Sandisk Ultra Dual Drive 64 GB USB Bellek

14.08.2023 tarihinde 207.90 liraya satın aldım. Alma sebebim ihtiyacım olduğunda telefonda, ihtiyacım olduğunda bilgisayarda kullanabilmekti.

 

USB Tip A

 

USB Tip C

 

Tasarımı oldukça hoşuma gitti. Malzeme kalitesinin iyi olduğunu düşünüyorum

 

 

CrystalDiskMark testi sonucu. Ancak gerçek dünya testleri ile malesef tam uyuşmuyor.

 

Yazma Testi

Denemek için 12.5 GB boyutunda dosya attım.

İlk 2.5GB'lık dosya aktarma sürecinde yaklaşık 38-40MB/s hızıyla yazdı. Sonrasında USB bellek oldukça ısındı, bununla beraber yavaşladı.

Sonraki 1 GB'lık dosya aktarma sürecinde yaklaşık 26 MB/s hızıyla yazdı.

Geri kalan kısmı ise yaklaşık 13MB/s hızla yazdı.

 

 

Okuma Testi

Yazma işleminden hemen sonra yazdığım 12.5 GB'lık dosyayı bilgisayara atmaya başladım. USB bellek çok sıcaktı ve maksimum hız 55MB/s idi. Hemen çıkardım ve soğumasını bekleyip, soğuduktan sonra yeniden okuma işlemine başladım.

 

Yukarıdaki ekran görüntüsünde gördüğünüz grafiğin zirve noktaları 153MB/s. Arada gördüğünüz çentiklenmeler ise okumanın TAMAMEN durduğu yerler. Malesef ara ara okuma işlemi duruyor ve bu durum 10 saniye kadar sürüyor. Okuma işleminin sonunda kontrol ettiğimde USB belleğin, yazma esnasında olduğu kadar ısındığını farkettim. Bu sıcaklık parmak uçlarınız değdiğinde yandığını hissedeceğiniz kadar yüksek.

 

 

Sonuç

USB belleği almamın sebebi sürekli olarak büyük miktarda dosya atmak/okumak değildi. Alma amacım telefon ile bilgisayar arasında dosyalarımı hızlı bir şekilde transfer etmekti. Yukarıda da anlattığım gibi dosya yazarken ilk 3 GB boyunca hızlı bir şekilde yazıyor. Okurken de ilk 5 GB boyunca neredeyse hiç takılmadan 150MB/s hızla okuyor. Bu miktarlar ve hızlar bana yettiği için ben oldukça memnun kaldım, tavsiye ederim.

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 8

Asus FA506II A15 BQ-150 Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

10 yıllık dizüstü bilgisayarımın anakartı yanınca oluşan bilgisayar ihtiyacından dolayı yeni dizüstü bilgisayar arayışına girdim. Uzun araştırmalarım sonucu bu bilgisayarı almaya karar verdim.

 

Neyi ne kadara aldım?

Ürün Özellikleri:

  • İşlemci: Ryzen 7 4800H
  • Grafik Kartı: NVidia GTX 1650 Ti
  • Bellek: 1x8 GB 3200 MHz (Samsung m471a1k43cb1-cwe)
  • Depolama: 512GB M.2 SSD (KINGSTON OM8PCP3512F-AB)
  • Ekran: 15.6" FHD IPS

 

Bilgisayarı 2 Haziran 2020 tarihinde 7.400 TL'ye sipariş ettim.

 

Tasarım

Bilgisayarı alırken tasarımını fotoğraflarda beğenmiştim. Eve geldikten sonra da çok hoşuma gitti.

Genel Görünüm

 

Arkadan Görünüm

 

Ekran Kapalıyken Önden Görünüm

 

Ekran Kapalıyken Arkadan Görünüm

 

Kasa tamamen sert plastikten oluşuyor ve dokunduğunuzda plastik olduğunu hissediyorsunuz. Metalik bir hissiyatı yok. Plastik, fırçalanmış bir yapıya sahip. Tırnağınızı plastik dokunun üzerinde gezdirirken fırçalanmış olduğunu hissediyorsunuz. Bu çizgiler boya değil.

Plastik Dokusu

 

 

Bağlantı Birimleri

Sol Taraf

 

Sağ Taraf

 

Bunların dışında Wi-fi AC ve Bluetooth 5.0 destekliyor.

 

Ekran

Ekran 1080P, IPS, 60Hz, 15.6" ve 250 nit.

 

Ekran yineleme hızı:

Ekran 60Hz, en fazla 65Hz'e kadar overclock edilebiliyor.

