AMD: İşlemci dünyasında rekabetin ismi - Bölüm 2
AMD'nin tarihini ele aldığımız Tozlu Raflar dosyasının ilk bölümünü geçen hafta yayınlamış, firmanın kuruluşundan 1999 yılında çıkan K6-III işlemcisine kadar olan dönemi ele almıştık. Bugün sunduğumuz ikinci bölümdeyse efsane Athlon ve Athlon XP işlemcileriyle 1999-2003 arasında AMD'nin fırtına gibi estiği dönemi ele alıyoruz. Tabii ekonomik sınıfın canavar işlemcisi Duron serisine, kurşun kalemle işlemci modifiye ettiğimiz günlere, dönemin en şöhretli anakartlarına ve ayaklarımızı yerden kesen nForce2 yonga setine değinmeden geçmiyoruz.
AMD'nin kuruluşundan Athlon 64 işlemcisini çıkarana kadar olan macerasını ele aldığımız özel dosyamız bu bölümle sonlanıyor. İlk dönem Athlon 64 işlemcileriyse önümüzdeki aylarda, ayrı bir konu olarak ele alacağız.
ugur_bek
videonun 10. dakikasindan sonra bi sorun mu var acaba?
Hayır çalışıyor.
Sorun yok bende de..
Furkan
Kurşun kalemle kısa devre yaptırmalar, nforce 2 kuze kuzey köprüsnün bios moları ile voltajlanarak günlük kullanımda 200-220 fsb, maksimum overclock ile 250-260 fsb leri zorlaması, DLT3C kodlu Athlon XP arama savaşları ...
Anılar tepinmeye başladı, güzel bölümdü eski günleri hatırlattınız teşekkürler 🙂
Kurşun kalem...
Ne günlerdi be 🙂
Furkan
Epox' uda, Abit' in can çekiştiği döneme denk gelmesi ve kocaman gri renkli soğutuculu nforce 2 anakartlarındaki stabilite ile (tamamen nforce2 nin becerisi olduğunu sonradan anladık 🙂 ) tanıdık.
Fakat akabinde gelen via KT400 kuzey köprülü ve sonraki anakartlardaki overclock lu günlük kullanım ile 3 ay sonra transistörlerin şişmeye başlama sorunları, bize birkez daha neden Abit, Gigagbyte ve Asus' un hafif pahalı fiyatlarını hakettiklerini hatırlattı 🙂 (zaten sonrasında overclock furyası patlayınca, daynıklı transistörle sahip anakartları overclock anakartları diye ayrı bi segment oluşturup daha da pahalı satmaya başladılar)
Epox'u ben Duron ile kullanmıştım, dehşet bir ikiliydi 🙂
Sanırım Twinmoss kullanmıştım 🙂 Duron bulmuştum, alıp satıyordum deneyip. Ne günlerdi...
Bir sınav vardı, sınava girmeyip Xp1700+ almıştım, Beşiktaş'tan Kadıköy'e geçip (Exa değildi sanırım, onun eski yerinde Eksen mi vardı ne...)
yucel
Ah intelin kötü günlerinde sıyrılamadın mı amd 🙂 çok heyecanlıydı teşekkürler .
Furkan
Yazdıkça yazasım geliyo 🙂
Aynı dönemde yine Twinmoss' un kutusuz belleklerinden bazılarında, siyah bellek yongalarının üzerinde 2 tane yuvarlak çukur olan modellerinin avı başlamıştı.
Yanılmıyorsam çok üst seviye overclock belleklerinde kullanılan yongalar ile aynı seri yongalardı fakat birşekilde twinmoss' un yongaların üzerlerine farklı numaralar yazarak ucuz seri belleklerinde de bunları kullanacağı tutmuştu. 3 e biri yada 4 te biri fiyatına twinmoss bellekleri alıp ddr333 bellekeri 200 fsb nin üzerindeki overclocklar da 1:1 oranı ile kullanma denemeleri yapardık.
konu ile ilgili xtremesystems forumlarında geçen bir bölüm:
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?49229-Xtreme-Twinmos-Memory!/page48
Efsane bir bölüm emeği geçen herkese teşekkürler...
