Sizlerin de fikrini almak istediğim bir kaç sual var ahali. Şu, hayatın tam ortasında kariyer değişikliği yapanlar nasıl yapıyor ?
4 yıl ingilizce öğretmenliği 3 yılda eczacılık yaptım, ara ara fiziksel-donanımsal olarak PC sektöründe de çalıştım. Sıkıldım artık. Yazılım-uygulama geliştirme konusunda ufak ufak geliştiriyorum kendimi, ancak asıl endişem "IT sektöründe iyi olur muyum" değil.
Eşimin dayısı, 41 yaşında sigortacılık işlerini bırakıp 2 yıl bir yazılım kursuna gidip, şimdi Diebold-Nixdorf gibi bir firmada çalışabiliyor. İngiliz Dil ve Edebiyatı bölümünde akademisyen bir arakdaşım, evi barkı sattı, şimdi pilotluk lisansı almaya çalışıyor. Kariyer sayfalarında sürüsüne bereket, 30'unda, 35'inde işi gücü bırakıp diğer dallara yönelenlerin hikayeleri ile dolu.
Ben taş gibi CV, 2 üniversite diploması, 4 dil ile bile, iş görüşmelerinde abudik gubidik sorulara maruz kaldım. 30-40 yaşında sıfırdan başlayan adam ne diyor millete mesela ? Üstelik hayatın bu kadar ilerleyen dönemlerinde, olmayan bir tecrübe ile ? Standart, beklendik, prosedürüne uygun iş görüşmeleri bile bu kadar sıkıntılı geçiyorken, bütün kariyeri dolaba kaldırıp yenisi için çarşaf serenler nasıl bu mantaliteyi kazanıyorlar, o iş görüşmelerine nasıl hazırlanıyorlar ? Var mı burada tecrübesi olan ?
Sizce ne kadar mümkün ? İkametim Almanya'da bu arada. Bende eğer böyle bir şeye karar verirsem, Ausbildung yada Duales Studium denen programlardan birisine katılıp, el mahkum yeni bir diploma-belge-sertifikasyon almak zorundayım. Minimum 3 yıl, yeni bir muharebe demek.
Son sorumu da sorayım. Az çok yazılım bilgisi olan birisine, kendisini geliştirmek amaçlı tavsiye edebileceğiniz, online dersler, kurslar, kaynaklar, kitaplar, siteler var mıdır ? Uygulama geliştirici olmak şu anda aklıma en fazla yatan hedef konumunda. Biliyorum ortalık bu tip "rehber" denen şeylerle dolu ama hangisini seçeceğini, hangisinden başlayacağını şaşırıyor insan. Sevgi ve saygılarla.
Karakter meselesi. Herkes aynı aksiyonu alamaz. Biri sil baştan hayat rotası çizer, kimi evinde eşyanın yerini bile değiştiremez. Bunu en iyi siz bilirsiniz.
2 önemli oyun konsolu markasının birinde işletim sistemi yazıyorum.Çalıştığım arkadaş işletme mezunu ama benden daha iyi kod yazıyor.Bence yazılım işinde okul çok önemli değil.
Daha iyiden kastınız nedir? (profesyonel yazılım geliştirmiyorum)
@qubit Mesela problem çözme yeteneği benden daha gelişmiş.Bir sorun olduğunda benden daha hızlı aksiyon alıyor.
yeşilmi mavimi
@johncenaaa Yeşil 🙂
@macuser oleyyy en sevdiğim
@johncenaaa Benimde en sevdiğim çünkü bütün oyunlar bedava 😀
2 ay önce havacılık sektöründe çalışıyordum, bunaldım istifa ettim herşeyi göze alarak şimdi farklı bir sektörde hiç bilmediğim bakım alanında işe giriyorum yarın iş başı. Hiç planım yoktu spontane gelişti herşey. Bekar olmam bu kararda en önemli etkendi. İşçiydim yine işçi olacağım ama en azından itin götüne sokulmayacağım bir yerde işçi olmaktı kiriterim büyük ve sendikalı bir fabrikada. Sanırım beklenti ile alakalı, iş hayatından beklediğiniz nedir, rahat çalışmak mı çok paramı kendi işinize sahip olmak mı, şuan neyiniz eksikte ne arıyorsunuz?
Tutku, yenilik gibi kavramlarla cevap verebilirim ama en doğrusu "kendini ait hissetmeme" olacaktır diye düşünüyorum. Takıldım kaldım çünkü kendimi idame ettiğim alanlarda. İşe git gel, hep aynı şeyler, mesleki yorgunluk üst noktada. Hobilerim, günlük yaşantımda takip ettiklerim, zamanında olmak istediğim yerler ile şu anki mesleğim arasında gram bağlantı yok. Mutlu olamıyorsunuz işte günün sonunda. Yabancı ve zoraki hissediyorsunuz. Yaşamak için, gelir için. Ailem yüzünden, yazılım-mühendislik okuyamadım, babam bu konularda korkunç bir insan. Taviz vermedi, istediğim bölümlere yollamadı. Ailemin içinde olduğu sağlık alanında kalmamı istedi, klasik aile kazası diyelim. Yeni bir ülke, yeni bir aile, yeni bir çevre derken, neden yeni bir kariyer olmasın, neden geçmişin boşlukları dolmasın dedik bizde. Bakalım ne kadar enerjimiz kalmış, ne kadar başarılı olabileceğiz zaman gösterecek. Size de yeni işinizde başarılar diliyorum, gayet haklı sebepler ile alanınızı değiştirmişsiniz, umarım yeni işiniz beklentilerinizi karşılar.
