Asla silmemem gereken bir şeyi sildim. Bildiğiniz ücretsiz ve iyi çalışan bir veri kurtarma aracı var mı?
Teknoseyir gündemi
#Cnbce#steam#earthquake#Personofinterest#LongDark#android#Mentalist#Alawar#Huawei#andor#GününİpucuSon bir saat içinde 25 ziyaretçi, 36 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
- © 2025 TeknoSeyir
- Hakkımızda
- İletişim
- Kullanım Koşulları
- Gizlilik Politikası
- Sosyal Ağ Kuralları
- RAM desteği bilendenal.com tarafından sağlanmaktadır.
- Sunucu desteği DGN Teknoloji tarafından
sağlanmaktadır.
Üzerine yazmadıysan kurtarırsın. Recuva. Geçmiş olsun.
ssd ise zor
recuva
Ücretsiz Recuva sınırlı boyut kurtarıyor, ben 228GB'lık klasöre shift-del yaptım. PhotoRec ile tarıyorum şu anda. Tek tesellim sildiğim klasörün SSD'de değil HDD'de olması. En azından trimlenip izleri silinmeyecek hemen.
Çalıştığım proje sarpa sardı, aklımdaki her saçmalığı deneyip sonra yedekten geri başlayayım dedim. İyice batırdıktan sonra klasörü silip yedeği çekeyim dedim ama proje klasörü diye yedekler klasörünü yok ettim. 20 yıldır böyle bir şey yapmamıştım.
Düzeltme: Recuva'da veri sınırı yokmuş, easeus data recovery'de sınır varmış.
Yıllar önce bende yanlış diski seçip format atmıştım. Buna rağmen verilerin çoğunu kurtarmıştık.
@trbasoglu1996 Garip bir şekilde yanlışlıkla sildiğim klasördeki dosyalardan sadece birini kurtarabildim. Recuva o dosyalar için unable to find file data on the disk uyarısı veriyor. Shift Del yapınca bir şekilde kalıcı olarak temizledi Windows. Kaybı kabullendim, son soğuk yedeğim 23 Mart tarihliydi, oradan ve elimdeki ana projeden bir şeyler çıkaracağım artık.
PhotoRec ile olmazsa bir de TestDisk'e bakabilirsiniz. Geçmişte telefon dahil her yerde kullandım işimi de gördü.
https://www.cgsecurity.org/wiki/Main_Page
PhotoRec'de zaten TestDisk ile bağlantılıymış herhalde.
Testdisk bölümleme tablosu hatalarını düzeltiyor sanırım. Bende disk hatası değil insan hatası oldu. Projeyi değil yedek klasörünü sildiğimi fark ettiğimde anlık bir tansiyon problemi yaşadım. Güzel ders oldu, bir daha proje klasörünün adıyla yedek klasörünün adını aynı yapmam.
PhotoRec şu anda baya iyi iş çıkarıyor. Tek sıkıntı dosya adlarını kurtaramayıp kendi uyduruyor ama benim için problem değil. Zaten her yedek versiyonu bir 7z arşivi biçimindeydi. İçlerini açınca tarihlerini görebiliyorum. Harici bir diske 25 adet 230GB 7z uzantılı dosya çıkarmış, bunların 3-4 tanesi bana lazım olanlardan. Böyle devam ederse işimi görecek gibi. Zaten en güncel olan arşivi çıkarsa gerisi önemli değil. Tüm 3TB'lık diski taramak yerine belirli bir dizin altında tarama olsaydı şimdiye bitmişti muhtemelen. Kürekli yazılımla iş bilgisayarımda macera arayıp bir de virüsle uğraşamam, temiz yoldan olmazsa yedeğe dönmem gereken güncel versiyonu düzeltip adam ederim.
PhotoRec çok daha eski arşivleri kurtardı ama güncel olanları hasarlı arşiv olarak çıkardı. Çok saçma geldi bana.
Easeus ile taratınca tertemiz dizinli şeklinde çıkarıyor dosya isimlerini. 1 yıllık aboneliğe $70 istemese iyiydi. Bana 2 saatlik abonelik yeterdi.
ücretsiz yok sanırım
Recuva var.
https://www.ccleaner.com/recuva
@beygir recuva da kurtaramadı. Dosyaları görüyor ama diskte bulunamadı diyor.
@bzn7 ssd mi?
@alptekinck hayır, ssd olsa trim özelliğini kapatırdım ama sanki hdd'de de trim gibi bir şey yapmış shift+del yapınca. Sağlık olsun, üstüne veri yazıp konuyu kapadım. 23 Mart tarihli soğuk yedeğim vardı, mecburiyet halinde ona dönerim.
Segate file recovery
Varlığını bile unutmuşum, aklıma gelseydi ilk onu denerdim.
Öncelikle geçmiş olsun. Kurtarma işi bittiğinde yedek alma alışkanlığı edinmeye çalışırsınız umarım. Yedek aynı makineye aynı konuma alınmaz, onu da hatırlatayım.
* 3 kopya olacak (1 primary copy and 2 backups)
* 2 farklı türde yedeklenecek (local drive, network share/NAS, tape drive, etc.)
* 1 tanesi farklı lokasyonda saklanacak (başka bir binada, başka bir dairede)
Bu hatırlatmalardan başka şunu da unutmayın, 7zip de Recover Record yoktur, yani bozulan zip/arşiv dosyası açılırken hata sorun olursa otomatik tamir olmayacaktır.
Recovery Record hakkında daha detaylı yazım:
https://teknoseyir.com/inceleme/sikistirma-formatlari-ve-yazilimlari-karsilastirmasi#comment-1929615
Güzel bir yedekleme prosedürü özeti olmuş. Yazdığınız adımların hepsini profesyonel olarak yapıyorum ancak yine de son bir haftayı kısmen kurtarabildim. Tüm bu prosedürü günlük uygulamam mümkün değil. Primary copy kısmını günlük yapıyorum ancak onu silince gerisinin bir anlamı kalmadı.
@bzn7 Günlük önemli değişikler yapıyor ama yedek alma/kopyalama da aynı düzeni gösteremiyorsanız, DropBox üzerinde en azında 2-5GB ücretsiz bir hesap ile günlük değişimleri 30 gün süreyle geriye dönük dahi kurtarabilirsiniz. Rakam daha büyükse yada upload hızını yetersiz ise tabi buda çözüm değil.