Haftalık Gündem Değerlendirmesi (7 - 12 Ocak 2013)
Ülkemizden ve Dünyadan Geçen Haftanın Teknoloji Gündemi
- Editörlerimizden Levent Pekcan'ın canlı yayın macerası. "LP niye TRT'ye çıktı, niye Sosyal Medya programına konuk oldu" eleştirilerine yanıt. Yağdırılan destek mesajları üzerine teşekkürler ve kısa bir iki düşünce.
- Red Hack’in YÖK saldırısı tartışma yarattı.
- CES 2013 gerçekleşti. Tüm firmalardan sayısız ürün duyuruları var.
- Grid Telekom’un kablolarını söken SuperOnline’a ceza geldi.
- Nokia, durumunu düzeltiyor. Lumia satışları 4.4 milyonda.
- Nokia Browser’a güvenlik eleştirisi geldi.
- Pardus, meclis gündeminde.
- Amazon Autorip sistemi, CD alana MP3 veriyor.
- Apple TV geldi, ucuz iPhone söylentileri yalanlandı.
- MSN Messenger’in fişi 15 Mart’da çekiliyor.
- AMD, HD 7000 serisinin adını HD 8000 yapıp OEM’lere satacak.
- Twitter üzerinden naklen intihar.
- Çinli baba sanal katil tuttu.
- Biber gazı atan iphone kılıfı
- Windows RT’ye jailbreak yapıldı. Microsoft, olayı sakin karşıladı.
- John McAfee casusluk maceralarını yazıyor
- Akademik Bilişim 2013 etkinliği 23 - 25 Ocak 2013 tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek.
- USB 3.0, 2013 ortasında 10Gbit düzeyine çıkacak.
- Fransız işgüzar ISP şimdilik geri adım attı. Hedefin Google olduğu anlaşıldı.
- Google, Windows Phone karşısında rekabeti çirkinleştirmeye başladı.
- Adobe Creative Suite 2 paketi ve içindeki uygulamalar ücretsiz dağıtıldı ancak işler göründüğü gibi değil.
- PC satışlarında önemli düşüş
- Cisco'nun çok yetenekli IP telefonunu hacklediler
- Kıyamet 2013’te gelebilir zira Creative ses kartı sürücülerini güncelledi.
Oyun Dünyası
- Steam Box prototiplerinden “Piston” sergilendi. İç yapısından görüntüler.
- THQ oyunları 22 Ocak’da açık arttırmayla satılacak.
- Age of Empires Online güncellemelerine son verildi.
- PS Vita satışları beklenenin altında ama Sony uzun vadede kazanç bekliyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Henüz yeni dinlemeye başladim ama ilk 10 dakikasında bile harika yine ve yeniden...
Kamil
2 saat'mi waow abi bu çok fazla yemin ediyorum ne kadar güzel olsada içimden bir yerden sonra kapatmak geliyor 🙁
fortuneteller
Hepsini tek seferde dinlemek zorunda değiliz. Benim 4-5 günde bitiriyorum haftalık değerlendirmeyi.
hh
hacı seni burda linç ederler 🙂
istediği kadar uzun olabilir dinleriz.
Kerem Gül
2 saat iyidir en az 2 saat olarak sabitlenmesi daha da iyi olur 😀
2 saat gene koltuk başında uyuya kalıcağız 🙂
Süleyman Ş.
Olmadı şimdi tam yatmaya karar vermişken. Hadi bakalım bir bira açalım o zaman dinleyelim :))
Hooverphonic
2 saat iyi işte, niye şikayet ediyorsunuz. Ben çok beğeniyorum.
Ziyaretçi
+1
emrecan
2 saat olması hakikaten iyi.. mp3 playerdan çalışırken dinliyorum süper oluyor.
pc lerin satılmaması çok normal çünkü aşırı pahalılar. ben sadece evde internette sörf yapan mail okuyan dizi izleyen teknoloji sitelerinde video izleyen haber okuyan bi adamım. oyunları konsolda oynarım. p4 3,0 işlemcili 2gb ramli 9600gt ekran kartlı bi pc işimi görüyor. bana kalsa hiç değiştirmem. ama artık hd çözünürlüklerde videoları filan oynatamıyorum. torrentten belgesel indirdim .mkv dosyaları açamadı pc. bende yeni pc toplamak için internete baktım. i5 işlemcili orta seviyeli bi ekran kartlı pc kasası 1400-1500 tl leri buluyor. o da aşırı pahalı. onun yerine alırım bi note2 mkv leri açarım:) görüntüyü veririm pc ye oyunumu konsolda oynarım. daha az elektrik harcarım:) mobul olurum:) telefonu yenilemiş olurum:)
yani tabiki mesele aslında pc lazım bana bu işler için ama fiyatlar o dereceye gelmiş ki farklı çözüm yollarına girmişim. ve ben tek değilim bunu istatistikler söylüyor zaten. cebimde para olsa 100.000tl de tutsa gidip köşedeki pc satan dükkandan alırdım orası ayrı. ama yine de fiyatların pahalı olmasını eleştirirdim. sadece bizim ülkeye mahsus bi durum mu bu bilmiyorum. adamın parası var tamam mesela bi camaro alıyor. adam her şey dahil 30.000 dolara biniyor o arabaya bizim ülkemizde 120.000-150.000 dolar ve parası olan adam gidip bunu alıyor aga bu nedir demiyor:) parası olan adam 300 dolarlık telefonu burda iki katından fazla bi paraya alabiliyor. bana ters geliyor bu. yani şu anda hakikaten zorlasam çok zorda kalsam gidip bi pc alabilirim aslında ama ben almıyorum. gittiği yere kadar gider. bu fiyaklar böyyle gittiği sürece. gelecek işletim sistemlerini kaldırmasa bile eskilerini kurup devam ederim. çünkü kendimi enayi gibi hissediyorum.
