Mesut Çevik'in son videosu, aldığı reklam nedeniyle olsa gerek, gerçekleri tam yansıtmıyor.

Vergisi mevzuatı, serbest meslek faaliyeti nedir ne değildir açıklıyor. Bizim vergi mevzuatımızı hocalarımız dünyanın en zor mevzuatı olarak lanse ederdi ama çok şükür serbest meslek faaliyeti nedir ne değildir internette bile bulabilirsiniz. Mesut beyin burada yanlış yönlendirme yaptığını düşünüyorum.

Mesut Çevik videosunda şöyle deseydi kabul edebilirdim;

"Bu faaliyeti serbest meslek olarak sürdürebilirsiniz ve beyanname vererek vergilendirilmiş olursunuz. Ama şahıs şirketi kurarak daha profesyonel seviyede sponsorluk ve reklam anlaşmaları yapmanız daha kolay olur. Bunu sağlayan bir şirketten bahsetmek istiyorum."

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • P. O. F. @pof

    Ben de hatalı biliyor olabilirim ama YouTube'dan para kazanmak için "şirket kurmak zorundasın" deniliyorsa göstermen gerekir dayanağı. Ama ben YouTube faaliyeti serbest meslek faaliyeti olarak yürütülebilir diyorum ve kaynağı var. Amaaaa bu faaliyetten kazanç elde ediyorsan bunu beyan edeceksin. Devlet kazancını beyan etmeyenlere ceza kesip geçmişe dönük vergi çıkartıyor.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      'Durlanık ile Yıldırım’ın ortak çalışmasında, izlenme sayısı ve süresine göre kazanılan gelirlerin reklam geliri olarak değerlendirildiği belirtilerek, şöyle devam edildi: “İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte ve Gelir Vergisi Kanununda yer alan 7 gelir unsuru arasındaki (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olmaktadır. Bu şekilde gelir elde eden bir içerik üreticisinin, mahalledeki marketin ya da AVM’deki bir kahveci dükkanının vergilendirilmesinden farklı olmayacak şekilde vergi mükellefiyeti tesis ettirmesi gerekmektedir. Zira, elde edilen gelirin serbest meslek kazancı ya da arızi kazanç hükümlerine tabi değil (Ticari Kazanç) hükümlerine tabi olması gerektiği verilen bir yazılı görüş ile netliğe kavuşmuştur. Bu senaryoda para, Google S. Limited Ireland tarafından YouTuber’ın banka hesabına aktarılmaktadır. Yine yayınlanan videolarda eğer bir şirket ile sponsorluk anlaşması yoluyla gelir elde ediliyorsa sözleşmenin muhatabı doğrudan YouTuber olmaktadır.”

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Benim bildiğim bu işin sizin dediğiniz şekilde yapılamaması düzenli gelirden oluyor. Arızi olarak sayılmıyor düzenli gelir. Birisi şöyle bir çözüm önermişti eğer gelir ufaksa google ödeme ayarlarından ödemeyi aylık değil de senelik olacak şekilde ayarlamak kabaca mümkün. O zaman sürekli gelir ifadesinden kurtulunuyor. 12x100TL yerine 1200 TL almak ama bir kere almak farklı. Ama en az on mali müşavire sormadan güvenmem.

    • P. O. F. @pof

      @gamsizm YouTube size düzenli ve miktarı belli bir maaş ödüyor mu ki Murat bey? Hadi sizin şirketiniz var teknoseyir için, ama olmasaydı ve kendi kanalınız için para kazanmayı aktif etmiş olsaydınız şahıs şirketi kurmanız gerekmeyecekti ki. Beyannamenizi verip devam edecektiniz işinize. Küçük meblağlar için neden şirket kurasınız? Yani elbette sizin tercihiniz ama böyle bir zorunluluk yok diye düşünüyorum.

    • deathline @deathline

      @gamsizm Bahsettiğiniz haber sadece GİB'te yayınlanan bir özelgeye dayanmaktadır, özelgeler mükellefe özel verilmekte haliyle her detay gözükmüyor olabilir.Başvuruyu yapan şahsın başka hiçbir geliri ve vergi kaydı yokmuş, esnaf muafiyeti belgesi, serbest meslek erbabı kaydı olan yada anonim şirket adına olsa gelirin türü farklı olabilir.Yani mükellefin statüsü nedir?

