2008 küresel ekonomik krizi otomotiv endüstrisine de darbe vurmuştu ve kısa zamanda toparlanma, düze çıkma yolları aranmaktaydı. C-sınıfı platformları yerden yükseltip, ölçüleriyle de minik oynamalar yapıldığında ortaya çıkan Crossover modellerinin yeni bir kâr maksimizasyonu imkanı sağladığı keşfedilmeye başlanmıştı. Peugeot bu sınıfta ortaya çıkaracağı modeli yukarıda bahsettiğim formülden öteye götürüp bir de işin içerisine dünyanın ilk dizel + Hybrid platformunu kattı ve 2008 Paris Motor Show'da aslında 3008'in üretim haline çok yakı olan "Prologue HYmotion4 Concept" modelini sergiledi. Önde 2 litre hacminde 150 beygirlik HDi FAP Diesel motor ve arkada 50 beygirlik bir elektrikli motorla, toplamda 200 beygir gücü 4 tekerleğe de aktaran bu konsept 3008'in piyasaya sunulmasıyla birlikte ülkemize gelmese de Batı Avrupa'da 2011 Aralık ayından beri yollarda görülebiliyordu...
3008'in bu kısa doğuş serüvenini anlatmamın sebebi aracın muadillerinden farklılaşan, özgün tasarım unsurlarını anlatabilmek. Bahsettiğim Hybrid teknolojisinin elektrik motoru, pilleri gibi parçalar için açılan ekstra hacimler sayesinde bagaj bölümü Hybrid olmayan modellerde gerçekten çok büyük ve noel babanın çuvalı misali içerisine bir şeyler koydukça yeni gelenlere de yer bulunabilen türden. Bu bölümü daha ayrıntılı şekilde iç mekan başlığında anlatacağım.
Testime konuk olan model 2013'teki makyajla güncelliğini bugüne kadar sürdürmeye çalışmış ancak 2014'ten bu yana 308 ve 208'in gelişiyle yüzü artık iyice eskimeye başlamıştı. 2014'te bu sefer kaputun altındaki gücün kaynağında ve bu kaynağın aktarma organında (şanzımanda) çok önemli değişiklikler yapılmış; ikinci nesil 1.6 BlueHDI motor artık 300 Nm maksimum tork ve 120 beygir gücüyle performans sorunlarını nispeten çözerken, aracın önceki örneklerinde en sıkıntı duyulan kısmı ETG6 (robotik tek kavramalı debriyajlı) şanzıman sorunu, Japon Aisin tarafından geliştirilen yeni EAT6 tam otomatik şanzıman ile çözülmüş. Gelin şimdi öncelikle dış tasarımla test konuğumuzun detaylarına bakmaya başlayalım...
Dış Görünüm
Sınıfındaki diğer seçeneklere göre daha SUVvari görünen 3008'in bu şekilde görünmesine geniş ve yüksek ön ızgara, büyükcene tekerlek davlumbazları ve yüzey alanı epey büyük olan gövde panelleri yardımcı oluyor. Ön ve arka saçakların uç kısımlarına yerleştirilmiş plastik koruma/kaydırma kaplamaları da arazi araçları, SUV'larda ihtiyaç duyulan işlevsel parçalar olsa da burada tamamen estetik amaçlı kullanılmış.
3008'e arkadan baktığımızda 208 ile gelen bir tasarım detayı olan stop lambası grubu içerisinde aslan pençelerini andıran LED aydınlatmalı 3 boyutlu grafikleri görüyoruz. Geri vites lambaları ana grupta yer alırken, sis farları ayrı bir şekilde tamponun alt köşelerine konumlandırılmış.
4,365 mm uzunluk ve 2,613 mm aks açıklığı ile çok geniş bir iç mekan sunan 3008'in bombeli dış kabuğu içeride aslında çok düzgün bir dörtgen prizmayı barındıyor. Bu geniş mekanın aydınlık ve ferah hissi de büyük cam yüzeyleri sayesinde iyice artırılmış. Allure ve Felline donanımlarında tüm camlar renkli ve arka camlar ise koyulaştırılmış.
