yaşama içgüdüsünün bu kadar baskın olmasının sebebi nedir acaba?
yani bilemiyorum, bugüne kadar hemen hemen herşeyimiz bu içgüdüye göre evrimleşmiş. yani yaşam için bir şeyler gereksizleştikçe o özelliklerimiz azalmış, belli şeyler gerektikçe de o özellikler keskinleşmiş.
somut kavramların dışında soyut olarak da aynı durum var; beyin ciddi acılarla vs karşılaştığında yaşamaya devam etmek için bir yolunu buluyor.
yani daha basit örnekler de vereyim; reflekslerimiz bile bu konudan muzdarip. hemen hemen herşeyimiz daha fazla hayatta kalabilmek adına kurulu.
bana çok ama çok garip geliyor. ha bir de bu içgüdüdüler bizim diğer diğer canlılarda da doğar doğmaz yüklü halde geliyor.
bir ördek yavrusu henüz birkaç günlükken hiç görmediği suyu arıyor vs, halbuki daha önce hiç deneyimlemedi bile.
atıyorum bir doğada boynuzlu vs bir tür doğduğunda direk annesi onu yalamaya başlıyor ki çevredeki diğer hayvanlar koku alıp tehdit oluşturmasın diye, yani yavru hayvan doğra doğmaz ilk gördüğü şey hayatta kalma olayı yüzünden annesinin onu yalaması vs.
onu geçtim biz aklı olan insanların gğnlğk hayatta verdikleri basit kararlar bile daha az riskle hayatta kalmak üzerine kurulu, çok ama çok garip geliyor.
Geceyarısı overthink seansı başlamış anlaşılan 🙂
benim için bir klasik hocam. 🙂
canlılık & insan evrimi ile ilgili neredeyse her konuda öneriyorum ama gerçekten çok iyi özetliyor bu konuları: richard dawkins'in gen bencildir kitabı iyi bi kaynak bizim gibi akademik bi altyapısı olmadan sadece merak eden insanlar için. şiddetle tavsiye ederim.
tavsiye için teşekkürler hocam, kafama yazdım.
Abe nesi garip. Hayatta kalan genlerin çocuklarıyız
ee şimdi daha da garip olmadı mı hocam? 🙂
@pesatalim Yoo ne alaka
@distor hocam siz sonuç olarak baktınız ben ise neden. yani ne bileyim, içimizde içgüdü yüklü geliyoruz insanlar olarak. bana çok garip geliyor. neden sorusu sürekli beynimi meşgul ediyor
@pesatalim Çünkü atan hayatta kaldı. Yalnızca sarı çiçekler hayata tutunsa mesela bahçende, diğerlerini söksen hep sarı çiçeğin olur. Hayatta kalmaya çalışan canlılar hayatta kalıp diğerleri elenince canlıların yaşama içgüdüsü oluyor haliyle
@distor galiba benim kafa takılan şeyin cevabı yaşama içgüdüsü konusundan çok daha geniş, yaşama içgüdüsü sadece bunun bir dalı bile olabilir.
bu içgüdü varlığımızdan beri bizde hocam.
@pesatalim Yoo nereden biliyorsun. İlk canlılardan beri var olmayabilir. Ola dabilir.
@distor Aklında bir şey var ona ulaşmaya çalışıyorsun gibi geldi bana. Kararını vermişsin, yol arıyorsun ona
@distor varlığımız derken insandan bahsettim, olmasa muhtemelen bu kadar hayatta kalamayabilirdik.
@distor keşke öyle olsaydı hocam, bende sorgulama pek bitmiyor. yolda yürürken ayağıma takılan kaya parçası ile ilgili de saatlerce bir şeyler sorgulayabiliyorum.
@pesatalim primatların atasında varsa bizde de olması çok olası. Belki arada olmayanlar oldu ve soyları bu sebepler tükendi
@pesatalim Ama bilgi vermiyorsun. Sadece beğenmiyorsun. Sorgulamak için ilerlemeye çalışmak gerek
@distor belki de soyu tükenenlerde de vardı fakat başka ciddi sebeplerden dolayı yok oldular. tıpkı son 100 yılda türleri biten hayvanlar gibi.