Note 2 yüksek bitrate'li "high profile h.264" ile hazırlanmış 1080p mkv'leri takılmadan oynatamıyor maalesef:(
Özgür
Splash player gibi GPU donanım hızlandırması desteği olan bir playerla açmayı deneyin bir de.Ekran kartı her ne kadar kötüde olsa genelde açıyor.İyi akşamlar
işe yaradı valla:) belgeselleri gönül rahatlığıyla izleyebilirim artık sağol:)
teşekkürler deneyeceğim hemen:)
Lütfen blim-kurgu üzerine bi sohbet çevirin Levent bey ve bu konuda ehli bir vatandaş ile çok güzel bir program çıkarabilirsiniz inanıyorum buna :O
Ahmet Yücel
''biz aramızda istediğimizi konuşuruz canım, yeter ki aramızda kalsın'' cümlesi beni teknoseyir'e bir adım daha bağladı.
Levent Abi'ye, Murat Abi'ye saygılar ve sevgiler 🙂
Ziyaretçi
Bu hafta "Kınayt Online" ve "Metin 2" aradı kulaklarım 🙁 .
Veritas
Levent abi haftada bir bölüm KINAYT videosu çeksiz katliam yapsın fln çok eğlenci olur gerçekten 😀
Murat Gamsızın piyango hayalini çok beğendim girişimci ruhlu abimiz saygı duyuyorum 🙂
Tamer Yeşildağ
Bence PS Vita'nın en büyük fazlası fiyatı ve en büyük eksiği de hafızasıdır. Oyunların azlığı da sorun ama böyle taşınabilir bir alete insanların yanlarında her oyun için kart taşımak yerine hafızasına atmak istemeleri ve cihazın hafızası sıfır, ortalama bir oyunun hafızası gereksinimi 2-3 GB olmasının yanında oyun fiyatları ve ekstra alınması gereken hafıza kart fiyatı inanılmaz pahalı geliyor. 3DS'te satışlarına kötü başlamıştı ama güzel bir indirimle işleri düzeltmişlerdi. Ayrıca sistem güzel fakat arka ve ön dokunmatiği tam anlamıyla kullanan çok az oyun var. Dolayısıyla görüntü dışında ne yazıkki PSP'den pek ileri gidilememiş.
Kesinlikle haklısınız. O fiyatı verene kadar akıllı telefon alıyorsunuz, zaten yanınızda. sonuçta bu ürün en fazla bir yerden, bir yere giderken zaman öldürmek için kullanılıyor. Ee, telefon her daim yanınızda, Android'de, Ios'ta gittikçe güçlenen bir oyun pazarı var. Hatta, Vita'dan bile daha iyi diyebiliriz 🙂
Bu oyun sayısı ile, rakipleri karşısında da zor durumda. 3DS'e bakalım, en az 2 katı oyun var. Sony, para harcamalı, talep gelmeden oyunları çıkarmalı yoksa, bir God of War, Gran Turismo çıkmazsa, zor olur.
whitenight
Aslında şu anda 3ds ve Vita fiyatları birbirine çok yakın. 500 küsür tl. Üstelik Vitanın donanımı 3ds e göre çok üstün. 3ds te 6 mb grafik belleği var. Vitanın ekranı da süper. Hiç oyun oynamasan bile vitayı media player olarak kullanabilirsin.
Oyun fiyatları da aynı şekilde 3ds in oyunlarının vitadan pek aşağı kalır yanı yok.
3ds te de pek bir dahili hafıza yok (200mb) fakat sd kart kullandığı için kurtarıyor durumu.
Vita için oluşan olumsuz hava pek düzelmiyor. Sony de birşeyler yapsa da henüz vurucu hareketler yapamadı.
Vitanın hafıza kartının kendine özel olması ve kartın fiyatı en büyük zayıflığı. 500 tl cihaza vereceksin 200 tl de 32 gb kartına vereceksin . Hiç hazmedilir gibi değil. Kart fiyatlarını micro sd fiyatlarına yaklaştırmaları gerekiyor.
kamildoan
Bugün Murat Gamsız ve LP nin teorisini destekleyen bişey gördüm. Demişlerdi ki "superonline ile ttnet döşedikleri alt yapı ortak olsa gerek" bizim siteye alt yapı döşeyen adamlara bakmak için gidince adamların üzerinde türk telekom logolu iş kıyafetler vardı. Ama adamlar superonline için gelmişlerdi.
Hurriyet.com.tr foto galeri bölümündeki ilgili galerinin ilk telefon resim açıklaması altına Kaynak: ZDNET yazmışlar.
Kendileri bu şekilde kaynak göstermeye izin veriyor mu? Hayır.
Kaynak başka şey, kopyalamak başka. Sizin onlardan sadece bir paragraf alıp, altına tam link (kaynak Hurriyer gibi değil, direk link) vermenize bile izin vermiyorken, "Kaynak : abc" yazıp, içeriği aynen kopyalamaları ne kadar adil, onu tartışmak lazım.
Hislerime tercüman olmuşsun kardeşim.
Newgate
Beğen tuşu güzel olmuş. Daha önceden var mıydı bilmiyorum ama...
Beğen tuşu dediğiniz Facebook mu? Eğer o ise, hep vardı... Yok eğer Youtube'dakini bildiriyorsanız, o eskiden vardı, bir ara disable edildi, şimdi gene etkin...
Hayır onu kastetmiyor. Sayfanın sağında aşağıda çıkan buton'u diyor.
Pardon. Evet o benim de dikkatimi çekti, güzel olmuş. Hep bahsettiğimiz ilgili videolara ufak da olsa bir giriş olmuş 🙂
Ekmek inceleme editörü sabah sabah koptum ya .. 🙂
Sait
Pardus eski ekibinden Zeki Bildirici ve Sezai Yeniay soralım.Belki konuşmak isterler.Belki söyleyecek birşeyleri vardır.
Volvo konusunda biraz araitırma yapın,bilmeden konuşmayalım. 2.0t,t4 ve t5 hepsi 5 silindirli turbodur.numaralar turbo boyutuyla alakalı.
Artık öyle 🙂 T6 da yok hem...
Can Hocam,
Bu ne ya http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rgN8MOrss40
kendi kendine park eden arabayı da geçmişler artık.
audi yapmış yapacağını
Hikaye 😉 15000 Lira harcayarak istediğiniz arabayı aynı özellikte donatabilirsiniz. Asla piyasaya çıkmayacak olmasının sebebi şu ki; araç otopilot kontrolünde kazaya karışırsa sorumluluk kimde olacak?