 

Ekranın renk doğruluğu oranları: (Muadil laptoplara göre düşük)

  • sRGB: %62.1
  • AdobeRGB: %44.3
  • DCI P3: %44.3

 

Bilgisayarı ilk açtığımda ekran biraz hayal kırıklığına uğrattı. 10 yıllık eski bilgisayarımın TN panelinden 2020 model bu ekrana geçiş yaptığımda çok daha iyi bir sonuç bekliyordum (Sanırım en büyük sorun da bu. Telefon ekranı gibi birşey bekliyordum.). TN panelden IPS panele geçerken farkedilen en büyük fark bakış açısında renklerin çok değişmemesiydi, tamam burada sorun yok. Ama ekran biraz cansız, renkler çok olmamış gibi geldi. Yine de zamanla ekrana alıştım, şuan herhangi bir sorun hissetmiyorum.

 

Ekran açıları:

Ekranın görüş açısından memnunum.

Tam Karşıdan Görünüş

 

Yaklaşık 45 Derece Açıdan Görünüş

 

Yandan Görünüş

 

Işık Sızması:

Ekranın sağ ve sol altından çok ufak bir ışık sızıntısı var. Lakin ben simsiyah ekran haricinde bu sızıntıları fark etmiyorum(karanlık ortamda). Elbette herkese aynı panel gelecek değil ama ben bana gelen üründen ışık sızması açısından memnunum.

Karanlık Ortamda Işık Sızması Testi

 

 

Ekranın, ekran çıtasına ortalanmaması:

Evet, malesef bana gelen üründe böyle bir sorun var. Ekran sağ-sol düzleminde ekran çıtasına ortalanmamış. Ekranın sol taraftaki bittiği yer çıtaya yaklaşık 9 pixel uzakta iken ekranın sağ taraftaki bittiği yer çıtaya yaklaşık 2 pixel uzakta. Bu durum açık gri veya beyaz bir arkaplan veya pencere kullanıldığında fark edilirken siyah veya koyu gri arkaplanda pek fark edilmiyor.

Ekranın Çıtaya Olan Uzaklıkları

 

Bilgisayarı her kullandığımda bu detayı görmüyorum. Sadece bazen kafama takılıyor. Belki sizi hiç rahatsız bile etmeyecektir. Sonuçta kullanışı engelleyen birşey değil. Ekran sadece 1mm sola kaysa düzelecek bir problem(?)(belki de sizin için değil)

Beyaz Ekran

 

 

Klavye ve TouchPad

Klavye tuşlarının basma hissiyatından oldukça memnun kaldım. Sesi az, uyuyan birisinin yanında yazı yazarsanız muhtemelen rahatsız olmayacaktır. Basma yüksekliği de tatmin edici.

Klavyenin ışıklandırmasını tuşa veya bölgeye göre ayarlayamıyorsunuz. Bir renk ayarlıyorsanız hepsi aynı renk oluyor. Armory crate yazılımından rengini, parlaklığını veya sürekli renk değiştirmesini ayarlayabilrsiniz.

 

TouchPad büyük değil, orta büyüklükte. Eliniz çok terlemiyorsa, touchpad üzerinde rahatça parmağınızı kaydırabilirsiniz.

 

 

Performans

Cinebench R20:

İşlemcinin ısınması için ara vermeden üst üste 5 kez bu testi tekrarladım. Yaptığım testte 4056 (2 ramli hali 4118) multicore puanı aldım. Yaptığım testte işlemcinin ulaştığı maksimum sıcaklık 89.3 derece oldu. Ryzen 7 4800H işlemcisi ise 95 derecede throttle yapmaya başlıyor. Yani bu test sırasında throttle yaşamadım.

Masaüstü işlemcisi olan Ryzen 3600X aynı testte 3751 puan alırken, Ryzen 3700X 4834 puan almış. Bu halde mobil işlemci olan 4800H bu iki işlemcinin arasında bir güce sahip. Intel'in aynı segment işlemcisi olan i7-10750H işlemcisi ise aynı testte yaklaşık 3000 puan almış. (Yaklaşık diyorum çünkü kimi bilgisayarda 2700 puan alırken kimisinde 3100 puan almış. Bilgisayarın termal başarımına göre değişiyor bu puanlar.)

(Cinebench R20 puan kaynakları: cpu-monkey.com)

 

Cinebench R23:

Tek çekirdek: 1250 puan

Çoklu çekirdek: 10545 puan

 

OCCT 6.2.2:

12 dakikalık test sürecinde işlemci en fazla 96 dereceyi gördü ve görüntüden de anlaşılacağı üzere throttle yapıyor.

