Acer Aspire 3 A315-57G Laptop İncelemesi

Merhaba arkadaşlar, bir tanıdığıma sözde uygun fiyatlı diye almış olduğum Acer marka laptopla deneyimimi aktaracağım. Sözde uygun fiyatlı diyorum çünkü artık iş görecek bilgisayarlar 6 bin liraya ulaşmış.

Ev ve iş kullanımında günlük işleri görebilecek yeni bir bilgisayar istiyorlardı. Artık 2020 yılının sonuna da geldiğimizden en az 4 çekirdek işlemcili, 8GB belleğe sahip, depolama olarak SSD kullanan ve 1080p ekrana sahip en uygun bulduğum(Tabi 11.11 kampanyalarını kaçırdık) laptop buydu. Yıl olmuş 2020, #intel hâlâ i3 adı altında 2 çekirdekli CPU'ları ittiriyor. i5-1035G1 güncelik işlerin altında rahat kalkacaktı. Harici ekran kartı olarak ise #Nvidia #Mx330 en azından kendi belleği sayesinde sistem belleğinden çalmayacak.

 

Acer Aspire 3 A315-57G Teknik özellikleri;

  • Ekran: 15.6 İnç 1080p LED LCD 60Hz Panel
  • İşlemci: i5-1035G1 ( 4C/8T, 1.0GHz > Turbo 3.6GHz, 6Mb L3 önbellek)
  • Ekran Kartı: Nvidia Mx330 (2GB GDDR5, 64Bit)
  • Sistem Belleği: 4GB onboard + 4GB 2666Mhz  DDR4 SDRAM
  • Depolama: 512GB M.2 NVMe SSD (2.5inç HDD takılıyor ama bağlantı parçası gerekebilir.)
  • Kablosuz Ağ: 1x1 Mimo Wi-Fi IEEE 802.11a/b/g/n/ac + Bluetooth 4.2
  • Klavye: Türkçe Q ( Numpad var)
  • TouchPad: Çoklu dokunmatik destekli tuşsuz
  • Giriş Çıkış Portları:  Solda; Şarj portu, RJ-45, HDMI, 2 adet USB 3.0 portu                                    Sağda; Kensington bağlantısı, 1 adet USB 2.0, 3,5mm mikrofonlu kulaklık girişi
  • Ses: 2 adet Stereo Hoparlör (Kasanın altında)
  • Diğer Özellikler: 480p Web kamera, Dahili Mikrofon,
  • Soğutma Sistemi: Ekran menteşelerinin arasında ekrana doğru üfleyen tek fan
  • Batarya: 3 Hücreli Dahili Batarya (3220 mAh)
  • Adaptör:  Ufak boyutlarda 65W(19v/3.42A)
  • Boyutlar: 363,4 x 250,5 x 19.95 mm
  • Ağırlık: 1.9 Kg

Bu arada laptop Windows 10 64Bit işletim sistemi ile gelmekte. Girişte Microsoft hesabını girmek zorunlu tutulmuş.-yada ben yerel hesap ile açmayı bulamadım.- Sisteme Acer güncelleme uygulaması yüklüydü ayrıca Office deneme sürümü,  1 aylık Norton #antivirüs ile 1 yıllık 100GB #Dropbox lisansı laptopla bereber gelmekte.

     Kutu İçeriği

Acer Aspire 3 laptop, ince bir kutu ile gelmekte. Kutu içerisinde yumurta kartonuna benzer parçalarla sabitlenmiş. Kutudan dökümantasyonlara ek adaptör(145cm) ile güç kablosu(90cm) ayrılabilir yapıda 65W(19v/3.42A) adaptör çıkıyor. Adaptör ucu yuvarlak olarak ve 'L' şeklinde yapılmış.

   Tasarım  - Malzeme Kalitesi

Acer Aspire 3 A315-57G plastik gövdesi siyah renkte. Tasarım aşırılıktan uzak basit, düz yapıda. Asıl önemli bağlantı portları sol tarafta konumlandırılırken - adaptör girişi, ethernet, tam boy HDMI, 2 adet USB 3.0 portu - sağ tarafta 1 adet USB 2.0 portu,  3.5mm kombo ses bağlantısı ile LED göstergeler yer alıyor.