Allure donanımında halojen ampüllü kısa-uzun hüzme ana far grubu, Felline donanımına terfi ettiğinzde Xenon'a kavuşuyor. Bunun dışında LED gündüz farları ve sinyalleri makyajla birlikte standart donanıma dahil olmuş.
215 / 50 / R17 ebatlı Michelin marka lastikler tam da bir Fransız otomobilinden beklenen yumuşak yere basışı sağlarken, jantlar da o kadar küçük kalmayarak göze batmayı engelliyor. Dilenirse bir boy R18 jantlar da opsiyonel olarak alınabiliyor.
İç Mekan
3008'in en sevdiğim bölümüne geldik, iç mekan! Sürücüyü saran yüksek bir orta konsol, kimi meşhur lüks spor otomobil üreticilerinden aşina olduğumuz küçük düğmeler, yine benzer üreticilerin sıklıkla yer verdiği şalter tipi düğmeler, elinizin kolunuzun değdiği bütün yüzeylerde yumuşak plastik ve deri benzeri malzeme kullanımı... Tüm bu özellikler sayesinde 3008'in iç mekanı başlıca rakiplerinden ayrılıyor, özgünleşiyor.
Yukarıda "kimi lüks spor otomobil üreticileri" dedim ya, işte mesela bu kümenin bir üyesi Audi'den örnek vereceğim; efsaneleşmiş spor otomobil R8'in kokpitine çok benzeyen 3008'de klima ve radyo kumanda panelleri yatay düzleme dar bir açıyla konumlandırılmış, bu sayede buradaki düğmelere çok daha kolay bir şekilde bakış atabiliyor, erişebiliyorsunuz. Orta konsol ile alt konsolu birbirne bağlayan bölümde yolcu tarafında bir tutamaç yer alıyor ki bu da yine R8'deki tasarıma oldukça benzemekte.
Navigasyon grafikleri ve ekran çözünürlüğü günümüz standartlarından geri kalmaya başlamış olsa da biraz uzakta kaldığı için çok dikkat çekmiyor. Alışması zaman alan menülerde dolaşmak ilk başlarda çok da kolay değil, hatta radyo bölümü bazen insanı çileden çıkartabiliyor.
3008'in tanıtıldığı ilk zamanlarda dikkat çeken özelleklerinden biri de heads-up yol bilgisayarı ve navigasyon bilgi&eğlence sistemi ekranlarıydı. Bu ikili, orta konsoldaki havalandırma menfezlerinin altına dizilen şartellerden açılıp kapatılabiliyor, konumları ayarlanabiliyor. Çok hoş ve bir ekonomi sınıfı otomobilden daha çok premium sınıf otomobilden bekleyeceğiniz özellikler.
İki büyük dairesel saat, yakıt ve hararet kadranları ve ortadaki monokrom ekranlı araç bilgisayarından oluşan gösterge grubu, Fransız üreticinin sıradışı gösterge pozisyonu denemelerinden bir diğeri. Neden böyle söylediğim direksiyonun başına geçtiğinizde çok solda kalan devir saati ve çok sağda kalan hız saatini görünce anlaşılıyor. Göstergeleri rahat görebilmek için direksiyon simidi belli başlı pozisyonlarda ayarlanması gerekiyor.
Bir Fransız MPV'sinin karakteristik özelliği, olmazsa olmazı! derin, geniş ve işlevsel orta kol dayama ünitesi, eşya saklama gözleri. 3008 bu konuda premium sınıfın konforunu XL ebatlarda sunmayı başarmış; şu 0,5 litrelik şişenin kol dayama ünitesinin içindeki küçüklüğüne bakıp anlayabilirsiniz.