      Kendi hazırladığı bir belgeseli tv'de yayınlatabilen bir kültür bakanlığından kaydı kuydu olan bir yönetmenin tabi olduğu telif geliri istisnası ile youtube gelirinin telif gelirinin kabul edilmesini talep edebilir, sonuçta televisyon kanalı da reklam karşılığı telif anlaşması yapabilir.En basit bir fotoğrafçılık için bile bir meslek örgütüne üye olmadan esnaf muafiyet belgesi alamayabilirsiniz.Yada youtube'a tamirat videosu yayınlayanın esnaftan ne kadar farkı var.Bunu belirleyen kazanç miktarıdır?

      Örneğin Mesut Çevik bağkurlu olduğunu söyledi , demekki ticari gelir elde ediyor, artık istesede herhangi bir telif gelirinde , telif istisnasından hatta kira gelir istisnasından dahi faydalanamaz.
      Youtube gelirleri sadece ticari gelir sayılsa 657 tabi devlet memurunun youtube kanalı açması kanunen suç olacaktır.
      Murat Gamsız'da ışın kılıcı konusunda -eğer bulabilirse bir kanun maddesi- istisna olduğunu düşünüğü bir konuda bağlı olduğu VDB'ye başvurarak özelge talep edebilir.

      Ayrıca " “İster sponsorlarla anlaşıp videolarda sponsor reklamı yapılsın, isterse herhangi bir sponsor ile anlaşmadan sadece videoların izlenmesinden gelir elde edilsin, bu gelir reklam geliri olarak değerlendirilmekte" ibaresi özelgede geçmiyor, o yazıyı yazan kişilerin yorumu.Daha ilginci bu yazıyı yazan kişiler devlet memuru , yazdıkları sitede adsense reklamları var.https://vergialgi.net/youtuberlarin-vergilendirilmesi-vergi-mukellefi-olmak-sart-mi

      Önemli olan senin kazandığın miktar , Levent abinin dediği gibi ekmek arası döner parası kazananı devlet kovalamaz ve cidden çok komik youtube,adsense geliri kazanan insanlar var.Artık ingilizce yazmama rağmen bir yılda adsense hesabında 11tl birikti bereket versin 200tl limitine varan kadar...

      Özelgede burada https://gib.gov.tr/internet-uzerinden-verilen-reklam-hizmetlerinin-vergilendirilmesi

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @pof Şöyle, ben başından beri düzenli kazanç ise mükellef olunması gerekiyor diye duydum sorduğum müşavirlerden. Eğer kişi olsaydım da evet YT bana her ay aynı gün aynı adresten aynı hesaba para yatıracaktı. Bunun bir ayarı var belli bir miktarı aşınca gönder diyebiliyorsunuz. O miktarı çok büyük seçerseniz senede bir kere de gelebilir. Ben bunun düzenli kazanç sayılmayabileceğini düşünüyorum ama emin değilim. Ama standart prosedür her ay size belli bir para gönderilmesi. Bu da devletin düzenli gelir tanımına birebir uyuyor. Arızi kazanç sayılmıyor.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @deathline Düzenli gelir meselesine ne diyorsunuz?

    • P. O. F. @pof

      @gamsizm aslında olayın pek çok unsuru var. İki vergi müfettişi yazmış, boş zamanınız olursa linkteki makaleyi okuyun lütfen. Mesut beyin dediği gibi her para kazanmayı aktif edeni şirket açmaya zorlayamayız. Artık çoğu youtuber yanında işçi çalıştırıyor, "kendi nam ve hesabına" çalışmıyor. Bunlar ticari kazanç, buna bir şey diyemem.

      Ama örneğin dün konuk olduğunuz "Murat Şen"i ele alalım. Kendi evinde tripoduyla video çekip kendisi kurgulayıp YouTube'a yüklüyor. Burada tek kişilik bir faaliyet var, organizasyon yok, menajeri yok. (bildiğim kadarıyla.)