A8'inizin gidip uygunsuz çekilmiş bir zincirin içinden geçmesine, devrilmiş bir merdivene sürtmesine veya açık bir menhole tekerleğini takmasına razı olarak cep telefonundaki o düğmeye basmazsınız. Yarım saatte park edeceği yere girmeye çalışırken arkasına burnunu sokup park yerini kapacak olan arabalar apayrı kaza sebepleri olur.
Şoförsüz araba, daha doğrusu içinde acil durumda müdahale edecek kimse olmadan yol alacak araba hiçbir zaman üretilmeyecek.
Hangi A8 sahibi hanım arabayı kendisi kullanır ki!? Zaten özel şoförü olmayacaksa niye A8'e binsin!? Emanet limuzin ile alışveriş merkezine gideceğine taksiye niye binmiyor? Parodi tadında bir çalışma olmuş Audi'ninki... : )
Sonuçta A8 üzerine uygulanmış, yarın A1'e de uygulanabilir 🙂
Aracın piyasaya çıkmamasının ya da geç çıkacak olmasının en büyük nedeni "suçun" kime ait olacağı dediğiniz gibi. Araç kaza yaptı, aracı programlayan mı, izin veren mi yoksa aracın içinde olan mı hatalı olacak. Aracın içinde biri yoksa, iş daha karmaşık...
Ancak, Google bildiğiniz üzere ilk izni aldı Nevada eyaletinde. Artık denemeleri trafikte yapıyorlar, araç içinde insan olması koşulu ile. İşin komik yanı, o kadar süre içinde tek bir kazası var, o da arkadan gelip çarpan biri nedeniyle (8'de 0 kusur :D)
A8'i neden kendi kullanır kısmına pek katılmıyorum 😀 Ben alırsam, kullanırım 😀 Konu dışı, geçen gün Basın Ekspres yolunda S8 gördüm (son kasa) "Nasıl yani, kim alır" gibi şok yaşadım, genç biri (30 yaşlarındsa) kullanıyordu. Hani Türkiye'de imkansız bir olay. Sonra farkettim, plaka Belçika 🙂
Ben A8'i bayan neden kullanır derken kullanacak müşteri profiline otomatik parkın cazip gelmeyeceğini kastettim 😉
Yoksa ben de kullanırım ama kendim park ederim, çünkü severim :))
Bu sistem için istenecek fiyat farkı da daha küçük sınıflarda sırıtır.
Tom Bombadil
Araç A7 bu arada.
Evet A7. Videoyu küçük bir ekranda izlemiştim, herhalde yanlış gördüm dedim. Simdi tekrar bakınca A7 kesin 🙂
Ayfon 5 ekranı + algıda seçicilik + hepsi birbirine benzeyen son dönem Audi tasarımları 😀
A7 güzel ya. Seviyorum ben yeni tasarımı 🙂 Hepsi birbirine benziyor ama güzel 🙂
ali
Levent abi ne yaptığını bilmeyen küçük arkadaşlara gerekli fırçayı çekmiş. Gerekliydi.
bende levent abinin muzdarıp olduğu sitem ettiği twitleri attım ama şöyle bir durum vardı benim gözlemlediğim. öğrenciyim finallerim var evde televizyon yok internette takıla takıla (akk sağolsun) sırf levent abiye ve teknoseyir'e destek olmak olabilmek için gecemi feda ettim haa pişmanmıyım hayır ama bir daha o programı izlermiyim belki ama yolunu gözlemem de. peki diğer konukları üzebilecek twitleri atmamın sebebini de murat abi çok güzel bir şekilde söyledi "çok konuştular lafları toparlayamadılar evet bizim o tiwtleri atmamamız gerekiyordu ama işte kendimizce levent abiye haksızlık yapıldığını düşündük. özür dilerim ama gene olsa gene yapabilirm.
hh
ben de öyle twit attım özür de dilemem mserdarK kadar yeteneksiz sunucu olmamalı.
Levent Bey , ZDNET'i yapılan hırsızlıktan haberdar etmeniz meyvesini vermiş , hürriyet galerinin ilk sayfasına ''Kaynak: ZDNET'' yazısını eklemiş.
http://prntscr.com/owker
Üste de yazdım, "kaynak Zdnet" yazmak kurtarıyor mu olayı? Telif ödemişler mi? Aynısını kopyala, yapıştır, altına küfreder gibi "kaynak Zdnet" yapıştır.
Ben de site kurayım, tüm yazarları alayım ama altına "kaynak: Zürriyet" yazayım.
Kerem İzgöl
Levent Abi'nin bahsettiği efsane program: Satanist evlat Arif
http://www.youtube.com/watch?v=wDMqY_pzifc
mehmet çevik
iyi bir 2 saatti, cok sey ogrendik yine ozellikle anakartların isimleriyle oynanması kısmı cok iyi oldu
Ayb
karışıklık olmasın. anakartlar değil ekran kartları.
mehemt Çevik
pardon doğru soylediniz...ekran kartı düşünüp anakart yazmışım 🙂
Ziyaretçi
teknoseyir masaüstüne baya uzak kalmış 🙂 artık hazır radyatörlü su soğutmalar pro. kullanıcıların gündeminde Corsair H100,H80 gibi..
Murat
Şu yayını cep telefonlarından dinlenebilir şekilde yayınlamıyorsunuz ya, tekno sitesi değil, mahalledeki bakkal amcanın facebook sayfası kadar teknolojik olmadığınızı düşünüyorum.
sami
Sorun sizde.Şuan giris seviye android telefonumdan sorunsuz dinleyip izliyorum ve yaziyorum.Biraz daha seviyeli olmaktanda zarar gelmez.
Ziyaretçi
Biz nasil dinliyoruz peki cep telefonundan?
Ben de tavsiye ederim ancak ücretli sürümünün fiyatı yüksek bana göre.
iphone için itunes üzerinden podcast zaten, android telefonlar için beyond pod, windows phone için podcasts!, bunlar işinizi görür...:)
asdkrl
Asıl teknolojiden anlamayan ve teknolojik olmayan sizsiniz. Ben bu gündemi internete girmeyen sadece mp3 çalabilen 7 yıl önce alınmış bir telefondan dinledim bu sabah işe gelirken. Önce teknolojiyi nasıl verimli ve etkili kullanacağınızı öğrenin sonra gelip burada ahkam kesin.