İşlemci sıcaklığı 92-93 derecelere geldiğinde frekans düşürülüyor (en düşük 3690MHz) ve sıcaklık 80-81 derecelere geriliyor. Bir süre boyunca bu sıcaklıkta 4118 MHz hızında çalıştıktan sonra çok kısa bir süreliğine 4142 MHz hızına çıkıyor ve işlemci aniden ısınıp tekrar throttle yapıyor. İşlemci ortalama olarak 4090MHz hızında ve 83 derece sıcaklıkta çalışıyor diyebiliriz. Bu süreçte işlemci ortalama 44 Watt, maksimum 46 Watt güç çekiyor.

 

Murat Gamsız'ın 4800H içeren Acer marka dizüstü incelemesine kıyasla: (Acer: NH.Q9HEY.003 AN515-44)

  • Max Frekans -> Acer: 4292 MHz | Asus: 4142 MHz
  • Ortalama Frekans -> Acer: 4106 MHz | Asus: 4090 MHz
  • Max Sıcaklık -> Acer: 86 Derece | Asus: 96 Derece
  • Ortalama Sıcaklık -> Acer: 76 Derece | Asus: 83 Derece
  • Max Güç -> Acer-> 41 Watt | Asus: 47 Watt
  • Cinebench R20 -> Acer: 4030 | Asus: 4056

Şahsi görüşüm Asus yerine Acer tercih edilebilir.

 

Oyun:

Oyun içerisinde de işlemci maalesef kendisini ekran kartı gibi iyi soğutamıyor. Oyun sırasında en fazla 96 derece gördüm. 4800H kendisini 95 derecede throttle yapmaya başladığı için işlemci zaten daha fazla ısınmıyor, kendisini kısıyor. Bunu oyun oynarken de sık sık hissediyorsunuz.

 

Ekran kartının(1650 Ti) performansına gelecek olursak ben oyun oynayan birisi değilim. Öylesine denemek için yüklediğim Far Cry 5, Far Cry 4, Witcher 3, Crysis 3 gibi oyunlarda GPU %100 kullanılırken GPU sıcaklığının 75 derece üstüne çıktığını görmedim. Yani bu dizüstü bilgisayarın, grafik birimini güzel soğuttunu söyleyebiliriz. Far Cry 5'te High-Ultra arası ayarlarda 55-60 FPS aldım. Siz yine de oyun oynayan, testini yapan kanallara bir bakın 🙂 .

 

Soğutma Sistemi

Geldik bilgisayarın en saçma yerine, soğutma sistemine. Bu bilgisayarda 2 adet fan var ama hava alacakları delikleri neredeyse yok! Sonra neden işlemci throttle yapıyor, yapar tabi. Soğuması için gereken hava içine giremedikten sonra işlemci ne yapsın.

 

Alttaki fotoğrafa bir bakın. Bal peteği görünümündeki çizgilere aldanmayın neredeyse hepsi kapalı. Gördüğünüz gibi açık olan sadece birkaç yer var ve bu delikler de fan yapraklarının üzerinde değil uzağında.

Bilgisayarın Alt Kısmı

 

 

Bu fotoğraf da bilgisayarın içi ile dışını üst üste bindirdiğim bir fotoğraf. Görüyoruz ki havanın girmesi için büyük bir direnç var. Hem delik sayısı çok az hem de havanın fana ulaşması için gereken yol çok uzun.

 

YouTube'da Hardware Unboxed isimli bir kanal bu deliklerin sayısının az oluşunun sıcaklığı ne kadar etkilediğini test ediyor. İlk başta alt kapak takılı iken oyun oynuyor, sıcaklık değerlerini ve işlemcinin performansını ölçüyor. Daha sonra aynı testleri bilgisayarın alt kapağını tamamen çıkarıp yapıyor.

Sonuç:

  • Bilgisayar 10 derece daha düşük sıcaklıkta çalışıyor.
  • İşlemci throttle yapmıyor, daha performanslı çalışıyor.
  • Fan gürültüsü azalıyor.

 

Bu iyi sonuçların yanında bir de kötü bir sonucu var. VRM'ler alt kapak takılı iken 80 derecelerde çalışırken alt kapak çıkarıldığında 100 dereceyi aşıyor. Çünkü işlemci throttle yapmıyor ve VRM yapıları işlemciye daha fazla güç veriyor. Bunun sonucunda işlemciye daha fazla güç veren VRM'ler de daha fazla ısınıyor. Vee soğuyamıyor... Çünkü Asus VRM yapılarının üzerine soğutucu blok koymamış (diğer firmalar koyuyor).