Athlon dönemi öncesini pek bilmiyordum ama sayenizde AMD nin ne fırtınalar yaşattığını da öğrendik.
Hem Levent Pekcan'ın hem Murat Gamsız'ın tabir yerinde ise gözünün içi gülüyor, başka hiçbir tozlu raflar bölümünde böyle heyecanlı anlatılan bir konuya denk gelmemiştim.
Gerçekten de Amd'nin hepimizi peşinden koşturduğu özel zamanlardı...
Bir daha da sanmıyorum ki böyle bir süreç tekrar yaşansın, yaşayanların yanına kar kaldı artık o heyecanlar 🙂
Ouz
Athlon zamanlarına yetişebilmiş olmamdan o kadar mutluyum ki. MSI'ın K7N2 Delta LSR anakartıyla 2500+ (Barton) işlemcimi 3200 yapmıştım. Thermaltake'in Volcano 11'di sanırım, soğutucu olarak kullanırdım filan. Hey gidi hey. 🙂 Çok güzel günlerdi ya, şimdi hakikaten o işler kalmadı. Ağzınıza sağlık. 🙂
Delta ILSR olmasın o anakartın adı alamamıştım zamanında , pekde bulunmuyordu zaten.
2500+ harbiden işlemci idi hızaşırtılıp bilgisayarcılarda satılırdı direk cache denen şeyin önemini o zaman öğrendiydim:)
Şimdi bilgisayar mühendisliğinde okuyorum ve cahce denen şeyin mantıksal tasarımı için en az 3-4 hafta ders anlatılıyor daha da iyi öğrendim.
Bendede K7n2gl ve 2000+ ikilisi vardı browser üzerinden olmasada pclabs videolarını indirip bilgisayarda izlenebiliyor hala.Ne nfroce2 idi arkadaş yaw yakında ram alıp takviye çıkacam makineye belki win7 kurarım:D
Ouz
ILSR olanda dahili grafik yongası vardı bunda yoktu. 🙂
Ben bilgisayar programcılığı mezunuyum, bölüm hocası olan öğretim görevlisi bilgisayar mühendisi amcayla o dönem (2004 civarı) 2500+ üzerine muhabbet etmiştim ve o amcanın nasıl bilgisayar mühendisi olduğunu anlamamıştım. Herifin işlemci üzerine doğru düzgün ya bilgisi yoktu ya da bana anlatmıyordu. Diyeceğim o ki, okuldaki pek çok şey kağıt üzerinde kalıyor maalesef, okuyup araştırmak kitaptaki düz bilgiden bile evla olabiliyor bazen.
Newgate
Kendimi bildim bileli AMD yi seviyorum markaya karşı duygusal bağ oluştu bu bölümde eski anılarımı hatırlattı ve benim tam anlamı ile yaşamadığım dönemleri de öğrenmemi sağladı herhalde bundan sonra AMD batana kadar kullanmaya devam edeceğim...
Hoparlör olmadığı için sesleri suyamıyorum. Akşam dinelerim artık. Bize eski günler, hatırlattığınız için teşeşkkür ederiz.
ya arkadaşa işyerinde niye mp4 formatında izlenmez bu 🙂 neyse akşam izlicem. 1.Bölümü harikaydı
command
Gelde AMD alma işte 😀
videodaki konuşmaların bir metnini de koymanızı isteriz 🙂 arz ederim 🙂
Saygılar...
Kaya
Kesinlikle harika bir bölüm olmuş ayrıca teşekkür ediyorum...
Şu anda İntel C2D E8400 işlemci kullanıyorum ki işlemcim hala daha bana fazlasıyla yetmekte. Ama gönlümde hep iyi bir AMD işlemci kullanma isteği var neden derseniz. Ben Levent abinin anlattığı o Athlon çılgınlığını yaşamış biriyim. İnternet kafem vardı ve 20 adet athlon 2600 pc toplamıştım adeta uçuyorduk kafede... Epox a yatırdığım paranın haddi hesabı yoktu ama fazlasıyla karşılığını veriyordu bu anakartlar. Nforce 2 - Nforce 4 anakartlar aman Allahım çılgınlıktı. O dönemde donanım dünyasından aldığım hazzı bir tek Nvidia 8800 GT nin çıktığı zamanki VGA dünyasını takip ederken aldım rekabet vardı ve mükemmeldi...
