Hiç anlamadığım iş elektrik. Arada sırada(ayda 1 belki) kaçak akım rölesi atıyor yıllardır, birkaç kez usta geldi hiçbiri çözemedi. Biri de demedi ki sizin röle eski AC tipi, A tipi yeni nesil röle lazım diye. En azından 300ma takmamışlar iyi bari. Şu ülkede bi taksici bi de usta denen meslek gruplarından o kadar soğudum ki anlatamam.
Teknoseyir gündemi
#FacebookTadındaPaylaşımlar#kardeşpayıamadiziolmayan#tssıcakfırsatlar#HaftalıkGündemeMalzeme#HotWheels#Mig29Fulcrum#airforceSon bir saat içinde 362 ziyaretçi, 98 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2026 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.

Taksinin rengi belli. Ustada o iş çok sıkıntı. Bir şeye bir şey olmaz diyorsa kesin bir şeyler oluyor.
Kaçak akımı gösteren şu cihaz da var.
https://www.youtube.com/watch?v=66N4aqeHptk
İşsiz kalan eline tornavida, anahtar vs. alıp "usta" oluyor bu ülkede 😏
burada 300 mü 30 mu dan ziyade, ac tip, a tip olması daha çok önemli bence. çünkü benim evimde 30ma fakat ac tip bir kaçak akım rölesi vardı. sürekli atıyordu. dışarı çıkıyoruz akşam geliyoruz sigorta atmış. kaç defa dolapta ne varsa çöp oldu bunun yüzüne. söktürdük kurtulduk. bulabilirsem SI tip kaçak akım rölesi alacağım. parazitlerden en etkilenmeyen oymuş.
Hocam tam tersi. 300ma yangın rölesi, 30ma kaçak akım rölesi. 30ma insanı korumak için, 300ma yangını engellemek için. 300ma ev için değil, apartmanın ana sistemi veya endüstri için. 30ma ev için. 300ma rölede kaçak durumlarında insanı çarparsa öldürür, ama 30ma kaçak durumunda insanı öldürecek seviyeye gelmeden atar. 300 takıyorlar bazen çünkü 30 taktıklarında bir kaçak olduğu için atıyor, sorunu bulamayıp 300 takıyorlar ki kaçak devam ediyor ama röle atmıyor. Yani aslında korumayı kaldırmış oluyorsun. bu yüzden eve asla 300 takılmamalı. 300ma demek 300ma'ya kadar olan kaçaklarda devreyi kesmez demek. 30ma ise 30ma'ya kadar olan kaçaklarda devreyi kesmez demek. Kaçağı bulamayınca atmasın diye 30'u çıkartıp yerine 300 takıp sorunu gizliyorlar aslında yani. öyle atıyor diye sökerek çok yanlış yapmışsın. Senin hatta ya bir yerde kaçak var ya da AC tip röleyle uyumsuz bir cihaz var. A tip alırsan yine atarsa zaten bir yerde kaçak var demektir. Yani kaçağı bulmadan önce güvenliği atmışsın sen evden 😀 Belki de AC uyumsuzluğuyla ilgili değildir, gerçekten evin bir yerinde kaçak vardır? Onu test etmeden neden güvenliği söktürdün.
@protego gerçekten bir problem olsa, teknik olarak sürekli atmaz mı? bu bazen 2 günde 1 atıyor. bazen 2 haftada 1 atıyor. ben 300'de olur 30'da olur demedim. bundan öncesinde tipi önemli dedim. ac tip röle hattaki paraziti kaçak akım zannedip atıp duruyor. yani gidip 30ma yazan ilk kaçak akım rölesine sarılmayın demek istedim.
@m-menguc Hayır hocam her dakika atacak diye bir şey yok. Senin dediğin şey tam olarak "Seyrek atımlı kaçak" denen nane. İki ihtimal var, ya AC tip ile uyumsuz bir DC cihazın var ya da evde bir yerde kaçak var. Kaçak olması daha yüksek ihtimal aslında çünkü ac tip röle ile uyumsuz bir cihazdan kaynaklanıyorsa evde DC bir cihazın olması ve o cihaz çalışırken rölenin atması gerekir. Siz evde yokken buzdolabı dışında çalışan bir şey yoktur sanırım. Buzdolapları da AC'dir genelde. Can güvenliğin çok daha önemli, kaçak akım rölesi atıyor diye kaçak var mı diye tüm hatları test etmeden direkt röle çıkartıp atılmaz yahu. Direkt can güvenliğini tehlikeye atmak bu. Zaten atacaksa atsın, dolaptaki yemek canından daha önemli değil. A tipi 30ma al taktır en kısa sürede. Yine atarsa kesin kaçak zaten, işi bilen biri baksın. Röle olmadan 1 gün bile bekleme. 300ma takanlar bile milletin hayatıyla oynuyor, sen 300 bile takmamışsın komple çıkarıp atmışsın yahu
@protego sizde hangi tip var şu an?
@m-menguc AC var A ile değişecek.
@protego ben ac'den pes ettim. 3-4 aydır düz sigorta kullanıyorum. SI tip ile değiştireceğim.
@m-menguc Hocam onu anladım, AC kullanma zaten, ister A tak, ister B tak, ister A-SI tak ama mutlaka bir şey tak. Öyle rölesiz olmaz kelimenin tam anlamıyla can güvenliğiniz yok şu an evde. Tek başına SI diye röle tipi de yok, A-SI var, B-SI var. 30ma olsun yeter. Ne takıyorsan tak bir şey tak yeter ki.
Evde 19 yıl önce takdırdığım, 30 ma kaçak akım rölesi var, ( AC) 2 defa ölümcül olarak iş yaptı, hayat kurtardı. Sıkıntımda yok. Ama ablamda tesadüfen gördüm 300 ma kaçak akım takılı, neden takdın diye sorunca, sık sık siğorta atıyordu eskisini söküp bunu takdı, sorun bitti dedi. Elektrikçi kötü niyetli davranmış bu yangın için dedim. Bir daha atmadı dedi. 🙂
Klasik. Elektrikçi kaçağı bulamayınca sorunu gizleyip can güvenliğini tehlikeye atmayı tercih etmiş. Böylelerine müebbet lazım işte. 30ma insan için güvenli sınır olduğu için uluslararası standarttır. 30ma ile elektriğe insan teması olunca ölmeyi engeller. 300ma'da öyle bir şey yok, öldürür.
Bir kaç ay önce apartmanda kaçak sorunu bulamayınca, tüm direlere 30ma röle takdırdım. 7 dairede hatalı bağlantı çıktı. 2 daierde mini su ısıtıcı, 2 çamaşır makinası ve 1 bulaşık makinası kaçak akım rölesinin atmasına sebep olduğu için kullanmayın dedim. Bunca sürede kaza yaşanmaması şans.
Sorun genelde rezistanslı cihazlarda çıkıyor.
Bu arada apartmana takdırdığım, 17 adet 30 mA röle AC tip legrant marka imiş. Az önce baktım da.
Arkadaşın evinde aynısı oluyordu. Bulaşık makinesi prizi mutfak altı mobilya köşesi fiş yamuk sıkışık durduğundan oluyormuş. Priz etrafındaki tahtaları kestim. Garanti olsun diye sigortadan ayrı hat çektirdik, artık atmıyor.