 

Bilgisayar alt kapağı olmadan veya bal peteği yapılarının içindeki çizgilere delik açıldığında performanslı ve soğuk bir şekilde çalışabiliyor. Ancak VRM'lerin 100-105 derecelerde gezmesi bir sorun. Yarın öbür gün yanıverirse bilgisayar çöpe gidebilir.

Hardware Unboxed'ın bu konu hakkındaki videoları:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=ZRDUR-rPGsM Bu videoda işlemcinin ne kadar throttle yaptığını görebilirsiniz.
  2. https://www.youtube.com/watch?v=HJS-ZAmcreI Bu videoda VRM sıcaklıkları ile ilgili bilgiyi edinebilirsiniz.

 

SSD Performansı: 512GB M.2 SSD (KINGSTON OM8PCP3512F-AB)

 

 

Memnun Muyum?

Fan sesi ve throttle sebebiyle çok memnun değilim ancak hobi olarak yazılım ile uğraşıyorum ve bu işlemci 10 yıllık bilgisayarıma göre yaptığım şeyleri oldukça hızlandırdı. Oyun oynayan birisi olmadığım için (ya da sadece eski oyunları oynadığım için) 1650Ti fazlasıyla yetiyor. Bunların dışında tasarımından, kasanın dayanıklılığından oldukça memnunum. Ayrıca işlem gücü açısından mudail bilgisayarlardan çok daha ucuza aldım. Bu da memnun olmamın sebeplerinden biri. Beni en az bi' 10 sene götürmesini diliyorum 🙂

 

 

Merak ettiğiniz herhangi birşey varsa sorabilirsiniz. Yapılmasını istediğiniz bir test varsa yardımcı olabilirim.

 

#dizüstü #dizüstütavsiyesi #DizüstüBilgisayar #laptop #laptopöneri #LaptopTavsiyesi #LaptopTavsiye #Laptopİnceleme #LaptopSoğutma #bilgisayar #Asus

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 25

SanDisk Cruzer Glide 16GB USB 3.0 Usb Bellek İncelemesi

Merhabalar. Bu yazıda 20 Ağustos 2019 tarihinde almış olduğum USB bellek hakkında size bilgi vereceğim.

Bu ürünü almamın tek sebebi en ucuz USB 3.0 olmasıydı. O vakitler hepsiburada üzerinden 22 liraya satın almıştım. Şuanda ise 28 liraya satılıyor. Fiyatına göre gayet memnunum.

 

Genel Görünüm

 

Ürün, belleğin ucu hariç tamamen plastik bir yapıya sahip. Kenarları ve altı hafif pürüzlü, mat bir yapıya sahip. Üst orta kısmı ve usb ucunu çıkarabilmemizi sağlayan plastik kısmı ise parlak ve pürüzsüz bir yapıya sahip. Plastik kalitesine ise 'orta' diyebilirim. Bellek ucunu açıp kapamayı sağlayan kısım pek kolay bozulacak gibi durmuyor. Her elime aldığımda aç-kapa yaparak bir süre oynadığım halde hala daha sağlam.

 

Belleğin arka alt tarafında anahtarlığa geçirmek için bir deliği bulunuyor lakin anahtarlık halkasına geçirmek için çok kullanışlı değil. Ancak anahtarlık halkasına ekstradan bir halka daha takarsanız o zaman kullanılabilir bir hale gelebilir.

 

Bellek cihaza takılıyken içinde mavi bir ışık yanıp sönüyor.

 

Performans

Performans testini CrystalDiskMark programı ile yaptım.

SEQ1M: 1 MB büyüklüğündeki dosyaların sıralı olarak belleğe yazılması ve bellekten okunmasıdır.

RND4K: 4 KB büyüklüğündeki dosyaların rastgele olarak belleğe yazılması ve bellekten okunmasıdır.

 

Belleği bilgisayarın USB 3.2 Gen 1 portuna taktığımda yaptığım test:

 

USB aynı porta takılıyken gerçek bir test yaptım. 4.05 GB tek bir dosyayı USB belleğe 3 dakika 37 saniyede yazdırdım. Ortalama hız 19.11 MB/s. Hız grafiği ise şöyle:

 

 

Belleği bilgisayarın USB 2.0 portuna taktığımda yaptığım test:

 

USB aynı porta takılıyken yaptığım gerçek testte 4.05 GB tek bir dosyayı USB belleğe 5 dakika 40 saniyede yazdırdım. Ortalama hız 12.19 MB/s.

 

Sıcaklık

Yaklaşık 20 dakika süren dosya aktarımı ve performans tesleri sonucunda USB bellekte bir ılıklık oluştu. Daha fazlası değil. Pek bir ısınma sorunu yok.

BeğenFavori PaylaşYorum yap