu durum oynanışı da çeşitlendirmekte.

Skaven’lar da çok çeşitli. İlk başta çok kolay altedilebilen bu yaratıklar, zırh kuşanmış olarak geldikleri zaman takımı zorlayabiliyor. Minigun gibi seri atış yapan türde silah taşıyan fare adamlar uzak mesafelerden bile göz açtırmazken, Left4Dead oynamış olanların köşe bucak kaçtığı Tank’in karşılığı Vermintide’da Rat Ogre olarak vücut buluyor.

Oyunun ilk başta açılabilen 3 farklı zorluk seviyesi var. Ayrıca bölüm geçtikçe haritadaki diğer noktalar da seçilebilir hale geliyor ve konu ilerliyor.

Zorluk seviyesi Normal olduğunda birbirinden kopmadan ilerleyen bir takım olmak şart. Left4Dead gerektiğinde çok hızlı şekilde oynanılıp bir bölüm çabucak bitirilebilirken Vermintide daha ağır bir oynanışa sahip, yer yer stratejik düşünmek gerekiyor. Özellikle borazanların sesini duyduğunuzda ekibin kendini garantiye alması lazım -ki bu sesten sonra ortalık düşmandan geçilmiyor. Hard seviyesinde kesinlikle iyi iletişim kuran, hatta birbirini önceden tanıyan, karakterini iyi kullanabilen oyuncular gerekiyor bana göre.

Oyunun atmosferi ise çok iyi; mekanlar, ışıklandırma, Skaven’ların çıkardıkları sesler, ortalık fare kaynadığında havada uçuşan uzuvlar, kafalar derken kendinizi savaşın içerisinde hissediyorsunuz.

Gelelim ‘fakat’lara.. Oyun gerçekten çok başarılı, fakat Left4Dead kadar popülerlik kazanamayacak olmasının (şu anda aktif oyuncu sayısı 800-900 civarında. Kaç senelik L4D2’yi günde 10bin kişi multi olarak oynuyor) başlıca iki sebebi bana göre şu şekilde:

1- Dedicated sunucu yok. Yapımcı FatShark geçen sene sonunda bu konu için çalıştıklarını belirtmiş ancak hala bir gelişme olmamış. Kendi makinenizi host ediyorsunuz veya host olan birilerine bağlanıp oynuyorsunuz. Host olan kişi oyunu kapatırsa veya bir bağlantı sorunu yaşanırsa herşey gidiyor ve oyuna devam etme isteğini zedeliyor.

2- Sadece co-op oynanış var. Left4Dead’de mücadele etme isteğini artırıp keyif veren en önemli unsur, yapay zekaya karşı değil gerçek insanlar tarafından yönetilen düşmanlara karşı mücadele edip bölümü bitirmeye çalışmak veya bölümün bitirilmesine engel olmaktı. Vermintide’de malesef bu multiplayer oynanış yok. En azından seçebileceğimiz karakter sayısı artırılarak bir nebze çeşitlilik yaratılabilir diye düşünüyorum. Söz verilen DLC’ler gelirse yeni haritalar, belki Chaos ve Undead ile mücadele etme seçeneği de ilave edilebilir.

Büyük oranda hack&slash olarak ilerleyen oyun herkese hitap etmeyebilir görünüyor, ancak özellikle Left4Dead hastasıysanız mutlaka tecrübe edilmesi gereken iyi bir yapım.

Oynanış videosu: https://www.youtube.com/watch?v=7mqTFp0UIq4

Steam sayfası: http://store.steampowered.com/app/235540

#WarhammerEndTimesVermintide #Warhammer #Vermintide #left4dead #Oyun #Oyunİncelemesi #akış

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Xiaomi Piston 3

PİSTON BU KEZ AŞAĞI İNDİ!

Fiyat/performans ürünü olarak çok beğendiğim, ses kalitesi yanında kullanılan malzeme ve tasarımıyla da pek çok pahalı markaya nal toplatan Piston 2’den sonra, piyasaya çıktığını duyar duymaz hakkında hiçbir araştırma yapmadan gözü kapalı sipariş verdiğim Piston 3 birkaç gün önce elime geçti. Belirtmek gerekirse, şimdiye kadar Sennhesier, Sony, Shure, Creative ve ismini hatırlamadığım pek çok marka kulak içi kulaklık kullandım. Ve müziklerimi genelde Sansa Clip (+Rockbox), MacBook (+Boom) ve cep telefonumdan dinliyorum.

