Kendimce masraflarımı kağıda dökeyim dedim. Artık bunaldım. Masraflarıma ek olarak evden hiç çıkmayayım sıfır sosyal hayat olsun, ondan abonelikleri alayım biraz daha ucuza gelir dedim ki öyle oluyor.
Ben eski sistem emekli olma hayali kuruyordum ama bir arkadaşım öyle de olsa o iş iptal oldu artık 60-65 neyse o yaşta emekli olacaksın dedi. Bakmaya bile yeltenmedim çünkü o da öyleyse gerçekten bir yerlere gidip kafama sıkarım. O yaşlara kadar çalıştıktan sonra 10bin lira emekli maaşı alsam neye yarar. Yaşar mıyım o bile malum, ki inşallah yaşamam o yaşlara kadar.
İçimi döktüm ama bu aralar hayat gerçekten sıkıcı gelmeye başladı.

60-65 yaş normal.
size göre olabilir ama ben o yaştan sonra hastalıklarla uğraşırken hayatı yaşayabileceğimi düşünmüyorum
Çok sevdiğim bir abimin sözü var: "Ben 60-70 yaşında borulara bağlı olarak ölmek istemiyorum, sevdiğim işi yaparken ölmek istiyorum" diyordu. Benimde çok sevdiğim bir söz. 65 yaşında emekli olacaksam-ulke bu haldeyken-yaşamayalım aynı hesap.
@dogus o zaman köşeye 1-2 milyon dolar koyarsanız sıkıntı olmaz.
@tozyet karın tokluğuna çalışırken 1-2m $ ?
Tek yaşıyorsan kira çok fazla başka bir yere taşın bence. Ayrıca tek yaşayan birisine göre faturalar çok fazla. Evden mi çalışıyorsunuz?
kirası düşük yerlere gidince yol parası da artıyor ama evet kirayı fazla yazdım 750'ye falan halloluyor. Bu yazdığım şuan tek yaşamadığım hali. Ama tek yaşamak istiyorum biriyle yaşamaktan bunaldım.
Elektrik konusunda katılıyorum ve çözemiyorum galiba özellikle buzdolabını yenilemem lazım o da hele ki yeni eve taşınırken çıkan masrafları düşünürsek imkansız ama galiba bir süre buzdolabı olmayacak.
Ayrıca bulaşık makinemde yok.
Büyük şehirde normal. Biz 6 kişilik aile suya 136 lira fatura verirken eskişehirden bir arkadaş 3-35 arası geliyor ortalama dedi. Onlarınki de 5 kişilik aile. Öyle suyu çok harcamıyoruz da.
@huseyinekrem ailemin kaldığı evde bahçe sulaması da var su en fazla 50 geliyor, elektrik babamın atölyesinde harcadığı elektriğe rağmen şimdiye kadar en ama en fazla 70 geldi ortalama 50 geliyor. Şehirde yaşayana kaçıyor hep.
Sadece dışarıdan birinin gözüyle gördüklerimi yazıyorum, yanlış anlamayın. Öncelikle sigarayı bırakmakla işe başlayabilirsiniz. (Söylediğim kadar kolay olmadığını biliyorum ama sadece fikir olması açısından yazıyorum) Yukarıdaki tavsiyeye uyup daha uygun bir yere taşınırsanız birazda oradan kar elde ettiğinizi düşünürsek sizin için iyi olabilir. Ben sigara kullanmadığım için pek anlayamıyorum o meseleyi ama arkadaşlarım felan acayip para harcıyor. 500-600 lira sigara masrafı olupta 5-10 liranın lafını yapan adamlar çok fazla. Hakikaten hayret ediyorum, sigara için çalışıyor çoğu kişi resmen.
aslında ayda 10 paket sigara içiyorum, yani 100TL ama yazarken en kötü senaryoyu yazmak mantıklı geldi. Sigarayı bırakma işiyse bana göre değil az içerim ama keyif alırım. Yani zaten sorun sıkıntı, birde keyiflerimden vazgeçmek mantıklı gelmiyor.
@dogus bu elektronik sigara muhabbeti var. Düzgün kullanıldığında kârlı oluyor diyorlar. Keyif alabilirseniz aslında en azından sigara kadar sağlığınızdan olmazsınız. Kullananların yorumlarına istinaden yazıyorum bunu tabi.
@hamdi bir süre bir arkadaşımın ki ile idare ettim çok fazla öksürtüyor genel olarak da daha zararlı olduğu söylüyorlar. Ama yeni aromalar falan çıkmış tekrar deneyeceğim galiba.
@dogus Daha zararlı deyip satışını engellemeye çalışıyorlar. Bana pek normal gelmedi doğrusu. Ayrıca ben sigara hiç içmemiş biri olarak kaliteli bir elektronik sigaradan çektiğimde hafif bir nargile içiyormuş gibi hissettim. 1-2 kere nargile içmişliğim var. Hani 3 aylık sigara parasına 1aylık likidini + makineyi alırsınız. Sonra yıllarca çekersiniz. Likit masrafı 3-te biri falan sigaranın.
@huseyinekrem kesinlikle çok çok daha ucuza geliyor, katılıyorum. Hatta ilk mesajınızdan beri elektronik sigaraları inceliyorum =) Milyon çeşidi var kafa karıştırıyor.
@dogus Böyle dijital gibi olanlardan alıp likitleri denemek gerekiyor. Farklı marka sigaraları deniyormuş gibi. Zevkinize uygun bir şey bulunca onda kalırsınız 🙂
onu da denedim hiç zevk vermiyor zaten gelen olarak mentollü sigara içerim sarılı tütünde değil kendim makinesi ile yaptım ucuza gelsin diye ama en iyi tütünü bile alsam zevk vermiyor. E zevkine içtiğim bir şeyden zevk almayacaksam anlamı yok =)
ikinci bahar denilen gezip eğlenip yeni şeyler keşfedilen emeklilik hayatı için malesef çok yanlış ülke güzel memleketim... :/
İşe giriş tarihiniz, doğum tarihiniz ve hizmet sürenize göre değişebilir emeklilik yaşınız. O kadar karamsar olmayın
Sigarayı bırak. Her ay çeyrek altın al kenara at. Kalan para ile ayda bir sinemaya git. Bir kitap al. Ayda bir dışarıya yemek yemeye çık.
market 700 çok fazla.
biz ailecek çocuk bezi vs. bile o kadarı anca buluyor.
ülkemizde artık geçim sağlamak çok zor.
ama bence sigara dan başlanabilir tasarrufa