      Makalede örneklerle açıklanmış. Pek çok örneğe pek çok youtuberı yerleştirebiliriz. Ama Mesut beyin ya da hürriyetteki haberdeki gibi para kazanması aktif herkese ticari kazanç elde ediyor dersek burada hataya düşmüş oluruz.

      https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://archive.ismmmo.org.tr/docs/malicozum/158malicozum/18.pdf&ved=2ahUKEwicv7CerqXpAhVO06YKHVSWAXYQFjAEegQIAxAB&usg=AOvVaw3HI0zuhrGTcD0bekEajXDG

    • deathline @deathline

      @gamsizm Gelir vergisi kanununa göre bir takvim yılı içerisinde birden fazla gerçekleşen işler ticari kazanç sayılıyor, yani düzenli gelir.Yılda bir kere yapılan işlemler arızi kazanç sayılır - eğer istisnası yoksa-.hakkında kanun varsa tamamen ticari sayılabilir.O gelir vergisi kanunu boşuna bir kitap değil.

      Mevcut bir düzenleme yok iken devletin gözüne batmayacak miktardaki tek para transferi için vergi ödenmeyebilirdi.Yada çok ciddi bir tutar tek seferde transfer edilmiş olsa dahi, özel bir işlem tesis edilebilirdi, burası muğlak bir bölge, zırt pırt araba alıp toplayıp kullanıp satan adam var.bu noktada radara yakalanma meselesi devreye giriyordu.Öyle hemde vergi dairesi falan değil, MASAK'tan çağrılırsınız.Zaten çoğu youtuber'da öyle olmuştu.

      Ancak artık internet reklam geliri konusunda düzenleme var o vergi ödenecek, düzenli gelir kavramının bu noktada hiç bir anlamı kalmadı.İnternet üzerinden reklam gelirlerinin vergilendirilmesi için özelgede kurumlar vergisindeki madde mevcut ama geliri elde eden gerçek kişinin geliri ticari gelir sayılmak zorunda değil benim söylemek istediğim.Tabi olduğun usule göre vergilendirilirsin.İllaki işletme defteri tutmak zorunda değil, esnaf veya serbest meslek erbabı olarak da işlem görebilir.Örneğin avukatsın birebir değilde youtubedan insanlara hukuk bilgisi paylaştın, buradan elde ettiğin gelir 1. sınıf tüccar sayılmana neden olacak bir rakam değilse serbest meslek erbabına göre işlem tesis edilmesini talep edebilirsin.

    • arthapot @arthapot

      @gamsizm @deathline abi peki kazansak youtubede beklese çekmesek. Ne kadar bekleyebiliyor? Sonra dişe dokunur bu para için uğraşılır dediğimiz hale gelince çeksek versek vergisini?

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @deathline Yukarıda linki verilen yazının detaylarında tam öyle gözükmüyor. Aynı fikirde değil misiniz? Yani MÇ ile arada bir video atan adamın aynı kefeye konmaması gerekir diyor arızi olup olmadığına bakarken. Ticari iş mi yapıyor serbest meslek mi sayılır gibi konular kişiye özel. Sadece birkaç kere ödeme almış olması ile çözülmüyor gibi geldi bana. Siz de aynı şeyi söylüyor olabilirsiniz bu arada 🙂

  • P. O. F. @pof

    Anlaşıldı, Mesut bey Hürriyet'teki bir haberi, haber de vergialgı.net isimli sitedeki bir yazıyı esas almış. Yazı da bir özelgeyi. Özelge ne diyecek olursak, ben vergi dairesine tereddüde düştüğüm bir konuda soru soruyorum, onlar da yazılı açıklama yapıyor. Buraya kadar her şey normal. Ama biz özelge isteyen kişinin durumunu bilmiyoruz. Adam belki emrinde kurgucu, ışıkçı çalıştıran, menajeri olan biri, bilmiyoruz.

    Bu derginin 265. sayfasından itibaren güncel bir makaleyi bulabilirsiniz. İki vergi müffetişi birlikte hazırlamış. @gamsizm siz de şirket sahibisiniz. Üstelik konu YouTube. Sıkılmadan okursunuz eminim, 20 sayfalık bir yazı. Her durumu ayrı değerlendirmek gerekir demiş.

    https://issuu.com/istanbulsmmmodasi/docs/malicozum158?ff

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Evet benim durumum da Mesut'tan farklı mesela. Benim kanalın YT hesabı TS'nin adsense hesabına bağlı bana ödeme yapılmıyor. TS'nin gelirinin vergisi ödenirken o da ödeniyor.