Piston 2 için genelde şikayet edilen durum bass’ların yeteri kadar iyi olmayışıydı. Bass delisi olmadığımdan seviyeler benim için gayet yeterli gelmişti. Ancak güzel tasarımına rağmen Piston 3’te bass’ların bile iyice azaldığını ve sesin düştüğünü ilk takışta farkediyorsunuz. Burn-in ile kulaklık ‘biraz’ toparlanıyor deniyor ancak benim için kulaklığın ilk kullanımda verdiği etki oldukça önemli. Ayrıca burn-in sonrası bile Piston 2 seviyesine ulaşabileceğini açıkcası pek sanmıyorum. Duyulan ses Piston 2’ye göre biraz daha dengeli ve vokallerde sıcak gelmekle birlikte, almış olduğunuz sesin azalmış olduğunu farkediyor ve her zaman kullandığınız ses düzeyini biraz daha açma gereği duyuyorsunuz. Kulak içine giren uç bölümün eğik tasarımı nedeniyle arka kısmının açık kalması, gürültülü ortamlarda dış sesleri yeteri kadar izole etmede sorun yaratıyor ve sesi bu sefer daha da açmak durumunda kalıyorsunuz.

Ayrıca kullanım açısından Piston 2’de iyi bir yerde konumlandırılmış olan kumanda ve mikrofon Piston 3’te sağ kulaklığın kablosu üzerine, yani göremeyeceğimiz bir noktaya yerleştirilmiş. “Görmemek önemli değil, zaten hepi-topu 3 tane buton” denilebilir ancak bu butonların birbirine çok yakın tasarlanmış olması bazen yanlışlıkla başka butona basmaya neden olabiliyor. (Bu arada her iki Piston’da da ses açma-kapama ve şarkı atlatma fonksiyonlarının WindowsPhone ile de sorunsuz çalıştığını not olarak düşeyim).

Özet olarak Piston 3, Piston 2 üzerine kesinlikle bir ‘upgrade’ olarak düşünülemeyecek, ortalamanın üzeri bir kulaklık olmuş. Yine de genel açıdan tamamen kötülememek gerek; Xiaomi özellikle malzeme konusunda kalitesini konuşturmuş ancak daha fazla para verip daha iyi bir ürün almış olmuyorsunuz. Piston 2’yi bile eleştiren arkadaşlar ise kesinlikle bu kulaklıktan uzak durmalılar.

(Not: İncelemede kullandığım fotoğraflar kendi çekimimdir, ihtiyaç halinde kaynak gösterilip kullanılabilir)

#xiaomi #mi #piston #kulaklık #inceleme #akış

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 14 / 58
  • Furkan Seven @kalama01

    ben 2 hafta once aldım hala gelmedi ..

  • bzn7 @bzn7

    Geekbuying üzerinden ₺46'ya aldım. Bir gün kullanıp arkadaşıma ₺40'ya sattım. Mid ağırlıklı bir kulaklık. Bende biraz baş ağrısı yaptı. Ses kalitesinden pek memnun kalmadım. Sadece temiz bir sesi olduğunu söyleyebilirim. Fiyatına göre çok da etkileyici bir kulaklık olduğunu söyleyemem, vasat...

    • Hamdi @hamdi

      Benzer fiyatlara, hatta 50-60 liraya kadar daha iyi bi alternatifiniz varmı? Daha iyisini deneyimleme şansım olmadığından fazlasıyla işimi görüyor Piston 3. Piston Hybrid deneyimleme şansınız oldu mu?

    • bzn7 @bzn7

      @hamdi Daha önce Aliexpress'ten alınma Bluedio M2 kullanıyordum. $12 dolara almıştım. Bluetooth olmasına rağmen ses kalitesi Piston 3'ten aşağı değildi. Hatalı kullanımdan bataryasını bozduğum için Piston 3'ü denemiştim. Şimdi Bluedio S6 siparişi verdim $12'a.

      Hybrid'i denemedim.

    • Hamdi @hamdi

      Bluedio'nun güzel kulaklıkları varmış cidden şimdi baktımda 🙂 M2 ve S6 arasında ne gibi farklar var? Q5 felanda var tam anlayamadım farklarını. N2 modeli de güzel duruyor aslında

    • Hamdi @hamdi

      Şimdi farkettim Q5 ve S6 da mikrofon bulunmuyor. M2 ve N2 daha mantıklı. Fakat gerçekten eminmisiniz ses kalitesinin en az Piston 3 kadar iyi olduğundan?

