Geçenlerde bir proje için laravel geliştiricisinin aylık 35.000 tl maaş olduğunu öğrendim. (Proje ve yazılımcı 3 büyük şehirde de değil)
Bahsettiğim proje tutmamış, sadece geliştirilmiş ve projenin başında durup geliştirmeye devam ettiği için de yatırımcı tarafından hiç bir getirisi olmaksızın 1 yıldır aylık olarak bu maaş veriliyormuş. Ve hala da aynı pozisyonda devam ediyor.
Yetkin insanların yüksek maaş alması şaşırılacak bir şey değil belki ama bana getirisi olmayacak, belki tutmayacak bir proje için çok uzun süre bu maaşlardan istihdam sağlamak normal bir durum mu, bir sorguladım açıkçası. Siz ne düşünüyorsunuz?
@ozgurg
hizmet satın almak daha ucuza gelmez mi ?
inşaat sektöründe götürü bedel üstünden fiyatlandırma çok yaygın yazılım sektöründe yok mu ?
İşte aynı şeyi sorguladım ben de. Mantığıma ters düştü. O yüzden burda sorup sektörden insanların yorumlamasını istedim.
Değişiyor. Benim eskiden yaptığım bir proje için hala contractor bedeli alıyorum çünkü senede 1 defa bile ihtiyaçları olduğunda anında yardım alabilecek olmalarını bilmeleri kafa rahatlığı sağlıyor. Her ihtiyaç duyduklarında yeni birisini alsalar projeyi öğrenecek, istenilen nitelikte birisi çıkana kadar bir dolu bekleme süresi olacak vs... derken pahalıya gelir. 35.000 ise Türkiye standartlarında sadece bakım için çok iyi, bu arkadaş gerçekten şanslıymış.
Eski çalıştığım şirkette proje bitse bile biri tutulurdu, yanına yeni mezun işe alıyorlar ona işi öğretiyorlar sonra diğer adama 3 aylık tazminat verip yollamışlardı, önemli olan hikayeyi kaybetmemek olarak düşünüyorlar.
Sonra çocuk beceremeyince danışmanlık olarak saatlik 150 euro kilitlemişti.
@teknoist Yalnız projeyi geliştiren ve devam ettiren tek kişi var o da 35.000 tl yi alan kişi.
Yeni biri falan yok ortada. Bir de yatırımcının sektörle çok alakası yok. Tamamıyla güvenip adamın maaşını üstlenmiş. O yüzden bana anormal geldi.
@teknoist 😀
Geliştirirken bilmiyorlardır herhalde tutmayacağını. Ölü yatırım olmuş.
@ozgurg Yani tutar/tutmaz orası tartışılır da 20.000 tl ye o projenin en kralını yaptırabilecekken bir projeyi yaptırıp her ay iki kod ekliyor diye bu maaşları vermek bana cahilce geldi.
Sanırım işten anlayan ajanslar/yatırımcılar böyle bir davranışta bulunmuyordur. Mesela senin maaşın o 35.000 alan adamdan az olmamalı ama eminim o maaşları almıyorsundur çalıştığın yerde. Garip.
@temp Ürettiği değerle ilgili biraz ya, şirket döviz kazanıyorsa çalışan maaşları da ona göre olabiliyor. Sektörde fazlaca tutarsızlık da var. Çok deneyimli olup az alan veya tam tersi durumlar olabiliyor. Dediğin gibi az iş yapıyorsa 35.000 TL iyi alıyormuş.
@ozgurg İşin garip kısmı şirketin geliştirdiği dijital projeden bir geliri de yok.
Başka bir sektörden kazanıp bir proje geliştirelim, bir veya bir kaç yazılımcı adam istihdam edelim diyerek parayı bulmayı bekliyorlar. 😀
@temp Tamamlanmış ve tutmamış olan bu proje için hala aynı kişiye ödeme yapıyorlar mı?
@ozgurg Evet. 😀
@temp İlginç. Aklıma bu şirketin farklı ürünlerden/hizmetlerden para kazandığı, bunun yanında ek proje olarak bunu geliştirdikleri ve tutmadığı fikri geliyor ama tabii iç işlerini bilmeden @daviance'in dediği gibi izahı olmayan durumda kalıyorum. 😀
@ozgurg Sanıyorum yatırımcıdaki; cahil cesareti. Ben öyle yorumladım. 😀
@temp Şimdi aklıma geldi. Devlet diplomalı mühendis çalıştırma şartıyla maaş desteği verebiliyor şirketlere. Bu yüzden desteği alabilmek için o kişi hiçbir şey yapmasa bile orada bulunması şirket için kazanç olabiliyor.
@ozgurg Yalnız o kişi mühendis de değil. 😀
@temp O zaman görüşürüz. 😀
@ozgurg banada şirket fazladan 200 tl yatırmaya başladı ne için çözemedim yeni destek falan mı geldi 😀
@temp 20kya parmagimi kipirtmam
2 bin dolar etmiyor o maaş 😀 Adam maaşını almayacak mı yani anlamadım? Çalışmasını istemezlerse kovarlar yani bu kadar basit.
@cenk_akay08 Tek bir projeyi yapmış bitirmiş birini her ay 35.000 tl ile istihdam etmek ne kadar mantıklı ve normal bir şey onu soruyoruz. 😀
@temp hiç garipsemedim ben 😀 Çerez parası bunlar 😀
Bazı şeylerin izahı olmaz ona bakarsak o kadar absürd işlerden ne maaşlar alanlar var ülkede ,bazen sadece rızkı oymuş diyip geçmek lazım 🙂