Kıvrımlı yollarda hareket eden metal kaplamalı vites topuzunun oturduğu konsolda kar sembolü ve S harfiyle belirtilmiş iki ilave şanzıman program düğmesi bulunuyor. Bunların haricinde yine çok akkıllıca ve kullanışlı bir yere konumlandırılmış 12V soket ve elektromekanik park freninin düğmesi yer alıyor.
İlginç bir şekilde müşterilerin tercihine bırakılmayarak Allure donanımında standart olarak sunulan cam tavan, baş mesafesine birazcık azaltsa da 1,85 boy ve 90 kiloluk konu mankenimiz uzun yolculuklar yapabilecek kadar rahat edebiliyor. Kol dayama ünitesi ve arka yolcu havalandırma menfezlerinin bulunması aradığımız önemli diğer şartlar ve bunlar da yerine getirilmiş.
Motor kompartımanından içeri taşan bir parça yüzünden küçük kalan torpido gözü, direksiyon kolonunun altına gizlenen ilave bir gözle telafi edilmeye çalışılmış.
İç mekanda yolculuğumuz son olarak en arkada, 3008'in yine rakiplerinden farklılaştığı bagaj bölümünde bitiyor.
Çift açılır mekanizmalı bagaj kapağı her tüketici tarafından çeşitli sebeplerle hoş karşılanmasa da benim hoşuma giden bir özellik; şehiriçinde veya herkesin gözü önünde bir yerde bagajı açtığımda içeride ne var ne yok görünmesini istemiyorsam sadece camın bulunduğu ikinci kapağı açarak eşyalara yukarıdan erişebiliyorum. Şapkalığı örttüğünüzde ve zemini en aşağı indirdiğinizde 512 litre hacim kullanıma elverişli iken, koltukları yatırdığınzda bu hacmi arka görüşü de kesmeyecek şekilde 1000 litreye ulaştırabiliyorsunuz. Elzem durumlarda tıkabasa tavana kadar kullanabileceğiniz bagaj hacmi de 1600 litre olarak açıklanmış.
Sürüş | Performans | Tüketim
PSA grubunun endüstride en başarılı olduğu konulardan biri olan dizel motor teknolojisi, bu sefer Japonların yardımıyla geliştirilen adam akıllı bir şanzımanla buluşunca Fransız Alplerinde yetişmiş bir ineğin sütünden imal edilen tereyağının, sıcak baget ekmekle buluşması gibi bir tat vermiş. Aisin üretimi 6 ileri tork konvertörlü şanzımanın vites geçişleri de öyle bildiğiniz eski tip şanzımanlardaki yavaşlıkta değil.
AdBlue katkısı sebebiyle BlueHDI ismini alan 1.6 hacimli dizel güç ünitesinin maksimum tork değeri 270'den 300 Nm'ye, beygir gücü de 115'den 120'ye yükseltilmiş. Böylece çok minik aktarım kayıplarına sebep olabileceğini düşündüğüm yeni EAT6 şanzımanın bu olası dezavantajı bertaraf edilmiş hatta yakıt tüketimiyle yüzleri güldürmüş.
Şehir içi, şehir dışı, yol koşulları fark etmeksizin 6 litre civarında istikrarlı bir şekilde seyreden ortalama yakıt tüketimi, sizi "şöyle mi gideyim, bu tarz mı süreyim" düşüncelerinden kurtarıyor. İster İstanbul trafiğinde uzun vakitler geçirin, ister yolun müsade ettiği azami süratte Sport modunda kullanın, motor - şanzıman ikilisi size yeter gücü sunarak tüketimi 6 litre civarında tutmayı başarıyor -hem de bu 2008 model, ağır hantal gövdeye, şasiye rağmen-. Tork konvertörlü şanzımanın ayağınızı frenden kaldırdığınız andan itibaren kavramaya geçmesine rağmen yeni 3008'de frenleri bir süre daha sizin yerinize tutan yokuş kalkış desteğinin de geldiğini belirteyim.
