Size bu hafta başıma gelen kötü bir durumu anlatayım.
Bilenler bilir geçen sene nisanda sıfır jeep cherokee almıştım.araçta uconnect 8.4 multimedya sistemi bulunuyor. Araçtan gayet memnunum en dolusunu almıştım. neyse fazla uzatmayayım. bir kaç ayda bir arabanın güncellemelerini şase numaramı girip jeepin kendi sitesinden kontrol ediyordum geçen hafta baktımda 2.2gb lik bir guncelleme gordum hemen heyecanlandım ve yuklemelıyım dedım sıtesınde anlattıgı gıbı herseyı hazırlayıp guncellemeyi başlattım. güncelleme bir döndü iki döndü üçüncüde error verdi hemen yeni usb falan hazırladım geldiğimde arabanın ana ekranı tamamen ölüydü yani brick olmuştu ama geri gorus kamerası falan calısıyordu aynı zamanda klima yol bilgisayarı gibi her şey çalışıyordu. sadece radyo multimedya navigasyon ve telefon baglantısı sesli komutlar calısmıyordu. neyse bende once arabayı aldığım beylikdüzü birmot jeepe goturdum hiç ilgilenmediler bile sonra gelin bakalım deniyelim değişim yaparız falan dediler sonra bende davutpaşa mengerlere gittim hem arabanın 30bin bakımını yaptırdım (bin km erkenden) hemde bu olaya iyice bir baksınlar dedim. sağolsunlar ellerinden geldiğince kendi aletleri ve dealer connect ile denediler teyip yine duzelmedi aküyü söküp beklemeyi bile denedik belki resetlenir diye. ama olmadı sagolsun ordaki servis müdürü hemen tofaşın anlaşmalı oldugu uconnect ve multimedya servislerini yapan firmayı aradı yerleri atatürkotosanayide onlar düzeltebileceklerini soyledıler. bende pazartesi ilk iş oraya gidip aracı teslim ettim. adam 2 gun surecegını cok ugraslı bır ıs oldugunu soyledı. tum paneli sokup herşeyin yazılımını silip tekrar yuklıyceklerını soyledı. bugun oglen arayıp bir sorayım dedım hani bu aksam teslim alacagım için adam bana sistemin duzeltılemiycek oldugunu soyledı. ben once bir sok yasadım cunku multimedya sistemi 10bin liranın uzerınde bir fiyatta. sonra adam jeep genel merkezinden bir muhendisin yolda oldugunu ve o kontrol ettıkten sonra neler yapılabilcegini soyledı. o 3 saat benım ıcın nasıl gectı bılemezsınız. neyse saat 5 gibi telefonum caldı ve sistemin garanti kapsamında değişimi yapılacağı soylendı. şuan içim acayip rahatladı ve yarın teslim alıcakmısım arabayı. kısacası siz siz olun boyle pahalı şeylerin değil içini açmayı yazılım güncellemesini bile siz yapmayın servis yapsın. ucuz atlattık valla. ayrıca amerika ingiltere ve italya olmak uzere bir cok yere mail attım o sistemi ureten firmayla direkt konustum jeep amerika merkezıyle konustum hepsi servise goturun hallederler dedi basit ve yaygın bir hataymış. güncelleme yaparken atlanıcak olan yazılımın uyumsuzluğundan kaynaklanıyormuş. yani belkide 15dkda ucretsız halledilecek bir sorun yaklaşık işçilikle birlikte 14bin lira ve 1 haftaya mal oldu ülkemizde.

Gecmis olsun
sağolasın valla ucuz atlattım.
@tascagdas ben de ilk bios guncellemesi yaptigimda benzer seyler olmustu ama anakart max 200 liraydi. Ancak tahmin ediyorum ki ayni seyleri hissetmisimdir.
geçmiş olsun, ben bios güncellemesi bile yapmaya korkar oldum =) araba için iyi cesaret göstermişsiniz =)
yaparken hiç böyle şeyler olacağı aklıma gelmemişti 😀 ahah
Otomobil firmalarının çoğu bu teknolojlerde çok kötü. Bu kadar kolay brick olmaması lazımdı. Güncelleme dosyası da fazlaca büykümüş zaten. Geçmiş olsun.
evet abi bende aynı şekilde düşünüyorum. bu kadar kolay olmamalıydı sistemin kendini en azından fabrika ayarlarına alıcak bir kurtuluş yontemi olmalıydı. dediğim gibi buyuk ıhtımalle kolayca halledilebilecek bir sorun (gerçi jeep genel merkezden bu konuya baksın diye muhendis yollamış belkide gerçekten benim teyipte bir üretim hatası vardı.)
Bizde her türlü arabayı sökerler de yazılım konusuna gelince kalıyorlar işte. Dediğin gibi yazılımdan anlasalar belki de kısa bir zamanda çözülecek iş.
Telefon olsa biz de kurcalarız da kocaman araba olunca uğraşmaya çekiniriz biz de. 🙂
😀 keşke bizimkide oyle sanayiden alınabilecek bir teyip olsada bozuldugunda içim acımasa 😀 ama bir ton ozellik benım ana ekrana baglı mesela koltuk ısıtma sogutma şerit takip direksiyon şiddeti kararan aynalar falan hepsi oraya bağlı 😀 zaten sadece muzık sıtemı oraya baglı olsa ve 10küsür bin lira istiyo olsalardı hiç uğraşmadan sanayiden guzel bir teyip taktırırdım 😀 hemde tv lisinden.
Çalışan şeyi ellemeyeceksin 🙂
ünlü bir LP sözü 😀 çalışıyorsa kurcalama 😀
Geçmiş olsun
14 bin lira nereden çıktı? Garanti kapsamında değil mi?
garanti kapsamında evet ama sonuç olarak bunu yapan firmaya jeep türkiye yani tofaş 10bin liranın üzerinde para ödedi
@tascagdas İyiymiş, hem yazılımdan kaynaklanan bir durum hem garanti kapsamında hem de para tahsil et. Oh ne güzel...
@tascagdas Geçmiş olsun.
garanti ödedi bu işlemleri yapan firmaya tam fiyat soylemediler daha ama 10binin üzerinde denildi benim tahminim 14bin civarında
Size güncelleme dosyasını veriyorsa ve talimatı yazıyorsa sizin suçunuz yok zaten, aracın aküsü var o var bu var yükleme sırasında kesilme olmaz ama sistemde bir hata olabilir ki garantiden değişmesi gerekir.Diğer firmalarda genelde sadece navigasyon varsa harita dosyasını güncellemeyi sd kartı söküp yaparsınız genel sistem güncelleştirmesi hep serviste yapılır, mesela bizim araç için geçenlerde servis güncelleme var multimedya sistemi için diye arayıp halletmişlerdi.
ya bu cherokee baya teknolojik parçası olan bir araç bazı guncellemeler var benım yapmamın mumkunatı yok onu sadece dealer connect denilen yazılım yapabiliyor mesela geçen bakımda şanzımana bile guncelleme gelmişti. ama bu sadece multimedya sistemi için olan guncelleme. bide 2.2gb oldugunu gorunce hemen yapmak istedim.
Merak ettim şimdi bu işlem hasar kaydı olarak görünecek mi?
buyuk ihtimalle gpzukmeyecek sonuc olarak benım bir hatam yok