@freshmind Çoğu insan sevdiği mesleği yapamıyor maalesef, yada içinde daha fazlası olduğunu biliyor ama ortaya çıkan iş günün sonunda memnuniyetsizlik yaratıyor. Yaş ilerledikçe de hayatın zorluğu atılacak adımları zorlaştırıyor. Kendisine inancı olan ve şartlar uygunsa atılacak adımda er geç başarılı olacaktır. Sizi tutan korkularınız nedir şuan?
@zdmr Ya başaramazsam. En basiti. Ya tren çoktan kaçtı ise. Eğitim göreceğim için, iş-çalışma alanında daha az bulunacağım. Eşim çalışıyor, maddi yükleri kısmen ona yüklemiş olacağım. Almanya'da üniversite eğitimi oldukça zor. Duales Studium dediğim, hem çalışıp hem eğitim görüldüğü, bir tık daha konjuge edilmiş, sıkıştırılmış, yoğun eğitimler. Normal üniversitede 5-6 yıl kayıp çok fazla. Dil, denklik, hazırlık istiyorlar, buranın genel eğitimlerine tabi tutuyorlar vs vs. Bir sınavdan 3 defa kaldığınızda, bölümden terkiniz isteniyor. Alttan almak, dönem tekrarı falan değil, direkt çıkış gösteriliyor. Bu ve benzeri durumlar gözümü korkutuyor açıkçası. Eşimi yüz üstü bırakmış olur muyum, bu kadar şeye atlayıp birde başarısız olursam acaba ne hisseder ?.. gibi.
@freshmind Önceki çalıştığım yerdeki şefim daha önce benim gibi başka fabrikada operatörmüş, karısı öğretmen, anlaşmışlar ve üniversite okumuş, sonrası teknikerlik usta başılık filan işte, konumunu yükseltmiş. En kötü ihtimal yaptığınız işe geri dönersiniz, başaramadığınız takdirde eşiniz size destek olacaktır diye düşünüyorum, aranızdaki bağ ve sevgi başarıdan ibaret değildir. Hayat zorluklarla dolu belkide aileniz sizin için en büyük motivasyonunuz olacak ve başarı oranınızı yükseltecek. Lise çağında toz pembe hayatta başı boş biri değilsiniz sonuçta. Sorumluluklarınız ve yükümlülükleriniz sizi başarıya zorlayacaktır.
O kadar benzer durumların, duyguların içerisindeyiz ki... Bir yandan "sal gitsin, yolunu bulmuşsun, bununla mı uğraşacaksın" , diğer yandan "son dönüş noktası, bir şeyleri kendi adına başarman, konfor alanından çıkman, artık istediğin işi yapman için son çıkış" diye dillendiriyor iç ses.
Dediğinize de katılıyorum, "işin mutfağına girip, elleri kirletmek" cuk diye oturan bir tabir olmuş. Sizlere de başarılar diliyorum, çocuk ile ayrı bir "challange" olacaktır diye düşünüyorum :). Büyük cesaret, umarım kendiniz ve aileniz için en iyisini seçme şansınız olur, bol sabırlar.
Tekstil mühendisiyim ama mobil uygulama geliştirici olarak çalışıyorum. 🙂 Yeterince çalışıp üzerine düşerseniz oluyor. 🙂
Bende mekatronik mühendisiydim, mühendisliği pek benimseyemedim ve yazılıma yöneldim. 2 senelik college programı bitirdim. Sağolsun okul çok iyi öğretti. Tek başına, internetten ya da kitaptan ne derece öğrenebilirsin bilmiyorum ama okul ile daha düzenli ve sistemli ilerliyor. Sınavlara hazırlanmak vs şeyler ile okul daha avantajlı kendi kendine öğrenmeye çalışan birine göre. Birde senin motivasyonunu düşürecek insanları hayatından kesinlikle çıkar. Bana da demişlerdi bu saatten sonra öğrenemezsin vs diyen. Muhtemelen şimdi onlardan kat ve kat daha fazla kazanıyorumdur. Türk milletinde ne yazık ki kıskançlık çok fazla. Eğer matematiği seviyorsan yazılımı da seversin diye düşünüyorum
Ali hocam sen bir 5 hayatlık yaşamışsın. Kalan süreye vurursak bir 10 insan hayatını dolduracak aksiyonu bulacaksın sanırım 🙂
Teknik ogretmenim.10.yilimda atamdim. @engin1984 hocam
@norego1 Ali hocam bu deneyimleri mutlaka paylaş, çok değerliler bence.