gece olduğuna göre kuyuya taşı atma vakti gelmiştir demektir.
abd nin dünya üzerindeki baskısı önümüzdeki 100 yıl içerisinde kırılır mı acaba?
dünya savaşından sonra öyle bir düzen kabul ettirmişler ki dünyaya kendileri hariç sistemin dışına çıkan hemen eziliyor. petrolün dolara, altına vs ya da bir şeye endekslenmesi, kafalarına göre para basma, bir yerlere çökme vs derken dünya düzeninde ciddi anlamda terör estiriyorlar.
atıyorum petrolü dolarla satmazsan hemen darbeyle indirilip linçlenebiliyorsun, dolar basmaya kalkarsan öldürülmen sadece birkaç ay sürüyor ya ds petrolünün parasını abd ye yatırmazsan gelip topraklarına çöküyorlar.
petrolümü artık ingilizler ya da abd satmayacak dersen de iran gibi dünyanın ambargosunu yiyorsun ve dünyaya öcü olarak gösteriliyorsun.
bence işin en acı kısmı da genellikle sana bu işkenceleri yapan kesimin hatrı sayılır bir kısmı haşk oluyor ki ırak halkı zamanında ülkelerine saldıran amerşkan askerlerini ellerinde güllerle karşılamıştı.
yani anlayacağınız sistem üzerinde abd etkisi çok fazla, kendimizden örnek verecwk olursam bu ecnebilerle 2 hafta sürtüşsek ekonominin içinden geçiyorlar.
sadece biz de değil, suudi arabistan petrolü çine yuan la satacağım dediğinde nasıl oluyorsa birkaç gün içerisinde petrol tesisleri dron saldırısına uğramıştı ve suç yemenli garibanlara yıkılmıştı.
eee batıdan örnek verecek olursam grönland meselesi var, dümdüz çökmek istiyorlar. çevre doğalgaz, petrol vs dolu fakat çoğu ülke kendi petrolünü ya da doğalgazını bile çıkarığ satamıyor bunşar yüzünden.
ha abd sadece bir örnek, çin ve rusya belli konularda daha da beter. başka bir bilgi daha vereyim; batı ya da abd bir pislik yaptığı zaman ona bir kılıf uydurur fakat çinle rusyada bu yoktur, bir kılıf uydurmaya bile gerek duymaz.
sonuca gelecek olursak her imparatorluk bir şekilde çöktü, güncel duruma baktığımızda da eli en güçlü abd görünüyor. ha belki yakın zamanda yıkılmaz fakat dünya üzerindeki baskısı kırılır mı acaba?
petrol, doğalgaz, altın, çoğu teknoloji vs derken fiyatlar neredeyse abd ye endeksi çoğu konuda. dünya savaşından sonra çeşitli anlaşmalarla bloklar üzerinde etkisi çok fazla olsa da bu durumun üzerinden yaklaşık 80 - 100 yıla yakın zaman geçti.
abd nin savaşacak bir düşmanı kalmazsa çöker. abd nin ekonomisi savaş üzerinden dönüyor. henüz israilin işi bitmedi. 50/100 yıl sonra ne olur kestirmek zor. belki çini bir şekilde karıştırıp iç savaş falan çıkartabilirler.
ABD savaşacak düşman bulur, zaten 3 kutup var artık; bulamamaları mümkün değil. En azından yapmacık/suni olarak yaratırlar.
Ben ABD Eyaletleri içerisinden, Federal Devletten ayrılmak isteyenler/düşünenler olduğununu düşünüyorum.
100 yıl çok uçuk bir aralık değil mi
O iş bitti
100 mü? 20 sene bile sürmez. çin istese şu an abd'nin içinden geçer.
belki de geçmiştir. öyle olsa neden istemesin?
@alptekinck aslında Çine bile gerek yok. Abdnin borcu 40 trilyon doları aştı. 5 yılda 2 katına geldi. 10 yıllık tahvil faiz oranı 5.5'a doğru gidiyor. Böyle giderse yakında ya dolar basıp doları pul edecek ya da kemer sıkma politikası uygulayacak. Çin ile japonyanın elinde 2 trilyon dolar tahvil var. Çin satıp altına geçiyor. Çin tahvil sattıkça dolar değersizleşiyor. Bu da abd enflasyonunu artırıyor. Daha yüksek faizle borçlanıyor. 20 seneye kalmaz abd helva kavurmaya başlar.
Abd borcunu değersizleştirmek için doları değerini iyice düşürecek, böylece kuşa dönmüş borcu ödeyip biz artık dolar kullanmıyoruz deyip sanal bir para uyduracak artık dünya parası bu diyecek, böylece hem borcundan kurtulacak hem de paranın sanal olmasıyla dünya üzerindeki kontrolünü şahıslar düzeyine kadar indirecek. Bence akıllarındaki plan bu.
Sanal para işi yaş. Bir sürü sanal para var ve daha kötüsü güvenliğini sağlayamadıkları bir şeye geçiş yapamazlar ama birlikte kullanmaya başlayacaklar. İkisinden birisi diğerinin ya tamamlayıcısı ya da kuruşu olacak...
Bu ürünün ederi 1 sanal 2 kağıt para vb bir şeklinde...