Lexus ES300h Exclusive
Bilgilendirme
Teknoseyir'de daha önce de yaptığım gibi bir Lexus modelinin incelemesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Vereceğim linkten aracın video incelemesine de ulaşabilirsiniz. Yapacağınız eleştiriler benim için gerçekten çok değerli. Şimdiden teşekkürler.
Video İnceleme: https://youtu.be/gZa9l_bjVuE
Genel Değerlendirme
Lexus 2018 yılında yenilediği LS500h modeli ile benimsediği tasarım dilini. 2019 yılında ES modelinin yedinci nesline de uyguladı ve ES300h ortaya çıktı. Peki bu araç hangi segmentte yer alıyor? Rakipleri kimler?
Geçtiğimiz yıllarda markanın E segmentinde yer alan iki modeli (ES ve GS) bulunuyordu. Marka içindeki konumlandırma da şu şekildeydi; GS ağır, oturaklı sedan (Mercedes E, BMW 5, Audi A6), ES ise grand coupe (Mercedes CLS, BMW 6, Audi A7) denebilecek sportif sedan. Anlaşılan Lexus bu konumlandırmadan sıkılmış olacak ki gittikçe daralan sedan pazarında artık tek oyuncuyla oyuna devam etmek istedi ve Lexus ES300h hem orta yaş grubundaki kullanıcıları hem de gençleri mutlu edebilecek şekilde yeniden tasarlandı.
Kullanışlılık
Otomobil dünyasında gördüğüm en büyük tezatlardan biri, konfor ve kalite arttıkça kullanışlılık azalır. Lexus ES300h de bunun kurbanı olmuş. Dışarıdan cruise gemisi gibi görünen bu aracın bagaj hacmi yalnızca 420 litre. Kıyaslamak için söylüyorum. Renault Megane 4 Sedan için aynı değer 550 litre. "Tamam bagaj küçük ama hacme ihtiyacım olduğu zaman arka koltukları yatırır eşyalarımı taşırım." diyorsanız eğer, üzgünüm arka koltuklar yatmıyor. Bagaj olarak beklediğimiz kullanışlılığı yakalayamıyoruz anlaşılan. Peki iç mekanda ve sürüşte durum nasıl?
Kalite ve tasarım olarak Lexus ES300h'nin iç mekanına vurulmamak elde değil ama fonksiyonları kullanmak isterseniz fazla mesaiye hazır olun. Otomobilde özelleştirilebilecek, kontrol edilebilecek bir çok fonksiyon bulunuyor ve bunların tamamını bir dokunmatik yüzey vasıtası ile 12.3''lik ekran üzerinde yapmanız bekleniyor. Dolayısı ile önce aracı kenara çekmenizi sonra ekranın menülerinde kaybolmanızı tavsiye ediyorum. Direksiyon üzerindeki kontrollere de aynı şekilde mesai harcadıktan sonra tamam ben bu aracı öğrendim diyebilirsiniz. Sonuç olarak,evet bindiğiniz an sizi yakayalıp kolayca kullanma imkanına sahip fonksiyonlar bulunmuyor, fakat tasarım biraz aşinalık kazanıldığı takdirde hızlıca kullanılabilecek şekilde yapılmış.
Sürüşe gelirsek, işte burada aracın geri kalanına zıt şekilde "böylesine geniş ve uzun bir otomobil bu kadar mı kolay kullanılır" diyeceğiniz bir sürüş hissi yakalanmış. Direksiyon ve pedal tepkileri otomobilden öte; düşünebilen, hissedebilen bir varlıkla berabermişsiniz gibi hissettiriyor. Sanki o an ne kadar hızlanmak veya yavaşlamak istediğimi bastığım pedalla değil de beyin dalgalarımda otomobile iletiyormuşum gibi net sonuçlar aldım Lexus ES300h'nin direksiyonunda.
Özetleyecek olursak, Lexus ES300h sürüş konusunda kullanışlılığın tanımını yeniden yapabilecek fakat diğer konularda sınıfta kalma potansiyeli yüksek bir otomobil.
Konfor
"O kadar para bir otomobile neden verilir?" sorusunun tek kelimelik cevabı: Konfor. Kabul etmek gerekir ki E segmentinde konforsuz otomobil bulamazsınız. Peki Lexus ES300h devler liginin galibi olabilir mi?