Mert A
Telefondan hem flash player ile dinliyebiliyorum (yani masaüstünde açılan sayfa), hemde tarayıcının flashı kendi oynatıcısına dönüştürdüğü çalıcıylada dinleyebiliyorum.
Teknolojiye "biraz(!)" uzak olduğunuz belli, ancak yardımcı olalım.
Eğer bir Apple ürünü kullanıyorsunuz, bulmanız zor olmayacak çünkü podcastlerde Türkiye'de bir numara, girin podcastlere basın, dinleyin.
Eğer Android kullanıyorsanız, bir podcast uygulaması (beyondpodcast önerebilirim) indirin, oradan dinleyin.
Mp3 olarak da indirip, dinleyebilirsiniz tabi.
eddai
Eğer bu "Murat",pclabstaki "pentil Murat" ise çok görmemek lazım !
Fazla kibar olmaya da gerek yok bu arkadaşa.
Ben şunu anlamıyorum.
Bir siteyi tabi ki eleştirirsin, biz de eleştiriyoruz zaman zaman. Ancak, bu tarz bir eleştiri yapıyorsan zaten dinlemeye bile gerek duymadan kapatman lazım.
Görüyorum, arkadaşın biri sürekli karalıyor ama, her videoya da yorum yazıyor. Ee, izleme o zaman bu kadar kötüyse? Hani bir kısmını eleştirirsin, bir kısmını beğenmezsin ama teknoloji üzerine yapılmış bir siteye, "bakkal kadar teknoloji yok sizde" diyorsan, lafınla paralel hareket edip dinlemeyceksin...
Bazıları vardır, oturur masaya, tıka basa yer, sonra da "yemek berbattı" der. Bu da o hesap 🙂
Nezih K.
Her zamanki gibi merekla beklediğim ve keyifle dinlediğim bir haftalık gündem değerlendirmesiydi.Levent bey Murat bey ve emeği geçen herkese teşekkürler.
Çağrı
Macit Abi'yle Murat Abi akraba felan mı ?
Can ile Murat akraba.
Mikail
kara kutuyu ben demiştim ama atom karınca daha iyi olur sanki.
Lostplanet
telif de alsaydınız 😀
justlive4life
Levent abi FanBoy-101 kodlu ayrı bir video çekilebilirdi aslında. Sevidğiniz kişi nasıl desteklenir, nasıl mesaj atılır . . . 🙂
alfa
http://www.haberturk.com/yasam/haber/810947-otomobil-kaymasina-karadeniz-usulu-cozum
alın size kış lastiği 🙂
Mert A
Levent abi Thermalright'da çok iyi soğutucu işinde.
Az önce Facebook sayfasındaki "bizi paylaşın" yazısını görünce, aklıma geldi. Son zamanlarda Facebook üzerinde Teknoseyir çok etkin, bunun da yararı görülüyor (Facebook'ta etkileşime girilmesi 4 kat civarı arttı son 1 2 ayda) ama Twitter'da çok zayıf değil mi?
Bence bu iki birim daha yoğun kullanılabilir 🙂
Facebook hesabı Twitter'a bağlı olduğu için aslında orası da güncelleniyor.
levent abi sen göçmenmisin.dedemde kuleta der.keyiyifli bir program.(yorumu ilk başta yanlış yere attım çok özür dilerim).
LP
Kuleta ne abicim? 🙂 Yok göçmen değilim bildiğim kadarıyla.
Cenk
LP geçtiğimiz haftalarda serdar kuzuloğlu için phorm'un avukatlığına soyunmuş diye öfkeyle bir açıklama yapmıştı. Bu hafta ise söylediklerini unutup başkalarını uyarıyor. Bu kadarına da pes..
Mert A
Cenk trolluk yapıyor...
Ayhan KORKMAZ
Pardus olayı zaten bir garip.Üniversite 1 de iken Bilgisayar dersinde hoca linux nedir gösterecek ilgi uyandıracak.Pardus indirmiş universal sürümünü indirdik.Kurmaya başladık ki ne görelim.Uluslararası sürümünde türkçe dil desteği YOK. Bana çok garip gelmişti. 🙂
Ayrıca Fatif tabletlerinde de kullanılabilirdi çok rahat bir şekilde.
Nuri Bilge Ceylan filmlerini bile sıkılmadan izleyen biri olarak açıkça söyleyebilirim ki oldukça uzun, tamam ilgiyle takip ediyoruz da 110 dakika program mı olur. Millet nasıl olsa bir yerden bir yere giderken açar dinler diye düşünüyorsanız da yaşadığım yerde 110 dakikada şehri 10 kez turlarım. Neyse gayet güzel bir program olduğundan şüphem yok ama hiç başlamadan uzaklaşmak en iyisi.
Bu işlerde karar verirken 'bence sence' olmasın diye istatistiklere bakılır. Biz de kısa olmasından yanayız ancak çoğunluk bu şekilde istiyor. iTunes'ta bir numara olmamız da bir başka istatistik. Yoksa programların 10 dakika, podcastlerin yarım saat olması o kadar işimize gelir ki anlatamam 🙂 Uzun program yaptık diye kimse bize plaket ya da reklam vermiyor. Bizim uzun program yapmaktan yana bir çıkarımız olamayacağı gibi, zamanımızı aldığı için de aslında zarar ediyoruz. Uzun program=daha uzun çalışma süreleri, daha az uyku, düzensiz beslenme, yetişmesi gereken işlerin zamanında yetişmemesi vs vs. Ama talep bu şekilde. İnkar edersek sadece siz izlersiniz o zaman da anlamı olmaz 🙂
Ama hiç bulaşmamak tavsiyenize kesinlikle katılıyorum. Bağımlılık yapar Allah muhafaza. Sonra sizi de uykusuz bırakırız bir de kotadan yer 🙂
bir an Can reyizin yorumunu okuyorum zannettim 😀
Sonuçta akrabalar 😀
Haftalik gündem 1 saate kadarsa olmuyor, yetmiyor. Beni 2 saatten aşağısı kesmiyor. Sonra haftada 3 defa dinliyorum 🙂 2 saat ve üstü iyidir iyi...
