Bitcoin'in düşüşünü kripto paraların düşüsü olarak düşünmek hata olur. Bunu düşündürmek isteyen çok avane olacak etrafta. Bitcoin'in yapısal problemleri iyice gün yüzüne çıktı. Dün biri Reddit'de 30 dolarlık bir transfer için kendisinden 40 dolar civarında işlem ücreti istendiğini yazmıştı. Yüzbinlerce işlem blockchainde hala bekliyor. XRP'nin, XLM'in, REQ'in ICX'in, ADA'nın (Ve benzer ayağı yere sağlam basan projelerin) fiyatıyla Bitcoin'in bir ilgisi yok. Çoğu az bir kayıpla eski fiyatlarına yakın olmaya devam ediyorlar. Borsalardaki en yaygın altcoin pariteleri BTC, ETH. İnsanların çoğu Bitcoin düşüşlerinde alışılmış BTC paritesinde işlem yapmakta zorluk çekiyor (fiyatlandırma). Bu gün içinde her zaman ayarlanır. BTC'nin düşüsüyle havuzdaki ekonomik bir değer yok oluyor. Havuza yeni para girene kadar iyi projelerin değerini sağlamak için bazı çok sağlam olmayan projelerden su çekilebilir.
(Etrafta kripto paralardan binlerce dolar kazanan insanlara karşı garez besleyen önemli bir kitle var. Kendileri i zamanında giremedikleri için eşitlenmeyi diğerlerinin kaybıyla yapmak için heyecanla bekliyorlar. Schadenfreude . Türkiye'de her konuda bu geçerlidir gerçi. Eğer sağlam altcoinlere yatırım yaptıysanız bunların sizi etkilemesine izin vermeyin.)

BeğenFavori PaylaşYorum yap

https://youtu.be/L7s7-09-oms
CNBC yayın akışının önemli bir zamanını bu işe ayırıyor. Bitcoin Cash ile Bitcoin arasındaki savaş eğlenceli olmaya başladı.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bir tarafta kripto paraları sistemle bütünleştirmeye çalışanlar var. Bunlar bankalarla anlaşıyorlar. Ödeme sistemleri yaratmaya çalışıyorlar. Ya da ödeme sistemleri içinde olmaya çalışıyorlar. Bunu başarmak için ağır regülasyon altına girmeye de razılar. Öyle baştaki gibi sistemi yıkma gibi hayaller çoktan bırakıldı bu cenahta. Tam tersine yönetim kurullarına Morgan Stanley'den falan insanlar alarak yamanmaya çalışıyorlar. Ripple'a haksızlık etmeyelim. Onun zaten yola çıkış hedefi buydu.

