Bu adamı dinleyin bi 🙂

Sizi öldürmeye gelecekler! - Emin Çapa - TalksTurkey - Konya

1967, İzmit doğumlu olan Emin Çapa, İstanbul Üniversitesi'nin gazetecilik bölümünde okudu. Ekonomik entegrasyon teorileriyle ilgilendi. Üniversiteye başladığ...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Yekta F. @flashock

    Şimdi bitti izlemem bütün umudum içeri göçtü ülkeyle alakalı sağolasın 😀

    • Mobilite @mobilite

      Adamın bahsetiği şeylerin çoğunu,İkisi bir ve Ts gündem videosundan biliyorum fakat eğitimi düzeltmemiz gerek,biz kendimize bir şeyler katmamız gerek.Çocuklarımıza da bak oğlum diyip başlangıç seviyesinde bilim anlatmamız gerekli.En azından arge üretebilecek,nitellikli insanlara ihtiyaçımız var.Bunlar var mı var.Ama çocuklarımızı yetiştiremiyoruz.

    • Mobilite @mobilite

      @mobilite Neden elin Apple,samsung,xiaomisi varda bizim olmasın.Vestelle olmaz bu işler.

    • Burhan @epsilon

      @mobilite Olur Vestelle olur sıfırdan almak yerine bulunmuş bilgiyi kullanmaya çalışarak olur birden yeni bilgi bulmak çok daha zor olur. Şunu diyorsanız bu kafayla giderse olmaz orda haklısınız.

    • Yekta F. @flashock

      @epsilon Biz şu an doğrusunu söylemek gerekirse vestel’den faslasını da yapamayız arkadaşlar elimizi vicdanımıza koyalım.

      Bizim insanımız uzun vadeli planları anlayacak kapasiteden maalesef ki çok uzak bu insanlara uzun vadeli plan anlatılsa bile dün ne yaşadığını bilmeyen hatırlamayan bir toplumuzun vadeli planı maalesef ki anlayamaz anlatamayız. Sorunumuz eğitim bunda herkes hem fikir ancak biz eğitimi düzeltsek bile bunun meyvesi minimum 25 sene sonra alınacak zaten. Bu yeni eğitim sisteminde yetişen çocukların üst kademelere gelmesi de kafadan 40 sene.

      Artık üzülerek söylüyorum ki geri dönülemez noktayı geçeli çok oldu. Eğitimi düzeltsen 30 senede geri dönüş alsan o 30 senede diğer ülkeler duracak mı?

      Ancak şunu da söylemem lazım ki herkesin de atladığı konu zaten bu bizim diğer muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamız için onların geçtiği yolların aynısından geçmemize gerek yok globalleşen dünyada bu büyük bir avantaj ne demek istiyorum açıklayayım: Bir ülke veyahut millet ne demek isterseniz deyin önce yerleşik hayat, sonra para, sonra ticaret, sonra devlet gibi adımları gerçekleştiriyorken o zamanlarda diğer ülkelerin de bu adımların benzerini atması lazımdı o zamanlarda işler böyleydi ancak şu an öyle değil globalleşen dünyada bilgiler katlanarak büyüyor ve sen var olan teknolojiye katkıda bulunsan bile bunun ekmeğini yiyebiliyorsun.

      Bizim var olan teknolojileri iyi süzüp katkıda bulunup onların ekmeğini yememiz lazım. Şu an tamamen atıyorum ancak bence mantıklı bir hamle olur ayrı bir konu dediğimi açıklayayım.

      Şu an dünyada batarya üreten 4 tane firma var Samsung, LG, Japan Batteries ve Tesla. Batarya deyip geçiyoruz ancak dünyada aklımıza gelecek her şeyde bataryalar var ve kullanımı her geçen gün katlanarak artıyor ve sorun bataryalarda bulunan kobalt ham maddesinin azlığı.

      Biz devlet olarak bir ekip görevlendirsek ve kobaltsız bir batarya yapsak bitti. Bizim devlet politikası olarak bu gibi nokta atışı işler yapıp gelirler elde etmemiz lazım ve ivedi şekilde gerçekleştirmeliyiz bunları. Neden benim ğlkemden 5. Batarya üreticisi çıkmasın? Ve bu üretici neden kobaltsız bataryayı bulamasın?

