DIY Mini Arcade - Final Fight

 

 

Merhabalar,

 

Evde bos gecirdigim zamanlarda ufak bir DIY projesine giristim. Mini arcade machine adi altinda satilan icinde lisanssiz oyunlarin bulundugu berbat bir minik arcade makinasi hediye gelmisti bana zamaninda, ancak hic ama hic guzel bir urun degildi. Dolayisiyla bunu biraz degistirmeye karar verdim.

Kullandigim Malzemeler

3.5 Composite 5v LCD

Raspberry Pi Zero

Urunun orjinal hali icin;

https://s1.thcdn.com/productimg/1600/1600/11276239-2214421091297462.jpg

Oncelikle Icini acip neler yapabiliriz diye baktim. Ekran ve devre karti tumlesik. Joystick ve tuslar ise ayri bir pcb uzerinde Ide kablosu gibi ince bir kablo ile anakarta lehimli. Bu lehimleri sokup hangi kablonun hangi tusa komut verdigini multimetrenin test modu ile tespit edip bir kenara not ettim.

Sonrasinda 3.5 inch Composite input olan bir LCD yi icine yerlestirdim ve sicak silikon ile tutturdum. Ekran boyutu plastik kasanin cercevesine gore buyuk ama goruntuyu config.txt dosyasindan yeniden olcekleyip tam ekrana sigacak sekilde ayarlardim.

Joystick kablolarini Raspberry pi zero'nun GPIO pinlerine lehimledim ve gereken driverlari kurup GPIO portlarindan joystick kullanimi devreye soktum. Ayni zamanda GPIO pinlerinden aldigim 5V cikistan ekranin gucunu sagladim.

Cihazin kasasinda kendinden bir minik hoparlor mevcut ancak raspberry pi zero'da bir audio modulu bulunmadigi icin simdilik ses ekleyemedim. PAM adinda kucuk bir amfi modulu ile bunu saglayacagim ancak urun kargoda 🙂

Guc konusu ise su sekilde. Orjinal urun 4 aded AA Kalem pil ile calisiyordu. Benim ihtiyacim olan 5V bu sekilde sagladim.

Son olarak da urunun disindaki cirkin etiketlerden kurtulup (ki tahmin ettigimden cok daha zor oldu) Final Fight temasini sectigim icin orjinal kabinin etiketlerini bastim. (daha kaliteli etiket kagitlari kargoda)

Sonuc video'da gordugunuz gibi.

Video

Zaman ayirip okudugunuz ve izlediginiz icin tesekkurler.

BeğenFavori PaylaşYorum yap

Xiaomi Mijia M365 Electric Scooter

Herkese Merhabalar,

Duydum ki Turkiye'de bir Xiaomi magazasi acilmis ve urunler satisa sunulmus. Eminim aranizdan birileri bu urunu orada gormustur.

Yaklasik 3-4 aydir bu elektrikli scooter'i kullaniyorum. Dolayisiyla asagida yazacaklarimi bir uzun kullanim testi olarak alabilirsiniz.

Scooter'in Malzeme kalitesi gercekten tartisilmayacak kadar ust seviyede. Eminim bir cogunuz Segway isimli markayi duymussunuzdur. Xiaomi Segway denilen bu markayi satin alarak kalite konusunda odun vermemeyi hesaplamis olmali.

Govde tasarimi neredeyse kusursuz. Neredeyse diyorum cunku bazi eksi noktalari var ve asagida bunlara da deginecegim. Malzeme kalitesi, saglamligi ya da surerken aldiginiz hissiyat gercekten urunun premium kalitede uretilmis oldugunu gosteriyor. Ancak az once de dedigim su eksi noktalar urunun katlanma mekanizmasi ile alakali. Katlanma mekanizmasinda kullanilan kilit sistemi gayet akillica ancak kilitte kullanilan metal zamanla asiniyor (bu zaman kimisi icin 1 ay) ve yenilemeniz gerekiyor. Yurt disinda bununla ilgili CNC ile cok sert metallerden yapilmis kucuk parcalar mevcut. Bir diger eksi puan alan kisim ise arka camurluk. Camurlugun altindan arka fren/stop lambasina giden kablo var. Bu camurluk tek bir noktadan govdeye bagli oldugu icin sarsintida tekere degebiliyor ve bu da bu kablonun asinmasina sebeb olabiliyor. Yine ucuncu parti saticilardan temin edebileceginiz 1 dolarlik 3d printed bir parca ile sorun gideriliebiliyor.

Gelelim Performans kismina;

Urun ozellikleri aciklamasinda 100kg MAX deniyor ama forumlarda vs gordugum o ki bu tamamen gereken hiz siniri vs icin. Ben 115kg ile hic sorunsuz sekilde kullaniyorum.

Cihazin iki adet modu var. Eco ve Normal

Normal modda 17mph yani 27.3kmh

Eco modda ise 8mph yani 12.8kmh hiza ulasiyorum.

