-----
Görüp de yardımcı olma niyetiyle yazıyı okuyan arkadaşlara sonsuz teşekkürler. Yapacak bir şey yok arkadaşlar. Sorun yazılımsal veya kolayca çözülebilecek bir şey değil. Yine de benzer bir problem yaşayan olursa diye yazıyı silmeyeceğim, kalsın burada.
-----
İyi geceler arkadaşlar. Bilgisayarımda nedenini 3 gündür uğraşmama rağmen çözemediğim bir problem var ve nedenlerini sorguluyorum. Bir çözüm önerisi verebilecek olursa çok mutlu olacağım 🙂
Sorun: NVIDIA grafik işlemcim "HL2 ve ötesi" diyebileceğim oyunların tümünde yanıt vermeyi durduruyor.
Bunun sonuçları ->
Windows 10 üzerinde:
mavi ekran / programın yanıt vermemesi / oyunun altyapısı var ise bir uyarı mesajı vermesi (BeamNG.drive'da olduğu gibi, "GPU is not responding" uyarısı mesela)
Fedora 34 ve Ubuntu 21.04 üzerinde:
direkt olarak kernel panic (tüm HL2 oyunlarında ve Portal 2'de denendi)
GPU'nun sıcaklığını hem nvidia-settings hem de OpenHardwareMonitor'den kontrol ettiğimde absürt derecede yüksek bir sıcaklık göremiyorum. En düşük 50-55 derece, en yüksek de 62 dereceyi görüyor GPU. Modeli GT635M, bir mobil GPU'ya göre ideal denilebilecek bir sıcaklık.
Sebep olabileceğini düşünüp de emin olamadığım sorun kaynakları:
- Optik sürücü kısmına takılmış SSD ve bunun sonucu GPU'ya giden elektrik gücü yetersizliği,
- Anakartın ve/veya grafik işlemcinin eskimesinden kaynaklı bir yorgunluk,
- Bilgisayarının adaptörünün eskimesi ve artık yeterli gücü sağlayamaması.
(üçüncü kaynağa pek ihtimal vermiyorum zira bilgisayar normal kullanımda ve eski sayılabilecek oyunlarda [Portal, CS-CZ, HL1 gibi] herhangi bir problem çıkarmıyor. Portal'ın problem çıkarmamasına da şaşırıyorum ayrıca, zira o da Source motorunu kullanan bir oyun ve HL2'yi 15 dakika bile oynayamıyorum.)
--Güncelleme--
SSD ve Caddy'i cihazdan çıkarmama rağmen sorun ortadan kaybolmuş değil. Windows'ta da Linux'ta da (Fedora 34) doğru düzgün oyun oynayamıyorum. Ya sadece ses gelip görüntü donuyor, ya kernel panic veriyor (direkt sistem kilitleniyor yani) ya da Windows'ta mavi ekran.
Sadece eski günlere dönüp biraz HL2 oynamak istemiştim. Oynayamayacağım belli ki, muhtemelen direkt olarak GPU'da bir problem var. 2004 çıkışlı HL2'yi oynamak bile parayla, yapacak bir şey yok 😀
#TeknoYardım
Ek bilgi olarak; bilgisayarımın modeli ASUS K55VJ.
Intel Core i5 3210M işlemci,
8 GB DDR3 RAM
ve iki adet, biri dahili SATA'ya diğeri de optik sürücü yerine takılmış "caddy" aracılığıyla ikinci SATA'ya bağlı olmak üzere 480 ve 128 GB'lık SanDisk SSD Plus'lar var.
Bilgisayara kulaklık, Logitech farenin USB alıcısı ve Xbox One Gamepad (yalnızca BeamNG.drive oynayacağımda, USB aracılığıyla kablo ile bağlı) dışında hiçbir güç çeken cihaz bağlı değil. 2 hafta öncesine kadar hiçbir problem yoktu, bunu da belirteyim.
Daha da ek bilgi: Optik sürücüdeki SATA portunda WD Blue 1 TB 5400 RPM HDD takılı iken böyle bir sorunla karşı karşıya değildim. O yüzden SSD'ye suç atma eğilimindeyim.
Aslında direkt yeni bilgisayara geçmek istiyorum ama ne yazık ki maddi imkansızlıklar olanak vermiyor dostlar, üniversite öğrencisiyim...
Geçmiş olsun para sıkıntısı çok çekeceğiz belli. Yayınızı düzenle yapıp sonradan yazdıklarını ekleyebilirsin.
@kortex Öyle gerçekten, para sıkıntısı gerçekten çekiyoruz hepimiz. Düzenle kısmını biliyorum, yine de teşekkürler 🙂 Ana konu dışındaki detayları yorum olarak alta eklemeyi tercih ettim.
Linux'ta journalctl'yi kontrol et istersen. Tahminen bir XID kodu vermiştir. Bu tablodan da bakarsın hangisi olduğuna.
https://docs.nvidia.com/deploy/xid-errors/index.html#topic_4
Ama senin de tahmin ettiğin gibi hem Windows hem de Linux'ta hata verdiğine göre donanımsal bir sorun olma ihtimali yüksek.
Tavsiye için teşekkürler. Halihazırda kontrol etmiştim, maalesef donanımsal bir sorun olduğu kesinleşti. Zira yalnızca oyunlarda değil, GNOME 40 üzerinde açık olan LibreOffice Writer, 2 Firefox sekmesi (biri YouTube, diğeri Wikipedia) ve bir tane PDF dosyası açıkken dahi dondu kaldı bilgisayar. Bir süre daha idare etmesi için içini temizledim ve termal macunlarını kontrol ettim, en azından çalışırken eskisi kadar sık donmuyor. Isınma sorunu olmadığına eminim, dediğim gibi beni 1 yıl daha ite kaka idare etsin, çalışmalarımı yapabileyim yeter bana. Vadesi doldu artık.
Bir yazı neden silinir?
Eski bir Nvidia driver dene.
Olumlu sonuç alamadım bundan, daha doğrusu herhangi bir değişiklik olmadı. Yine de teşekkürler 🙂
Ben olsam önce bir format atar öyle denerdim.
Windows'a dokunmadım ama Linux özelinde hem SSD'ye hem de sabit diske yeniden kurulum yaptım. Sonuç değişmedi, problemin kaynağı donanım.
Hocam zaten pek fazla oyun oynayan biri değilim, şu sıralar pek vaktim olmuyor oynamaya. Yukarıdaki bir yorumda da bahsettim, çalışırken de donuyordu cihaz 1 hafta kadar önce. Şimdi eskisi kadar değil ama yine de ara sıra donmalar görüyorum. 1 yıl daha işlerim için zar zor idare etsin bana yeter.