Panasonic GH5 duyuruldu: Dahili 4K/60p ve 10-bit 4:2:2 kayıt
Panasonic, Photokina'da özellikle sinematografi ile ilgilenen kullanıcıların favori kamera serisinin yeni modelini duyurdu: GH5. GH5, kullanıcıların çok uzun zamandan beri istediği özellikleri barındırıyor. Bunlardan en önemlisi dahili bellek kartına 10-bit 4:2:2 olarak kayıt yapması. Bir diğeri de 4K çözünürlükte de 60 kare çekim yapabiliyor.

10-bit 4:2:2 demek, daha fazla renk bilgisi ve bilgisyarda düzenleme yaparken görüntüye çok daha fazla müdahele edebilmek demek. Bu özellikle birden fazla kamera ile çalışırken, renkleri eşleştirme konusunda renk editörünün işine çok yarayacak.
Panasonic, GH4 serisi ile sinema serisi kameralarında sunduğu log profil (VLog) ile kayıt imkanı sunmuştu ama GH4 ile 8-bit 4:2:0 kayıt yapıldığı için Vlog kullanmanın çok da bir manası yoktu. Vlog, GH5 ile birlikte anlam kazanıyor.
10-bit 4:2:2, sadece 4K'da maksimum 30 kare kayıt için geçerli. 4K/60p kayıt yapmak istenirse, 8-bit 4:2:0 renk derinliğine iniyor.
6K video kayıt imkanının olup olmadığı henüz muamma. Sanıyorum 6K çözünürlükte video çekimi olmayacak.
Sensör yine M4/3 boyutlarında. Kullanıcıların bir diğer beklentisi GH5 ile Super 35, yani APS-C boyutlarında sensör idi ama bu gerçekçi değildi. GH4 ile kullanılan lensler ve aksesuarlar GH5 ile kullanılmaya devam edecek.
Panasonic GH5'in bu hamlesi, çıtayı iyice yukarı çekiyor. Düşük fiyat segmentinde 10-bit 4:2:2 kayıt imkanı veren kameralar bir tek Black Magic firmasından idi. Örneğin Black Magic Pocket Cinema ve Micro Cinema Camera serisi, Full HD'de 10-bit 4:2:2 ProRes ve RAW kayıt imkanı veriyor. Full HD'nin yeterli olduğu noktada bu kameralar renk açısında kendi fiyat segmentindeki tüm kameraları açık ara solluyor (düşük ışıklı ortamlar hariç). Özellikle RAW çekim imkanı, sinema endüstrisinde bu kameraları A kameralar ile eşleştirme konusunda (Arri Alexa veya Red Dragon gibi) müthiş bir esneklik sunuyor. GH5'in sunduğu 10-bit 4:2:2 kayıt imkanı da yine renk düzenleme konusunda esneklik sunacak; ancak burada nasıl bir codec ile kayıt yapıldığı da önemli. Bir çok kullanıcının tercihi ProRes olacaktır ama bu konuda net bir bilgi Panasonic tarafından verilmemiş.
GH5, 2017'nin ilk yarısında piyasaya girecek. Panasonic, GH5'in yanında yeni lensler de duyurdu.
Makine taş gibi olmuş
oooo Mr Özkan 😀 siz takılırmıydınız buralara 😀 özledik bea.
A7s II'yi gözümde bitirdi (FF filan hikaye şu dakikadan sonra, harici kayıtçılarla da uğraşmaya gerek yok).
@ozkane tekrar görmek mutlu etti. 🙂
yalnız bu alet çok pahalı olur ya, seneye sony A7 serisine yeni bir ortak çıkarakcakmış galiba
@mr-lupara 😀 hhahaha
Artık rakipleri 5D serisi değil Mark 4 rezaletinden sonra. A7s ile bir rekabet olacaktır, bu iyi.
Özkan Bey son paragrafta çıkış yılı 2007 yazılmış
gösterme değilde çekim sonunda elinde resmen bir hazine oluyor be 😀 pfff kalite kokuyor buram buram
2007'e daha çok var
@turker direk gösterme olarak düşünme elinde çok kaliteli ve acayip bir görüntü olarak bunu 1080P veya 4K düşürdüğünü düşünsene çok kaliteli bir görüntü sunar.
PCLabs zamanlari geldi gozumun onune yahu, Ozkan Erden'in inceleme ve makaleleri 🙂
2007 belki oradan kalmistir 😀
Kısa bir ekleme;
8bit 16 milyon renk barındırırken
10bit 1 milyar renk içeriyor.
Özellikle degrade geçiş olan, gökyüzü gibi sahnelerde direk hissedilir bir fark oluşturuyor.
bakbak kimler buralardaymış başka 😀 arada uğrayın böyle yahu
Sony ve Vizio nun 2016 modellerinde 10bit panel kullanan TV ler mevcut.
Sizi bile buraya içerik girecek kadar etkilemiş. 😀
slog2, vlog l'ye göre daha fazla müdahele şansı veriyor gibi. bakalım nasıl bir geliştirmeyle gelecek. gh4 ile çekimler yapmıştım ve mutlu da etmişti açıkçası ama para verip kendime aldım mı? hayır. gh5'de güzel özellikleriyle heyecanlandırdı. ancak a99 ii gibi sensörden gelen veriyi olduğu gibi verecek mi? sanmam. run and gun'cıların kafası çok karışacak =) sony'e çok iyi bir rakip geliyor. biz yine ml raw'a devam. =)
Güzel haber, Teşekkürler Özkan bey
@turker Ucuz monitörler öyle. Fakat alırken özellikle 10bit panel kullanılmış bir model alacaksanız zaten amiral gemisi tabir edilen modellere bakıyoruz. Ayrıca bu tip modellerin teknik özelliklerinde panelin kaç bit olduğu ayrıntılı olarak belirtilmiş oluyor.
http://4k.com/the-ultimate-guide-to-the-new-4k-tvs-of-2016-from-samsung-to-lg-sony-and-vizio-14496-2/
Özkan abi PC Labs'ın arşiv olarak dahi üzerindeki makalelerle açılma imkanı var mı acaba? Çok güzel makaleler, incelemeler olurdu. Birçoğu şimdi bile çok işe yarayacak yazılardı. Bir şekilde arşiv olarak açılırsa o kadar emek öylecek yok olup gitmemiş olur. En azından indirilebilir bir şey bile olabilir normal site halinde olmayacaksa. @ozkane
VAYYY OZKAN ABILER GELMIŞ.
10bit kayıt doğrudan ekrana bağlayıp izlemek için değil işlemek için. mesela yeşil veya mavi perde çekimi yapıldı diyelim, keyleme işlemi sırasında 10bit hemen farkını ortaya koyar.