LED ampülu bedavaya tamir etme yöntemi anlatıyorum, toplanın 😀
-LED ampül nasıl bozulur ?
Led ampüllerin bir çoğu seri şekilde bağlanmış LEDlerden oluşur. Bu seri bağlı LEDlerden 1 tanesi bile bozulsa bütün ampul devre dışı kalır.
Şimdiye kadar Trafosu bozulan ampüle pek denk gelmedim, genelde bu LEDlerden 1 tanesi bozulduğu için ampül yanmıyor.
-Hangi LED'in bozuk olduğunu nasıl anlayacağız ?
Dikkatli bir şekilde LEDlere teker teker baktığınızda %90 ihtimalle bir tanesinin içinde ufacık siyah bir nokta göreceksiniz. Muhtemelen o LED bozuk. 3 Voltluk bir güç kaynağı ile tek tek bu LEDlerin kenarlarından güç vererek de test edebilirsiniz. Çok yüksek ihtimalle o siyah noktalı LED yanmaz, bozuktur.
-Nasıl tamir edeceğiz ?
Bozuk LEDi aradan çıkarıp devreyi tamamlayacağız. Bunun için o ledin kenarındaki bakır yolları bir tornavida ile kazımanız gerekiyor. LEDin yanındaki bakır yolları en yakın oldukları yerden kazıyıp 1 damla lehim ile birleştireceğiz. Bu sayede bozuk LEDin kesmiş olduğu devreyi tamamlamış olacağız.
-Nasıl çalışıyor
Bozuk LED aradan çıktıktan sonra ampülümüz 9 tane LED ile yanmaya başlayacak.
-10 tane LEDe giden gerilim 9 LEDe gittiği zaman Ampül bozulmaz mı ?
Hayır böyle olmuyor, LED ampüllerin içindeki trafolar akım limitli çalışır, yani LEDlerin her zaman aynı akımı çekmesini sağlar. Normalde 3V x10 dan 30 Volt gelen gerilim biz aradan 1 LEDi çıkarınca aynı akımı 3V x9 ile sağlar, bu yüzden 27 Volt gelir. LEDler farklı sıcaklıklarda farklı akımlar çektiği için bu Voltaj ayarı LED ampüllerin var olan bir özelliğidir.
-Ne kadar daha çalışır ?
Muhtemelen aradan 1 LED daha bozulana kadar yani 1-2 sene daha çalışır. Aynı işlemi tekrar yaparak 8 LED ile çalıştırmaya devam edebilirsiniz.
Bendeki örnek ampülün fotoğrafını ekliyorum, bu ampül bizim evde tamirli şekilde aylardır çalışmaya devam ediyor. İsterseniz bozuk LEDİ söküp lehimi oraya atabilirsiniz, isterseniz hiç sökmeyin ve kenarını kazıyıp oradan birleştirin. Her iki durumda da ampül çalışacaktır.

Herkeste lehim yapacak lehim makinesi yok. Zaten LED ampül 3 harfli marketlerde 20 liraya satılıyor. Amazon'da sık sık indirime giriyor 10 liradan satılıyor.
30 lira verdiğim Philips ampülün sadece 1 LED yandı diye çöpe gitmesinden rahatsız oluyorum. Elektronik ile alakalı insanların evinde Lehim olabilir, kolay bir tamir yöntemi anlattım sadece.
Diğer yerlerde ucuzu 40 lira olmuş. Mutfaktaki tüm ledler bozulmuş 6 tane led var. Lehim makinam olsa oturur uğraşırdım.
devre akim sinirlamali mi yoksa gerilim sinirlamali mi 😀
Akım sınırlamalı , tabi bunun bir limiti vardır, 8 LEDden aşağı hiç inmedim daha, 5-6 LED ile çalışır mı bilemiyorum.
Diyelim ki Sizin elinizde 10 tane 1 ohmluk direnç var. Bunların üzerindenn 3 A akım geçmesini istiyorsunuz. Bu durumda V=IxR den voltajın 30 olması gerekiyor.
Ama sizin elinizdeki direnç 9'a düşünce Voltajın 27 olması gerekiyor ki aynı akım geçsin. LEDler
sabit akım ile sürülüyor.