Şuan kullandığım İntel işlemcim ömrünü doldurduğunda bir daha intel almayı düşünmüyorum çünkü artık OC dir benchmark tır video codek tir uğraşmıyorum haftada 1 2 kez oyun oynuyorum ve nette geziniyorum o kadar. Yani güzel bir Bulldozer işlemci benim işimi fazlasıyla görecektir diye düşünüyorum.
galiba intel bu günlerin acısını çıkarıyor şu an.. bide intel rafı düzenlerseniz mutlu oluruz 🙂
Boşverin Intel'i, AMD efsaneleri varken 🙂
Gerçi, Celeron 300A falan incelenebilir 🙂
Siz söyleyince farkettim geri alıp 🙂 Parmağı masaya dokundurma gözden kaçmamış 🙂
Berkay
Sellektör yaptı bi ara 😀 baya bi güldüm. Bi yüz haline bakıp bide el hareketine baktım 😀 😀
hey gidi günler hey, 2. üniversitemi okuduğum zamanlara denk geliyor denizlide arakdaşlarımı bile amd sayesinde buldum ve tanıdım diyebilirim. Ben biraz P !!! 500@750mhz'te para biriktirip ilk başta via KT400A ile Amd Athlon XP 2000+ (TB-b az kodunu aramamıştım 🙂 ) sonrasında iki arkadaşıma Asus A7N8E-Deluxe ve 2500+ (Barton) alıp o/c işine iyice hız vermıştım ilk aldığım 2000+ çok iyi bir seriydi DUT3C ve 2250Mhz'te günlük kullanıp testleri yapıyordum. Reklam olmasın başka bir sitenin formunda Wprime 32 Testinde tek çekirdekte 2000+ 2250mhz ile 65sn gibi bir rekorum var ve ilginçtir o süreyi barton 2500+ 2500mhz'te bile geçemedim tüm ince ayarlara rağmen 63,2sn altına indirimedim. neyse insan yazdıkça yazası geliyor, sizin athlon 64 bölümünede bir giriş olsun 3000+ 1800mhz AM2 ile 2600mhz günlük kullanımda kullanıp K7 athlon XP 2000+ 2250mhz hızındaki sistemimi anca geçmiştim tüm testlerde. babam hala athlon 64 3000+ 2600mhz'teki sistemimi kullanıyor bende nesil atlayarak Phenom II X3 720@X4 975 3600mhz ki sistemi kullanıyorum bundan sonraki sistemimde AMD APU A10 serisinden olacak gibi duruyor (piledrive) Bulldozer çekirdekli ve HD7000 serisi gpu'lu olacaktır. şimdiki planlarım. elinize dilinize sağlık kolay gelsin.
Masanın üzerindeki ahşap AMD kutusu size hazır mı geldi yoksa sırf bu işlmciler için özel mi yaptırdınız. Hazine kutusu gibi. 🙂
LP
Selamlar,
Aslına bakarsanız o bir çikolata kutusu. AMD'nin fırtına gibi estiği yıllarda bir etkinlikte hediye edilmişti. 🙂 Çikolatalar bitince AMD işlemci kutusu haline geldi.
Sevgiler, LP
Seçkin Çiçek
çok güzel bir bölüm daha 🙂
HarictenGazel
AMD gerçek bir savaşçı ve efsane... Onun hırçın cocukluğuna mı kandık, alternatif arayışlarına mı kandık bilmiyorum ama zamanında herkes için 3DFX gibi bir efsanedir...
Ne yazikki artık PC nin ölmesi ile beraber AMD ölmek üzere... Ne dizüstü ne de mobil dünyada tutanamıyor AMD.... Şimdi PC alsam AMD kullanırdım fakat PC almayacağım için...
