
@ademhelvaci Değerli yanıtlarınız için çok teşekkür ederim.
Adem Bey size 4 sorum var. @adem-helvaci5
1. Sony Oled TV' lerde yanma probleminin LG Oled' lere göre daha az olduğu tespit edilmiş yurtdışında. Aynı paneli kullanmasına rağmen bunun sebebi ne olabilir?
2. 2021 Sony Oled TV' lerde ekrana soğutma özelliği getirmişler. Bunun bir çözüm olabileceğini düşünüyor musunuz?
3. LCD TV olarak; 55"' de Samsung Q95' i mi yoksa Sony x93J (2021) mi tavsiye edersiniz? TV' nin PC monitörü ve konsol TV' si olarak kullanılacağını düşünerek.
4. Türkiye' de hangi TV servisi en iyi işi çıkarıyor? Hangisine güvenebiliriz, bir sıralama yapabilir misiniz?
Zamanında bilim insanları durum daha bu noktaya gelmeden bu işin maske, mesafe ve hijyen ile çözülmeyeceğini, pandemi ile mücadelenin en etkili yolunun aşı bulunana dek karantina olduğunu açıklamış ama bir takım ekonomist kılıklı soytarılar bunu eleştirmişti. Sınırsız bir karantina elbet düşünülemez ama pandemi sürerken, önce vaka sayıları sıfır düzeyine indirilir, sonra etkim filyasyon ve aktif sürveyans ile ve seyahat kısıtlamaları da uygulanarak etkin taramalarla teknoloji de kullanarak vaka sayıları kontrol altında tutulur. Ama bunların hiç birisini yapmadığınızda, bugün tüm dünyanın karşılaştığı sorunla baş edemez duruma gelirsiniz.
Ülkeleri bilim insanları yönetseydi, her şey çok daha iyi olurdu ama ülkeleri ekonomiyi önceleyen soytarılar yönetiyor. Bilimden bu kadar uzaklaştıklarında da aslında işin ekonomik faturası çok daha büyük oluyor. Önce yaz gelecek bu iş bitecek dendi, sonra mutasyona uğrayacak bu iş bitecek dendi, şimdi de aşı gelecek bu iş bitecek deniyor. Kısacası karantina olmasın diye insanlara sahte umutlar veriliyor. Oysa 1 aylık bir toplu kapatma her şeyi çözer.
Bazı konularda siz de çok rahatsınız. Sanki maske ile her şey çözülecek gibi konuşuyorsunuz. Oysa ki N95 (N99, N100, FFP ve FFP 3, P3 de dehil edebiliriz) harici cerrahi maske dediğimiz maskeler aerosol halinde olan bu virüs için özellikle de kapalı ortamlarda etkisiz. Bununla ilgili bir dolu yayın da yapıldı Eylül ayında.
Bu virüsün yenilmesi mümkün ama bu ancak karantina ile mümkün. Gerçekçi olmak istiyorsak, bilimi öne almalıyız. Hasta ve vaka ayırışımı ise bilim dışı insanlar tarafından uydurulmuş bir zırva. @hkellecioglu
@hkellecioglu kapatma çözüm değil demiş. Tam aksine, pandemi ile mücadelenin en önemli ayağı kapatma ve karantinadır. Asıl çözüm olmayan maske mesafe hijyen komedisidir.
Okuduğunuz "Büyük Matematikçiler" den başka, Büyük Fizikçiler, Büyük Mühendisler ve Büyük Biyologlar diye 3 kitap daha var.
Bilim insanlarını öğrenmeden önce bilim tarihini öğrenmekte fayda var. Bu da Antik Yunan' dan başlıyor. Umberto Eco' nun Antik Yunan kitabı mükemmeldir. Yine Harari' nin 3'lemesi de çok iyidir. Aynı şekilde Tüfek, Mikrp ve Çelik, Çöküş, Yükseliş gibi kitaplar da okunabilir. Ayrıca Bertrand Russel' ın Batı Felsefesi Tarihi de çok iyidir.
Kısa bir liste de vereyim:
1. Celal Şengör : Bilgiyle Sohbet
2. Kozmos: Carl Sagan
3. Kozmos Yeni Dünyalar: Ann Druyan
4. Darwin: İş Bankası Yayınları' ndan çıkmıştı. Çok iyi bir biyografidir.
5. Newton: Alfa' dan çıkmıştı Yazarı Richard Westfall
6. Galileo' nun Buyruğu : Bilim Tarihi
7. Kopernik: Alfa Yayınları, biyorgrafi
8. Kopernik Devrimi: İmge Yayınevi
9. Marie Curie: Eve Curie' nin yazdığı biyografi
10. Johannes Kepler- Yeni Gökbilim
11. İki Büyük Dünya Sistemi Hakkında Diyalog - Galileo Galilei
12. Dünyaya Yön Veren Mucidler THOMAS EDISON
13. Gutenberg’in Çırağı
14. Deneysel Bilimin Prensi - Faraday
15. Tanınmayan Büyük Çağ - Fuat Sezgin 9-12 yüzyıllar arası Arap dünyasında çıkmış bilim insanları
16. Tesla - İcatlarım ve Hayatım - Alfa Yayınları
17. Leonardo Da Vinci - Domingo Yay.
18. 16. Yüzyıl Rönesans Çağı - Umberto Eco
19. Kitapçı Mendel (Bez Ciltli) - Stefan Zweig
20. Paul Dirac - İş bankası yayınları
21. Bilimsel Otobiyografi - Max Planck
22. Einstein - İletişim Yayınları
#bilimtarihi
"Gelmiş Geçmiş En Büyük Katil: 1918 İspanyol Gribi" ve "Dünyamızı Değiştiren On İki Hastalık" adlı 2 kitap almıştım. Kitapları okuyunca ve bugünü değerlendirince 500 senedir insanlık adına hiç bir ilerlemenin olmadığını anladım. Aynı hatalar yapılmış zamanında, şimdi de aynı hatalar yapılmaya devam ediyor. Tarih tekerrürden ibarettir derler ya. Hiç ama hiç ders alınmadan tekerrür ediyor sanki.
Mart hatta Şubat ayında Corona konusunda hangi tedbirleri aldıysam aynısını aynı disiplinle şu anda da almaya devam ediyorum. Ne yorgunluk var ne de bezginlik. Dışarıdan gelen her paketi dışarıda bıraktırıyorum. Bırakan kişi gittikten sonra eldivenle paketleri içeri alıp balkona alıyorum ve kolonya ile dezenfekte ediyorum. Sebze ve meyveleri ise sirkeli suda bekletiyorum. Kapıya gelen kişinin karşısına maske ve siperlikle çıkıyorum. Maskesini takmayan veya maskesini indiren her personeli firmalarına şikayet ettiğim için artık sorun yaşamıyorum.
Yaptıklarım aslında basit pandemi önlemleri. Savaşta her yer bombalanırken, sığınağa inmeyen adam durumuna düşmek bence yapılacak en aptalca şey. Pandemide bunun karşılığı maskesiz sokağa çıkmak veya bir noktadan sonra ne olursa olsun psikolojisine kapılmak.
Pandemi ile mücadele ederken "ekonominin çarkları da dönmeli, bir yerden sonra normalleşmeliyiz" dediğiniz anda savaşı kaybedersiniz. Çünkü gerçek, "ekonominin çarkları dönmeli" safsatasından çok ötede. Bizim de dahil olduğumuz bazı ülkeler pandemi ile nasıl mücadele edileceğini bilmiyor. 102 sene geçmiş İspanyol Gribi pandemisinin üzerinden, ama hiç bir şey değişmemiş. İnsanlar hala bilnçsiz, dahası bilim insanı kisvesi altında konuşanlar onlardan da cahil. Toplumu doğru bilgi vererek yönlendirecek olanlar Polyannacılık yapıyor. Her şeyi bireye yükleyip, idari olarak sıfır tedbir almak, insanları maske + mesafe + hijyen diyerek pandemiyle mücadele edileceğine inandırmak da en büyük hatalardan birisi. Tabi bu bilinçli olarak yapılıyor. Eğer bu işe yarasaydı, o zaman niye insanları 3 ay evlerinde tuttular? Çünkü işe yaramıyor. Geçen bir çalışan demişti ya, 40 sene vergi verdiğim devlet, bana 40 gün bakamadı diye. Aslında meselenin bir yanı bu, ama diğer yanı "çark dönsün" diye tam karantinanın uygulanmamış olması.
İspanyol Gribinde neler olmuş? Merak edenler okusun 102 senede hala hiç bir şeyin değişmediğini.
@hkellecioglu Kütüphanenizde olan kitapları merak ettim. Biri Evrim diye gördüm. Yazarı kim ve hangi basım evi? Onun üzerinde de bir kitap gördüm. Birde yan yatmış bir kitap var. Doğuş mu Dönüş mü anlamadım.
@can https://www.futura-sciences.com/tech/actualites/voiture-electrique-voitures-electriques-batterie-dure-2-millions-km-prete-production-77703/? Yeni batarya hem de elektrikli arabalar için. Lityum ION
Ergi Deniz Özsoy hocayı davet etseniz keşke yayına. Şu Corona mevzusunu evrimsel biyolojik ve mutasyonlar yönünden sorardınız. @hkellecioglu @acarsoy-cevdet
LP toplu ulaşımda %50 kararı için yapacak bir şey yok demiş ama doğru değil bu. Bir çok şirket evden çalışma modelini başarıyla uyguluyordu. Devlet evden çalışmayı özendirecek tedbirler alabilirdi pekala. Vergi indirimi, prim indirimi gibi. Bunlar yapılabilseydi, ulaşımda o kararı almaya gerek de kalmazdı. Ama hiç kimse yeni normali istemiyor. Herkes eski normali kanıksamış, ezile ezile hastalığa rağmen araçlarda seyahat etmeyi normal sanıyor. Fazla değil 1 Haziran' dan önce de zaten mavi yaka işe gidiyordu. Sorun evden çalışabilen beyaz yakanın tekrar şirkette iş başı yapmasıyla başladı aslında.