    • P. O. F. @pof

      @gamsizm işte herkesin durumu farklı. Uzaktan göründüğü kadarıyla Murat Şen de kanalından para kazanıyor, ama şirket kurmasına bence şu aşamada gerek yok. Serbest Meslek faaliyetinde faaliyetin devamlı olmasında bir sorun yok hatta unsurlardan biri o, ama faaliyetin aynı zamanda sermayeden ziyade şahsî mesaiye, ilmî veya meslekî bilgiye veya ihtisasa dayanması, bir işverene bağlı olmaksızın şahsî sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması da gerekiyor. Murat Şen bir kurgucu ile anlaşıp para karşılığı videolarını kurgulatsa artık burada ticari kazanç var, şirket kurmak zorundasın diyebilirdik. Ya da bir menajeri olsa avmlerde söyleşi vs. yapsa... Ama şu an öyle bir durumu yok, niye boş yere e fatura sistemine falan geçsin ki? süresinde beyannamesini versin tamam. Ne zaman ki artık işini büyütmeye karar verdi, o zaman bir ajansla anlaşır ya da şirketini kurar.

      Kendi başına video çeken pek çok kaliteli YouTube kanalı Mesut beyin videosundan sonra boş yere mükellef.co'dan hizmet satın almaya kalkacak, benim eleştirdiğim nokta bu.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @pof Peki benim yukarıda söylediğim GİB hazır beyan sistemi ile bu iş oluyor mu? Senede 200 lira kazanan çocuğa da bir cevap vermem gerek.

  • P. O. F. @pof

    @gamsizm

    ben olsam burada ikili bir ayrıma giderdim.

    Çocuk başka bir işte ücretli çalışıp ücret alıyorsa senede YouTube üzerinden kazandığı 200 (20 bin olsa da fark etmez) lira paranın vergilendirmesi "hazır beyan" sistemi ile olur. Bu durumda YouTube'dan kazandığı para "diğer kazanç/arızi kazanç" katogoresinde olur. Örneğin siz ts'de maaşlı çalışsaydınız kendi kanalınızdan elde ettiğiniz geliri hazır beyan sistemi ile çözebilirdiniz.

    Ama çocuk sadece YouTube'a video çekiyorsa bence "defter-beyan" sistemini kullanmalı. çünkü burada artık "serbest meslek erbabı" kabul ediliyor olması lazım. Sizden gidersek, ts'yi -allah korusun- kapattınız ve sadece şahsi olarak YouTube videosu çekiyorsunuz ve ana faaliyetiniz Murat Gamsız kanalı. Bu durumda defter beyan sistemi ile gelirinizi beyan etmeniz gerekirdi.

    Bundan sonrası gevezelik, okumayabilirsiniz.

    Vergi müfettişi ya da uzmanı değilim, 8 sene önce Ankara Hukuk'tan mezun olmuş bir avukatım sadece. Daha önce de bahsettim, vergi hukuku çok zor bir alan. Bu alanda uzmanlaşmış avukatlar vergi dairelerinin düzenlediği pek çok cezayı mahkemelerde iptal ettirebiliyor. Bu avukatların yanında, bu bürolarda, uzman olarak tecrübeli mali müşavirler istihdam ediliyor. Bilgilerim hatalı olabilir, ama vergi mevzuatından ve genel hukuk bilgimden çıkardıklarım bunlar. Ek bir görüş olarak, mevzuat bilişim alanına yetişemiyor. Yetiştiği anda tartışmalı başka bir nokta çıkıyor. Bu tartışmalı noktaları vergi daireleri verdiği özelgede elbette kendi lehine yorumlayacak.

    Kişisel YouTube kanalları elbette zamanla büyüyebilir, Mesut Çevik, kişisel kanalı sayesinde aldığı davetler, sponsorluklar, işbirliği teklifleri için elbette şirket kurma yoluna gidebilir. Ama ayda maaşına YouTube'dan ek olarak ya da münhasıran youtube'dan 300-500 lira kazanan, ışığını, kurgusunu, çekimini kendisi yapan "amatör" kanal sahiplerini telaşlandırmaya gerek yok diye düşünüyorum. Durduk yere ya para kazanmayı kapatacaklar ya da şirket kuracaklar. Yazıktır.