Ekranın yana çerçeveleri ince tutulmuş. Tabi bundan kasa boyutu da nasibini aldığından klavyede numpad kısmı dar yapıda. Kamera olması gerektiği gibi ekranın üst çerçevesinde ortalanmış şekilde yer alıyor.

Plastik kasa düz yapıda, herhangi bir dokuya yada desene sahip değil. Laptop sade ve ince yapısıyla göze hoş görünüyor. Plastik kasası çok dayanıksız durmuyor, birleşim yerleri iyi. Uzun kullanımda kasa renginde soyulma yada solma olmayacaktır. Ekstra bir dayanıklılık iddiasında olmayan laptop kasası sağlam yapıda.

    Ekran

Dizüstü bilgisayarda yer alan 15.6 İnç LED aydınlatmalı ekran 1080p çözünürlük ile standartı yakalıyor.(Artık 1080p minimum çözünürlük olmalı.) Ekran açıları fena değil ama tabi en iyi görüntüyü tam karşıdan dik şekilde baktığınızda alıyorsunuz. Işık dağımı homojendi, bir sızması yada hâle görmedim. Parlaklığı yeterli düzeyde, gün ışığında sorun yaşamayacaksınız. Ama ekrana bir ince renk ayarı gerekiyor, renkleri solgun. Grafik sürücüsünden ayarla daha canlı yapabilirsiniz.

     Klayve – TouchPad

Basit, tam dizilimde bir klavyeye sahip. Öncelikler tuşlar hissiz ve aydınlatma yok.

Genelde diğer laptoplarda da olduğu gibi yön tuşları daraltılmış yapıda. Yazarken tuş büyüklüğünde bir sıkıntı yaşamadım ama dar yapıdaki numpad ve bu kısımda yer alan enter tuşunun konumuna alışmak gerekiyor. Klavyede yaşadığım diğer bir sorun ise F tuşlarının normalde fonksiyon kısayolları gibi çalışıp 'FN' tuşu ile basıldığında F tuşları işlevi görmesi. Bide artık ekonomik modellerde güç tuşu harici olmak yerine klavye içerinde sol köşeye konumlandırılıyor. Eski nesildeki ayrı, ışıklı tuş daha iyiydi ama artık ucuz modeller böyle gelmekte. Birde 1080p erkan gibi klavye aydınlatmasının standart olması gerekiyor bence.

Touchpad ise klavyenin altında, sol tarafa doğru konumlandırılmış. Touchpad plastik mat yüzeye sahip. Kullanımı rahat, boyutu iyi. Klavyedeki kısayol tuşu ile kapatılıyor.

    Ses ve Hoparlör

Laptop hoparlörler aşığa bakacak şekilde, kullanıcıya yakın şekilde sağ ve sola konumlandırılmış. Sesi masaya çarptırarak dinleyiciye ulaştırıyor. Ses şiddeti iyi, ses sevisi babında harici bir çözüme gerek yok. Ama ses kalitesi olarak hoparlörler cılız, zenginlikten yoksun yapıda. Son ses seviyesinde seste herhangi bir patlama, yada çatlamaya rastlamadım.

Kulaklık çıkışının mikrofon destekli olması iyi olmuş. Bu sayede mikrofonlu telefon kulakları düzgün bir şekilde çalışacaktır. Kulaklık çıkışında herhangi bir iyileştirme yada iddia yok.

    Dahili Mikrofon ve Kamera

Dahili kamera berbat. Yıl olmuş 2020, adamlar 480p kameralı laptop yapmış. Tamam, bazı kamerasız oyuncu laptopları gördükte, acaba 480p kamerayı nereden bulmuşlar?