İnsan hayatı üzerine sosyal deney yapılamaz, yapılmamalı. Açılacağız, özgürleşeceğiz, normalleşeceğiz diyerekden herkesin hayatını riske atıyoruz. Bugün 28 kişi ölmüş, aa ne güzel dün 37' ydi. Pardon ama her biri insan onların. New York Times harika bir habercilik yaptı geçen gün. O insanların isimlerini manşete taşıdı.
İnsanın isyan edesi geliyor. Batsın bu sizin özgürlük hayaliniz, batsın sizin ekonominiz diyesi geliyor. Ama ancak bunu içimizden diyebiliyoruz bütün dünya devletlerine.
Virüsle ilgili aşı mı bulundu? İlaç mı bulundu? Hayır ve hayır. Peki neden vaka sayılarında iniş var? Çünkü izolasyon altındayız. Bunu anlamak bu kadar zor mu? Virüs mutasyona uğruyor, evet. Ama insanla yaşamak için uyumlu hale geldiği mutlak doğru değil. Öyle olsaydı, Rusya' da ki mutate olduğu varsayılan virüs ortalığı kasıp kavurmazdı. O zaman ne değişti? Değişen şu, mevcut ekonomik sistemler zengini daha zengin, fakiri de daha fakir yapmak üzerine kurulu. Böylesi bir salgın ortamında bile en fazla "dayanabildikleri" nokta bu işte. "Paylaşmayayım, mevcut sistem hiç bir revizyona uğramasın" kafasının reaksiyonu bu aslında. İşin bu noktaya geldiğini gören sistemin savunucuları, anında çark ettiler. İnsanlara da şu ikilemle karşı karşıya bıraktılar.
"Bak kardeşim, sen doğduğundan beri vergi veriyorsun amaaa, ben salgında sana ancak bu kadar destek verebilirim. Öyle benden hibe falan bekleme. İster işine git, hastalan ve ister öl, ister kal. İstersen de evinde kalıp açlıktan öl"
İnsanlık da şu soruyu soramıyor: "Bu nasıl bir sistemdir?"
Hani @leventp diyor ya ne kadar devletler bakacak vatandaşa? Aslında sorunun soruluş biçimi yanlış. Çünkü, senelerce halktan vergiler alan devletlerin, 2-3 aylık bir sürede halkının bir bölümüne karşılıksız hibe yapamaması aslında ta Eflatun' dan gelen devlet adlı mekanizmanın 2020 yılında ne halde olduğunu gösteren bir ibret vesikası. Aslında biz hiç gelişmemişiz. Biz derken bütün insanlığı kastediyorum. Devlet denilen organizmanın kendisini 'yeni normale' yani daha iyiye doğru evrilmesini talep etmek yerine, o eski, 'vergini ver ama hesabını sorma' normaline geri dönmeyi marifet sanıyoruz. Buna da hayatın gerçekleri kılıfını uyduruyoruz. Hayır, hayatın gerçeği denilen bu acayip, insanlara kabul ettirilmiş garip 'normali' kabul edeceğimize, acaba her bir insan kalkıp, 'madem yeni normal diyorsunuz, size yıllarca vergi verdik, 1 gün ödemeyince, faizini de verdik, siz ise 2-3 ay boyunca bizi koruyamayacak kadar aciz misiniz" diye devletlere sorması gerekmez mi? Artık iletişim çağındayız. Bunu dillendirmek yerine, öğrenilmiş çaresizlik içinde olan milyonlara 'sabah çalışmazsa, akşam evinde yiyeceği olmayacak' diyip, bir nevi eski kuralların gelmesini istemese bile ne yapalım düzen böyle demek hiç de şu ortama katkı vermiyor, aksine o sevmediğimiz düzenin değirmenine su taşıyor. @gamsizm
Covid 19 ile ilgili kabus gibi bir haber geldi maalesef...
@hkellecioglu
@can
@acarsoy-cevdet
Ayrıntılar burada:
Son bir saat içinde 365 ziyaretçi, 213 kayıtlı kullanıcı giriş yaptı.
@otnemem Bende de küçük odada Sony HX 920 var. APC line interactive UPS ile koruyorum. KURO ise pamuklara sarılmalı. 🙂