Ancak dizüstü üzerindeki ATI ekran kartı ile yaşıyorsun o da fiyat / performans için...
dennjs
http://www.arenatr.com/threads/19522-Bir-Ba%C5%9Far%C4%B1s%C4%B1zl%C4%B1k-Hikayesi-AMD-ve-T%C3%BCrkiye
Levent Abi'nin bahsettiği şey bu hikayeydi sanırım
Mert
Athlon XP;.
ABIT NF-7
ABIT AN-7
Athlon 64;
DFI-NF4-ULTRA-D
Epox 9NPA+ ultra
Bu anakartlar efsaneydi.
Tyrant
P3 800E kullandığım dönemde, elime geçen ilk AMD işlemcim Duron 600'ü tek hamlede 933MHz'e oc edip, oyunlardaki hız farkını gördüğümde dehşete düşmüştüm, o günden sonra çok uzun yıllar sürecek AMD fanatikliğim başlamıştı. Çarpan kilidi kırma işlemleri için kullandığım kalem mutlaka evde bir çekmecede duruyordur. 🙂 2B veya benzeri koyu bir kurşun kalemdi. Kardeşime Duron 750 alıp 1GHz'e oc etmiştik. Daha sonra 1GHz Thunderbird, [email protected] Duron Morgan, takoz oc'cu XP Palomino 1700+, sırf oc için aldığım 1700+ Tbred A ve sonrasında oc konusunda sınır tanımayan bir başka 1700+ Tbred B derken Athlon 64 dünyasına adım atmıştık. Winchester, Venice derken bir dönem AMD'yi aldatıp Q6600 kullandım ve tekrar Phenom II X4 ile geri dönüş yaptım. Her ne kadar artık i7-2600 kullanıyor olsam da, bilinçli kullanıcı dönemlerimin çok büyük bir bölümü AMD kullanarak geçti ve o sempatimi kolay kolay yitiremeyeceğim gibi görünüyor. 🙂 Bu arada Duron'un dönemlerinde yıldızı parlayan Iwill KK266'dan kimse bahsetmemiş. 🙂 Ah ulan ah...
Bu yazıyı şu an Asus A8N5X nforce4 anakart AMD 64 3500+ işlemcili pc den yazıyorum. Büromda halen faal mutlu mesut çalışıyoruz birlikte. Tozlu raflık olmuşuz.
sözkonusu parazit benim de gigabyte anakartta vardı. ÖZellikle SETI çalışırken hep cızırdardı aynı nağmeyle Gigabyte Ga7Zx
ahmetnemci
Duron tarafında hiç olmadım ama Athlon çeşitli seferler kullandığım bir işlemci oldu. Aslında AMD'nin üstünlüğü 64 serisiyle de devam etti. Taki MMX'in bazı komutlarını kullanabilmek ve biraz para kazanabilmek uğuruna Intel'e 64 bit setinin kullanım haklarını vermesine kadar. Kısa bir süre sonra Core 2 duo ile ortalığın tozunu attılar ve hala atıyorlar. Hatta en yavaş Core 2 duo o dönemde anımsadığım en iyi AMD işlemcisi olan FX62'ye yakın performans veriyordu.
Mavi Bilgisayar o zamanlar Kızılay ''gökdelen''deydi ! Gima'nın olduğu bina. Athlon xp 1600 ve n-force bundle halinde satılıyordu.
Nforce ilk modelde tümleşik grafik birimi sunuyordu yanlış hatırlamıyorsam , g-force 2mx ayarında...
AMD'lerde ciddi bundle oluyordu, özellikle Mavi Bilgisayarda. Çok güzel fırsatlar yakalayabiliyorduk...