Yerden yüksekliğin, 1500 kg ağırlığın ve arkadaki burulma çubuklu süspansiyon tertibatının olumsuz yan etkileri virajlara girmeye başladığınızda huzursuz edici bir savrulma olarak karşınıza çıkıyor, bu da sizi bu modeli tercih etme sebebiniz olan aileniz, sevdiklerinizi de huzursuz etmeyecek şekilde yavaş kullanıma teşvik ediyor. Yakıt tüketiminin ve olası kaza riskleriniz azalması da cabası 🙂 3008 ile ve hatta doğru düzgün süspansiyon geometrisine sahip olamayan her türlü otomobille yapılması gereken de zaten bu temkinli, sınırları bilerek yapılan sürüş.
Viraj performansındaki olumsuzlukları rahat koltukları, sessiz kabini ve Fransız ekolü yumuşak süspansiyonlarıyla bertaraf eden 3008 yolculuk konforu açısından geçer değil tam not alıyor.
Fiyatlandırma | Değerlendirme
Standart özellikleri arasında otomatik start&stop sistemi, ön-arka park mesafe sensörleri, otomatik park yardımcısı, geri görüş kamerası, heads-up display, Türkiye haritalı navigasyonlu radyo-CD-MP3-AUX çalarlı ve Bluetooth destekli bilgi&eğlence sistemi, çift bölgeli otomatik klima, torpido ve orta konsolda soğutuculu gözler, otomatik perdeli cam tavan, arka yan cam perdeleri, renkli ve karartılmış arka camlar, elektrokom iç dikiz aynası, dış dikiz aynalarında yer aydınlatması ve es geçmiş olabileceğim bir çok donanımı sunan Allure donanımı ve şimdilik ülkemizdeki tek motor - şanzıman seçeneği olan 1.6 BlueHDI EAT6 kombinasyonu, 108.400 TL başlangıç fiyatına sahip. Test aracımda bulunan Sedefli Beyaz renk/boya seçeneği için de 1.700 TL fark isteniyor. Zaten olabildiğince dolu araçta başka da bir opsiyon sunulmuyor ve son fiyat 110,100 TL'ye geliyor. 5,500 TL'lik fark ile alabileceğiniz Felline donanımı merak edenler için; Xenon farlar, Allure'dan farklı olarak 1.200 TL'lik mavi ve kahverengi metalik renk seçenekleri ve tam deri döşemeler bu donanımla geliyor.
Konfor odaklı ve nispeten uygun fiyata bol donanımlı otomobiller üreten Fransızlardan Peugeot'nun günümüzde satışta olan en eski platformlu otomobilini anlattım bugün sizlere. Kökleri 2000'lerin başına dayanan bu platform yıllar yılı revizyonlar, modifiyeler geçirdi ve 2008 yılında ilk kez Crossover gövdesine bürünerek karşımıza çıktı. Bugün halen ortalamanın çok üzerinde bir konfor sunması, bunu yaparken de güncel mekanik gelişmeleri de yanına katmış olması kimilerine göre başarı, kimilerine göre başarısızlık hikayesi. Ben bu incelemeyi yayınlayana kadar yeni 3008'i görmüş, duymuş olduk, şüphesiz ki bu modelin pabucunu dama atacak ama fiyat farkı da olacağını göz önünde bulundurduğumuzda 3008'in veda etmeden önceki bu en son ve en doygun halini bu sınıfta yeni otomobil arayışlarınızda gönül rahatlığıyla göz önünde bulundurabilirsiniz. Sorunlu ve konforsuz ETG6'lı Peugeot dönemleri artık geride kalmış...
http://mericdrives.blogspot.com.tr/2016/06/peugeot-3008-1-6-blue-hdi-eat6-allure-test.html
#OtoSeyir #akış #test #inceleme #Peugeot #3008 #EAT6 #BlueHDI #AdBlue
psa grubu normal...