ülkemizin en iyi icadlarından biridir ts haftalık gündem. 2 saatten aşağısı da kanunen yasak diye biliyorum 🙂 cezası var, aman !
Olmuyor cidden. Ben çok yol yapıyorum, inanın eğer TS Podcastleri olmazsa, çekilmiyor. Eve dönerken bile, eğer konu heyecanlıysa bir de, trafik olunca seviniyorum neredeyse 🙂
Canlı yayını, geçen haftaki yıllık değerlendirmeleri ve geçen haftanın podcasti ancak yetti bu hafta, hep yoldaydım 🙂 2 saatlik podcast de bu haftayı çıkarır 🙂 İkişer defa daha dinlerim 🙂
Sizin haftalık gündem değerlendirmesi bana NTV Spor'da haftaiçi sabahları yayınlanan Fuat Akdağ ile Mehmet Demirkol'un "Spor Servisi" programını hatırlatıyor. Onlar haftada beş gün bir saat konuşuyorlar, gündemi tüketemiyorlar, eh sizin haftada bir 2 saat konuşmanız normaldir, tabii keşke izleyici sayınız artsa artsa o kadar artsa ki bu gündemleri görüntülü olarak ve de canlı yayınla yapabilseniz...
Kuti
Programın uzun olması neden sorun oluyor anlamadım. Bir kere tümünü dinlemek zorunda degilsiniz. Konuşulan konular linkleriyle şıralanmış. Sıraya göre tahmini bir yerden dinlemeye başlayabilirsiniz. Ya da programın yarısını başka bir gün dinlersiniz. Aslında konuların ses kaydının hangi dakikasında konuşulmaya başlandığı linklerin yanında belirtilse faydalı olabilir.
cem kardeşim 10 ar dakkalık parçalara böl sen öyle dinle... Keyfimize karışma!!! 2 saat iyidir hemde çok iyi 🙂
Volkan
Paypal'dan bağış taplama gibi bir fikir varmı acaba aklınızda? Özellikle tozlu sayfalara veya türkiye ye gelmeyen ürünler için kullanabilirsiniz toplanan parayı. Bu şekilde bağış toplayan bir çok site gördüm internette de ondan yazıyorum. Tabi sizin ilkelerinize ters gelir mi gelmez mi onu bilmiyorum.Belki yorumlarda yazdıysanızda ben görmedim. Elle tutulur bir para toplanır bence.
Bu konu çok tartışıldı, bağış toplanmasını (en azından ben şimdilik demek istiyorum :)) düşünmüyorlar...
Ayb
Birkaç gün önce iletişim formundan Can'a RC bölümüyle ilgili öneriler yazmıştım. Acaba onlar da mı Özkan'ın programda bahsettiği Can'a ulaştırılmayan mail'lerin arasında kaldı?
Önerileri ulaştırıyoruz. Zaten iletişim formu buna yarıyor. Ama şu kadar param var ne alayım türü soruları görmüyor.
Ayb
Sevindim öyleyse. Doğrusu dediğiniz gibi 🙂
MSN'nin halen daha kullanıldığı doğru. Yazılım eğitimi ve teknik desteği işindeyim. Son 4 yıldır Türkiye'nin dört bir yanında meslek odaları personelleri ve odaların teknik destek aldıkları firma yetkilileri ile MSN üzerinden haberleşiyorum. Listemde 200'ün üzerinde kişi var. Ancak çok yanlış kullanıldığını gözlemliyorum. Telefon açarak çözülmesi gereken, yerine göre acil soru ve sorunların bile MSN mesajıyla iletildiğine tanık oluyorum. MSN hizmetinin sonlandırılacağı haberini öğrendiğimde iletişim içinde olduğum kullanıcılara toplu olarak bilgilendirme yaptım ancak dikkate alınmadı. Tahminim Mart ayı geldiğinde toplu bir şok yaşanacak.
Kasım ayı içinde önce Skype kullanmaya başladım ancak Skype henüz MSN'nin sahip olduğu ileti yedekleme, düzenleme vs gibi yetenekler tarafında çok zayıf kalıyor. Ayrıca MSN kullandığım zamanlar bile MSN'nin eksik kaldığı yönleri (özellikle kanıt olması açısından iletileri arşivleme yaptığımdan) kapatmak için MSN Plus gibi yan yazılımlar kullanıyordum. O yazılımlar şimdi Skype üzerinde ya iş görmeyecekler ya da onlar da kendilerini bir biçimde Skype'ye taşıyacaklar ama Kasım'a kadar henüz harekete geçmediklerinden mecbur kaldım ve birden çok mesajlaşma altyapısını destekleyen yazılımları araştırmaya başladım. Aralık başında çok memnun kalmasam da Trillian kullanmaya başladım. Gördüğüm kadarıyla şu anda uluslararası kullanımda olan bütün mesajlaşma altyapılarını destekliyor. Trillian bu tür yazılımlar içinde tek değil. Skype'nin ses tarafındaki yeteneklerini ya da bazı altyapılarda varolan vidyo yeteneklerini de içerenleri var mı bilmiyorum. Tahminim VOIP teknolojilerinde IP'ler var olduğundan yasal olarak da yapılamayacaktır.
Skype benim ailemle (değişik şehir ve ülkelere dağılmış durumdayız) haberleşmekte sürekli kullandığım bir ortam. Ama Skype ikiden fazla kişinin görüşmesini ücretli olarak destekliyor. Zorlansam da o konuda aile bireylerini G+ Hangout kullanımına yönlendirdim. 10 kişiye kadar vidyo ve sesli görüşmeyi ücretsiz olarak destekliyor. Skype'de olduğu gibi kameranın çözünürlüğüne sonuna kadar desteği yok. En yüksek 480p'ye izin veriliyor ama o da zaten bu tür bir çoklu görüşmede gerek duyulanın üstünde kalıyor.