@distor beğenmemek başka bir şey, mantığıma oturmuyor sadece. mesela nesi garip dediniz ilk başta, bana doğar doğmaz böyle bir içgüdünün olması garip geliyor.
@pesatalim Genlerin var. Beyninin bir blueprint’i var. Her şeyin sonradan öğrenilmesi gerektiği nereden çıktı
@distor ee zaten bu içgüdü genleri baskılamıyor mu? zaten genlerle aktarılıyor olması lazım.
@pesatalim Genleri baskılamaktan kastını anlamadım
@distor biraz yanlış bir tabir oldu, gen üzerinde oldukça baskın demek daha doğru olurdu. ya da bu da yanlış tabir oldu. içgüdülerin baskınlığını anlatmaya çalıştım, yani karşı koymak ya da bastırmak çok ama çok zor.
@pesatalim Denge sağlanır uzun bir vadede. Çünkü fazlası kaygı bozuklukları gibi bir şeyler olur. O da hayatta kalmayı zorlaştırır
Peki. Görüyor ve arttırıyorum, böyle olmasaydı ne olurdu? Yani yaşama içgüdüsünü çıkartın hayattan geriye ne kalırdı? Cevap beklentisiyle soruyorum…
Yaşama içgüdüsünü çıkarınca geriye Linux kullanıcısı kalıyor.
(Şaka, ben de kullanıyorum. Savunan olmayınca Linux'a sallamak kolay. 🙂 )
ee bu sefer de anlam gidiyor sanki hocam, geriye pek de bir şey kalmazdı galiba. bence yine de ilginç olurdu, doğal seçilime de gerek kalmazdı fakat bu sefer de başka sorunlar çıkardı galiba.
Bu sorduğun soru aslında daha büyük bir sorunun küçük bir parçası. Asıl soru yaşam nasıl oluyor da her zaman bir yolunu buluyor sorusu. 5 kez tamamen yok olmanın eşiğine gelmiş olan yaşam her defasında yepyeni canlılarla yoluna devam etmiş, varlığını sürdürmüş. Nasıl ve neden soruları işte bunun için sorulmalı. İnsanlık tarihin boyunca sorulmuş 2 temel soru var. Evren nasıl oluştu, canlılar nasıl oluştu. Sen aslında farkında olmadan ikinci soruyu sordun. Binlerce yıldır sorulan ve sonucunda felsefenin ve dinlerin ortaya çıktığı, milyonlarca insanın bu uğurda savaşlarda öldüğü soruyu bir teknoseyir sabahında cevaplayabileceğimizi sanmıyorum. Lakin kendine bu soruları soran insan sayısı çok az. Bence bir tebriği hakediyorsun. Soruyu sadeleştirelim: Hayat neden var?
teşekkür ederim hocam, gece gece nereden aklıma esiyor bunlar ben de bilmiyorum.
benim hayatla ilgili düşüncelerimin altı tamamen İslam üzerine kurulu, benim için her şeyin amacı belli.
burada benim derdim neden oldudan çok nasıl oldu, süreci çok merak ediyorum. ne bileyim benim için olaylar sadece basit şeyler değil, aklımın yettiğince bir şeyleri de bilmek istiyorum açıkçası.
Yaşama içgüdüsü baskın olmayanların hepsi öldü çünkü 😅
Bunun üzerine düşünmeler yapmış şu arkadaş.
https://youtu.be/xMSSmWXg9gY?si=CG4oohd1PLgZL_Kj
hah, işte niye böyle oldu hocam. 😀 neden ille de yaşamak? ısrarla hayatta kalmaya devam etmek ve bunu içimizde yüklü olan bir içgüdü ile sürdürmek?
@pesatalim Her canlı yaşamak için çabalar hocam. Yoksa var olamazdı işte. Yaşama içgüdüsü olmayan tüm canlılar öldü direkt olarak. Doğal seçilim yani. Yaşama içgdüsü sadece zencilerde olsa zenciler hayatta kalırdı misal.
Anladım sizi de doğduktan sonra daha yapılabilir bir şey olabilir mi yaşamaktan başka? 😀
@bobrekus hah işte bunun nedeni lazım bana hocam. 😀 yoksa elden gelen bir şey yok ve içgüdüsel de baskılanabilen şeyler değiller kolay kolay.