Aklıma bir soru takıldı gece gece. Whatsapp'ta konuşmalar uçtan uca şifreli deniyor. Yani kimse sizin konuşmalarınızı takip edemez, eğer gerçekten uçtan uca şifreleme varsa.
Fakat bir sorun var, ben whatsapp'tan ne yazarsam onunla ilgili reklam çıkıyor. Enerji dediğimde redbull, acıktım dediğimde yemeksepeti vs. gibi.
Ee, uçtan uca şifreleme varsa gerçekten, nasıl anahtar kelimeleri bulabiliyorlar? Gerçek uçtan uca şifrelemede şirketin kendisi dahi erişemiyor olması gerekiyor mesajlara.
watsapp görüşmelerini okuyamazlar teoride ama klavyen şifreli değil her kelime googla gidiyor
Aynı durumu ben de gözlemliyorum yer yer. Ama alıştım artık.
Whatsapp açılırken "from Facebook" yazar, aynı yazı Instagram ve Facebook açılırken de yazar. Facebook'un 2019 yılındaki reklam gelirinin 67.370.000.000$ olmasıyla da bağlantılı olabilir 🙂
Her kullanıcının bir şifresi olmaz. Her konuşma başlangıcında random olarak asal sayı bulunup şifrelenmeli ki güvenlik kelimesinin anlamı olsun. Uçtan uca şifreleme olmaz senin dediğin olsa, kullanıcı adı şifre bilmek gibi bir şey senin dediğin 🙂
@ozturka
Ben de her kullanıcının şifresi aynıdır demedim. Her kullanıcının bir şifresi olmaz dedim. Mesela benim asal sayım ahmet ile konuşurken 13 ise, mehmet ile konuşurken 13 kalmamalı.
"Uçtan uca şifreleme, sadece uç noktadaki kullanıcıların okuyabildiği bir iletişim sistemidir. Hedefi, İnternet sağlayıcıları, ağ yöneticileri gibi aradaki potansiyel gizli dinleyicilerin, konuşmanın şifresini çözmek için gereken şifreleme anahtarlarına erişmesini engellemektir"
Whatsapp'ta key FB'de değil. Telefon defterinizi alıp satmak onlara yetiyor.
@ozturka O halde bunun adı uçtan uca şifreleme olmaz. Açık açık yalan söylüyorlar demektir. https://cdn.webtekno.com/custom/images/whatsapp-sifre.jpg
Cihazda FB'nin diğer bir yazılımı kurulu ise oradan takip ediyor olabilirler. Ya da klavye yazılımı kullanıyorsanız o satıyor olabilir. Google asistanı gibi bir şeyler açıksa zaten ohoo.
Whatsapp'a reklam gelecekti ama sizin onlara hediye ettiğiniz telefon defteriniz ile diğer bilgilerinizi eşleştirerek yapmayı düşündükleri bir proje idi. Erteleniyor şimdilik.
iPhone kullanıyorum, herhangi bir 3. parti klavye de yok. Başka yazılımları da yok fb'nin. O halde ya Apple satıyor kelimeleri, ya da whatsapp yalan söylüyor uçtan uca diye.
@agab Whatsapp kullanmıyorum, reklam uygulamada mı yoksa tarayıcı ve diğer uygulamalarda mı çıkıyor?
Siri açık mı?
@qubit Reklam havuzu ortak. Safaride de çıkıyor, instagram'da da. Siri kapalı.
@agab hmm. O zaman durum şu: mesajlar şifreli gönderiliyor olsa da iPhone'nunuzda mesaj arşivi şifrelenmeden tutuluyordur. Buna da diğer FB uygulamaları rahatça erişebiliyordur. Tavsiyem Insta gibi diğer FB uygulamalarını silin ve bir süre öyle deneyin.
@qubit Apple’ın sisteminde uygulamalar birbirinin database’ine erişebileceğini sanmıyorum. Aynı firma olsa bile. Sorun direkt fb bence.
@agab Sorun FB, yöneticileri veya iş modeli değil. Sorun ses çıkartmayan kullanıcılar ki bunlara tüm bürokrat ve politikacılar dahil.
Bu dayı iOS'ta her uygulama kendi "sandbox'ında" çalışsa da bir "shared container" alanında veriler tutulduğu için FB'nin tüm uygulamaları isterse erişebilir demiş:
https://medium.com/gzanon/no-end-to-end-encryption-does-not-prevent-facebook-from-accessing-whatsapp-chats-d7c6508731b2
Dayının bir delili yok ama mümkün gözüküyor.
Göndermeden yani kosacası şifrelemeden önce kelimeleri tanıyor ve sunucuua gönderiyordur. Yime arada bie tünel var fakat tünelin başında bakıyor belli başlı kelimelere.
Yukarıda anlattığım gibi o zaman yine bunun adı uçtan uca şifreleme olmaz. Whatsapp yalan söylüyor demek olur bu da. Şöyle sağlam bir avukat olsa yüklü para kaldırır da nerdee.
@agab değil zaten. Mutlaka bir yerde belirtmiştir kullanıcı sözleşmesinde falan uçtan uca ama aslında değil diye 😁 o parayı bize yedirmezler.
O zaman: anlmycağı şklde knşmya geri dncz 😂
önce uçtan uca şifrelenmiş bir şekilde kendi sunucusuna gönderiyor 😀
Şifrelese de meta datayı içinden alıyordur?
Çevremizde telegram ve signal uygulamaları kullanmayı yaygınlaştırmak lazım. Bir arkadaşımızı telegramda görüyorsak, telegramdan yazmak lazım vs. Whatsapp aslında zihinlerimizde tekel, her ülkede bu seviyede yüksek kullanım var mıdır? Sanmıyorum, istisnalar vardır.
Yani bu kullanımı dengeleyebiliriz.
Köstebek klavye
Whatsapp in serverina karsi tarafa iletilmek icin ulastiginda orada mesajin islenip isteniyorsa da Google gibi sirketlerle analizi paylasiliyordur. Sonucta tum firmalar veri toplaaya calisiyor, whatsapp sunucusundan gecen veriye bakmayacak mi bu neymis diye.
https://cdn.webtekno.com/custom/images/whatsapp-sifre.jpg
dediklerine göre bakmıyorlar.
@agab sanmiyorum, bu degirmenin suyu nereden geliyor ozaman 🙂 Bu whatsapp'in sahibi facebook degil mi, bu adamlarin bugune kadarki yaptiklari ortada zaten.
Whatsap dediği gibi uçtan uca şifreliyorsa Gboard'dan olabilir.
Her ikisi de yapıyordur.