      Çok yazdım ya neyse bu kafada 1 tane bile siyasi yok memlekette o yüzden bize şu an yaşadığımız durum müstahak. Bu kafada olan insanları da zaten dünyanın diğer ülkeleri kapıyor bizde kalmıyor insanlar.

    • Burhan @epsilon

      @electric Çok haklısın da bu hayatında resim yapmamış birinden dünya sanatı değerinde bir resim yapmasını istemeye benzer. Altyapısı olmayan birşeyin üstüne ne koyabilirsin

    • Yekta F. @flashock

      @epsilon az da olsa ülkeden çıkan bilim adamları var herkesi kurtarmak, kalkındırmak yerine bu insanlara böyle özel görevler vererek önce ülkeyi kalkındırmak arkaplanda da genel kalkınmayı sürdürmek bence daha mantıklı.

    • Burhan @epsilon

      @electric Dediğin gibi bu kafada siyasetçi yok. Olnası için milletin böyle bir isteği hayali olması gerek.

  • arandur @arandur

    Emin Çapa yine efsane bir video çekmiş. Herkese zorunlu izletilmeli diyorum.

  • Yiğit @yigit1

    Arkadaşlar daha çok acemi bir veri bilimcisi olarak(olacak 🙂 ) kişi olarak söylüyorum ki Emin Çapa'nın dedikleri harfiyen doğru. Bakın daha bugün bizim üniversitemizde konferans oldu ve gelen kişiler Microsoft(Big Data), Aselsan(Yapay Zeka) ve Netaş'tandı(Siber Güvenlik). Her konuşmacı ortak bir noktaya dikkat çekti: Yapay Zeka!(Çok genel olduğu için Makine Öğrenmesi ve Derin Öğrenme diye açıyorum) Bakın gerçekten kendi gözlemimi geçtim her yöneticinin, kişinin, mucidin, bilim adamının ağzında bu konu var ve gerçekten gücü çok büyük. Eğer bu çağa ayak uyduramazsak, ülkemiz için "geçmiş olsun" diyebiliriz -ki bugün bahsedilen konu da 2019 da ülkemizde Yapay Zeka Bakanlığı kurulabileceğinden bahsedildi; bu ülkemiz için iyi bir şey- Daha da atılım yapmamız gerekli artık zaman kaybetme lüksümüz yok. Çünkü 1 sn kaybetmek demek binlerce demiyorum milyonlarca veri kaybı demek çünkü devir normal bilgisayar devrini geçti kuantum bilgisayarlar devrine geçiyoruz artık. Bu bilgisayarlar neredeyse 1 haftada tüm insanlığın ürettiği bilgi kadar bilgi üretiyor ve bu bilgi üretimi daha da artacak. Arkadaşlar, bilgi demek para demek daha da önemlisi GÜÇ demek! Aklınızda bulunsun; eğer çevrenizde kararsız, PARA KAZANMAK(özellikle büyük yazdım sırf bu işe para kazanmak için bile girseler en azından bir kişi daha gireceğinden bu işte elemanımız artacağından gelişme ihtimalimiz artar. Tamam, biliyorum çok mantıklı bir önerme değil ama ihtiyaç çook çook fazla...) isteyen gençlerimiz, kardeşlerimiz, vs vs varsa lütfen Bilgisayar Bilimlerine yönlendirin; ama lütfen sadece yönledirmekle kalmayın destek de çıkın! Gerçekten geleceğin mesleklerinden ve ihtiyaçları bu alanda... Son olarak aklıma gelmişken Blockchain teknolojisini unutmamak gerek. Bu teknoloji de insanlık için çok büyük bir adım.(Blockchain teknolojisi sadece Bitcoin değildir. Bütün dünyada DAĞITIK olarak bilgi depolamamızı sağlar. Bu yüzden çok önemli bir teknolojidir hatta Bulut teknolojisinin de ilerisinde bir teknoloji diyebiliriz...)