Breakthrough Starshot: Hedef yıldızlara ulaşmak
Bilim dünyasını heyecanlandıran gelişmelerden biri bu hafta yaşandı. Daha önce gidilemeyen yerlere gitmek için, daha önce denenmemiş bir yöntem, saygın bilim adamları tarafından teorik olarak açıklandı. Pratik olarak uygulanması için de çalışmalara başlandı. Hedef, küçücük bir uyduyu ışık hızının %20'si kadar bir hızla fırlatmak. Biz de bu gelişmeyi detayları ile değerlendirdik.
Teknolojiye dair son haberleri kaçırmamak için ABONE olun ► https://goo.gl/z4MuvY
TeknoSeyir Ailesi Kanalları:
Oyun Kanalımız: Gamende ► https://goo.gl/MN4ExT
Otomobil Kanalımız: Otoseyir ► https://goo.gl/ZXgxLT
Sosyal Medya Hesaplarımız:
Twitter ► https://twitter.com/teknoseyir
Facebook ► https://www.facebook.com/TeknoSeyir
Harikasınız !!
Çok teşekkürler Hamdi abi. Yine süper araştırma, en ufak detaylara kadar yalın ve anlaşılır anlatım. Proje gerçekten heyecan verici görünüyor. Ancak aşılması gereken çok çok fazla mühendislik zorluk var. Tabii, yine de başlamak gerek; zira bu zorlukların çözümleriyle uğraşılması yeni teknolojilerin geliştirilmesini sağlıyor. Büyük çaplı projelerde bu hep böyle olmuştur.
Burada aklıma takılan birçok soru var. İlgili tabloda elektronik bileşenler ve uydunun ağırlıkları verilmiş. 370 mg gerçekten çok düşük bir ağırlık miktarı, bunu nasıl sağlayacaklar acaba? Güç konusunda ise radyoizotop üreteçlerin bahsinin geçmesi beni çok şaşırttı. Tabii ki güneş sistemi dışına gönderilecek bir uzay aracında güneş enerji panellerinin kullanılması söz konusu olamaz. Günümüz teknolojisiyle radyoizotop termoelektrik jeneratörler (RTG) kullanılıyor ancak bunlar çok büyük ve hantal bir yapıya sahipler; tabii ki bunların kullanıldığı uzay araçlarındaki bileşenlerin güç gereksinimleriyle bu "mikro" ölçekteki uzay "yelkenlisi"nin güç gereksinimi çok çok farklı. Bunu o denli minyatürleştirmek için, nesil sonrasındaki teknolojik birikime ihtiyaç duyulacak gibi geliyor bana. Lazer işi ise bambaşka br durum. Bir hedef verilmesi gerekiyor tabii ki ancak 2030 yılı bence bu işleri gerçekleştirmek için biraz erken bir tarih olacaktır. Yine de umarım gerçekleşir.
Başka benzer "yelkenli" projeleri de hali hazıda sürmekte, tabii ki onlar lazerden bağımsız; güneş ışığını kullanarak ivmelenen uzay yelkenlileri. Aklımda olanlardan birisi bu tür yelkenlilerin uzaydaki ilk başarılı denemesini gerçekleştiren Japonların uzay ajansı JAXA'dan: IKAROS. Deneysel amaçla yapılmıştı ve 2010 yılında fırlatıldı. Amacı kullanılan teknolojileri test etmek ve yelkenine düşen güneş ışığının yarattığı itme gücünü hesaplamak vs. En son geçen sene Mayıs'ta beşinci kez uyku moduna geçti ve şu sıralar o uykudan uyanmasını bekliyorlar. Amerika tarafında ise The Planetary Society tamamen bağışlarla yapılan yine benzer bir uzay yelkenlisini dünya yörüngesine göndermeyi planlıyor. Bir prototipi geçen sene yolladılar, testleri başarıyla tamamladılar. Bu sene yollanması planlanıyor. Böyle projeleri gelecekte daha fazla görebiliriz.
@hkellecioglu güncel bir olay değil ama seti@home ile ilgili bir bölüm cekseniz gerçekten çok iyi olur. bir iki kişi tav olup projeye katılsa o bile bir kazanimdir. 🙂
Bu kadar küçük bir cisim kütle çekim kuvvetlerinden etkilenmeyecek mi peki? @hkellecioglu
Küçük büyük fark etmez her şey kütle çekim kuvvetinden etkilenir. Bir şekilde o kuvvetler hesaplanır ona göre düzeltmeler yapılır.
Hepsi etkilenir tabi de koca koca gemilerin yanında bu çok daha küçük şeylerden bile etkilenmeyecek mi? Bu boyutta şeyleri zaten dünyadan görme şansımız bile yok. @hkellecioglu
Kütle çekimi çok zayıf bir kuvvet o yüzden küçük şeylerin etkisi çok sınırlı oluyor. Büyük şeyleri de görüp önceden hesap edebiliriz. Rotada beklenmedik bir bozulma olursa da üzerindeki küçük foton iticiler yön vermek için kullanılabilir zaten.
Anladım, teşekkür ederim.