Şöyle manyaklıkları görüp, gaza gelip 3D printer alayım diyorum. Herif sıfırdan ne tasarlamış vay arkadaş.
Konu hakkında bilgisi olduğunu düşündüğüm arkadaşları tag layarak soruyorum, bu ürün gibi büyük boyutlu bir projeyi basmak ne kadar sürer? Cihaza/Printera görehız çok fark ediyor mu? 2kg PETG filament basılmış.
@bobafett @seac @teknopanda
https://www.youtube.com/watch?v=EVXr8KzjCM8
https://cults3d.com/en/3d-model/gadget/rnas-6x-a-completely-3d-printable-and-toolless-pc-nas-case
3d printerda hız konusunu etkileyen çok fazla faktör var bu tamamen seçimlerinize bağlı çok hızlı baskı veren cihazlarda var standart fdm yazıcıları konuşursak yazıcı ayarlarınız yazıcıda kullanacağınız nozzle, 3d baskının modeli veya baskıda istediğiniz kalite vs. baskı süresini ciddi oranda etkiler. 3d printer dünyasına yeni girmek isteyen biri için böyle komplex bir proje seçmek çok yanlış eziyete dönüşecek büyük ihtimalle özellikle petg de baskı başlı başına bir sorun zaten. bu projenin dosyalarına baktım çok fazla dosya var muhtemelen baskı süreci 1 haftayı rahat bulur hatta geçebilir. bu proje özelinde ek componentler ve 2kg petg maliyetini göze alırsak sadece baskı için bile yüksek bir maliyet çıkabilir. 3d dünyasına girip önce ustalaşıp sonra bu tür şeylere girişmek lazım daha filament dünyasına gireceksiniz bayat filamentlere söveceksiniz kilo kilo filament harcayacaksınız saçaklanmadır tabladan kalkmadır nozzleda tıkanmadır birsürü tecrube gerekecek 😀
Kan, ter ve göz yaşı dolu tecrübe yorumu olmuş 🙂 Ne yaşanmışlıklar var, son cümle özet olmuş o konuda biraz. Gazımı aldınız ama iyi oldu 😀 Durduk yere 20 Binlik olabilirdim bu akşam 😀
@ufkabakan para ve zaman sorunu yoksa güzel bir hobi aslında bazen sıkılıyorsun 3d model sitelerinde sayfa sayfa model bakarken buluyorsun kendini sonrada basmaya üşeniyorsun 😀
Bir gazla 3d printer alıp 2 hafta sonra yok olmuyor diye satan çok var. Kolay görünsede değil. flament almaklada bitmiyor. nozle . birazda makanik işler yapcaksanız dijital kumpas. Çıkan parçaların doğu ölçü ve açılarda çıkıyormu diye bakmaklazım.
Cihazı paraya çeviremezsen üretim yapıp zarar yazar.
Amaç tamamen hobi ama sadece düşündüğüm cihaz için bile 20Bin üstü bütçe gerekeceğini düşünürsek, Türkiye için pahalı bir hobi.
Aceleniz varsa baskasina bastirip devam edin.
3d baski isine yeni girecekseniz bir sure yapacaginiz herseyi hobi gibi gormeniz lazim. Kalibrasyon baskilari, bircok test baskisi, hatali baskilar, saatlerce bastiktan sonra son anda sacmalayan baskilar derken bircok deneme yanilma yapacaksiniz. Zaten bunlarla ugrasmaya alisip, hobi oldugunu kabullenince sorunsuz olsun da yarim saat gec olsun diyorsunuz 🙂
Baskinin ne kadar uzun surebilecegine ornek olarak olabilecek en kolay baskilardan birini linkliyorum. https://www.thingiverse.com/thing:1743145 buradaki modelin sadece ekran goruntusundeki parcasinin basmak (ki yuksekligi sadece 7.6cm, genisligi 7.4cm) baski ayarlarina gore 5.5-6 saat kadar surebiliyor.
Çok başarılı.
Kasa güzel tasarlanmış, bir kere kurduktan sonra pek bir şeye ihtiyaç duymayacak gibi. Fanlarının 12cm ve hot swap desteği de olmasını isterdim.
