Paylaş Paylaş

Joysticklerin kralı: QuickShot

Tozlu Raflar'da geçen hafta eski joysticklere genel bir bakış yapmıştık. Bugünse joystick pazarının bir zamanlar en büyük, en tanınan markası olan efsane QuickShot'ı anımsayacağız.
Atari 800, Commodore 64, Amiga gibi 8 ve 16 bit bilgisayarların hüküm sürdüğü dönemlerde ismi joystickle özdeşleşen marka olan QuickShot, aynı başarıyı PC döneminde sürdürememiş ve sessizliğe bürünmüştü. Yaşamı boyunca 60 Milyonun çok üstünde sayıda joystick sattığı bilinen QuickShot markasını hem "Joysticklerin Kralı" lakaplı QuickShot II Turbo gibi çok bilinen modelleriyle, hem de QuickShot IX Joyball gibi hemen hiç bilinmeyen, çok sıradışı modelleriyle hatırlayacağız.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Tarzan Rıfkı

    quickshot'un varolmasının tek yolu kendi konsolunu üretmesi o da bu saatten sonra imkansız.Belki gelecekte farklı planları olur.
    video güzeldi ellerinize sağlık.

  • _paco_

    Kral Quickshot 2 Turbo ise, Competition Pro Tanrisidir!

  • Kaan Okur @kaan7gs7

    Şu ürün çok dehşetmiş keşke bunuda görebilseydik: http://bit.ly/jszZnl

    Birde PS1 içinde ürün çıkarmışlar: http://bit.ly/lbLkOy

  • Koray Üstüner

    Harika bir program olmuş. Teşekkür ederim 🙂

  • Executioner

    Çok güzel bir program olmuş elinize sağlık..Hiç unutmuyorum Commodore'um varken Türkiye'de acayip fiyatlara satılan Quickshot 2 Turbo'yu Almanya'dan bir tanıdık vasıtasıyla 15 TL'ya getirtmiştik 2 tane..Ne sevinmiştim ama..Quickshot'un bir nevi konsept tasarımlarınıda koymuşsunuz,hiç bilmediğimiz hiç görmediğimiz modelleri gördük sayenizde..

    • LP

      Selamlar,

      Aslında QuickShot III, QuickShot V gibi daha nice ilginç modeller, Phyton 3 gibi konsollar için üretilmiş ürünler de var QuickShot ürün kataloğunda. Maalesef tüm modelleri temin etmek mümkün olmadı, ancak uğraşıyoruz ilginç modelleri bir şekilde ele geçirebilmek için.

      Sevgiler, LP

  • Gürkan Korkmaz @xray

    Harika bir program olmuş, hiç görmediğim joystickler var (:

  • Tarık Behlül Karagöz @tarik

    Efsane bir bölüm olmuş. XL formatı da en çok Tozlu Raflar'a yakışıyor. Severek izliyorum her bir bölümü. Emeği geçenlere çok teşekkürler. 🙂

  • obican

    http://images.techtree.com/ttimages/story/Quickshot-3D-Striker.jpg

    Şu aletten vardı bende de. Klavye portundan bağlıyordunuz, haliyle tüm oyunlar tanıyordu. Joystick kısmı tabi ki yön tuşlarına bağlı 🙂

  • Ahmet Nemci

    Çok güzel bir programdı. Hakkikatten çok paramız gitti... Özellikle piton müthitti... Hatırlarım her oyunda kullanmazdım, başına bir şey gelmesin diye. Bu arada süreyi çok tadında uzatmışsınız. Bence bundan sonra Tekno Seyir'de hazırlanacak her video bu uzunluğa sahip olmalı. Böylece o acalecilik hali ortadan kalkmış.

  • A.A.A.

    Çok güzel bir inceleme olmuş, tebrik ederim. İzlerken ufaktan hüzünlenmedim değil. Zira ben yaş itibariyle bu dönemleri -genel olarak- kaçırmış biriyim: İlk olarak dandik micro geniuslar (konsolumsular diyorum ) ile başlamış daha sonra çıkışından birkaç yıl sonra Sega Mega Drive (genesis diye de biliniyordu galiba) ile oyunculuk dünyasına girmiştim -ki sega'nın bu konsolu benim için efsanedir (Sloganı zaten "Genesis does what Nintendon't " diyen kaç konsol çıktı ki zaten 😀 ) Yani joypadler ile başlayan biriyim ve joystickler ile olan ilişkim sadece kuzenimin commodore unda oynadığım birkaç oyun ve o dönemler meşhur olan oyun salonlarındaki mortal kombat'tan ibarettir.