    • bzn7 @bzn7

      @hamdi ses kalitesine kefil olamam ama fiyatına göre kesinlikle pişman etmez. Hepsinde mikrofon var. Q5 ve S6'nın tasarımı daha dengeli. M2 ve N2'nin mikrofonunun olduğu kısımda batarya var. Sağ kulağa biraz yük bindiriyor. Q5 ve N2 eski seri diye biliyorum. M2 ve S6'daki kulak silikonu çok başarılı. Kulakiçi kulaklıkların yalıtımını oldukça konforlu bir biçimde sunuyor ki vazgeçemediğim de o. M2'nin mikrofonu zayıftı. Şarjı 2-3 saat gidiyordu. Şarj için kulaklıkla birlikte gelen kabloyu kullanmak gerekiyor. Batarya küçük olduğundan yavaş doldurulması gerekiyor. O kablo da onu sağlıyor. Ben başka kablolar kullanarak bataryasını bitirdim. Ayrıca o kabloyu başka cihazlarda da kullanmamak gerekiyor. Çok yavaş şarj ediyor ve kapıya zarar veriyor .

    • bzn7 @bzn7

      @hamdi Bluedio S6 bugün geldi. Almadıysanız sakın almayın. İçindeki hoparlör Piston3'ten daha iyi ancak tasarımı hatalı. Kulaklık kulağınıza yerleşmeden dışındaki plastik kafanıza dayanıyor. Aradaki boşluktan giren hava bassları yok ediyor.

    • Hamdi @hamdi

      Almadım, almayı da düşünmüyordum zaten. yine de uyarınız için teşekkürler 🙂

  • Merih @merih

    Hybrid aldım kullanıyorum, Piston2-3'ten daha iyi ve dengeli bir kulaklık, her ikisinin karışımı gibi diyebiliriz. Baslar temiz, vokaller detaylı duyuluyor. Malzeme kalitesi müthiş. En iyi kulaklık değil ama bu paraya yine en iyi kulaklıklardan biri. İnceleme yapacaktım yine, hatta ürünün fotoğraflarını da çekmiştim ancak işten güçten fırsat olmadı.

    • Hamdi @hamdi

      Piston 3 deneyimlediğinizi varsayıyorum o zaman. Peki Piston 3 kullanırken Hybrid almak mantıklı mı sizce? Para harcamaya değecek kadar fark varmı aralarında?

    • Merih @merih

      Hybrid bass olarak Piston2 ve Piston3'ten daha iyi, detaylı ve zengin -ki yukarıdaki incelemede belirtmiştim 2'ye göre 3'te bir düşüş olduğunu. Hybrid'de bass'lar tam olması gerektiği gibi, tam da tadında bana göre. Eğer bu durum sizin için önemliyse Hybrid'e geçilir. Eski modellere göre dual driver'ın daha belirgin bir fark yaratması beklenirken, bu ucuz kulaklıkta yine de iş görüyor, karşılığında temiz, net bir ses alıyorsunuz. Piston2 artık daha kötüymüş, sesler patlıyormuş gibi geliyor insana özellikle. Piston3'e alışamadım ama dediğim gibi Hybrid Piston3'teki bass sorununu halletmiş (mid-bass ağırlıklı daha çok). Tizler de yeterli ve distorsiyonsuz (süper değil anlamına da geliyor bu tabii). Sonuç olarak, Piston3'e alıştıysanız Hybrid sizde çok bambaşkaymış gibi bir etki yaratmayacaktır. Xiaomi ve 1More yeni bir tasarımda yine fiyatı düşük tutarak daha ileri gidebilecek mi bakacağız..

      (Kulaklıklar Flac format ağırlıklı olarak; Fiio X3-II, Sansa Clip (Rockbox mod), MacBook (+Boom, iTunes ve Spotify Premium ile) ve Lumia 920 (Spotify) ile denenmiştir).

  • Gözlüklü Şirin @gozluklusirin

    Mikrofonuna iyi diyenler var. Ya ben başka kulaklık aldım yada onlar gürültüde hiç telefon görüşmesi yapmadılar. Gürültü önleme diye bir şey yok maalesef. Ses ve kablo kalitesi gayet iyi bunun dışında...

    • KirbiT @kirbit

      Bu tarz kulaklıkların neredeyse hiçbirisi gürültü önleme özelliğine sahip değil. O tarz bir kulaklık o iş için özel bir bölüme sahip olmalı ya da en basitinden mikrofonun çevresini kapatacak bez tarzı birşey kullanılmalı. Gayet temiz ses iletmesi yeterli