Haftalık Gündem Değerlendirmesi 2023/02
9 Ocak - 14 Ocak 2023 - #02
- Yenilenmiş telefon ithalatı meselesine açıklık getirildi.
- Microsoft, Fungible’ı satın aldı.
- MSI Afterburner projesinin geleceği belirsiz.
- Intel Core i9-13900KS, 6GHz’e çıktı.
- AMD Ryzen 7000 X3D işlemcileri için tarih belirsiz.
- Sahte AMD sürücüleri reklamla Google aramalarında en tepede çıktı.
- Twitter, 200 milyon kişinin bilgilerini kaptırdı.
- PC satışları yılı felaketle kapattı.
- CES’te eksik olan donanım PCIe 5.0 SSD’ler.
- HDMI alt mode’u kalktı.
- Apple kendi ekranını 2024 yılında üretebilir.
- Apple kendi kablosuz iletişim yongasını geliştiriyor.
- Apple, pillere zam yapıyor.
- Wolfram Aplha ile ChapGPT konuşursa…
- ChatGPT, virüs yazmak için de kullanılıyor.
- Microsoft’un ChatGPT’yi geliştiren firmaya yapacağı yatırım 10 milyar $.
- Windows 7 ve 8.1’in uzatılmış servis süresi de doldu.
- Microsoft online Office aboneliğine yeni bir seçenek ekledi: Microsoft 365 Basic
- Microsoft'un HoloLens’indeki sorunlar kongredeki bütçeyi zora soktu.
- Meta’nın kullanıcı takip sistemi Avrupa’da yasa dışı oldu.
- Samsung Unpacked etkinliği 1 Şubat’ta. S23 serisinin ilk görüntüleri internete düştü.
- Sony, adı geçen markanın adını söyleyince biten reklam patenti almış.
- Türkiye, mobil bankacılıkta bir numara.
- Siemens’in endüstriyel yongalarında yine sorun var.
Oyun Dünyasından
- Skull and Bones yine ertelendi.
- NVIDIA ve Google da Microsoft-Blizzard satın alımından memnun değilmiş.
- Xbox ve Bethesda, bu ay kendi etkinliklerini yapacak.
- Playground Games takımından ayrılan isimler, kendi stüdyolarını kuruyor.
Podcast olarak dinle
Dosya olarak indir - iTunes - Spotify - RSS
Mp3 geldi artık uyuya bilirim dinler iken teşekkürler
+rep
Bu gündemde murat abi birisine çok üzülüyor ama spoiler vermeyim 🙂
👍
PC satışları düşüyor ama fiyatlar gün be gün artıyor.
Çok ters bir orantı.Sadece ülkemiz için geçerli değil bu durum.
Gelir ve kar rakamlarını geçen yılla aynı tutmak isteyen üreticiler varken gayet düz bir orantı. Geçen yıl 10.000 tane satarak kazandığı parayı bu sene 5000 tane satış ile kazanması için fiyatı 2 katına çıkartıyor.
@definitive Sonuç satılmıyor.
Ha alan varmı var ama 5000 tane değil 100 bilemedin 1000 tane satılıyor.
Holo lens, gözlük gibi olmadığı sürece zor....
Aksi halde tüm yüzü kaplamalı...
Yalnız o havale, eft olayı çok "küfür ettirecek"; geçenlerde ben de ihtiyaç duydum ama 5 liralık çaya 2.5 lira işlem ücreti çıkarttı.
Takibi kolaylaştırmak için dijitalleştirmeye çalışıyorlar, zaten.
uzun bir süre bilgisayarların en zayıf noktası hdd idi, şimdi pcie 5.0 ssd çıkmadı diye hayıflanıyoruz. gerek var mı diye linke baktım, pcie 5.0 ile 12GB/s okuma, 10 GB/s yazma vaadediliyor, ki bu daha başlangıç.
şu anda pcie 4.0'ün 4 veriyoluyla tepe seviyesinde 7400 okuma, 7000 yazma değerlerini ikiyle çarparsak 15k okuma, 14k yazmaya kadar yolu var gözüküyor.
an itibariyle yaygın olarak bulunan ddr4 ramlerin yazma hızı ise 5000 ile 23000 arasında geziniyor: https://www.memorybenchmark.net/write_ddr3.html
yani pcie 5.0 ssdler ram olarak kullanılacak noktaya gelmiş diyebilir miyiz?