    Sizin yıllar öncesinde yaptığınız videoyu (YouTube vergilendirmesi) belki güncellemek gerekir yukarıda attığım makale ve kendi bilgi birikiminiz ve tecrübeniz çerçevesinde, bilemiyorum ama bir hürriyet haberi, bir "özelge" ile insanları yönlendirmek hatalı olur. Çünkü konu çok daha ayrıntılı ve kapsamlı.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Bilgiler için teşekkürler 🙂 MÇ özelinde sizin yazınızdan çıkardığım sonuç şu. Aslında başka işi olduğundan serbest meslek kazancı ve mutat olmama durumu söz konusu. Yani arızi gelir sayılabilir. 2019'a göre 33.000 TL'den az kazandıysa beyanname vermeyebilir.

      Ancak buna rağmen şirket açtıysa ya o rakamı geçeceğini düşünüyordur ya da serbest meslek makbuzu bizim sektördeki firmalar tarafından kabul edilmediği için mecburen şahıs şirketi açmıştır. Bu da işin başka bir boyutu.

      Ama DH'de çalışmasaydı, vergi memurunu ticari bir iş yapmadığına ikna edemeyeceği için arızi sayılmayacaktı mutat olacaktı. Makbuz şart olacaktı. Bizim firmalar kabul etmeyecekti o ayrı.

      Ancak evdeki gözlüklü çocuk ne yapacak kısımında tam cevap bulamadım. Çünkü örnekler genelde YT geliri değil sponsorluk geliri üzerinden verilmiş ki aslında doğrusu da o. Orda da görünen o ki 200-300 lira geliri olanların takibini yapmayacaklarından devam etsinler diyor bazı müşavirler. Zira edilse de cezası epey ufak olacak.

      Öte yandan paraşüt böyle düşünmüyor. Misal onlar sürekli gelir varsa ödenecek diyor. Arızi olamaz demişler. Sizin yazıda ise işin kendisinin sürekliliği ve niteliği öne çıkıyor. https://www.parasut.com/blog/google-gelirlerinin-vergilendirilmesi

      Bence yazının yaklaşımı daha doğru. Kişiye göre değişen bir iş bu. Herkesi aynı kefeye sokmak yanlış. Sorun şu ki maliye çağırdığında onların davranışı da kişiye özel mi yoksa düzenli gelir var ver mi diyorlar onu bilmiyorum.

    • P. O. F. @pof

      @gamsizm Vergi Usul Kanununda o kadar çok yükümlülük var ki. Maliye çağırdığında muhakkak öncesinde yaptığı incelemede bir eksiklik bulmuş oluyor ya da bulacağından emin şekilde çağırıyor.

      O sizin ayda/yılda 200 lira kazanan çocuk örneğiniz çok garip bir konu. Bence hukuki olarak şirket kurmasına gerek yok ama yerine getirmesi gereken başka yükümlülükler var. Serbest meslek erbabının yükümlülüğü daha fazla. Defter tutma, prim borcu ödeme vs.

      Ben o çocuk olsam, bu faaliyetin süreklilik arz etmediğini (düzenli olmayan şekilde video yüklediğim için) söyleyerek hazır beyan sistemiyle kazancımı bildirdim. Tutar da belli bir miktarın altında kalacağı için gelir vergisinden müstesna olurdum.

    • arthapot @arthapot

      @pof @gamsizm @deathline şimdi ben bir işte çalışıyorum kanal yeni yeni para kazancak kazancağıda az bir şey, belki yıllık anca 1000TL ( bence oda gelmezde rakam olsun konu anlaşılsın diye yazdım 🙂 ) ne yapmalıyım ? kafamı bazı terimleride bilmiyorum 😁 para Youtube de dursa hesabıma istemesem bile yükümlülük oluyor mu ? MÇ videoda para kazanmayı açtığınız anda diyor çünkü.