Ziyaretçi
Masaüstü ölüyor diyoruz. Gerçekten de, yavaş yavaş bitiyor gibi. Ancak, bazı kesimler için bu hiç iyi olmayacak. O kesimler ki, asla pc olmadan sisteme el uzatamazlar. Mobil ortamda onlar için ortam uyumlu olamamakta ve özgürlük sizlere orada daha fazla. Ama, benim gibi gözü az gören kişiler için, tuşlu telefon bile eziyetken, dokunmatik aletler veya portable ürünler eziyetin babası. Görmeden sistemi onarırım. Güzek şeyler yaparım. Ama, asla bir dokunmatik cihazı Apple değilse kullanamam. Apple'da, bana göre iyi bir firma değil. Tam anlamı ile şark kurnazı.
Ayrıca, Levent abi, satanist kedi kesmez. Satannistler sizden bizden iyi yaşıyorlar. Sizlerin gıpta ile baktığınız o büyük teknoloji firmalarının çoğu onların elinde. Çoğu onları İ ile başlayan bir isimle tanır.
Satannistler keçi kanına düşkünler ve holly wood diye taabir edilen bir kutsal tahtayı kullanırlar. Ayın delisidirler. Sürekli müzüklerinde dahi ayinler yaparlar ki, örneğine isteyen bakar. >Katy pariy i.t
Çevirisi açıktır.
Mesajlarımı yayınlamadığınızı farkettim. Geçenlerde de, körler için bir şeyler yazdım ama yayınlanmadı.
Pc dışında table, netbook ki, öldü, ultrabook, laptob vb bunlar çok yavaş kalıyor çoğu zaman. Ekran okuyucular ile stabil olamıyorlar. Ekran okuyucu üreten çok az firmamız var. Olan firmalar da, resmen bizi soyuyorlar. Bir jaws 1500 tl. Programa bakıyorsunuz, bir nvda ekran okuyucusu kadar bile yok. Ama, fiyat öyle.
Sizden bir ricam var. Freedom sytific firmasının devleti nasıl soyduğunu yayınlayın. Özürlülere verilen 1500 tl değerindeki ekran okuyucuları mercek altı yapın. Bunu devlete başvuran her özürlü alıyor. Aynı özellikte hatta daha iyi özellikleri olan nvda var iken.
Şimdi bir de, windows 8 çok iyi diyoruz ya, onda da, metro arayüzü bizler için tam bir keşmekeş.
Bu güne kadar hep görenlere yardımcı oldum. Onlardan iş istediğimde iş yok. Onalardan destek istediğimde yok. Ama, ben forumlarda binlerce kişiye bilgim nispetince destek veririm. Ama, bunun karşılığı bir gören de, gel sana destek çıkalım. Boşa ürünler almaya çalışma. Bir de biz sentezleyici ve ekran okuyucu yapalım demedi. Yapam da, yüzüne gözüne bulaştırdı. Gılık gılık eden bir gülümüz ve ona benzer erkekimsi seslerimiz oldu. Bir de teknosesin 900mb sentezleyicisi var. Bunlar şimdi devlet bedava özürlüye verir ya, ürünler. Onları bizden alsınlar diye kapılarda kedi olacaklar.
Ben yabancıların üretteiği
Acapela group yapımı ipek sentezleyicisini kullanıyorsam. Bizim bir aylininiz yada gülümüz yada bernamız 1gb üstü ise gelin de siz düşünün.
Bir yabancı üretimi olan elequance sentezleyicisi 20 mb bile değil ve hepsinden daha az sistem gereksinimi duyuyorken.
Birde görmeyenler için bölüm yapın. Ben seve seve sizlere göemeyen kişilerin sistemleri nasıl kullandıklarını ekran kapalı bir şeykilde gösteririm. Bir de sizler bizler için bir yayın yapın. Seve seve gelirim.
Bİr sürü sesli anlatım yaparım. Bİr sürü güzel programcı ve sesci görmeyen kardeşim var. Emin olun buradaki bir çok kişiye kıyasla daha dolular.
Sizlere önerim, görmeyenler için yazılım yapılması için, lütfen bir program yapalım. O kadar şey istendi yapıldı.
Bir amiga kadar değerimiz yoksa gelin siz amigaya devam edin.
Ben tam kör değilim. Ama, oluyorum. Ama, bir de, görmediğime değil, devletime yanıyorum. Sokaklara bakarsanız görürsünüz. Kaldırımlar bana yasak. Oralar ağaçların, tabelalaların ki, bazıları bir çarpsak bizi öldürür, standların, labutların, mantarların, direklerin bilboardların yeri.
Bir sokağa çık ironman değilsen kafanın kırılması içten bile değil.
Bizim bir group var. Teknokör. Google grubu.
Buraya kör olanlar yada, kör olmaya başlayan veya az görenler gelsin destek çıkarız.
Gözü kör olmak yada, olacak olmak dert değil. Bazıları gibi vicdanımı ve benliğimiz kör olmasın.
Bir gören göz projesi yapıldı. Devlet nasıl soyulur görün. Cİhazlar çamur. Bedava verilse almazsınız. Bir lan üstüne para vereyim al der. Devlet bunlara her biri başı 2bin tl vardiğini söylüyormuş. Komik. Htc mi devleti soydu, yoksa devleti iç mihraplar mı soydu bilinmez. Bazıları bu işten felaket para iç etti. Türkiye burası. Yemezsen devleti aptal görünürsün.
intel aptallık yapar yayında, amd batar yayında, nvidia tegra ile folloş yayında. Ama, bizim işimiz hiç yok. Gören göze değinin. Bu berbatlığı kim durduracak. Kim bu adamların paraları iç etmesine engel olacak.
Brail teknik adlı firmayı kim engelleyecek. Bir telefon sentezleyicisi 600 tl. Bir pc sentezleyicisi 600 tl. Bir ekran okuyucu 1500 tl
Bakın devlet bir engelliye ne yapıyor
1500 tl fiyata alıyor jawsı
600 tl fiyata gülü
bir de, belki tolks
ölen miyadı dolan bir de netbook. Ben i7 sistem ile sentezleyiciyi açınca buhran geçiriyorum bazen, bunu veriyorlar.
hesaplayın, görengözü de katın. Devlet büyük şey yaptı görünüyor. Ama yaptığını sandığı yapmadığı şeylere bakın.
jaws 1500 tl
nvda bedava ve daha iyi.
güll 600 tl 1gb neredeyse.
ipek yada elequance daha güçlü ve 150mb altı ve daha iyi
tolx 600 tl fiyat faiş. İndirilmeli.