Kullanılan malzemelerin kalitesine ve uygulanan işçiliğe bakarsak Lexus ES300h sınıf içindeki en iddialı model olabilir. Örnek vermek gerekirse direksiyonda ve konsolda kullanılan ahşap işçiliği yaklaşık bir aylık bir "takumi" emeği sonucunda, özel bir teknikle ve tamamen elle imal ediliyor. Konsolda kullanılan dikişler elle dikiliyor. Üretilen her bir otomobile özel olarak ilgi gösteriliyor. Tamam malzeme kalitesi ve işçilik konusunda ikna olduk. Peki mekanik ve elektronik konfor ne durumda?
Süspansiyon konforu noktasında ES300h'nin en büyük avantajı rakiplerinin altında kalan ve arka bölümde bulunan piller sayesinde öne ve akaya neredeyse eşit dağılan ağırlığı. Bu denge oyunu yüksek kaliteli süspansiyon sistemiyle birleşince dışarıda gördüğümüz cruise gemisi imajı yolculuktaki konfora da yansıyor.
Biraz da sessizlikten bahsedelim. Bu araçta sessizlik için kullanılan en güçlü silahı kaputun altına saklamışlar. 2.5 litre hacmindeki benzinli motora eşlik eden 88kW'lık elektrik motoru. 2.5 litrelik canavarın sesini yalnızca duymak istediğimde duyuyorum. Lexus mühendisleri rüzgar sesiyle baş edebilmek için otomobilin camlarını yeniden tasarlamış. İki katman camın arasına şeffaf yalıtım malzemesi yerleştirilerek ortaya çıkan lamine camlar, düşük sürtünme katsayısıyla birleşince rüzgar sesi bizim için 150-160 km/h hızlarda kendini göstermeye başlayan, genelde hatırlamadığımız bir detay olarak kalıyor.
Burada otomobilin arka koltuklarına ayrı bir parantez açmak gerekir diye düşünüyorum. Lexus ES300h Exclusive donanımı ile F segmentinde görmeye alıştığımız oyuncakların bir kısmını bizlere sunuyor. Arka kol dayamanın üzerindeki kontoller sayesinde gizlilik istediğinizde arka cam perdenizi kapatabilir, multimedya konusunda şofürünüzle inatlaşabilir, arka bölümün klima ayarlarını kontrol edebilir ve asla kalkmak istemeyeceğiniz rahatlıktaki koltuğunuzun sırt açısını ayarlayabilirsiniz. Arka koltuklarda yükselen beklentimi karşılamayan iki donanım oldu. Birincisi koltuk ısıtma varken soğutmanın olmaması, ikincisi ise yan cam perdesinin elle açılıp kapatılıyor olması. Böylesine konforlu bir ortamda bu detaylar da sunulmuş olsa ilk fırsatta eşyalarımı toplayıp ES300h'nin arka koltuğuna yerleşebilirdim. Neyse, makyajlı kasayı bekleyelim bakalım.
Güvenlik
Neyse ki ES300h'nin güvenliğini test etme şansım olmadı. EuroNCAP ve IIHS bizim yerimize test etmiş zaten. Sonuç olarak da NCAP 5 yıldız, %91 yolcu güvenliği ile, IIHS de TSP+ derecelendirmesi ile Lexus ES300h'nin segmentteki diğer araçlar gibi gayet güvenli bir otomobil olduğunu onaylamış.
Performans
Öncelikle şunu kabul etmek gerekir. Lexus ES300h Exclusive donanım ile bir performans otomobili değil. Zaten hibrit bir E segmentinden performans otomobili olmasını beklemek de haksızlık olur diye düşünüyorum ama canım biraz eğlenmek istediğinde ve aracı "Sport" moduna aldığımda bu söylediklerimin hepsini unutuyorum. Rakamlara baktığımızda sınıfının en güçlü ve en hızlı otomobillerinden biri olmamasına rağmen, ES300h'nin DNA'sından Lexus LFA izleri olduğunu girdiğim sert virajlarda hissediyorum. 2.5 litrelik benzinli motor beni sesiyle ve devirlendikçe gelen güçle mutlu ederken, elektrik motorunun gaza bastığım an tekerlere ilettiği tork ara hızlanmalardan şikayetçi olan benzinli motorun açıklarını kapatıyor.
Sonuç olarak güzel ayarlanmış bir hibritin performans konusunda gayet tatmin edici bir karaktere sahip olabiliceğini ES300h ile net bir şekilde görmüş oldum.