  • deathline @deathline

    @pof @gamsizm Mali çözüm dergisindeki açıklamalar çok güzel yapılmış.Ve deniyorki başka hiç bir gelir yoksa eğer videonun kendisi reklam ise yıllık belirlenen diğer kazanç ve iratları istisnası 33.000 TL, ama sayfaya reklam alınıyorsa ortada ticari bir ilişki olduğu için ,ticari gelir deniyor.Ticari gelir , bir gelir türüdür her kazanılan para ticari demek değildir, günlük hayattaki ticari kavramından biraz farklı.Eğer gelir ticari ise defter tutulmak zorunda ama kişi 1. sınıf tüccar olacak defter tutmayı gerektirecek kadar gelir elde etmiyorsa ama istisnadan fazla gelir elde ediyorsa yani arada kaldıysa arızi gelir beyan vermelerini öngörmüşler.Normalde çok doğru bir uygulama değil ama boşluk olan bir noktada usul bir yerlere sıkıştırmaktır 🙂
    Mali büyüklük önemli bir kavram örneğin 1000 dönüm tarlan varsa(tam rakamı hatırlamıyorum salladım) devlet artık seni çiftçi değil tüccar kabul ediyor.
    Eğer bir gelir için vergi yönetmeliği var ise devamlılığın olup olmamasının bir anlamı yok,devamlılık bir gelirin ticari olup olmadığının tespiti için kullanılan bir yöntem , bir takvim yılı içerisinde bir ay bile kira gelirin olsa vergiye tabidir, sınırı geçmediysen beyan vermek zorunda değilsin o ayrı konu.internetten reklam geliri var ise bu gelire bir vergi tahakkuk eder ama seninde yasal indirimlerini kullanma hakkın var diğer arızi ve kazançlar istisnası gibi.
    Ama 5 farklı adsense hesabı ve youtube kanalı açıp 200.000 tl gelir elde edip arızı kazanç istisnası dersen adama "Gemide" filmini hatırlatırlar.Bu bir ek gelir değil bayağı bildiğin iş oluyor.
    -------------------------------------------------------SONUÇ--------------------------------------------------------------------
    Özetlemek gerekirse bir vergi mükellefiyetinizin olması zorunlu(15.3.11.1.1. İnternet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin ödemeler yönetmeliğine göre internet reklam geliri elde ediyorsanız vergi mükellefiyetiniz olmasada muhatapsınız) aynı zamanda mükellefiyet tiplerine göre değişen gider gösterme hakkınızda oluyor, eğer başka hiç bir geliriniz yok ise(öğrenci, ev hanımı) yada esnaf muafiyet belgeniz var ise(Gelir vergisi kanunu Madde 18) diğer kazanç ve iratlar istisnası 2019 yılı için 33.000,2020 40.000 tl altında gelir elde ettiyseniz beyan etmek zorunda değilsiniz gözüküyor(çünkü o İsmmmo dergisinde yayınlanan yazı GİB'i bağlamaz, en yakın vergi dairesine danışınız, siz yeterki vergi ödeyin GİB sizi mağdur etmez ;)).Defter tutacak kadar bir gelir elde etmiyorsanız(2019 120.000TL, 2020 140.000TL) ama istisnayı aşıyorsanız diğer kazanç ve iratlar beyanı verebilirsiniz.2019 yılı için giderleri(rehberde yazıyor) düştükten sonra kalan net gelir için 18.000TL'ye kadar %15, 18-40bin arası %20 ,40-98bin arası %27, 98-500bin arası %35 vergi ödenmesi gerekecek.
    Eğer maaşlı bir işte çalışan bir kişi iseniz veya serbest meslek erbabı iseniz ve istisna sınırını aşarsanız, ortaya çıkacak olan artış gelir vergisi dilimi değişmesine neden olabileceği için, bu durumun ayrıca vergi dairesine beyan edilmesi gerekiyor(pek online yapılabilecek bişey değil).
    Yönetmelik 01/01/2019 tarihinden sonraki ödemeleri kapsıyor(reklam hizmetinin daha önceki tarihte olması önemsenmiyor). Aslında internet reklam vergisinin oranı %15 ama defter tutmadığınız arızi kazanç beyan edildiği için daha yüksek vergi ödemek zorunda kalacaksınız ,GİB hazır beyan formundan online olarak yapılabilecek bir işlem(gider var ise vergi dairesine gitmek gerekebilir).Diğer arızi kazançlarla ilgili rehber burada mevcut.https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2020DigerKazanc.pdf

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Bu internet reklam vergisi son CB kararındaki mi? İnternette reklam verenleri kapsıyor da google'dan reklam alan adsense/youtube kullanıcıyı nasıl etkiliyoru çok net bulamadım. Bizim muhasebeciye de soramıyorum şimdi. Aynı %15'ten mi bahsediyoruz? Onun kaynağında, bankada, kesilip gelmesi diye bir şey söz konusuydu.