Netbook işi felaket. Nasıl netbook verilir. Şaşırıyorum doğrusu
Gören göz mü ona bakmayın bile. Mazaallah sizi duvardan geçirir. Navigatör bile değil.
Kaldırımda tabelanın sivri yerine çarpıp ölmek bedava. Bizim burada kaldırımda var. Gelip geçerken karşıdan karşıya geçerken dikkatli geçiş yap. Ölürsün.
Sizlerden cevap bekliyorum.
Görme özürlü arkadaşların teknolojiyi kullanmalarina ilişkin bir program yapılabilir gerçekten. Ve bunu Türkiye'de yapacak bir yer var ise, o da Teknoseyir'dir...
Kuti
Laptoplar bu hızda gelismeye devam ederse daha uzun süre masaüstü ölmez. En fazla
pahalılaşır. 90'ların başında olduğu gibi sınırlı sayıda kişinin evinde masaüstü PC yer alır. Evet lappy performansı artıyor ama unutmayın ki yüksek performans isteyen yazilımlar da belki daha hızlı sürede gelişiyor ve sistem gereksinimleri artıyor. 3D modelleme, video ve ses üretimi gibi işler olduğu sürece masaüstü ölmeyecektir.
Böyle bir program yapılamsı çok iyi olur.
Türkiyede Cisco nun 7900 serisi telefonlarından çok yüksek sayıda var. Kurumsal şirketlerin neredeyse tamamında var.
ziqo
bu podcast i dinlerken sosyal medya programında da aklıma gelen levent beyin bir bilim kurgu podcast i hazırlaması ne güzel olur.
Kuti
Levent abinin ilk yapması gereken şey teknoseyirde simülatör ve donanımları bölümüdür 🙂
Ziyaretçi
+1
Mustafa
LP Candır 🙂 Aha Satanist Lafın Bomba Olur Abi 🙂
Veritas
Gene çok eğlenceli bir bölümdü Skype bence türkiyede çok fazla göz ardı ediliyo facebookta ekranın köşesinden ufacık minicik yazılarla uğraşmaktansa açar konuşurum arkadaş diyen bir toplum değilim zor olanı şeçiyoruz nedense. skype messenger kullanıcılarınında geçmesiyle daha çok kullanılır diye umuyorum.
Nokia Lumia 920'nin daha hafif daha şık modeli üzerinde çalışıyodu, ilk çeyrekten 4.4 milyon gibi bir rakama çıkması çok hoş, nokia ölmemeli Can Abi ne kadar şikayet etsede 😀 1280 piyasada kalmalı her keseye ''kaliteli'' telefon yapan tek firma olarak görüyorum Nokia'yı. Nokia kullanıcısı olmasamda nokia yaşamalı.
Lafı geçmişken sormadan edemiycem yeni bir pc topluyorum Sapphire Radeon HD7870 O.C. nasıl bir kart? onu almayı düşünüyorum.fikirlerinizi bekliyorum.
Son bir ricam var, bu sitede bildiğimiz üzere bir sürü 'bilgisayar kurdu' adam var, bence forum gibi bir paylaşım sekmesi olsa sitede çok güzel olur.Bu konu üzerinde editörler konuşmuştu biliyorum fakat site üzerinde olmasada -teknoseyirforum.com gibi- başka bir site olsa olmazmı?
Veritas
bir kaç yazım hatası yapmışım, affola.
Kuti
Konuşmak iyi güzelde ben 7/24 PC başında müzik dinliyorum. Konuşmak pek işime gelmez. Birçok kişinin de işine gelmeyecektir. Tv izliyodur, ortamda gürültü vardır vs... Şu an ücretli trillian kullanıyorum. Gtalk, msn, skype, facebook filan hepsi bağlı. Bir gün skype ye geçersem ki hiç sanmıyorum, konusmaktansa yazmayı tercih ederim yine.
Veritas
Ortam tabiki ayrı birşey ama bu alışkanlık meselesi, bende sizin gibi yazmadan edemezdim hatta skpye ı açıp hadi koşalım dediğimde konu bulamaz öylece birbirmize bakardık arkadaşlarımla. Fakat alıştıktan sonra ''uff ne yazmakla uğraşıcam şimdi'' diyorum. Skype tabletlerde ve akıllı telefonlarda da çok yaygın, telefon görüşmesi yapabilmesi büyük yetenek ve bir şirketle görüşmem gerektiğinde skype kullanmıyoruz diyenini hiç görmedim. Ben ne kadar övsemde bu kişisel tercih meselesi, benim ayıla bayıla yediğim iskenderi görüp midesi kalkan adamlar var.
LP
Selamlar, Sapphire 7870 OC Edition şu anda benim kişisel bilgisayarımda takılı olan ekran kartı. 🙂 Beni üzmedi, sorunsuz bir kart. Kutu içeriği falan da yeterli. Ancak tabii ki günümüz kartlarının performans sıralamasında üstlerden çok ortalarda yer alıyor.
Sevgiler, LP
Veritas
Çok teşekkürler, biraz daha araştırma yapıp fiyat-performans odaklı bir kart bulamassam alacağım. 🙂
insomnia
Ya Can kusuruma bakmasın ne olur, kulaklıkla dinliyorum da 🙂
http://www.youtube.com/watch?v=3uSTOHa4Im4
Tsı tsı fıs fıss.. 😀
KuruEkmek
Evet abi o nedir ya sinir oldum. Pclabs'da bi kumbaralı reklam vardı sürekli tıkır tıkır ses çıkıyordu delirtiyodu beni. Bu seferde Can'a takıldım. Azalarak bitsin lütfen 🙂
LOL 😀
webcok
Eskiden ipodumdan podcast olarak dinlerim. Şimdi androide geçince dinleyemez oldum . Bir indirme linki yada android içinde podcast tarzı birşeyler yaparsanız çok iyi olur.