Kamera çözünürlük olarak kötü, çok fazla elektronik gürültü var. Düşük ışıkta ekranda bir siluet var diyorsunuz ama tanımanız imkansız. Mikrofon sesiz ortam iş görür, sıkıntı çıkartmayacaktır. Bu arada kamera çalıştığında yanında kullanıcıyı bilgilendiren ışık yanmakta. Ama kamera genel olarak var densin diye konulmuş, yakışmamış. Artık laptoplardaki kamera kaliteside artmalı, orta segment telefonlarda çok daha iyi ön kameralar var.

    Bağlantı Seçenekleri

Aslında uygun fiyatlı(Ülkemiz adına demiyorum) bir çözüm olarak bağlantı portları asgari düzeyi karşılıyor diyecektim ama Type-C portunun eksikliği büyük ayıp olmuş. 2020 model cihazda nasıl Type-C bağlantı olmaz anlamıyorum. Avrupa birliği bu işe de bir el atsa, hatta Type-C şarj desteğini zorunlu tutsa güzel olacak.(Tabi üst düzey laptoplarda 120-230W adaptörler için yine özel bağlantı gerekecektir ama en azında pili şarj etmek için Type-C ile PD desteği önümüzdeki yıllarda standart olmalı.)

2 adet USB 3.0 portu veri aktarımı için yeterli olacaktır. Tabi USB 2.0 bağlantının artık yeni cihazlarda olmaması gerekiyor bence, bunun yerine 5 Gbps Type-C port olmalıydı. Tam boy HDMI bağlantı harici ekran bağlantısı için iyi olmuş, ethernet portuda bazı durumlarda hayat kurtarıyor.

1x1 Mimo kablosuz bağlantı normal kullanımda iş görüyor. 100m² evimde çekim olarak bir sorun yaşamadım. Wi-Fi kartı AC destekli ve Bluetooth 4.2 desteğine sahip.

    Performans

Herkesin merak ettiği konuya, performansa değinmek gerekirse ev ve ofis kullanımı için yeterli düzeyde. 4C/8T yapıda işlemci temel hızı çok düşük olsada genelde 2 GHz üzerinde çalışıyor.  Çekirdek sayısı çoklu program kullanımında işe yarayacaktır. Temel hızlarda diye bileceğimiz NVMe SSD'de normal kullanımdaki hızın diğer bir kaynağı. Bu devirde sadece HDD'li bilgisayar adımı yaşlandırır. 8GB bellek günü kurtaracaktır ama daha fazla ram her zaman iyidir.

Harici ekrankartı ise düşündürücü, MX330 anca oyun açacak güçte. Birde işlemcinin temel hızı düşük olduğundan yaptığım testlerde, ani CPU frekansına düşmesine bağlı olarak FPS büyük düşüşler oluyor. Ekran kartının en büyük avantajı bence 2GB harici belleğe sahip olması sayesinde sistem belleğinden yememesi. CUDA kullanan uygulamalarda bir yararı olacaktır ve basit grafikli oyunlarda dahiliden daha iyi iş çıkartacaktır ama bu bilgisayarın alıcısı için harici GPU pek şart değil bence. Güncel işlemciler normal kullanım için yeterli düzeyde grafik hızlandırma sağlıyor. Oyunculuk için ise minimum 1050Ti ekran kartlı çözümlere bakılmalı.

Performans iddiasında olmadığından ve kısıtlı bir sürede değerlendirdiğimden çok fazla sentetik test yapmadım. Test sonuçları aşağıda yer alıyor.

 

    Soğutma Performansı ve Fan Sesi

Güçlü bir donanıma sahip olmadığında sistem basit bir soğutmaya sahip. Acer Aspire 3 A315 laptopta tek fanlı bir soğutma sistemi yer alıyor. Fan laptopun altında orta tarafta yer alan ızgaradan aldığı hava ile sistemi soğutarak, sıcak havayı arka tarafta ekrana doğru atıyor.