      Benim anladığım şey, az da kazanılsa beyan edilmesi gerekiyor ama orası öyle bir yer ki devlet kovalasa kovaladığına değmez, vatandaş kovalasa kovaladığına değmez. O yüzden kişi çok telaş ediyorsa kapatsın reklam almayı ama rahat biriyse açık da tutabilir. O kitaplarda yazılı olmayan 'burası Türkiye' maddesi işler. Gümrükte de aynı şey. Sözde kurallar var ama memur ne derse o olur. Kimsenin garanti veremeyeceği gri bir alan.

      Devletin bu internet işine tam adapte olamamasının yan etkileri. Halbuki Google'dan parayı alanı tespit et devlet olarak alan kişinin ne yükümlüsü olduğunu da bul ya şirket açtır adama ya da açtırma standart bir payı bankada kes vergi olarak uğraştırma. Az gelenden az çok gelenden çok gideceği için de kişi işi büyütürse zaten giderlerini düşürmek vs için şirketleşecektir.

      Evde hobi olarak yapan 200-300 lira değil de artık yıllık binler seviyesine ulaşan kişinin başka işi olsun olmasın serbest meslek erbabı olarak vergi vermesi de doğru bir yönlendirme olur sanırım. O da sınırın altında kalırsa vergi çıkmayacak zaten. Adama şirket kur demek vur deyip öldürmek olur.

      Sizin son kısımda yazdığınız kısım zaten artık o işin iş olarak yapıldığı kısımlar olduğu için kişinin muhasebeci ile hareket etmesi gereken kısımlar. Oralarda çok fazla sorun yok. Bizim kitleyi ilgilendiren daha doğrusu gençleri panikleten kısım henüz büyümemiş ya da büyüme niyeti olmayan kişilerin durumu idi.

    • deathline @deathline

      @gamsizm İbare "internet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık eden gerçek kişilere yapılan ödemelerde vergi kesintisi oranı %15 olarak uygulanacaktır. Söz konusu vergi kesintisi uygulamasında gerçek kişinin tam veya dar mükellef olmasının bir önemi bulunmamaktadır.
      İnternet ortamında reklam hizmeti veren veya bu hizmetlerin verilmesine aracılık edenlerin mükellef olup olmadığına bakılmaksızın, bu hizmetlere ilişkin ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir" bu şekilde aracılık kelimesi demiş, içerik sahibide aracı oluyor.
      Bu ifadeye göre hiç bir mükellef unvanı olmayan vatandaş bile gidip beyanname verebilir, sırf bu yüzden potansiyel vergi numarası diye bişey var.(devlete istesenizde zorla vergi ödeyemezsiniz).İki vergi müfettişinin yazdığı rapora göre arızi istisnası kullanılabilir , sonuçta para tek seferde transfer edilebiliyor yani gelirin elde edilme türü tek seferlik ama içerik açısından başka bir vergiye tabii.Açıkçası bu konuda düzenleme şart.Ama en azından şu kesin arızi istisanayı geçiyorsanız mutlaka beyan vereceksiniz.Daha öncede yazdım bi konuda mevzuat eskik ise mevcut mevzuattaki istisnalar ve sınırlar ile çözüm üretilir, buda yazılı olmayan vergi kurallarından biri.

      Merak ettiğim bir konu var para geldiğinde işlem bilgilerinde bilgilerinde ayırt edici yeterince bilgi mevcut mu, playstoredan gelen bir iade de olabilir pekala?En basitinde kira ödemeleri otomatik ayıklanabiliyor, aynı şekilde banka hesap nosundan tckimlik bulunarak, otomatikleştirilebilir.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @deathline Özelgede şu ifade var yalnız.

      'internet sitesi alanında (Youtube) yayınlanan reklamlar nedeniyle Google firmasınca tarafınıza
      yapılan ödemelerin ise 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına göre vergi kesintisine tabi olan ödemeler
      kapsamında değerlendirilmesi söz konusu değildir.'

      Bu adam %15 ödemiyor diye anladım ama Google kaynakta kestiği için mi muaf olduğu için mi onu anlamadım.

