Osman Öztürk paylaştı.

Apricity OS

Herkese merhabalar.. Bugün Apricity OS üzerine kısa bir inceleme yapacağım. #akış #ApricityOS

Nedir, Ne Değildir

Apricity OS kolay kullanımı ve modern tasarımı temel alan bir #Linux dağıtımıdır. Gnome ve Cinnamon sürümlerini https://apricityos.com/ adresinden temin edebilirsiniz. Tasarım konusunda en iyi dağıtımlardan diyebilirim. Genel olarak macOS havası esiyor. Altta bir tane dock, üstte menü çubuğu bulunuyor.

 

Etkinlikler Ekranı

Windows'daki Başlat + TAB menüsüne benziyor. Ekranı açmak için başlat tuşuna basmak ya da sol üstteki Etkinlikler butonuna tıklamak yeterli. Sanal masaüstü ekranları ve o an açık olan pencereler burada görünüyor. Ayrıca herhangi bir programı açmak için doğrudan ismini yazmak yeterli oluyor.

 

Tüm Uygulamalar Ekranı

Bilgisayarda kurulu olan tüm yazılım paketlerinin listelendiği menüdür. Açmak için dock çubuğunun en sonundaki ikona tıklamak yeterli. Uygulama sık kullanılan ve hepsi olmak üzere iki farklı gruba ayrılıyor.  Doğrudan arama yapma özelliği burada da geçerli.

 

Güncelleme Yöneticisi

Apricity OS dahilinde bir güncelleme yöneticisi ile beraber gelmekte. Bu araç ile sisteme ait paketler sürekli güncelleniyor. Güncelleme gelme sıklığı neredeyse 24 saat. En azından ben kullanırken böyleydi. 🙂

 

 Sistem Ayarları

Tüm kontrolün sağlandığı menü diyebiliriz. Facebook, Google, Twitter hesaplarının hesaplar eklenebiliyor. Masaüstü ve kilit ekranı resimleri seçilebiliyor. İkon paketleri kurulabiliyor. Bir türlü beceremediğim bir ayar var oda fare tekerleği. Tersine çalışıyor bir türlü düzeltemedim 😀

 

Dahili Uygulamalar

Apricity OS beraberinde birçok yazılımla beraber geliyor. Normal bir kullanıcının sonradan yazılım kurmasına gerek kalmamış diyebilirim. Yüklü gelen yazılımları genel olarak şu şekilde sıralayabilirim.

  • Libre Office 5 - İngilizce sürüm
  • Medya uygulamaları (Fotoğraflar, Videolar, Rtythmbox)
  • Filezilla FTP istemcisi
  • Google Chrome
  • GIMP

Bunların yanı sıra dosya gezginini çok beğendiğimi belirtmek istiyorum. Hem güzel tasarlanmış hemde Windows Server 2008'deki Active Directory klasörlerine sorunsuz bağlandı.

 

Son Söz

Bu Linux dağıtımını gerek tasarım gerek de kolay kullanılabilirlik açısından gerçekten de çok sevdim.  Fakat eski makineleri ayağa kaldırmak için pek de uygun değil. Makinenin 2 GB ve ya daha üstünde bir belleğe sahip olması daha ideal olacaktır. Dahilinde gelen yazılımlar da artısı sayılabilir.

 

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle...

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 8 / 10
Osman Öztürk paylaştı.

EVOCHRON MERCENARY: 200 MB'YE SIĞAN EVREN

Benim gibi bir uzay simulasyonu hastasıysanız wing commander'la başlayıp x wing alliance ile devam eden freelancer ile şahlanan x rebirth faciası ile sendeleyen ve sonunda da elite dangerous ile toparlanan uzay simulasyonları dünyasına yabancı değilsinizdir. Bu oyunların hepsiyle devasa evrenlerde köşe kapmaca oynayıp o uzay istasyonu senin bu uzay istasyonu benim gezip durmuşuzdur şimdiye kadar. Kah ticaret yapıp kah savaştığımız, gemimizi geliştirdiğimiz tüm bu oyunların hep boğazımızda düğüm olan bir noktası vardır. Hepsinde de o karşımızda duran devasa gezegenlere uzay gemimizle süzülürüz ama oraya asla iniş yapamayız. Sadece gezegenin yörüngesindeki uzay üstlerine inebiliriz o kadar. Bu her uzay simulasyoncu sunun rüyasıdır aslında. Ama bunu bize sağlayan bir oyun varmış da bizim haberimiz yokmuş aslında.

