ELITE : DANGEROUS İNCELEME
işte bu yüzden seviyorum bilgisayar oyunlarını, çoğu insanın çocuk işi diyerek küçümsemesine rağmen. Özellikle de simülasyonlar için oyun demek neredeyse hakaret sayılır bence. Kah yolcu uçağı kullandık uçsuz bucaksız göklerde, kah tanklarımızı sürdük ikinci dünya savaşının buhranlı atmosferinde. Bazen bir denizaltıyla daldık derinlere bazen de bir tirenin kokpitinde bulduk kendimizi. Ancak ilkini Amiga da oynayıp hayran kaldığımı Elite serisinin son oyunu Elite: Dangerous (ki kendisi halen geliştirme aşamasında) öyle bir şey yaptı ki artık ölsem de gözüm açık gitmem sanırım. Uzay geminize atlayıp gidebileceğiniz tamı tamına 400 Milyar güneş sistemi var oyunda. Evet yanlış duymadınız 400 Milyar dedim. Yani tüm işi gücü bırakıp bir galaksi turuna çıksanız tüm haritayı gezmeye ömrünüz vefa etmez. Bunların 150 Bin tanesi birebir keşfedilmiş sistemler ve tüm veriler gerçek zamanlı olarak Nasa dan alınmış. Diğerleri ise olasılıklara en yakın ihtimallerle hazırlanmış. Ve oyundaki mesafelerse tamamen gerçek. Şöyle bir örnek vermem gerekirse: Diyelim uzay geminizi uzakta gördüğünüz nokta kadar bir yıldıza kilitlediniz ve oraya doğru gidiyorsunuz normal hızda. Ekranda da bu yıldıza 1 yıllık mesafede olduğunuz ve mevcut hızınızla gittiğiniz takdirde yıldıza ulaşmanızın tam bir yıl süreceği yazıyor. Eğer bilgisayrınızı ve oyunu kapatmazsanız gerçekten de geminizin o yıldıza ulaşması bir yıl sürecektir. Allah'tan hyper drive (ağız alışkanlığı işte frameshift drive diyecektim) ınız var da evreni bükerek bu mesafeleri kısa sürede kat edebiliyoruz.
Oyunun anlatacak o kadar çok özelliği var ki: Ticaret, savaş, korsanlık, politik mücadeleler, madencilik, gemi alıp satmak ve ona parçalar ekleyip sökmek bunlardan sedece bir kaçı. Ve oyun halen gelişim sürecinde yakında oyuna eklenecek özellikler arasında gezegenler iniş yapabilme ve fps modu da bulunuyor.
Uzay simülasyonu sevin yada sevmeyin bence bilgisayar oyunlarına az biraz ilgisi olan herkesin bu oyundan bir şekilde haberdar olması gerekiyor. Yeni bir yazıda buluşuncaya kadar şimdilik hoşça kalın. Ben galakside kaybolmaya gidiyorum.
Commander Khan out.
başlığa inceleme yazmasanız daha iyi olur 🙂 sadece oyun ismi yeterli
yalnız oyun çok iyiye benziyo beni cezbetti alsammı. (Keşke benim olsa)
Grafikler çok hoş ama steamde 111 lira 🙂
keşke ucuz olsa
Bir kere 67 TL'ye düşmüştü. Onun dışında düşmedi hiç. Yılbaşı indirimlerinde düşer belki. Ama daha fazla indirim bekleme. Heleki bugüne kadar oyuna gelen 97 ücretsiz güncellemeyi düşünürsek. Bunların hata düzeltmeleri değil sadece, hep yeni şeyler ekleniyor. Şu ana kadar ücretli birşey olmadı ama ücretli bir genişleme paketi gelecek. Gezegenlere inme gelecek. Bu arada yapımcılar oyunu desteklemeyi hiç bırakmayacağız dediler. Yani bu oyun 2.'si çıkacak bir oyun değil. Devamlı geliştirilecek, eskimeyecek bir oyun. O fiyata kesinlikle değer. Oyun çıkalı bir yıl oldu, daha hala keşfedilmemiş sistemler var. Oyun Offline oynansa bile internet bağlantısı gerektiriyor, herşey ortak yani. Bunun sebebi de oyunun devamlı oalrak NASA veri havuzuyla güncellenmesi. Bir oyuncu bir sistem keşfettiğinde o oyuncunun keşfettiği ekleniyor sistem bilgisine, herkes de görüyor. Daha keşfedilmemiş milyarlarca sistem var. Geçen haberini paylaşmıştım oyunda New Turkey isimli bir sistem buna bağlı da Atatürk istasyonu vardı 🙂
İlk indirimde almayı bekliyoruz 😀
Asimov okuyan herkes için mükemmel ötesi.
Uzaktan yakından alakası yok. Elite bambaşka bir yerde.
Ben de uzun zamandır oynuyorum. 45 saat oynamama rağmen daha yeni öğrendiğim şeyler var. Çoğu oyunun 10-20 saat oynanış süresini hesaba katarsak olay anlaşılır sanırım.
Bu arada frameshift diyebilirsin zaten hyperdrive yaptığında sesli asistan "frameshift drive" diyor 🙂
Ayrıca bu oyun için Saitek X-55 aldım daha yeni. Kesinlikle joystick şart. Aldıktan sorna anlıyor insan bunu.