Diğer tarafta gizliliğin azaldığından, devlet kontrolünün giderek arttığından şikayet edenler var. Hani sistem dışında, devletin müdahale edemeyeceği bir kapital yaratıyorduk. Ne oldu bize? Bunu soranlar Monero, Zcash, Dash altında toplanmaya başladı. Hatta son dönemde %800 artan Verge'ün de vaat ettiği şey gizlilik. Buradaki yükselişi görmemek için kör olmak gerekir. XMR, ZEC, DASH, XVG BTC'ye karşı sürekli güçleniyor.
İki tarafın da iyi atları var. Ben iki tarafa da oynuyorum. Bunların arasında hiçbir şey ifade etmeyen tek büyük Bitcoin. LTC, ETH falan eğilip bükülebiliyor. ETH zaten bir omurga oldu artık. LTC desen işlem ücreti düşük. BTC'ye göre çok hızlı (Segwit ile falan bir şeyler yapmaya çalışıyorlar).
Diğer tarafla zaten BTC'nin bir ilişiği kalmadı.
Burada dikkat edilecek bir husus şu olabilir: insanların eskiden beri fiyatlandırmayı BTC paritesi üzerinden yaparak bir alışkanlık kazanması. Bu yüzden BTC'nin ani düşüşlerinde bazı kripto paralarda felç görüldü (Gizlilik kanadını bunun dışında tutuyoruz. O her türlü uzadı gitti). Yeni fiyatlamayı nasıl yapacaklarını anlayamadılar. Gözüne ışık tutulmuş tavşan gibi kaldılar. Bazılarında inanılmaz alım fırsatları çıktı geçen iki gün içinBde. Onları değerlendirenler inanılmaz kar etti. Artık bu işin içinde olanlar için bir huzur ortamı var:) Eskiden insanlar BTC patlarsa hep birden batacağız, taş üstünde taş kalmayacak diye korkuyorlardı. Haklılardı da. BTC peşinden götürüyordu. Şimdi tam tersine BTC hacim olarak küçüldükçe hak eden kripto paralar için genişleme alanı açılıyor.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bitcoin'de en düşük işlem ücreti 28 doları buldu. Bu her üç ayda bir katlanarak büyüyor. 4 milyona yakın işlemin hala tıkanan blockchainde beklediği söyleniyor. Bitcoin 16K'dan kendini tekrar 20K'ya da atabilir. Ama oradan çok fazla uzaklaşamayacak. İnternette herkesin ilk hedefi işlem ücretlerinin absürt bir hal alması. Zamanında neden önlem alınmadı diye yakınıp duruyorlar. Burada uzun süredir Monero'dan (XMR) bahsediyordum. 450 doların üzerine çıktı. Asıl önemli olan BTC düşerken hiç etkilenmedi. BTC'nin düşüsüne rağmen yükselişini kuvvetli şekilde sürdürdü. BTC'nin patlamasının artık eskisi gibi korkutucu olmadığını söyleyebilirim. Elinde BTC tutanlar için kötü olacak. Ama altcoinleri (düzgün seçim yapanlar) değerlendirenler "sağlıklı" şekilde yollarına devam edecektir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Amerika'da son bir haftadır Bitcoin (borsaya da açılmasıyla beraber) muhabbeti haber kanallarında inanılmaz arttı. Altcoinlerin kurucularını sürekli haberlere çıkartıyorlar. Bitfinex'e baktım. Altcoinler neredeyse %20 yükselmiş ortalamada. Amerikadan ciddi bir para akışı var. Herkes yeni Bitcoin'i kaçırmamaya çalışıyor. İş zıvanadan çıkmak üzere. Şu Bitfinex'deki tabloyu görünce korktum. Bilerek, okuyarak, araştırarak değil. Sadece kura ile bir altcoine yatırım yapsanız bile % 20 kazanıyorsunuz. (80 Türkiyesindeki bankerler dönemi gibi.)

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Monero (XMR)
İleride çok can yakacak.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Güney Kore adalet bakanlığı Bitcoin dahil bütün kripto paraları yasaklayıp yasaklamamak üzerinde düşünüyormuş. Dikkatli olun. Eğer sert düşerse bu büyük alım fırsatı olacak. Daha önce Çin'den benzer haberler gelmişti. Bitcoin o dönem büyük kayıp yaşadı. Kore gibi büyük pazar giderse çok daha büyük bir düşüş olacak. Bu düşüş giriş yeri olabilir.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Bu kadar altcoin çeviriyorum. Ama Bitcoin'de bekletseydim daha çok kazanacaktım diyenleri gördüm.
Sebebi şu: bu işi ciddi yapan hiç kimse dolar üzerinden oynamıyor. Buradaki tek gerçek parite BTC.
Iota şu anda dün bu saatte olduğundan daha yüksek dolar değerinde. (4.20) Ama Bitcoin değerine bakarsanız ne kadar büyük düştüğünü fark ediyorsunuz: 300'lerden 250'lere düştü. Btc karşısında %20'ye yakın değer kaybı var. Bu işe yeni giren (Benim de ilk başlarda yaptığım gibi) Iota'nın dolar değerine bakıp sevinebilir. Dün gece değer kaybetmemiş diye düşünecek.
İkinci olarak da büyük yatırımcılar Iota gibi altcoinleri kafalarındaki belli bir BTC değerine göre marj ediyorlar. Dün Bitcoin 14 bine düştüğünde bile Iota değeri eskisine yakın BTC paritesinde kaldı. Bu marj denkliği dışına çıkabilmek için çok büyük hype ya da büyük bir gelişme olması gerekiyor.
Eğer bir altcoin kazandıracaksa sıçrama yaptığı anlarda kazandırıyor. Daha sonra orada kaldığında kaybetmeye başlıyorsun. Dolar olarak kaybetmiyorsun belki ama BTC paritesinde eriyorsun. O sıçrama anlarını bulmak da Iddia oynamak gibi. Kısaca uzun dönem altcoin'de kalmak kaybettiriyor. Hangi altcoin olursa olsun.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • mavi @mavi

    Stop loss'ları her zaman bu yüzden BTC üzerinden koyun. Sen eğer 4.2'deki Iota'yı 4 dolar altına düşünce satacak şekilde stop loss girerersen büyük kaybedersin. 4 altına belki hiç düşmeyecek. Ama diğer tarafta BTC'ye karşı eriyor. Fark edemeyeceksin. Eğer BTC üzerinden koyarsanız sadece değer kaybını önlemeyeceksiniz. Büyük ihtimalle BTC'nin yükselişini de yakalayacaksınız. Stop loss sizi kazanan tarafa atacak.