@xahve akım sınırlamalı demeyelimde constant current power supply diyelim biz ona
Güzel ve kullanışlı bilgi. 1 led öldü diye diğerlerinin çöpe gitmesi israf ve gereksiz kaynak tüketimi.
Neden seri bağlı üretim yapıyorlar. 12v Şerit led gibi 3 seri grup, paralel yapsalar çok uzun süre kullanılabilir.
Çabuk bozulsun da yenisini al diye 😀
12 volt a düşürmek için kullanacağın devre ampulun içine sığamadı için yapmıyorlar . yoksa yaparlardı
220 den 27 de düşürmek daha verimli ama üretici az parça kullandığı için bunu tercih ediyor. Hemde kolay bozulsun diye.
akım sınırlı olsa yanmazdı bence 😀 ben sürücü çıkışındaki direnci bir miktar artırmıştım bozuk 3 ledi çıkartmama rağmen sorunsuz çalışıyor birkaç yıldır 🙂
Akım sınırlı derken üstteki arkadaşın söylediği Sabit akım'ı kastettim. Siz LED sayısını değiştirseniz de o LEDlerden hep aynı akım geçiyor. Bu sayede sorunsuz yanıyorlar.
@xahve ucuz üründe düzgün bir sürücü olmayabilir ben işimi garantiye aldım 🙂
biraz zorla 😀 ince tornavidayı sokun aradan kanırtın çıkar
yapışkan varsa biraz ısıt çevirmeyi dene.
Zaman ayırmaya değecek kadar pahalı bir şey değil.
Evde 10 tane ampül varsa, bunlar 2-3 ayda bir tane olacak şekilde bozuluyorsa bence değebilir, sonuçta 20 liranın hesabını yapar olduk
@xahve Ben osram alıyorum, yıllarca gidiyor. Tanesi 1.5 euro falan. Bence zaman ayırmaya değecek bir şey değil. Ha hobi gibi keyif alıyorum dersen o başka.
Ucuz ampulde yemez 2 gün sonra bozulur, yaptım oradan biliyorum 😀
Teşekkürler. Ucuz da olsa bilmek iyidir. Ne zaman lazım olacağı belli olmaz.
30v yerine 27v gelmesi bana hiç mantıklı gelmedi 🙂 yaptım oldu diyorsan diyecek bişeyim yok tabi. ama benim fikrim ledlerin töleransı fazla.
ayrıca o lehimler sanki biraz ince olmuş. biraz daha kalın atsaydın keşke 😅
Değişken dirence göre voltajı değişerek akımı her zaman sabit tutan güç kaynaklarına Sabit Akım Güç kaynağı denir. Google'dan ufak bir araştırma ile nasıl çalıştığını anlayabilirsiniz 😀
Ayrıca akım 300mA civarında olduğu için o lehimler bunu rahatlıkla kaldırıyor.
@xahve doğrudur vardır lakin bu tür cihazlar için kullanılacağını hiç sanmıyorum. içlerinde genelde basit bir güç trafoları oluyor. bakmak lazım sonuç itibariyle bilmiyorum.
@xahve lehim için ironi yapmıştım bu arada 😂
@benvaryaben Led ışıkları ısındıkça dirençleri düşer, mesela odanızdaki Led lambayı ilk açtığınızda 32 V ile çalışmayan başlayan lamba 300mA akım çeker, birkaç dakika sonra ledler ısınmaya başladıkça direnç düştüğü için akım artmaya başlar. 32 Voltta 320 mA gibi daha yüksek akım çekmeye çalışacaktır. Bu yüzden akım sabit tutulur ve gerilim düşürülür. Lamba ısınınca 30V gibi daha düşük bir gerilim ile sürülür, bu sayede 300mA değeri korunur.
Kaliteli Led ışıkların hepsinde bu düzenek vardır. Tabi pazardan 5-10 liraya alınanlarda yoktur ama onlar zaten çok kalitesiz oluyorlar, hafifliklerinden belli. Ama Osram Makel gibi marka ampüllerin hepsi sabit akım değişken gerilim ile çalışır. 😀
Daha ufak lehim zor oluyor, havya kalın 😂
@xahve şöyle bir kanal var. eğer ilgin varsa tavsiye ederim. bunları okuyunca aklıma geldi.
https://www.youtube.com/watch?v=m8jYt3hZVmQ
@benvaryaben takip ettiğim bir kanaldır kendileri