2010 yılında piyasaya çıkan ve bir çoğumuzun atladığı, boyutu yalnızca 200 Mega Byte olan bir oyun Evochron Mercenary. Steam daki yorumları okuduğunuzda da ortak kanının "ben bu oyunu nasıl atlamışım?" olduğunu göreceksiniz. Grafikleri hala inanılmaz güzel olan oyunun müzikleri ve ses efektleri de şaheser düzeyde. En önemli olanı ise bizim evrenimizde geçmesi. Evet yanlış duymadınız. Geminize atlayıp Alpha centauri'ye gidebilir veyahut Vega sistemine gidip oraları ziyaret ettikten sonra oradan da Orion ya da Sisirus takım yıldızlarını keşfedebilirsiniz. Hatta güneş sistemimize gelip dünyayı bile selamlayabilirsiniz bir derin uzay pilotu olarak.

Oyunun en can alıcı kısmı da burada başlıyor aslında. Oyundaki sayısız uzay istasyonun yanı sıra gezegenlerin bir çoğuna da iniş yapabiliyorsunuz. Hatta Terrain Walker isimli Mech benzeri robotu satın aldığınızda bu robotla gezen üzerinde yürüyebiliyor ve araştırmalar, madencilik ve savaş gibi pek çok aksiyona da girebiliyorsunuz. gezegenler üzerinde bulunan şehirlerde de ticaret yapabilir, uzay geminizi onarabilir ve ona yeni ekipmanlar dahi alabilirsiniz.

Daha önce denemeyenler ve türü sevenler için kesinlikle kaçırılmaması gereken bir oyun. 200 MB'ye bu garfikler bu sesler ve bu devasa evren nasıl sığdırılmış hayret edeceksiniz. Steam üzerinden 39 TL gibi uygun bir ücretle de satın alabiliyorsunuz bu şaheseri. Ancak oyunu oynamaya başlamadan önce tün tutorialları yapmanızı tavsiye ederim zira çok ayrıntılı bir simulasyon olduğunu söylemek isterim. Yeni bir yazıda buluşuncaya kadar hoşçakalın.

Hakan KAYA

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Osman Öztürk paylaştı.

Spore

#inceleme #Oyun #Simülasyon #Bilim #Uzay #steam #akış #origin

@leventp @gamsizm

Spore
Yapımcı: Maxis (Will Wright)
Yayıncı: EA
Platformlar: Windows,Mac,iPhone
Tür: Strateji, Gerçek zamanlı strateji, Tanrı oyunu, Hayat simülasyonu
Dünya Çapında Puan Ortlaması: 100/85

Merhaba arkadaşlar.
Bugün sizlere 2008'de çıkmış bana göre muhteşem olan bir uzay ve god simulation türü oyun olan Spore'u tanıtmak istiyorum.

Bildiğiniz gibi son zamanlarda No Man Sky , Elite Dangerous ve henüz çıkmasada Star Citizen türü yapımlarla sonsuz evrenli keşif ve uzay similasyonları şaha kalktı. Ben size bana göre bu oyunlara ilham olmuş (her ne kadar elite serisi geçmişe dayansada) ve bugün sanki bu oyunların bir ilkmiş gibi tanıttığı fakat yıllar önce 2008 de çıkan Spore'un orjin dinamikleri olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Spore ilginç bir oyun, Oyuna ilk başladığımızda dikkatimizi çeken sporepedia oluyor buraya girdiğimizde EA sunucularına bağlanıyoruz (origin hesabımızla) ve bizi 200 milyondan fazla oluşturulmuş içerik ile dev bir oyun kütüphanesi karşılıyor. Çünkü spore oyununda uzay gemisi canlı türü ve hatta bir gezegende kullanılacak ev araba ve kaynak toplama cihazlarını bile tasarlıyabiliyoruz. Hatta tasarladıklarımızı tek duşla sporepedia ya yüklüyoruz böylece diğer kullanıcılar tarafından oluşturulmuş 200 küsür milyon içerik barındıran kütüphaneye katkımız oluyor. Aynı zamanda oyun içinde bu kütüphaneden eş zamanlı olarak tasarım çekip kendi senaryomuzda kullanabiliyoruz. Oyuncuların oluşturduğu yaratıklar ise spore evrenindeki sayısız gezegenlere bölünmüş halde. Böylece her gezegende farklı bir terraform ve canlı popilasyonu görüyoruz (tanıdık geldi değil mi 🙂 )

