Calibro Basic E-kitap okuyucu inceleme

Uzun zamandır aklımda olan ama sürekli olarak ertelemiş olduğum bir ürün aslında e-kitap okuyucu.

Kitap okumaya yeni başlamış birisi olarak son 1-2 yıldır yıldır kitap okuyorum ve almış olduğum bu kitapları hiç bir zaman doğru dürüst muhafaza edememişimdir.
Ya evde bir köşede duruyordu yada birilerine hediye etmişimdir. Yani kütüphane kültürüm yok, saklama isteğim de yok kitapları, Ayrıca evimden uzak olduğum için kitapları taşımak
eve göndermek benim için büyük bir zulum idi.

Bu cihazın atası olarak Kindle, oldukça başarılı gözüken bir cihaz, aslında cihazdan çok servisleri ile ön plana çıkıyordu o ürün çünkü arkasında Amazon var.
Güzel cihaz olmasına karşın pahalı bu nedenle en başta Kindle'dan uzaktım her zaman.

Son zamanlarda yeni bir kitap arıyordum ( taht oyunları serisinden sonra) ama yine muhafaza şartlarını düşününce sürekli olarak vazgeçiyordum ve fiyatları konusunda da pek hoşnut değildim.
sonra bir anda aklıma neden e-kitap okuyucu almayayım dedim ve araştırmaya başladım. Daha doğrusu araştırmaya başlamadan önce direk aklıma Calibro markası geldi.
son zamanlar reklamlarından olsa gerek aklımda yer almış, ardından calibro'nun web sitesinden cihazın özelliklerine ve servisine bakmaya başladım.
Babil.com bize 2 farklı ürün sağlıyor. Bu ürünler aslında farklı bir e-kitap okuyucu üreticisinin ürünü, babil.com bu hazır ürünleri direk olarak alıyor ve kendi servisini sağlıyor ve
cihazlara kendi yazılımını yüklüyor. 2 ürünün özellikleri birbirine çok benziyor, aralarında sadece 1-2 fark var. Ürünleri isimleri ise Calibro Basic ve Calibro Touch lux.
Calibro Touch lux de çözünürlük biraz daha yüksek, dokunmatik ve üzerinde ışık var. Buna karşın fiyatıda 100 lira daha pahalı. (basic ürünü 149 tl). Arasında farka göre sunduğu özellikler
kesinlikle güzel ama bana göre gerekli değildi. Bu farkların dışında yazılımsal ve fiziksel olarak bir fark yok 2 cihaz arasında.

Calibronun kendisine özel mağazası var bu yönden Türkiye'de bir ilk ve bu yolda Türkiye'nin Kindle olma yolunda, en azından servisi bakımından.
Mağazada hatrı sayılır kitap var ama hep eski kitaplar ve roman bakımından oldukça fakir, çoğunlukla telif hakları ortadan kalkmış kitaplar ve bazı yayınevlerinin sağladığı kitaplar var.
Fiyatlar bakımından ise oldukça ucuz. Gördüğüm kadarı ile en pahalı kitap 15 lira civarı idi.

E-kitap konusunda Türkiye çok geri, son zamanlarda bir artış konusu söz konusu fakat bu halen yeterli değil. E-kitap sağlayan siteler ise; D&R-kitapyurdu.com-babil.com-idefix.com.
Babil.com zaten calibro'nun mağazası. Diğer sitelerde kitapları çok pahalıya satıyorlar, mesela normal hali 25 lira iken e-kitap halini 20 liraya veriyor. Gerçekten çok yüksek bir fiyat bu.

Neyseki bu sitelerin dışında da kaynaklarımız var. Ücretsiz olarak sağlayabileceğimiz. Ekşi Sözlük e-kitap meritokrasi, https://eksisozluk.com/e-kitap-servisi-meritokrasi--4578952
İşin özeti kullanıcılar kendi arasında bir torrent ağı oluşturmuşlar ve bu ağa yetkili kişiler kitapları düzenliyor ve koyuyorlar. Şuan depoda 2300 kadar kitap var ve tamamı Türkçe.