Sistem ilk açıldığında yaklaşık 1 dk fan yüksek devirde çalışmakta. Sanırım fanlardaki tozu atma sebebiyle bu şekilde yüksek devirde çalıştırılıyor. Sonra fan sessiz bir şekilde soğutmaya devam etmekte. Sistem için en ağır kullanım şartı diyebileceğim oyunlarda bile maksimum GPU sıcaklığı 75°C'ye , CPU ise 82°C ulaşmakta. Laptop için bunlar düşük sıcaklıklar diyebilsemde CPU hız kestiğinden oyunlarda ani FPS düşüşleri oluyor.Bu durum Acer'ın güç yönetimi sebebiyle olabilir. Tabi işlemcinin hedef kitlesine bağlı olarak normal olsada harici ekran kartlı bu sistemde oyun oynamak isteyen için can sıkıcı bir durum. Oyun kayıtlarım aşağıda yer alıyor. Çok fazla oyun testi yapamadım. (Sistemimdeki oyunlar bu sistem için çok ağır ve bu arada ekran kaydını Windows Game Center ile aldım. Nvidia'nın kayıt teknolojilerine ekran kartı destek vermemekte. Kayıt yapılmadığında da performasn benzer)

https://youtube.com/playlist?list=PLbqkN16F2PDmv4Qq_zgk-lNRUfCmo0UiD

    Batarya ve Adaptör

Acer Aspire 3 A315-57G yanında iki parçalı yapısı ile yaklaşık 2.3m uzunluktaki 65W(19v/3.42A) adaptör geliyor. Adaptör ufak yapıda ama daha ince olsaydı çantada taşıması daha kolay olurmuş. İki parçalı kablolu yapısı da prize uzak yerlerde işe yarıyor. Laptop kapalı halde pilinin  %10-100'e ulaşması 2 saat 15 dakika sürdü.

3220 mAh dahili bataryası laptop ortalama bir pil ömrü vaadinde. Tam ekran parlaklığında ve %50 ses ile performans modunda bilgisayar ile youtube ile video izlediğimde 2 saat 25dk sonra pili %10'a düştü. Tabi bu pil kullanımı en iyi performans modunda yaptığımdan pili çabuk tüketti.

Bilgisayarın Artıları:

  • Sade tasarım ve kasa boyutları
  • 1080p Ekran
  • Ram yükseltilebiliyor.
  • Windows 10 ile kurulu gelmesi
  • 1 Yıllık 100GB Dropbox

Bilgisayarın Eksileri:

  • İşlemcinin temel hızı düşük
  • Klavyede ışıklandırma yok
  • Web kamera berbat

    Sonuç

Acer Aspire 3 A315-57G laptopu nispeten uygun fiyata boyut olarak 15.6 inç ekran güncel çözüm arayanlar için iyi bir seçenek. Çoğu rakibinden ayıran bir avantajıda harici MX330 ekran kartı. Seviye olarak oyun için uygun olduğunu düşünmüyorum ama özellikle harici GDDR5 belleği ile düşük grafikli oyunlarda onboardan çok daha iyi performans - Hatta AMD'li APU'lardan bile -sunacaktır. Tabi sistem belleğinide tüketmiyor.  i5-1035G1 işlemcisi gündelik işler için iyi ama yoğun yük altında tasarımı sebebiyle yavaş çalışıyor. İşlemci oyunlarda sıcaklığı bir laptop için çok olmasa da hız kestiğinden oynanışı baltalıyor.  Bu arada laptopdaki 4GB bellek lehimli iken 1 adet ram slotuna 4GB bellek konulmuş. İsterseniz bunu değiştirerek yükseltme yapabilirsiniz. Başla ülkelerde A315-57G modelinin 1TB HDD modelide var, sanırım bilgisayara 2.5 inç disk takma imkanıda var. Ama HDD için aparat gerekebilir.

#Acer #Aspire3 #A315 #57G #Laptop #Notebook #Dizüstü #Bilgisayar #İnceleme #intel #i5 #1035G1 #Nvidia #MX330 #8GB #Ram #512GB #SSD

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Bu ürünle ilgili tüm incelemeler