      Sitesinde değil YouTube'un videoda gösterdiği reklam geliri bu. Site olsa farklı olacaktı.

      Mesut'un iddiası ya da onun akıl aldığı kişiler diyelim, Google geliri için ödenecek KDV için şirket kurulumunun şart oluşu.

      Birçok müşavir, YT reklam gelirinin ticari kazanç sayıldığını söylemiş. Arızi seçeneğini kapatmış. Ve hep şirket kurup vergi vereceksinize bağlamış. Ben açıkçası şirket kurmadan vergi vermenin formülünü arıyorum.

    • deathline @deathline

      @gamsizm o dediğiniz 476 sayılı tevkifat oluyor bilinen adıyla stopaj, örneğin bir çiftçi tüccara mahsül satınca, satış bedeline çitfçinin ödeyeceği vergide katılır, çiftçi hesap kitap ile uğraşmaz, çitçinin vergisinide tüccar öder.Aynı mantıklı google istese senin gelirinden vergini kesip devlete ödeyebilir, ama google irlanda parayı veriyor sana sıkıntı orada.google bu sisteme dahil olsa hiç sıkıntı kalmayacak.
      Müşavirlerin çoğu gelen meblağın çok büyük olduğu durumları düşünüyor yada her ay para geleceğini.Vergi müfettişleri orta yolu bulmuşlar, daha fazlası için mevzuat değişikliği şart.Yönetmelik diyorki kim olura olsun para girdiyse banka hesabına %15 vergi, dememişki tüccar olacak diye hatta mükellef olmasına bile gerek yok, o para bi şekilde ödenecek.bence elinizde bir dilekçe ile gidip ödemek en mantıklısı, beyannameyide vergi dairesindekiler düşünsün 🙂

    • Murat Gamsız @gamsizm

      @deathline Evet stopajdan bahsediyorum. Reklam işlerine stopaj geldi. Ama YT reklamına uygulama diyor burda. Şu an reklam verenlerin hepsi nasıl ödenir diye konuşuyor. Ciddi miktarda insan sosyal ağ vs yerlere reklam çıkıyor.

      Bir yazıda daha müşavir adsense hariç denmişti. Bir şey var orda ama ne bilmiyorum.

      Şirket kurmadan KDV ödenmez iddiasına ne diyorsunuz? Böyle bir şeye hiç rastlamadım.

      Sorduğunuz soruya da baktım açıklama şu. Google alışverişleri buraya karışamaz. Zaten onlar kredi kartı ile yapılıyor. Bu hesaba gelen para.
      GÖNDEREN : GOOGLE IRELAND LIMITED
      GÖN. BANKA/ŞUBE : CITIBANK A.Ş. EFT MERKEZI

    • deathline @deathline

      @gamsizm Stopaj malum vergi internette,yerli reklam ağı firması varsa ödüyor mecburen, google senden kesip ödemeyince sen öde diyor olay sadece bu.bide meşhur banner var, aracı yok firma direk TS'ye reklam vermiş onu bilmiyorum, bakmak lazım.
      mükellefi değilsen bir vergiyi ödeyemezsin, telefon alırken kdv ve ötv ödüyoruz ama biz mükellef olmuyoruz.

  • Endoskop @endoskop

    benim sorum şu. ben şu an para kazanıyorum 3 yıl içerisinde toplam 300 bin tl kazandım, şu anda devam ediyor. bunun vergisini ödemek için vergi dairesine mi gitmem lazım? zira şu an panik bozukluk yüzünden dışarı çıkamıyorum, aslında bir nevi çürük raporluyum diyebilirim ve ömür boyu bu sorun ile uğraşmam gerek. bir iş bulmam da bu hastalık sebebi ile çok zor görünüyor. sizce benim durumumda vergi işin ne olur..

    • deathline @deathline

      Yönetmelik 01/01/2019'dan sonrasını kapsıyor.Eğer 33.000 tl üzerinde ise 2019 sonrası vergi dairesine bir uğrayın derim.Rahatsızlık konusuna gelince engelli raporu verilebiliyorsa, bazı vergisel indirimlerden faydalanabilirsiniz, bu konuda bulunduğunuz ildeki vergi dairesinin engellilik servisine danışabilirsiniz.