IOTA'da bu akşam büyük hareketlilik bekleniyor. İleri yönde olacak diyorlar. Siz yine de BTC üzerinden stop sell'i koyun. Belli olmaz, bir anda tepe taklak da olabilir. Şu anda 0.000284. Nereye ayarlayacağınız sizin risk anlayışınıza kalmış.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • supernova @supernova

    İota aslında bana yakın duruyor da onu almak için başka bir coin almak saçma değilmi ya? İota/usd olsa düşünürdüm. Neyse bizim bu işlerde nasibimiz yok herhalde.

    • mavi @mavi

      Belki de almamak sizin nasibinizdir. Bir bakarsınız IOTA tepe taklak olur.

    • supernova @supernova

      @mavi nedense almayı içimden çok istediğim bu coin di.

    • mavi @mavi

      @supernova Adamların vaat ettikleri çoğu şey yalan. Microsoft ile vaat ettikleri toplantılar falan gerçek çıkmadı. Hatta Microsoft ile Iota'nın bereber düzenleyecekleri söylenen bir toplantı vardı. Microsoft yanlış lanse edildiği için tanıtım sayfalarından adını sildirdi. Ceo'ları falan hiç güven vermiyor. Büyük bir aldatma hikayesine dönüşebilir. Ben niye Iota'da işlem yapıyorum. Şu anda bir hype var. Onu kullanmak istiyorum. Iota gerçek olmayabilir ama o hype gerçek. Önemli olan da şu an için bu. Diğer sebep de büyük balinaların büyük sermaye ile Iota havuzunda yüzmeleri. Sürekli fiyat ayarlamaları yapıyorlar. Bu balinanlar sayesinde hacim inanılmaz arttı. Bu balinalar bu hype'ı sonuna kadar sömürecekler. Biraz da onlara güveniyorum. Ama Mike Tyson'ın da dediği gibi yüzünün ortasına yumruğu yiyene kadar herkesin ringde bir planı vardır. Bir de bakarsınız biz yere boylu boyunca seriliriz.

    • mavi @mavi

      @wslimwshadyw İlk Iota'ya girdiğimde (0.8'den almıştım.) sizin gibi olumlu düşünüyordum. Hatta burada da yazılarım var. Bitcoin'den sonra ortaya çıkan, yeni bir tür yaratan ilk sanal para olduğunu iddia etmiştim. Sonra işi içine girdikçe kuşkularım arttı. Sözüm olsun, size uzun uzun açıklama yapacağım. Şimdi kötü bir zamana denk geldi. Ama kısaca saydığınız özellikleri daha iyi gerçekleştiren, daha profesyonel kurulları olan sanal paralar da var. Ripple mesela. Onda da ücret yok. Sonra Raiblocks var. Iota'dan çok daha hızlı olabilir. Free konusunda da aynı. Adını geçirdiklerim dahil bir sürü free olan sanal para çıktı.
      Sonra, adamların planları işe yaraması için endüstri desteği şart. O olmadan beş para etmez bir şey Iota. Neden endüstri toplanıp kendileri konsorsiyom oluşturup sanal parasını yaratmasın. Iota hep bu konuda yanlış açıklamalar yaptı. Sanki endüstri desteği varmış gibi gösterdi (Q diye bir şaiya yarattı mesela. El altından Qualcomm dedikoduları yayıldı. Bunlar güvensizlik yarattı bende.). Ama zamanla bunların yalan olduğu ortaya çıktı. Zaman olunca devam edeceğim.

      Son not: Yukardakiler tamamen gerçek olabilir. Ama yine de Iota bir bakarsınız 10 doları bulur. Onun cevabı da bir üstteki yazımda. Benim yazdıklarım yatırım kararınızı değiştirmesin. Dediğim gibi, Iota yalan olabilir ama hype gerçek.

  • supernova @supernova

    İota da mining olmuyormuş. Peki nerden çıkıyor bunlar? Birde transfer ücretsiz ve hızlıymış. Okudukça öğreniyoruz.

  • mavi @mavi

    Erkan, belki bana düşmez ama mutlaka stop sell koy. (Kesinlikle BTC üzerinden koy. Dolar değil. Sonra neden BTC üzerinden koyman gerektiğini uzun uzun açıklarım)