Cihaza gelicek olursak, Teknik detayları;

Cihazda 1 Ghz işlemci, 256 MB RAM, 4 GB dahili depolama ve wifi bulunuyor. Aynı zamanda microsd kart takılabiliyor.
İlk bakışta bu özellikleri oldukça düşük olduğu düşünülsede bir kitap okuyucu için oldukça makul ve yavaşlık hissetmiyorsunuz.

Cihazda 802.11n destekli bir wifi var ama sadece mağaza kullanımı için var. Aslında cihaz üzerinde bir de tarayıcı var fakat hem ekran teknolojisi nedeniyle ve tarayıcı için yavaş kalması nedeniyle pek kullanıma elverişli deği. Sadece yazı içerikli bir web sayfası için sorun teşkil etmiyor. (yinede yavaş)

Cihazın içinde yüklü olarak, basit uygulamalar geliyor; hesap makinesi, yılan oyunu, not defteri, rss, saat-takvim, santranç, sudoku, sözlük, kağıt oyunu, tarayıcı, galeri,

Kullanılabilecek ve yararlı uygulama olarak sürekli kullancak olduğum uygulama ise RSS ve sözlük olacaktır. Sözlük uygulaması ise oldukça yararlı kelime bazllı çeviri yapabiliyor.

Cihazı 3-4 gündür kullanıyorum ve sürekli olarak açık idi. Bu kullanım süresince %100 den %96 ya düştü. ekran teknolojisi nedeni ile kullanılmadığında neredeyse hiç şarj harcamıyor. Sadece ekran yenilendiğinde şarj harcıyor. Üretici verilerine göre wifi kapalı iken 30 güne kadar şarjı dayanıyormuş.

Üzerinde sadece 4 tane tuş var. ileri-geri, ok ve güç-uyku tuşu var. Tüm işleriniz için yeterli bir tuş takımı.

Ekran kalitesine gelicek olursak, sanki bir kitap okuyormuşçasına benzer bir durum var. Ekran zaten siyah beyaz ve daha önce bu tür bir cihazı görmemiş birisine gösterseniz, ekranına bir gazete kağıdı yapıştırılmış sanabilir. alışık olduğunuz ekran teknolojisinden çok farklı, bir kitap sayfasına bakıyormuş hissini veriyor.

Açılış ve kapanışı ise müthiş derecede hızlı sadece 1-2 sn sürüyor açılıp kapanması. Ağırlığına gelecek olursak, elimdeki telefondan ( sony xperia z ) daha hafif fakat dayanıklı

Son olarak, ben üründen oldukça memnun kaldım. Bu iş için yeterli bir ürün, tek eksik e-kitap olayının yaygınlaşması ve günceli yakalaması

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Omer @omer_

    İnceleme için teşekkür ederim, merak ettiğim bir üründü 🙂
    Bir şey sormak istiyorum. Bu modelde ekran ışığının olmaması biraz loş ortamlarda okumayı zorlaştırıyor mu?

  • Fatih @fatihy

    Tarayıcı kısmına yazımda da belirtmiştim, sadece yazı tabanlı sitelerde işe yarar ayrıca dokunmatik olmadığı için adres girmek sıkıntı. İnternet için kesinlikle ve kesinlikle uygun bir cihaz değil. Ekran teknolojisi buna elvermiyor en başta
    Karakter sıkıntısı yok, yazılar tekrar boyutlandırılabiliyor.
    Cihaz resim bile gösterebiliyor o yüzden sıkıntı yaşanmaz.
    @amelos

  • fsh77 @fsh77

    Diğer modelde sanırım üzerinden aydınlatma vardı ışıksız ortamda okumak için birde ekşi sözlük linki uçmuş bu konuda Türkiye çok fakir o yüzden alsanızda cihazı yabancı dil şart bence.

  • akif @pauselife

    "Cihazda 802.11n destekli bir wifi var ama sadece mağaza kullanımı için var" demişsiniz ama RSS uygulaması da bulunuyor. Rss kaynakları mağazada üyeliği mi kayıt edilerek okunuyor yoksa sadece cihaza eklenerek mi?

