İçme Suyu için Deniz Arıtması Kullanan Ülkeler

NTV haberinde gördüğüm bu görseli merak edip Gemini’ya sordum.
Evet, görseldeki oranlar genel olarak doğru ve güncel uluslararası raporlarla uyuşuyor. Özellikle Ortadoğu ve Körfez bölgesi, tatlı su kaynaklarının yetersizliği nedeniyle içme ve kullanma suyunun çok büyük bir kısmını deniz suyunu arıtarak (desalinasyon) karşılıyor.
Görseldeki verilerin detaylarına bakacak olursak:
-
Kuveyt ve Bahreyn gibi tatlı su kaynağı neredeyse hiç olmayan ülkelerde içme suyunun %90'ından fazlası deniz suyundan elde ediliyor.
-
Umman (%86), Suudi Arabistan (%70) ve Katar da (içme suyunun neredeyse tamamı) büyük ölçüde bu teknolojiye bağımlı. Üstelik Suudi Arabistan, dünyada en fazla deniz suyu arıtan ülke konumunda.
-
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) toplam kentsel su ihtiyacının yaklaşık %42'sini (sadece içme suyu baz alındığında çok daha büyük bir kısmını) bu yolla sağlıyor.
-
İsrail de kurduğu dev "ters osmoz" tesisleriyle içme suyu ihtiyacının yaklaşık %50'si ile %80'i arasındaki bir miktarını Akdeniz'den temin ediyor.
Dünyada bu durumda olan başka ülkeler de var mı?
Evet, sadece Körfez ülkeleri değil, dünyanın farklı bölgelerinde de su sıkıntısı çeken veya su güvenliğini sağlamak isteyen birçok ülke deniz suyuna yönelmiş durumda:
-
Avustralya: Yaşadığı uzun süreli kuraklıklar (Milenyum Kuraklığı) sonrası deniz kenarındaki büyük şehirlerine dev tesisler kurdu. Örneğin Perth şehri, içme suyunun neredeyse yarısını Hint Okyanusu'ndan arıtarak sağlıyor.
-
Singapur: Su konusunda dışa (özellikle Malezya'ya) bağımlılığını bitirmek için teknolojiye büyük yatırım yapan Singapur, günümüzde su ihtiyacının yaklaşık %30'unu deniz suyunu arıtarak karşılıyor.
-
Kuzey Afrika Ülkeleri (Cezayir, Fas, Mısır): Özellikle Cezayir, Akdeniz havzasında en çok arıtma yapan ülkelerden biri. Mevcut durumda ülkenin içme suyunun yaklaşık %17'si denizden karşılanıyor ve inşa halindeki yeni tesislerle bu oranın 2030'da %60'a çıkarılması hedefleniyor.
-
Akdeniz Ada Ülkeleri (Malta ve Kıbrıs): Yeraltı tatlı su kaynakları son derece kısıtlı olan Malta, su ihtiyacının yarısından fazlasını desalinasyon ile karşılıyor. Kıbrıs adası da benzer şekilde büyük ölçüde bu tesislere bağımlı.
-
İspanya: Avrupa'da deniz suyu arıtımında açık ara lider konumda. Özellikle kurak güney kesimlerinin ve o bölgedeki tarım alanlarının su ihtiyacını karşılamak için onlarca aktif tesisi bulunuyor.
-
Amerika Birleşik Devletleri ve Şili: ABD'de özellikle Kaliforniya eyaleti kuraklıkla mücadele için okyanus suyunu arıtırken; Şili, dünyanın en kurak yeri olan Atacama Çölü'ndeki madencilik faaliyetleri ve kıyı şehirleri için deniz suyunu kullanıyor.
Özetle; teknolojinin gelişmesi ve suyu arıtırken harcanan enerji maliyetlerinin geçmiş yıllara göre düşmesiyle birlikte, deniz suyu tüm dünyada giderek artan bir oranda temel içme suyu kaynağı olarak kullanılıyor.
Bu kadar yaygın kullanıldığını bilmiyordum, çünkü aklımda çok pahalı bir işlem olarak kalmıştı. Demek ki zamanla fiyatlar düşmüş.
Ülkenden su fışkırıyorsa, göller nehirler varsa direkt onları kullanmaya göre çok pahalı. Ülkende bunlar yoksa çok da pahalı bir şey değil demek ki 🙂
Teknoloji üretimi arttıkça maliyetler düşüyor, normal.
Yıllar önce Kanarya adalarında duş yaparken iyot kokusu geliyordu, teknoloji şimdi daha iyi mi bilmiyorum. Bir de içme suyu derken gerçekten içiliyor mu, yoksa sadece temizlik için mi kullanılıyor.
İçme suyu dediği çeşme suyudur. Bizde ne kadar içilebiliyorsa orada da o kadar içilebiliyordur
ters ozmoz sistemiyle neredeyse saf su elde edersin. bizim çeşmeden akan sudan da damacana sudan da daha saf bir su elde edilir.
@sqn Yalnız saf su insan sağlığı için iyi değil, bildiğim kadarıyla. Yine mineral içine katılması lazım. Eğer sizin dediğiniz gibiyse...
@erhanm sonradan mineral filtreleriyle ekliyorlar zaten.
Deniz suyuna herkes mecbur; yer altı suları sonsuz kaynak gibi görünse de Dünya yaşlandıkça daha derinlere kaçacaktır, diye düşünüyorum. Konu uzmanı değilim ama mantığım bana bunu söylüyor, zira yeryüzü sürekli şekil değiştiriyor.
Asıl soru şu iran bu tesisleri vurunca ne olacak?
Valla birileri zaten aman 3. dünya savaşı çıksın da yolumuza bakalım diye baya bir uğraşıyor.
@orcunfix Valla o işten kimse karlı çıkamaz üstad. Petrol fiyatlarından sonra ağlayan bi amerikalı kız vardı. 😀