Helal olsun size ya. Otoseyir sizinle birlikte çok şey kaybetti.
bu araba güzel hoş... 3 hafta önce arabayı değiştirdiğimde ciddi ciddi bunu ve 5008 i düşünmüştüm. fakat arabaların otomatik vitesleri tam bir felaketmiş... sarsıntılı geçişleri varmış falan... ondan sonra vazgeçmiştim. bir Peugeot citroen kim derse desin iç mekanı çabuk dökülüyor.. 5 sene sonra arabanın neresini toplaycağını şaşırıyorsun
geniş bagajı, arkadaki yolcuları rahat ettirmesi, cam tavanı ve efendi sürüşe meyilli yapısı ile tam aile arabası 😀 ben de bunun 2010 modeli var, zaten araba ile artistik patinaj yapmak gibi bir hevesim olmadığı ve efendi efendi kullandığım için her şeyinden çok memnunum, hatta o çok laf söylenen robotize şanzımanından bile. yaklaşık 4 aydır kullanıyorum, f1 vites kulakçıkları sayesinde vitese manuel müdahalede bulunmak çok kolay ama henüz bir kere bile vites seçimine müdahale etmeme gerek olmadı. eski arabam da yarı otomatik denen tipteydi ve yokuş çıkarken kararsız kalırdı, elle vitese müdahale etmem gerekirdi. bunda hiç öyle bir şeye gerek olmadı.
Yenisi gelecek zaten önümüzdeki son bahar / kış döneminde. Bahsettiğiniz sıkıntıların bir çoğu giderilmiş olacak. Çünkü bu sefer SUV olarak gelecek. Yani umarız beklentileri karşılar. 😀
fotoğrafta arka bölüm darmış gibi gözüküyor ama aslında değil. acaba ön tarafın fotoğraflarını çekmek için koltukları en arkaya mı çektiler? ben bazen yatmak için koltuğı en arkaya ittiğimde o şekilde araba sürülmeyecek kadar geriye gidiyor ve normalde arkadakilere çok geniş bir alan sunuyor.
2008'lerin çıkış tarihi 2013 olması lazım, 3008 ise 2009. bu sene yenisi geliyor, demek ki hiç ellemeyelim komple değiştiririz demişler 😀
Arkadaki manken ahanda benim. Benimde cüssem açıkçası Türkiye standartları Avrupa standartları üstü. 🙂 O yüzden küçük gelmiş olabilir. 😄 Direkt kendim söyleyeyim, çok iyi diyemem ama bence arkadaki konfor iyiydi. @agah_bagrik
@hsa hadi yaa o sen misin? 🙂 senin boyutlarından bağımsız bir şekilde bana da çok dar geldi o arka kısım. yarın benim arbada ne kadarmış çeker buradan paylaşırım. bana ön koltuk çok arkadaymış gibi geldi.
@agah_bagrik Meriç in sürüş pozisyonu o. 😀 Bizde kandırmaca olmaz. 😛
bu sabah arka koltuğa geçtim ve aşağıdaki gibi bir fotoğraf çektim, benim için oldukça ferah. bende boy çok olmasa da (175cm) kilo çok olduğu için dar arabalarda o sıkışma durumunu farkediyorum. üstelik arkada kimse olmadığı için hanımla ben genelde olabildiğince ön tarafı ferah kullanıyoruz (ön koltuğun pozisyonundan ve kapıya gelen hizasından belli olur sanırım) arkada birileri olacaksa biraz öne çekip yine çok daralmadan arka tarafın alanını daha da genişletmek mümkün.
Hocam çok güzel bir inceleme olmuş elinize sağlık. Açıkçası ben video incelemelerden ise bu şekilde bol görsel destekli kullanıcı incelemelerini daha çok seviyorum.