Toplam yapilan mesafe ise 10 mil yani 16km (Normal modda tam gaz kullanim)

Cihazin batarya kapasitesi 7800mAh ve %0 dan %100 sarj ise 5 saatte tamamlaniyor. Sarj adaptoru ortalama bir laptop adaptoru boyutlarinda.

Cihazi katlayarak otobus metro vs yaniniza alabilirsiniz ancak sunu belirtmek gerekir cihaz 12.5kg. Ayrica ucak seyahatlerinde yuksek kapasiteli batarya yuzunden yaniniza alamayacaginizi da unutmayin.

8.5 inch lastik boyutu ile cukurlu ve bozuk zemin asfaltta biraz can sikabilir.

Dip not: Urunun cok sayida sahtesi internette satisa sunulmus durumda. Alirken dikkatli olmanizi tavsiye ederim.

 

Melih

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 41

Arcade Kabini - Kendin Yap (DIY)

Merhabalar,

 

Bir suredir uzerinde calistigim projem artik bitti ve bir suredir aktif olarak kullaniyorum. Sizlere yapim asamasindaki tecrubelerimi aktarmak istedim.

 

Kullandigim Cihazlar / Malzemeler;

  • 18mm MDF Kabin Parcalari (Ben hazir temin ettim ancak ufakb bir google arastirmasi ile sizde planlari indirip bir marangoz atolyesinde kestirebilirsiniz.)
  • 18mm T-Mold Kayis kaplama (Kirmizi)
  • 2 X Arcade Jamma Joystick + Butonlar + USB kontrol kartlari
  • Raspberry Pi 3 (ve tabiki Micro SD kart)
  • Micro SD kart slotu uzatici kablo
  • 17 inc LCD Ekran (eski bir laptoptan sokuldu)
  • Universal LCD kontrolcu karti
  • 3'lu grup priz
  • 1mt serit LED aydinlatma
  • Guc Kablosu baglanti soketi / Acma Kapama Anahtari
  • 2 X 5W Hoparlor
  • 2 X Ozel Kesim Pleksiglass (On Cam ve ust aydinlatma paneli icin. Birtanesi Beyaz opak)

 

Gelelim montaj ve tecrube asamasina;

 

Bahsettigim gibi MDF kabini ben hazir kesim aldim. Turkiye'de hazir bulma sansiniz olmayabilir ancak cok buyuk bir sikinti olacagini sanmiyorum. Biraz google aramasi ile plan dosyalarina ulasip marangozhanede kestirtebilirsiniz.

Raspberry Pi ile Recallbox Kullandim. Gayet basarili sonuc elde ettim. LCD kontrolcu kartinda HDMI giris ile raspberry pi ile baglantisini sagladim. Ayni zamanda bu LCD kontrolcu kartinda hoparlor cikisida mevcut oldugu icin hoparlorleri direkt bu karta bagladim.

Kabin icine 3'lu grup priz baglayip guc baglanti soketi ve acma kapama butonunu kabin arkasina monteledim. Yani kabinin arkasina tipki bir PC kasasi gibi guc kaynagi kablosu takip butonu acmaniz yeterli oluyor. Dolayisi ile dugmeye bastiginiz anda butun cihazlara elektrik ulasmis oluyor.

Joystick baglantilari oldukca basit. Kolay soket mantigi ile tum tuslari taktiktan sonra kontrolcu kartina tek tek kablolari bagliyorsunuz. Kontrolcu karti ise USB yolu ile Raspberry Pi'nin usb portuna baglandi.

Projede en zorlandigim kisim Ekranin uzerini kaplayacak camin cerceve kisimlarini boyamak oldu. Pleksiglass'i yerine gecici olarak takip gerekli isaretlemeleri yaptiktan sonra LCD'nin oldugu yere denk gelecek sekilde maskeleme banti ile kapatip tum pleksiglass'i parlak mobilya boyasi ile iki kat boyadim. Buradaki puf nokta boyamayi arkadan yapmak gerekiyor. Dolayisiyla cerceve kismindaki boyanin arkadan gorunuyor olmasi mukemmel kaliteli gorunuyor. Itiraf etmeliyim ki bir kere hatali olcu aldigim icin komple yeniden bastan yapmam gerekti.

Ustteki isikli bolumun arkasinda hoparlorler var. onun onune ince bir plastikten kapak yapip yansitici bir madde ile kapladim ki isigi tamamen disari vursun istedim. Bu noktada ben aluminum folyo kullandim. Ardindan kabinin isik bolumunun kenarlarina serit beyaz led doseyip uzeri baskili etiketi beyaz pleksiglasa yapistirdiktan sonra montelemeye basladim. (Bu isigi 5v bir adaptorle besledim ve ayri bir on off anahtari koydum ki bazen oyun oynarken acmak istemeyecegimi dusundum.

Boyle bir ise kalkisacak olursaniz iletisime gecmekten cekinmeyin 🙂

Hoscakalin...

 

Melih

 

 

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 5 / 20