Fitzgerald
Programınızı izledikten sonra yolda yürürken şu anda kullandığım Amd işlemcisinin hangisi olduğu bir türlü aklıma gelmedi (sonradan baktım, x2 black edition 7850) ama Athlon işlemcili bilgisayarımı daha dün gibi hatırlıyorum. 2004 senesinde, ailemi yeni bilgisayar almaya ikna edip MMX işlemcili bilgisayardan Amd athlon 2500 işlemcili bir bilgisayara terfi etmiştim. Bunun öncesinde forumları iyi takip ettim, bütçem kısıtlıydı, ama yine de gerçek güç kaynağının önemini öğrendiğimden Asus marka bir kasa almıştım. overclock (hızaşırma) potansiyelinden dolayı ama standart haliyle bile yeterli olan Amd athlon 2500+ aldım. Diğer parçalar o kadar parlak değildi. Anakartım via chipsetliydi, ekran kartım fx5200'dü, pek oyun oynamaya müsait değildi ama bütçem buna yetiyordu. Ram olarak da, ddr 400mhz 256mb taktırabilmiştim ancak. Zaten mmx işlemciden sonra benim için güzel bir sistemdi. Ondan sonra cep harçlıklarımı biriktirip aldığım birkaç parçayla sistemi geliştirmiştim, ne de olsa gerçek güç kaynağı ve güçlü işlemcisiyle böyle bir potansiyele sahipti ve küçük paralara aldığım bütün parçalar sistemi kat be kat hızlandırmıştı. Mesela kötü 64 bit fx 5200'den, bir başka efsane Ati 128 bit 9550 ekran kartına geçtiğimde bütün oyun deneyimim değişmişti. Elbette 256mb ram'in üzerine 512 daha ekleyince performansın nasıl değiştiğini tahmin edebilirsiniz. Son terfimi AGP'nin bittiği dönemlerde x1600pro ekran kartı alıp modern oyunları oynayarak yapmıştım ve yine değmişti.Bu arada yanar diye korktuğumdan son dönemlere kadar hiçbir zaman işlemciyi overclock etmemiştim, zaten böyle bir düşüncem de yoktu. Gerçekten heyecan verici günlerdi. Ankara'da öğrenciydim ve elbette efsane Mavi Bilgisayardan alıyordum bu parçaları, paramı biriktirip...
Şimdi o heyecan verici günler geride kaldı, olabilir, ileride tekrar bilgisayar ve teknoloji dünyası eski canlılığını yakalayabilir, ama şimdilik böyle.
İşin ilginç yönü, Teknoseyir sektörde heyecanın olmadığı bir dönemde kuruldu. 1 senelik yayın hayatında sitede şöyle heyecan verici bir ürünü (ya da oyunu) test etme olanağı olmadı. Bana göre geçen yıl en büyük yenilik Ultrabook konseptiydi, ama onlar da Levent abinin Intel'in kuşa çevirdi yorumundan, bana göre de ulaşılabilir fiyatlardan çok yüksek olduğundan tutmadı. Ssd'ler çok büyük performans olanağı sunuyor ama yıllardır beklenen fiyat düşüşü gelmediğinden kimseye yar olmuyor. Neyse, güzel günlere...
safa
athlon imkanı varken via yongaların namı, semt bilgisayarcısı gazlamaları ve cahillik ezberciliği ile p4e giden dolarcıklarımın yasını tuttum şu bölümü izleyince. İş işten geçti sayılır artık. Son kullanıcı olarak kaç nesil daha pc satın alırız bilemem ama işler ve şartlar böyle giderse tercihim kesinlikle amd olacak. Ayrıca amd nin bi dönem uyguladığı model numaraları ile saat hızı arasındaki farklarla uyanıklıkta intelden aşağı kalır yanı olmadığını da söylemeye gerek yok. Mantığın daha doğrusu cüzdanın haricinde fanatiklik olarak mevzuya yaklaşırsam tercihim yine amd çünkü intelin tesisleri israilde. Varsın windows 10 saniye geç açılsın ama benim dolarcıklarım Filistin'e karşı mermi olmasın...
Tuğcan Ünlüer
amd ciler içinde de bartoncu troughbred çi kavgası vardı. tbred çiler saat hızı daha önemli abi tbred daha fazla saat hızına çıkıyor derdi. bartocular da cache tarafındalardı. barton 2500+ ilk modelleri 11*200 3200+ hızında rahatlıla çalışırlardı.