3d konusunda hobi olarak ilgilenen arkadaşta Elegoo Neptune 4, işe dönüştürmüş olanda Bambu Lab X1 var. İkisinin de bastığı ürünlerde Elegoo ile kabul edilebilir hoş işler çıkarırken, Bambu'nun başarımı neredeyse plastik kalıp döküme yakın denebilecek işler çıkartabiliyor. İkisinin arasında farkta bunla doğru orantılı.
Bu proje için cihaz alınabilir mi? sorusunu cevaplamak için Maliyetinin sizi ne kadar etkileyeceği, ne kadar sürede projeye başlayabilir ve bitirebilir hale geleceğiniz gibi sorulara yanıt bulmak gerek. Şuan merakımdan dolayı cihazı koyacak yerim olsa ortalama yazıcıyı alırdım. Böyle bir projeye de bir kaç hafta denemeler yaptıktan sonra başlar, oluşan sonuçları da kabul ederdim. Bunun sonunda oluşacak maliyet ve zaman kaybı sizin için sorun olacaksa girişmemek ve ürünü, iş haline getirmiş bir yerde yaptırmak daha akıllıca olur.
boyut, hız ve f/p açısından k1 max çok önde.
Tamamen 3d baskı yapılacağını düşünülerek tasarlamış, o yüzden baskı süresini saymazsak
oldukça kolay görünüyor basması. Hazır 3d modellerin bir çoğu öyle değil. O yüzden ben yazıcı alacak birinin 3d tasarım işini de giriş seviyesi bile olsa öğrenmeyi göze alması gerektiğini düşünüyorum.
Hız konusuna arkadaşlar yukarıda değinmişler, ekstra bir yorumum yok ancak elinden bir kaç yazıcı geçmiş birisi olarak illa alınacaksa üst segment bir yazıcı tercih etmenin iyi olacağını düşünüyorum. Aksi halde yazıcının baskıları tatmin etmezse basılacak üründen çok yazıcının kendisiyle uğraşmaktan kendinizi alıkoyamıyorsunuz.
Elegoo Neptune 4 Pro mu Plus mı diye bakıyorum şimdide 🙂
13Bine baya orta giriş seviyesi cihaz alınabiliyor o zaman? Elegoo Neptune 4 MAX almaya gerek yok sanırım?
abs gibi malzemeleri açık yazıcıyla basamazsın ona göre
@ozturka Bu tarz detayları bilmiyordum. Sabit ısı vs mi sorun oluyor?
@ufkabakan evet. Kalite parça basmak biraz dertli. Kaliteden kastım ısıya ve güneşe dayanıklı malzeme. Mühendislik filamentleri diye geçiyor onlar zaten. Abs asa karbon karışımı malzeme basmadiktan sonra bir anlamı yok bence. Oyuncaktan öteye gidemiyor. K1 max veya k1c şiddetle tavsiye ediliyor f/p olarak.
@ozturka Fİyatlarıda güzelmiş 🙂 Hobi amaçla gireceğim için önce 10-15K bir alet alıp, işi öğrenince bu tarz daha üst sekment bir cihaza geçebilirim ya da yapamıyorum deyip aleti kaldırır dolaba atarım 😀
@ufkabakan 3d yazıcı işi biraz ince işçilik istiyor. yapa yapa ayar tutturursanız zevkli gözüküyor. 10-15k ya alacağınız aletle sonraki makinenin alakası olmayacak ne bastığınız malzeme ne de ayarlarla alakalı. o yüzden tecrübenizi aktarabileceğinizi sanmıyorum. https://youtu.be/VK2h_fOnX-8?t=771 şöyle sağlam malzeme çıkarma ihtimaliniz varken güneşte deforme olan şeyler basmak isteyeceğinizi pek sanmam.
@ufkabakan https://youtu.be/N9DJOnURVW4 taze gelen kapalı bir yazıcı incelemesi 🙂
https://www.rhino3dprinter.com/urun/flashforge-5m-pro fiyatı da fena değil