  • Mustafa Sakallı @swish41

    Sizinde beğenmenizle ürünü almamam için hiçbir sebep kalmadı 🙂

  • Omer @omer_

    Yukarıda aynı soruyu sormuştum, aydınlatma olmadığı için okunmuyormuş 🙂

  • Eray Ayhan @eray-ayhan

    Ben de lux modelini bir aydır kullanıyorum. Kitap okumak için dokunmatik ekranın pek faydası yok. Ancak ingilizce sözlük kullanırken kelime seçmek dokunmatik ekranda kolay.
    Asıl mesele olan ışık mevzusuna gelecek olursak bu özellik kullanım yerine göre değişir. Ben genelde gece yatmadan önce kitap okuyorum. Deneme amaçlı ışığı kapatıp kitap ışığı ile okumaya çalıştığımda çok zorlandım. Çünkü ekranda parlama oluyor. Ancak karanlık ortamlarda kitap okumayacaksanız ışığa da pek gereksinim yok.

  • Fatih @fatihy

    aldığım günden bu yana sadece 1 defa tam şarj ettim. bunun dışında ayda 1-2 defa kitap atarken bilgisayara bağlıyorum ve 10 dk kadar bekliyor.
    açıkçası son zamanlarda çok kitap okuduğum saöylenemez ama haftada 1-2 saat kadar okuyorum
    bu yüzden bekleme konumunda hiç şarjı gitmiyor.

  • Recai @recai

    inceleme icin tesekkurler, ne zamandir erteledigim e-kipta okucuyu alma asamasina geldim sonunda. Uzun arastirmalar sonucunda (ki senin incelemende yardimci oldu...) vardigim birkac sonuc;
    - yeni pearl ekran teknolojisi olmali
    -Wifi teknolojisi cokta gerekli degil ama yabanci kitap okurken sözluk icin fena olmaz
    - Boyut olarak cebe sigacak pcoket book tarzi ve daha buyugu arasinda kaldim
    Okurken genelde gözluk kullanirim, sanirim kucuk ekranli birsey almam
    - Sade ve uzerinde cok fazla tus olmayan birsey olacak
    - Hafif olmali
    - Kitap formati konusunda PDF ve diger formatlari desteklemeli cunku genelde dunya klasikleri veya eski kitaplari turkce okumayi severim...

    Bakalim ben ne marka model alacagim 🙂

    • Fatih @fatihy

      basic modeli hafif-küçük-3 tuşu var-pdf açar-sözlük var-wifi var

      tek eksisi sölük kullanıcaksan dokunmatik olmaması tuşlarla seçiyorsun kelimeyi
      ama dokunmatik olanından alırsan sorun çözülür.

  • Deniz @darkblack

    kindle'ların en önemli ayırt edici özelliği bana kalırsa "Send to Kindle" özelliği ve size verdikleri @kindle.com uzantılı mail adresine mail atarak, mail başlığına "Convert" yazdığınız takdirde eke koyduğunuz dökümanları .mobi uzantısına dönüştürerek kindle cihazınıza indirmesi. bu birçok işi çok kolaylaştırıyor. calibro'nun ise en önemli özelliği çok fazla dosya formatını açabiliyor olması ve fiyatı. calibro hem .epub hem .mobi hem de pdf açabiliyor. ekranı kindle ile yarışır düzeyde değil ama çok da rahatsız edici durmuyor. touch lux modelindeki aydınlatmayı kindle paperwhite'daki patentli aydınlatma teknolojisi ile karıştırmamak lazım, sadece ışığı var diye touch lux almak yerine paperwhite tercihi çok daha yerinde olur. calibro'da epub okumak isteyen ve ucuz olsun diyene hitap ediyor. epub ile işiniz yoksa kindle touch çok daha mantıklı bir tercih olacaktır.

  • Barış Türkeş @bariscanturkes

    Bende calibro basic modelini almaya karar verdim , açıkçası bulduğum türkçe e-pub arșivi beni almaya itiyor. 2 yıl olmuș önerir misiniz hala günümüz koșullarında. Tek beklentim korsan e-pubları yazıda bi bozukluk olmadan hızlı sayfa geçișleriyle gösterebilmesi. @fatihy

Bu ürünle ilgili tüm incelemeler