LEvent abi unutmuşsunuz herhalde socket a platformun da sempron işlemciler çıktı.Ayrıca 478 pin olan williamette'ler de vardı. hatta işin ilginç tarafı tualatin'ler eski mimari olmasına rağmen 130 nm willaimette p4 ler (hem 478 hem 423) 180 nm üretimiydi
Tuğcan Ünlüer
tabi bir de kod meselesei polamino'larda değil tbred lerde ortaya çıktı. zira polamino'lar inanılmaz ısnırlardı overclock falan yapılmazdı.tbred lerde iki türlüydü 1.5 v ile çalışan dlt3c bir de 1.6v ile çalışan dut3c. Herkes dlt3c kodu arardı. şahsen ben dlt3c (1800+) ile (xpmw galiba) 2.3 ghz günlük kullanım olmak kaydı ile 2.5 ghz e kadar çıkmıştım.
mav1li
Efsaneler:
Xp 1700+ DUT3C , DLT3C
XP 2500+@3200+
Duron@Athlon
Opty 145, 146, 148, 165, 170
Epox 8RDA+
Abit NF-S
DFI nForce 2 Lanparty
10 sene sonra Athlon II X3@PII X4 bölümü bekliyoruz. 🙂
Çağrı
amd intel çekişmesinde son durum nedir, f/p olarak hangisi önde ?
selam millet, tozlu raflar amd bölümü resmen beni bir zaman tünelinden geçirdi, teşekkürler.
DFİ NF4 Ultra-D ile zirveyi yaşayanlardanım, tabiki yanında efsanevi A64 3700+ ve efsanevi Hynix BH5 bellekli Kingston Hyperx DDR 200MHz 2-2-2-5 timing.
bu sistemi kullandığım sırada en büyük hazzı da Ultra-D anakartı SLİ-D'ye modlarken almıştım.
ve asıl sürpriz de ne biliyor musunuz? bub sistemi ofisimde kişişesl bilgisayarım olarak hala kullanmaktayım 🙂 hahahaha
PC LABS ekibine çok çok selamlar.
maxcoder
Geç oldu ama güzel oldu 64 bit serisinide en kısa zamanda bekliyoruz, sizinde dediğiniz gibi bir dönemin hobi anlayışını değiştirdi bu işlemciler hayatımızda önemli bir yere sahipler,
Ah Ah. İlk işlemcim amd barton 2500+ idi. O zamanlar bilgisayara aşırı meraklıyım, sürekli siteleri takip ediyorum ve dergileri de takip ediyorum. sitelerde forumlarda herkes 2500+ 3200'e çıkardım kullanıyorum falan diye yazıyo, ben msi kt400 anakartımla bir türlü 2100 MHz in üzerine çıkartamamıştım. tabi bu zorlamalarda ankaartımı yaktım ve gidip asusun A7N8X -X Deluxe anakartını almıştım.
Levent pekcanın bahsettiği o asus A7N8X-X anakartındaki esas sorun anakartın açılışta sistemi kontrol eden asusa ait bir kontrolcüsü vardı ve bu kontrolcü aynı zamanda ses kartının çıkışından sesli olarak hatayı bildiriyordu. İşte problem siz overclock yaptınız ya da biosta herhangi bir değişiklik yaptığınızda bu kontrolcü devreye giriyordu ve hiç durmadan sürekli ingilizce olarak işlemci ile ilgili sürekli uyarı veriyordu hoparlöre(bendeki sorun öyleydi:)). O zaman bu olay bana saç baş yoldurmuştu. en sonunda bu kntrolcünün ayarlamalarını yapabileceğiniz(uyarı seslerini değiştiren yazılımıydı.) bir yazılımını bulmuştum onunla bütün hata seslerin verilerini silmiştim o şekilde kurtulmuştum. Ondan sonra uyarı vermek istese de ses dosyası olmadığı için hiçbişey duymuyordum.
Güzel anakarttı core2duo serisi çıkana kadar kullandım. Sistemimi yenilediğimde bir başkasına hediye olarak vermiştim.