SsD'i ram gibi kullanmak, günümüz teknolojisi ile çabuk ömür tamamlamasına neden olur diye düşünüyorum ben.
Aşağıdaki paragrafta açıklandığı gibi IOPS değerleri arasında uçurum var. PC deki RAM miktarını düşürüp SSD üzerindeki takas alanına yüklendiğinizde performans farkını hissedeceksiniz.
Unlike traditional HDDs, both SSDs and RAM are solid state with no mechanical parts, which would greatly improve drive performance. Furthermore, RAM has much larger bandwidth and lower latency than SSDs. For example, DDR4-2400 RAM can have around 20 GB/s of bandwidth and 20 ns of latency; while a PCIe 3.0×4 NVMe SSD can only achieve about 3.5 GB/s and 0.03 ms (~300000 ns) respectively.
Kaynak:https://www.unbxtech.com/2020/02/ram-disks-explained.html
@tegin: Aslında benim anlamadım iş de o tarafı, bu iş SsD ile yapılmak zorunda değildi aslında. Tamam, hiç faydasız değil ama sistem/uygulama diski olarak da kullanmak bana mantıklı gelmiyor, çok fazla. O hızdan yararlanabilecek çok az uygulama ve işlem var. Bu işi neden gb ile desteklemediler de SsD'ye vurdular. Çünkü SsD'nin yapısı gereği HdD'den de vazgeçemiyoruz.
Aynen, interneti 500Mbit/s ile alıp yatması gibi bir şey olay...
@tegin işte pcie 3.0 ile 3.5, 4.0 ile 7, 5.0 ile de 14 GB/s hızlara ulaşıyoruz, ddr4-2400 ise 20 GB/s, buradaki makas kapanmış diyebiliriz, en azından uçurum yok. gecikme değerleriyle ilgili olarak muhakkak farkediyordur, sonuçta cpu'daki l1 cache ile l3 cache arasındaki gecikmenin bile önemi büyük. yine de şu anda en zayıf halkadan epey uzakta diyebiliriz. belki de şu andaki en zayıf halka ram bile olabilir. zira ddr3 rekoru 14 GB iken ddr4 ile 23GB, ddr5 ile ancak 28 GB hızlara ulaşılabildi. ramleri cpu'ya entegre ederek, gecikme sürelerini daha da düşürmek gerek diye düşünüyorum.
@sqn Olay yazma hızı değil latency. Mesela ddr4 latency 20 nanosecond civarındayken en hızlı m2ler 30-40 mikrosecond. 1 mikrosecondın 1000 nanosecond olduğunu söyleyeyim de sen hesapla. Yani ram ile ssd nin kıyası şaka bile olamaz. Bu noktada en zayıf parça diye bir şey yok ama illa arıyorsan bu ram değil.
@archbrook latency'nin önemini biliyorum, bu yüzden l3 cache'i büyük işlemcilerin ne kadar ciddi avantaj sağladığının da farkındayım. demek istediğim hdd dönemindeki durum epey kapanmış. ramleri atalım ssd kullansın herkes demedim zaten. ram'in en zayıf parça olmasını da geçmişle kıyaslayarak yaptım, ssdlerin hızları bu kadar katlanarak gelmişken ramlerde de yazma ve okuma hızları katlanmış olsa belki de bu kadar fazla ram'e ihtiyaç duymadan daha az ram'i daha efektif kullanabiliriz düşüncesiyle yazdım.
Şu EFT mevzusunda, Avrupa genelinde geçerli Bancontact diye bir çözüm var, bütün mağazalar kullanıyor, bankalar da öyle takip ediyor. Hem vergi takibi var, hem de komisyon falan yok. 6 yıldır nakit kullanmıyorum bu sayede, cüzdanda 100 euro duruyor hani başa bir şey gelir de nakit lazım olur diye.
@gamsizm @leventp
https://www.bancontact.com/en
Geçmiş yıllarda iş yerinde kullanmak için POS başvurusu yapmak istediğimde komisyondan hariç birde kiralama ücreti alıyordu. Avrupa da böyle bir uygulama olduğunu da sanmıyorum. Devlet havale ve EFT kullanımında market poşetlerinde olduğu gibi sembolik bir rakam (örneğin 5-10krş) alınmasını sağlamalı.