Android 10 ile başlayan geliştiriciler için depolama kısıtlamaları Android 11'de çok daha katılaşmış durumda. Depolama ile işi olan uygulamalar ve kütüphaneler çok ciddi sorun yaşayacaklar.
Google'ın artık her sene uygulamanın hedeflenen sürümünü en güncel Android sürümü yapmayı zorunlu kıldığı için cihaza güncelleme gelmese bile bundan kesin bir kaçış yok.
Uygulamalar artık depolamaya 1-2 özel olarak izin verilen yerler dışında erişemeyecek, klasör dahi oluşturamayacak. Her uygulama kendi klasörüne yazabilecek ve bu klasöre diğer uygulamalar erişmeyecek. (Uygulama kendisi istediği uygulamaya erişim izni verebiliyor)
Örneğin WhatsApp'ın oluşturduğu WhatsApp klasörü artık olmayacak. Bu da uygulama silindiğinde uygulamanın oluşturduğu verilerin de silineceği anlamına geliyor. Bu yüzden uygulamalar resimleri Pictures/DCIM klasörüne, müzikleri Music klasörüne yazması gerekecek.
Dosya yöneticilerine ne olacak diye sorarsanız, Google'ın izin verdiği uygulamalar tüm dosyalara erişebilecek. Ancak işletim sisteminde artık varsayılan dosya yöneticisi var.
Bunun yapılma amacı gizlilik ve dağınıklı önlemek. Güzel bir hamle ama yarım saattir eski uygulamamı güncellemeye çalışıyorum. :D. Ekleme: Ne yarım saati, günler sürecek.
Atladığım bir istisnası var. Eğer işlem yapılacak dosyayı veya kaydedilecek yeri kullanıya seçtirirsek seçilen dosya ile her şeyi yapabiliyoruz. Fotoğraf düzenleme vb. gibi uygulamalar için zaten bu olmalı.
[Bu yazdığımdan beri yeni sistemi çalıştırmaya çalışıyorum ve az önce (2020.08.04 08.41) başardım. Daha bunun eski sürümü kullananlar için fallback'i var. 🙁 ]
O zaman Rootlamak mı gerekcek dosyalara erişmek için?
Bilgisayardan veya izin verilen bir dosya yöneticilerinden erişebilirsin. İşletim sisteminin kendi içinde bir dosya yöneticisi var zaten.
Son derece iyi. 🙂 Geliştiricileri uğraştıracak elbette.
çok güzel. geç kalındı zaten
İyi bir şey ama sadece geliştiricileri değil, kesin biz kullanıcıları da bir şekilde uğraştıracak. Örneğin Whatsapp'ın kendi klasörü olmaması hiç hoşuma gitmedi. Ben yeni cihaza geçtiğimde ya da cihazı sıfırlamadan önce Whatsapp klasörünü yedekleyip, yeni yerine taşıyıp Whatsapp uygulamasını kuruyordum ve tüm mesajlaşmalarım aynı duruyordu.
Android/data/[paket.adi] klasöründe olacak o klasör artık. Bunu alırsan aynı şekilde yapabilir misin bilmiyorum.
Yaptığın şey zorlama bir yöntem. Bunu WhatsApp sunması gerekiyor.
@deniz-efe kesınlıkle yazının açılışı kotu bır durummus gıbı baslıyor 😀
@ec @deniz-efe "geliştiriciler için" ekledim, yumuşadı mı?
@ozgurg şuan muhtesem oldu
çok güzel abuk subuk bir sürü klasör var hepsinin içi boş
Hocam bende yeni mezun olmuş yakında Android Developer olarak iş arayacak biriyim ve yazınızda ki bir cümleniz kafamı karıştırdı. " (Uygulama kendisi istediği uygulamaya erişim izni verebiliyor)". Şu parantez içinde dediğiniz şey zaten önceki versiyonlarda da zorunlu değil miydi? Mesela bir uygulama olsun ve bu uygulama rehberden veri çekecek diyelim. Rehber uygulaması hali hazırda buna izin vermediyse zaten o uygulamadan veri çekemiyoruz. Ben mi yanlış anladım acaba demek istediklerinizi emin olamadım 😀
Evet, yanlış anlamışsın. 🙂 Bu kullanıcıdan bağımsız bir durum. Örneğin Facebook kendi oluşturduğu verileri Messenger'ın da erişmesine izin verebilecek.
Hala kullanıcıdan izin isteme var. Ama uygulama kendisine ayrılan alan için izin istemek zorunda değil. Kısaca her uygulama kendi alanında ve dışarıya çıkmak isterse kullanıcıdan -veya parantez içindeki gibi- uygulamadan izin almak durumunda.
Android de hala casus yazılımların canavar gibi çalıştığını düşünürsek bana göstermelik hareketler gibi geliyor.
Temeli çok açık. Nereyi kapatsalar başka yerden akıyor. Yeniden ele alınabilse çok iyi olacak. Fuchsia OS diye bir şey vardı Google'ın. Belki o alttan alta bu dediğim olacaktır.
@ozgurg evet fuisa bir umut olabilir Google için,