Offf, şimdi izledim de şu videoyu, halen daha masaüstü bilgisayarım Athlon [email protected] GHZ overclocklu, anakartım da Asus A7N8X 🙂 Benim bilgisayarı tozlu raflara kaldırmanın vakti gelmiş sanki.
eldrun
ben athlon xp'ye ilk zamanlarında geçmiştim, 0,18micron palomino kodlu ısınan 1800+'lardan ve msi kt3 ultra 2 anakarttan vardı... kurşun kalem değil de, yazıcıoğlundan "gümüş boya" almış, çarpanını öyle kırmıştım işlemcinin. daha sonraki yıllarda ise çarpan kilidi kırık barton 2500+ aldım 2.el ve epox'u renginden dolayı vs sevmediğimden msi k7n2 delta2 anakart almıştım.
abit her ne kadar en üst seviyede olsa da, veya overclockçular epox'u çok sevse de, msi'ın bu serisinde muhteşem bir fiyat performans oranı vardı. "thermalright slk900" heatsink + fan ile 3200+'dan daha yüksek hızda kullanabiliyordum. 2.elde abit ve epox 80-90tl iken msi'ı 70'e almıştım sıfır, ve lite bir versyon değildi, gereken özellikleri barındırıyordu.
athlon xp yılları amd'nin altın çağıydı bence.
zalman cnps serisi de athlon xp zamanı ortalığa çıkmıştı diye hatırlıyorum. palomino döneminde ucuz ama etkili olan soğutucular coolermaster olurdu.
Yalçın Aydın
1800+ benim de uzun süre kullandığım bir işlemciydi. O dönemler koyu DHW kullanıcısıydım:)
2000 yılında k7 750mhz lik ilk AMD işlemcimi almıştım, üniversite yurdunda kimse AMD nedir diye anlamamıştı, 3dmark ile işlemci testi yapmaya çalışıp AMD yi sevmemişlerdi.
kt133 anakartımla çok mutluydum ozamanlar.
Levent hocam bir ara şu pc dünyasındaki ilginç olaylara girerseniz güzel olur mesela çernobil...
darkseadk
Bu seferki bölüm diyeceğim ,ama her bölüm aynı keyfi veriyor,3 saat olsa 3 saat aralıksız izlenir.Bakalım medya devleri burayı ne zaman gözüne kestirip ,mundar edicek.Hoş Murat abi varken zor olur umarım...
http://i.imgur.com/srcBc.jpg
ufak tefek (saatler :P) çabalarla nforce2 7 altında çalışır hale geldi. Eskisi gibi oyun amaçlı kullanılmıyor ama halen hem 9550 (fanı durdu) hem athlon 2500+ (sanırım macunu taşlaştı), nforce2 ile güncel bir işletim sistemi altında hayatına file server olarak devam ediyor 🙂
turgut
80 lerden 2000 lere saat hızları inanılmaz artış gösterirken 2000 den sonra saat hızı tamamen durdu ve üreticiler çekirdek sayısı üzerine yoğunlaştılar. bunun sebebi saat hızı artık artamaz mı yani teknolojik bir sınır mı oluştu yoksa başka bir nedeni mi var ?
Serkan Unal
Levent Bey söyleyince benim de yazasım geldi, zamanında ben de DFI Infinitiy nForce4 Ultra anakart ile Amerika'dan arkadaşıma getirttiğim Opteron 165'i kullanıyordum. Sonra nedense anakartın SATA kontrolcüsü bozuldu ve diskimi görmez oldu, hepsini sattım.
noname
Athlon X2 4200+ 2.2Ghz 512 L2 65W->PhenomII 555 C3 Rev.(X3 4Ghz)-> tekrar satın alım PhenomII 555 C3 Rev.(X4 4Ghz) den sonra yükseltmeyi düşünmüyorum. Sanırım tik tok a göre bulldozer'den sonraki modeli bekleyeceğim. Bulldozer AMD'nin mühendislik garabeti. Yine AMD gene AMD.
Drift
Athlon 64 ve anakartlar bölümünü bekliyorum.
oyunlar
Güzel bir bölüm olmuş.Teşekkürler..