    Bu yüzden keşke yetişebilseydim. Zaten sonrası malumunuz: Win98-ps2 derken benim için joystickler artık nostaljik bir öğe olarak kaldı maalesef. Özellikle klavye+fare ve oyun kolları teknik ve ergonomik olarak iyice gelişince.

    Gerçekten de büyük gelişme olmuş 10 yılda. Bir şu "takozlara" 😀 bakıyorum bir de elimdeki xbox koluna ve sadece peeh diyebiliyorum.

  • Mehmet Yılmaz

    ürünler hakkında daha detaylı bir araştırma yapılıp öyle hazırlansaydı keşke program çok güzel olurdu çoğu üründe tuşların ne işe yaradığını bile bilmiyorsunuz...

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Tuşların ne işe yaradığı oyununa göre değiştiği gibi, bazıları hiçbir işe yaramıyor 🙂 O dönemi atlamış olmalısınız bu yorumu yapabilmek için 🙂 PC dönemine gelene kadar çok tuş zaten gerçek dışı bir olaydı. Ki orada bile özel oyun desteği gerekti uzun zaman. Bunları da söyledik zaten.

      Öte yandan bazı modelleri biz bile ilk kez gördük. O yüzden kullanan varsa yorumlarıyla açıklık getirebilir. Bu alan bunun için var 🙂

  • sgi @sgi

    Modeli belli olmayan Quickshot galiba QS-131.

  • Ziyaretçi

    Tüh ! bende 2 tane gayet iyi formda Quickshot 1 vardı.Haberim olsa ulaştırabilirdim

  • emre

    ben bunların kullanıldığı makinyı tam anlamadım..İBM in ürttiği basit pclerdemi kullanıldı yoksa ateri tarzı aletlerdemi..

  • ecaglav @ecaglav

    "abi apache var, pitonun aynısı tek fark auto yok" sözleri tekrardan çınladı kulaklarımda..

    Switchlilerin daha dayanıklı olduğu konusunda Levent abiye katılmıyorum. Benim quickshot 1 im vardı, arkadaşımda ise klasik 2 vardı. Quickshot 2 nin her hafta bir yönün çıt çıtı bozulurdu; bozulunca da o yöne doğru bir boşluk oluşurdu joystickte. Ben ise quickshot 1 im ile commodore u emekli ettim, tek söyleyebileceğim sorun zaman içinde çubuğun üstündeki buton bozulmuştu.

  • jackjoker

    merhaba

    süper bir program olmuş. zevkle izledim hatta keşke bitmesin dediğim bile oldu.

    bende c64 döneminden beri quickshot modellerini kullandım. o dönem ap ayrı bir zevkti.
    hatta çok iyi hatırlarım oturduğum koltukta aynı uçaklarda ki gibi bir yer yapıp quickshot'ı oraya monte eder ve c64 de efsane olan f-16 combat pilot simulasyonu oynardım.

    beni o dönemlere götürdünüz. teşekkürler

  • Tuna Çelik

    elimde hiç kullanılmamış 1 adet quickshot phyton 1 var.. almak isteyen iletişime geçsin 😀

    şaka yapmıyorum...

  • Serkan

    Quickshot IX bizde vardı. Hatta annemlerde hala duruyor olabilir. Çok kullanışlı olduğunu söylyemem ama sağlamdı ve kocaman butonlara basması kolay olurdu. İleri veya geri yapmak isterken yanlışlıkla sürekli çaprazlara basılıyordu.

  • Emiracle @emiracle

    QuickShot IX bende vardı eskiden. Gerçekten de rezil-i rüsva bir joystick'ti. Bununla bir tek Commodore 64'te TV Sports Basketball oynardım. Heralde basketbol topunu andırmasından dolayıydı o da... 🙂

  • Deep_veeD @deep_veed

    "tabii n'oluyo elinde kalıyo" 🙂 aynen öyle oluyordu Levent Bey. Az kırmadım bunlardan zamanında. En sonunda Quıckshot II turbonun swiçlerini satan bir yer bulmuştum diye hatırlıyorum. En sağlamı oydu (II turbo) swiçleri ve yayı değiştirdin mi bir şeyi kalmazdı. Bir de quick joy diye bir model çıkmıştı sonradan yanlış hatırlamıyorsam o da fena değildi. O oyunlardaki basitlik ama müthiş zevk bambaşkaydı. C64 + 1514 disket sürücü uzun yıllar bu joystiklerle birlikte eylence kaynağımız olmuştu. O günleri hatırlattığınız için teşekkürler.