Ekonomi
Ekonomiyi değerlendirirken aracın sahip olma bedelini mümkün olduğunca düşünmemeye çalışıyorum.
4. Nesil hibrit ile birlikte Lexus ES300h gerçekten inanılması güç yakıt tüketim değerleri yakalıyor. Şehir içi kullanımında ve gaza yüklenmeden yapılan hızlanmalarda genellikle 88kW güç üreten elektrik motoru ES300h'nin gövdesi ile tek başına mücadele etmeye yetecek güce sahip oluyor. Böylece anlık yakıt tüketiminde 0 L/100km değerini sıkça görüyoruz. Ortalama değere baktığımızda ise 5.0 - 5.5 L/100km değerleri ile uzun yol, 4.5 - 5.0 L/100km değerleri ile de şehir içi kullanımı yakalamak mümkün görünüyor. Böylece Lexus ES300h segmentin en çevreci aracı ünvanını hak ediyor diye düşünüyorum.
Sonuç
Özetleyecek olursak Yeni Lexus ES300h, E segmentine yeni bir yorum getirmiş gibi duruyor. Kullanışlılık konusunda çok iddialı olmasa da konfor ve dinamiklik skalasında sunduğu esneklik sayesinde geniş kitlelere hitap etme potansiyeline sahip bir otomobil. 950 Bin TL'lik fiyatı aramıza çok sağlam bir duvar örse de Lexus ES300h test süresince sahip olma hayalinden kurtulamadığım bir otomobil oldu.
Lexus ES300h ile ilgili izlenimlerimi sizlere aktarmaya çalıştım. Tüm geri dönüşleriniz çok değerli, değerlendirmekten mutluluk duyarım. Teşekkürler.
#OtoSeyir
.
2.5 litre arabayı Türkiye'de satmaya çalışmak büyük cesaret. Hibrit olduğundan vergi indirimi de olmuyordur.
Elektrik motoru 88 kW değil de 100 kW olsaydı ÖTV konusunda teşvik alabilirdi.
Rakipleri kadar satma hedefiyle girdiklerini sanmıyorum zaten.
Bir gün premium sınıf hybrid bir Lexus'e sahip olmadan gidersem; bilin ki gözlerim açık gitmişimdir.
Toyota dünyanın en büyük otomobil şirketi olmuşsa bundan en az Corolla kadar Lexus'un Amerika başarısının payı vardır.
@brave Lexus Camry sınıfında değil. Amerika'da 2018 yılına kadar premium sınıfın lideri hep Lexus idi. 15-20 yıldır. İlk kez geçen yıl hem Mercedes'e hem de BMW'ye geçildi ve 3. sıraya düştü. Dördüncü sırada da Acura var ama yukarıdaki üçlü uzak çektiler geri kalana.
Sanırım bu uzun süreli pazar liderliğinin getirdiği rehavetle fiyatları epey yükseltmişler.
Ömürlük araç ,mercedes gibi araçlar max 6 yılda değişim ister.
Lexus amerikada üst sınıfa oynuyor hep.
Türkiyede pazar bulabilirmi bilmem (paranın kimde olduğu bilinmezmiş)
Acura son zamanlarda amerikada çıkış yapmaya çalışıyor.Bknz son avengers filimleri araçları.
Tanıtımın iyisi kötüsü yoktur.
Para var hız yok al hyudai daha iyi 😁
Limit bir kez sanayiye gitmeye bakar. 🙂
@buraktheweekender açıkçası kalite mükemmel olabilir ama hyundai'de de kaliteli araçlar var artık bir lexus olmayabilir ama genesis de çok kötü bir araba değildir ki bu fiyata rahat bulunabilir sanırım.
@buraktheweekender sen dedin ya malzeme kalitesi diye o yüzden yazdım lexus a karşılık olarak
Ben bu araci alırdım param olsa .konu aracın performans, konfor o yada bu sebeb değil bazen ürünün albenisine değerine saygınlığına, insana saygısina tav olursun benim için öyle bir marka izlenimi var.mesela çok param olsada roll Royce hiç almam diyebilirim. soğuk bencil zengin imajı uyandıran bir marka olarak geliyor bana.zaten çeşitlilik bu yüzden bence .tutup 950 bin niye buna verdim neler vardı diyene tav olurum.sevdim hoşuma gitti aldim bu budur bence,varsın hız yapmasın abi belki garajımda gormek keyif veriyorsa yeter 🙂