Oyunun iç mekaniklerinden söz etmek gerekirse bir göktaşı bilinmeyen bir gezegene çarpar ve gezegene düşen bakteriler ve su hayatı başlatır. Biz bu bakterilerden biriyiz. Çevremizdeki besinleri yiyerek ve bizden büyük bakterilere yem olmadan yaşamaya ve evrimleşmeye çalışıyoruz. Bakteri evresi ortalama 40-45 dakika sürüyor sonrasında yeterince büyüdüğümüzde bacaklarımız oluşuyor ve karaya çıkıyoruz. Ardından bakteri evresinde arada karşımıza çıkan evrimleşme ekranında yaptığımız otobur yada etobur veya et/ot yeme isteğimize göre karaya çıktığımızdada beslenmeye devam ediyoruz. Ve arada bir ürüyoruz üredikçe bakteri evresindeki gibi yeni organlarımız ve özelliklerimiz olabiliyor tabii bunun için araştırma yapmalı yada etobursak farklı türde canlılar öldürmeliyiz. 🙂 Yaratık evresi ortalama 1-2 saat sürüyor ve sonrasında kabile evresi başlıyor bu evrede artık bir beynimiz var (mantık anlamında) ve ateşi bulduk kendimize silahlar yapıp karşı kabileleri yok edebilir veya müzik ve dinsel ayinler geliştirip onları kendimize katabiliriz. :)Bu evrenin sonrasında medeniyet evresi geliyor şehirler kuruyoruz ve türdeşlerimizin kurduğu şehirleri ya yıkıyoruz yada kendi din ve yönetim biçimimizi kabul ettiriyoruz 🙂 Sonuç ise uzay evresi işte oyun gerçekten şimdi başlıyor. Spore un en zayıf noktası bize bu evrim çizelgesinde yol aldırırken bazen sıkması çünkü ben şahsen sadece uzay evresini seviyorum. Neyseki oyunda birkere uzay evresine ulaştığınızda yeni bir tür ile oyun açacağınız zaman direk uzay evresinden başlıyoruz. Tabii medeniyet evrsinde tasarlamamız isteneen araba ev hatta şehir müziği gibi detaylar için sporepedia ya başvurup hazırlarını kullanabilir yada sıfırdan üretebiliriz 🙂

Uzay evresinde oyunda yapabileceğimiz ana bir amaç yok diyebilirim. Oyunda bir uzay gemisindeyiz ve yeni gezegenler keşfedip kendi halkımızdan görevler alıyoruz. Yada maceraya atılıp kendi keşfimizi oluşturuyoruz. Her sistemde farklı güneşler gezegenler canlılık ve terraform bizi bekliyor. Gezegenlerde toollar keşfediyoruz bunlar bizi gezegenleri değiştirme şansı sunuyor. Misal ırmak toolunu keşfedince ırmak olmayan bir gezegen dev bir ırmak yapabiliyoruz. Yada hayat olmayan bir gezegene iklimlendirme yaparak ısıyı dengeledikten sonra hayat olan gezegenlerden ağaç ot ve canlılar getirip orada bir hayat başlatıp oraya kendi kolonimizi kurup kaynak çıkartabiliyoruz. Bu toollar inanılmaz çeşitlilikte ve en eğlenceli kısmı oyun tamamen yaşayan bir similasyon. Misal bir gezegene gittiniz aradan zaman geçti aynı gezegene yine gittiğinizde o gezegendeki akılsız canlıların zamnala medeniyet yada uzay evresine çıktığını ve sizle iletişim kurabilir hale geldiğini görüyoruz. Onlara teknoloji bahşedebilir. İklimlerini istedikleri düzeye getirebilir yada savaş açıp yok edebilirsiniz. Tamamen özgürsünüz.