  • lawnmower @lawnmower

    Süper program olmuş, elinize sağlık.

  • amiga.os

    tst joystickleri unutmayın, kırmak imkansız gibiydi. Ama kırık joystickleri yedek parça olarak kullanıyorduk. özellikle sağa sola deli gibi salladığımız oyunlarda çok elimizde kalırlardı. ve son olarak amstrad zamanında quickshot2 turbo kullanıyorduk ama kral python'dur 😉

  • melih

    ayrıca bu konuda jeri ellsworth de yadetmeden geçmek olmaz. zira kendisi budur http://en.wikipedia.org/wiki/Jeri_Ellsworth ve bunu yapmıştır http://en.wikipedia.org/wiki/C64_Direct-to-TV. programınız çok güzeldi. gerçekten... hoşçakalın 🙂

  • Cht

    Böyle bir video hazırlandığından haberim olsaydı garajıma kaldırdığım Quickshot 1 ve 2 yi size seve seve gönderirdim. Ufak yaşta beni tamirci yapan aletlerdi babamın lehim makinesini az aşırmamıştım bunlarla uğraşcam diye 🙂 Şu eski toprakları bi ortaya çıkarayımda eski günleri yad edeyim 🙂

  • rehaguner

    Bir Amiga500 (1 mb. ram upgrade'li 🙂 ) ve Quickshot 2 ve Quickshot 2 Turbo sahibi olarak yıllarımı geçirdim bu ürünlerle. Turbo'nun switch'leri bozulurdu çünkü yayları zamanla ( oyunların heyecanıyla abanmaktan ) aşağı doğru eğilir ya da kopardı. Ben de Konya Sokak'taki elektronikçilerden aynı switch'lerden alıp lehimlerdim ve bu olayı başarabilmek bana inanılmaz haz verirdi. Hey gidi günler...

  • İlhan İrem

    Videoların uzunluğu hep böyle 20 dakika olsa ne güzel ...
    Keyifli bir söyleşiydi ... Teşekkürler Levent ve Murat kardeşler ...

  • Serkan Güler

    Sinclair'imde kullandığım Quickshot II' nin içindeki artı konnektör defalarca (özellikle "Commando" oynarken) kırıldı. Her seferinde yerine minik metal çubukları lehimleyerek, sonunda dört yönü de neredeyse süper hassas (kontak mesafesi çok az oluyordu çünkü :)) bir joystick elde etmiştim. O haliyle daha uzun süre kullandım 🙂 daha fazla quickshot görselleri için izninizle birkaç link paylaşmak istiyorum:
    ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/hardware-adverts/QuickshotJoystick_3.jpg
    ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/hardware-adverts/QuickshotJoystick_5.jpg
    ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/hardware-adverts/QuickshotJoystick_6.jpg

  • Ravendark @ravendark

    İncelemede adını bulamadığınız joystick in adı quickshot apache. ben amigam da zamanında 5-6 tane parçaladım silk worm, agony vs gibi oyunlar sayesinde python dan bi önce ki model diye satılırdı çok güzel aletti.

  • Alper BUL

    Yazıcıoğlu iş hanından bir joystick almıştım sene 1993. İçinden 2 portlu controller çıkmıştı. 1 ayda kırmıştım. Dikiş tutmadı. Sonra videoda arka ortadaki gri joystick almıştım. Oda beni pek tatmin etmedi beni açıkçası.

  • Emre Senkal @ebolax

    Python ile yıllarımı harcadım manyak joystick'dir ayrıca Amiga'da örneğin Mortal Kombat'da 2 tuş ayrı iş yapar süperdir. Şimdi PC'de XBOX Controller'ın kurbanıyım 😀

  • Emre Senkal @ebolax

    Bu arada PC'de joystick'i bitiren PC oyunlarının klavyeyle oynanmasıdır.

  • Daviance @daviance

    Commodore 64 te quickshot deluxe vardı bende sağa çevirince sola sola çevirince sağa gidiyodu hala onun arızası neden anlayamam 🙂