LP
Android için de podcast dinleme uygulamaları var. iTunes gibi otomatik bölüm indirebiliyor vs. Bu konuyu araştırıp sizlere böyle bir kaç uygulamayı tanıtmamız iyi olacak belki de.
Sevgiler, LP
Ben BeyondPod kullanıyorum güzel ama ücretli versiyonu bence pahalı. Bazı arkadaşlar DoggCatcher kullanıyor, o da iyiymiş. Ama bununla ilgili inceleme olursa severek izleriz 🙂
Simon Says
Ben andorid 'de PocketCasts kullanıyorum. Şu ana kadar kullandığım en iyi podcast uygulaması. Teknoseyir i de oradan dinliyorum. Tavsiye ederim.
Mikail
ben Can abiden bir şey rica etmek istiyorum, biryerden bulabilirse veya onda varsa rc tır incelemesini istiyorum.
Bende yok, mağazalara da gelmez; çünkü çok pahalı zıkkımlar 🙂 Zaten kit halinde satılır hafriyat ve nakliye modelleri. Kullanıcılarından temin etme şansımız olursa inceleriz tabi 🙂
Mikail
çok sağol
Tesla
Gündem değerlendirmesi ne kadar uzun olursa o kadar iyi bence. Sonuçta haftasonu. Aralıksız dinlemiyorum ben. Sıkıldıkça açıp, kaldığım yerden devam ediyorum, vakit geçirmek ve dinlenmek için iyi oluyor.
adem
gündem yine çok başarılı
Güzel değerlendirmeydi Ulusal Siber Ağ toplantısına ayrıca değinmenizi bekliyordum ama sonuçları belli nasılsa devlet daha kendini koruyamazken neyin mücadelesini veriyorsak artık. 😀
Ben özellikle RedHack olayındaki yorumunuza kısmen katılıyorum. Eğer siz suçun ortaya çıkmasını sağladıysanız-hele ki bunun ana aktörü devletin ta kendisiyse-bence ortada sorgulanması gereken bunu yapanlar değil, devletin ilgili birimlerinin bu tip olaylara karşı herhangi bir tedbirinin olmayışıdır. Bana göre bu eylemi yapanların yaptıkları da suç değildir.
Canlı yayını tamamen izledim. Özellikle sayın Somay' ın o formattaki programa akademisyen sıfatıyla katılmasına şaşırdım sadece, konu bence çok yerinde ve güzel bir konuydu ancak programın genel işleyişi bakımından bence çok kopuk noktalar kaldı. Müzik yerine katılımcılara söz hakkı sunulsa daha iyi olabilirdi. Serdar Kuzuloğlu' nu sevmeyen çok insan olduğunu bir kez daha gördüm ki onlardan birisi de benimdir. Özellikle son yıllarda başına sosyal kelimesini getirip olur olmaz her türlü safsatayı gündelik yaşamın bir parçasıymış gibi anlatanlardan birisi diye düşünüyorum aynı Okan Bayülgen gibi ve bence yaptığı popüler kültürden başka hiçbir şey ifade etmiyor benim açımdan. Ancak TS' de buna benzer bir konunun işlenmesi bakımından bence çağırılacak ilk isim kendisidir.
Pardus konusunda çok geç kalındığını düşünüyorum. Fatih projesinden önce meclise sunulup gensoru ile meclisin yoklanması gerekirdi. Yıllar önce Pardus projesinde sağlık ocaklarına ve belli sağlık kurumlarına bu bilgisayarlar Vestel aracılığıyla yollandı ancak gördük ki yıllardır Windows kullanan kullanıcılar bu değişimden rahatsız oldu ve kurumlardaki tüm bilgisayarlar yerel kişiler tarafından formatlanmak suretiyle tekrar Windows' a çevrildi. Bu başarısız bir girişimdi ancak bu girişimin devamı yapılmalıydı malesef ki devlet hiçbir birimiyle bu girişimin arkasında yer almadı. Kimse kusura bakmasında o zamanlar Pardus' a burun kıvıranlar bugün ceplerinde Android, iOS telefon taşıyorlar hiç soruyorlar mı kendilerine bunların işletim sistemlerinin temelini ne oluşturuyor diye. Pardus' ta açık kaynak kodluydu günümüz telefonları da açık kaynak kodlu ancak iş PC' lere Linux kurun kullanın demeye gelince e biz bunu bilmiyoruz bir de bunu kullanmayı mı öğreneceğiz gibi saçma sapan bahaneler bulmayı iyi biliyorlar. Üzerine rahmet okunan Pardus' un bence ulusallaştırılmasına tekrar başlanmalı. Özellikle görsel anlamda kullanıcıyı üzmeyecek ve yormayacak bir arabirim geliştirilmeli.
mehmet
Güzel bir gündem değerlendirmesi idi özellikle pardus konusuna iyi değinmişsiniz. Bu haftanın gündem değerlendirmesine http://www.ensonhaber.com/sehir-ici-diye-yola-cikti-6-ulke-dolasti-2013-01-16.html bu haberi de koyarsanız güzel olur. Her zaman navigasyon cihazına güvenmemek lazım 😀
[talihsizlik sonucu onaylanmadığını düşünerek daha önceden yazdığım yorumumu tekrar gönderiyorum]
Selamlar,
Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı 2011 sonuç raporu oldukça geç yayımlandığı için gözden kaçırmış olabilirsiniz. Şu adresten erişmek mümkün: http://www.tk.gov.tr/bilgi_teknolojileri/siber_guvenlik/dokumanlar/USGT_2011_tr.pdf
Ayrıca Pardus konusunda eski ekip elemanlarının, sorulduğu taktirde görüş bildirmekten çekineceklerini hiç sanmıyorum. Hemen hepsi özgürlük konusunda "takıntılı" insanlar oldukları için konuşamama gibi bir durumu kabul etmeyeceklerdir. Nitekim eski proje yöneticisinin kendi kaleminden çıkma şu yazıda tüm proje sürecinin özetini okuyabilirsiniz: http://blog.erkantekman.org/2012/07/03/pardusun-makus-tarihi-2007-2011
Saygılar.