Umut Karcı
Aaah ah bir zamanlar bende de AMD sistem vardı, 93 doğumluyum, 96 yılında digger oynuyordum babamın kucağında, 2005 yazında bir sistem almıştık, zor zoraki amd idi.
Sempron 3100+ ve epox ep-8kda7i
3100'dü çünkü fiyatı uygun 1.8GHz idi sonunda + vardı çünkü 256K L2 vardı, 754 soketti.
ep-8da7i çünkü ram modülleri yukarda yere paralel takılıyordu, nForce3 vardı güneyde, ve AGP8x vardı.
Ekran kartımı mecburiyetten düşük almıştık, Sapphire 9550. çok istemiştim 9600pro ama olmamıştı. Config dosyaları ile cebelleşerek Crysis ve Crysis Warhead'i bitirmiştim 640x480'de. İşlemci 2.2Ghz'de koşuyordu, Ekran kartını AtiTool ile Overclock yapmıştım. Hatta ilk yaptığımda fazla yukarı çekmiştim, artifact'ler çıkıp sistem kitlenince elektrikten çekip ağlamıştım 😀 tabi yaş 16, OKS'den yeni çıkmışım, lisede arkadaşım yok 😀 .
Sonra çözmüştüm tabi 😀 2011'e kadar O makine çalıştı. Tabi 2008'de iki yeni makine topladım 6 ay ara ile çöpten. İkiside P4 biri eski tip Williamette 2.0 biri de şu an güncel kullandığım Cedar Mill 3.0 İkisinide O/C ile kullandım, bikaç hafta önce Eski 2000 model anakartlı P4'üm iflas etti. Ama hala Cedar Millli pc'm deli gibi oyun oynatıyor (Mesela Serious Sam 3).
Tabi şöyle bi durum var, sizde bahsettiniz, P4 aşırı ısınıyordu. Standart fanla stres testi yaptığımda 103 derece görüp kapattığım oldu. Sonra devasa bir soğutucu buldum, 6 tane bakır boru, yaklaşık 7-8 parmak uzunluğunda arkadan vidalı vs. devasa birşey 😀 şu an kendi modum fanla beraber işlemci 50-60 arası çalışıyor. Kasayı geceyarısından sonra açınca yan odamdakiler duvarıma vuruyor 😀
Ben 2000'leri çok özlüyorum, bilinç kazandığım ve aşık olduğum dönemdi, 3 yıl öncesine kadar tartışmalara ağız burun giriyordum, giriliyordu. Ati 5xxx'leri çıkarttı, nVidia 100-200 serilerini çıkarttı, Intel Core i serilerini çıkarttı... Bir tek AMD Phenom II'leri çıkartınca tartışmalara girdim ama başka birşey kalmadı, 2009'da artık herşey tekdüzeleşti. Eski forum tartışmalarını, incelemelerini özledim. "Abi evde de 9500 kullanıyorum, 8800'den iyi " diyen kazık piyasacıları özledim(gibi) ama en çok tartışılacak rekabeti özledim, hemde çok özledim...
Andromeda'dan 77$ karşılığında kargo ile satın alınan Athlon 1700+ efsanesi ile 2002 yılında AMD fanatiği olmuştum. Gerçek bir rekabetçi idi bu işlemciler Intel fena paniklemişti o yıllar, az da olsa P4 ile kazıkladığı insanlar olmuştu ama yinde AMD nin sayesinde bir çok insan o dönem P4 kazığı yemekten kurtulmuştu.
"Eskilerden bahis ederken yüzün gülüyorsa yaşlanmışsın" derdi çok sevdiğim bir abim... Ve şu an ağzım kulaklarımda... Tıpkı senin gibi @leventp...
Bu videoyu Athlon64 işlemcimle izledim şansa. 🙂
İlk bilgisayarım 386 işlemcili Haddiski bile olmayan disket sürücü üzerinden DOS'un açıldığı, midi dinlediğim, içindeki hoparlör kablosunun yanması sonucu çalışmasına devam eden, gece demeden bir arkadaşla tamir etmeye çalıştığımız en çok zevk aldığım makinaydı.
Ağzına sağlık Levent abi o günleri tekrar yaşattığın için.