Oyunun bir diğer güzelliği sırlar barındırması ve göndermeler yapması. Ama bunları hevesiniz kaçmasın diye söylemeyeceğim 🙂 Oyunumuzda kara delikler mevcut daha doğrusu wormhole gerekli teknolojiye ulaştığınızda wormhole engine sayesinde bu karadeliklere girebiliyorsunuz sizi nereye atacakalrı belirsiz galaksinin ücra bir köşesinde çıkabilirsiniz ve eğer karadeliğin yerini unutursanız artık geri dönemezsiniz 🙂 Oyunun uzay evresi içeriği gerçekten inanılmaz yoğun ship toollar ile gezegenler ve türler üzerinde pek çok maniplasyon mümkün. Bunun yanısıra çok uğraşıp galaksinin merkezine gidebilirseniz orada grox isminde tüm medeniyetleri yok edebilen ve hiç hayatın barınmadığı gezegenlerde yaşayabilen yarı organik yarı robotik kendini tanrı ilan eden bir ırk yaşamakta. Eğer bir şekilde galaksinin merkezindeki ışığa ulaşırsanız Hayatın kaynağı isimli bir tool kazanıyoruz. Fakar bunun bir sınırı var oda 42 (neden acaba 🙂 ) bu tool u bir gezegen attığınız anda aniden ağaçlar yeşeriyor sular çıkıyor canlılar oluşuyor ve tam anlamıyla hayat olmayan bir gezegende hayat başlamış oluyor. Fakat her zaman bu kadar iyi olmak zorunda değilsiniz 🙂 Mesela medeniyet seviyesinde bir uygulama var ama siz daha uzay aşamasına gelmeden amaçsız hayatlarına kökten son vermek istediniz bu noktada planet buster devreye giriyor. Gezegene attığınızda gezegenin iç çekirdeğininin ısısınız 2500 kat arttırarak dış kabuğun parçalanmasını ve gezegenin bir alev topuna dönüşüp yok olmasını uzay karanlığında izlemek gerçekten eşsiz 🙂 Fakat her tool un bir kullanım limiti var ve bitiyorlar bitince farklı medeniyetlerden satın almanız gerekiyor. Sadece hayatın kaynağı isimli tool satın alınamıyor sadce 42 kez kullanılabiliyor 🙂 Daha anlatacak sayısız şey var kısaca bu incelemenin amacı bir gönül hatır meselesini gidermek çünkü bugünün bomba uzay oyunları biz ilkiz diye çıksada garibim spore bunları 2008 de onlardan daha iyi yapmıştı. Oyunumuzun 2 adet eklenti paketi mevcut. Biri yaratık yaratma ekranına yeni parçalar ve organlar ekleyen creepy and cute paketi diğeri ise gezegenlere inmemizi ve oralarda insanalrın hazırladığı görevleri (little big planet tarzı) yapmamızı sağlayan galactic adventure paketi. Sizleri birkaç resim ve staff of life ile planet busterin videosu eşliğinde bırakıyorum 🙂 Umarım beğenmissinizdir teşekkürler 🙂

Not: Oyunda doğru galaksi noktasına giderseniz Dünya yı hatta iyi bir çocuk olursanız insan ırkını bile görüp isterseniz planet buster la canına okuyabilirsiniz 😀

#19: Planet Buster (Spore) - IGN's Top 100 Video Game Weapons

Join us as we countdown the Top 100 Video Game Weapons of all time. This is number 19, the Planet Buster from Spore. Get ready the full 100 list here: http://www.ign.com/top/video-game-weapons...
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 13
BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 6

Galaxy Wonder Unofficial Android Lollipop

http://youtu.be/_D4c_CMhigw

Arkadaşlar cok aceleye geldiginden kalitesiz bir video oldu mazur görün lutfen.
Cok uflemisim mikrofona kusura bakmayin izlediginiz icin tesekkurler.
Tarayici eskisinden cok daha performansli.
Klavye de daha iyi ve hos geldi gozume
Fakat belli uygulamalar acilmakta nazlaniyor.
Sonucta arconun daha yapacak cok isi var simdilik kullanim icin hic uygun degil
Vertical oldu mecburen.
Video degil slayt gosterisine benzedi.
sadece dinleseniz de olur pek bisey gostermedim Zaten:D

@ardazeytin @x86

Kasmalar Eşliğinde Lolipop Değerlendirmesi

Arkadaşlar cok aceleye geldiginden kalitesiz bir video oldu mazur görün lutfen. Cok uflemisim mikrofona kusura bakmayin izlediginiz icin tesekkurler. Tarayici eskisinden cok daha performansli.
BeğenFavori PaylaşYorum yap