Global Game Jam GGJ

 

Güncelleme 1: Takım kurma eklendi. (20180121)

Güncelleme 2: Terlik, yastık, pijama, filtre kahve, water fasting vs eklendi (20190213)

 

Game Jam nedir?

Bir grup insanın toplanıp belli bir süre içinde sıfırdan oyun geliştirdiği organizasyonlardır. Burada amaç yeni insanlarla tanışma, kısa sürede yoğun bir geliştirme ortamına girip kendinizi geliştirme, yeni şeyler deneme ve eğlenme olarak özetlenebilir. Fiziksel olarak aynı lokasyonda yapılan game jamler olduğu gibi online Game Jamler de vardır. Online Game Jamlerin en meşhurlarından biri ludumdare 'dir.

Global Game Jam nedir?

Global Game Jam, kısaca GGJ her yıl Ocak ayının sonunda yapılan 48 saatlik bir Game Jamdir. Dünya çapında birçok kurum GGJ alanı (GGJ site) oluyor. Türkiyede de bir kaç yer katılıyor . Her yıl belli bir tema belirlenir ve o tema ile ilgili oyunlar geliştirilir. Örneğin 2017'de tema dalgalardı. Cuma günü saat 17.00'de o yılın teması açıklanır ve maraton başlar. Pazar günü saat 17.00 'de geliştirmeler sonlanır ve projeler sunuculara yüklenir.

 

Global Game Jam'e giderken ne götürmeliyim?

İhtiyaçlar herkese göre değişmekle birlikte ben 2017'deki tecrübelerime göre 2018'de neler götüreceğimi şu şekilde listeledim:

Lojistik kısım:

  1. Laptopınız. Genelde herkes kendi bilgisayarını getiriyor, gittiğiniz yer belki size bilgisayar verebilir ama sormanız lazım. En iyisi varsa kendi bilgisayarınızla gitmeniz.
  2. Laptop'ın adaptörü. Unutmazsınız ama ben gene de yazayım dedim 🙂
  3. 40 L yürüyüş çantası  (Büyükçe bir çanta veya küçük bir valiz.)
  4. Uyku tulumu. (Geçen sene vardı, çok faydasını gördüm)
  5. Uyku matı. (Geçen sene yoktu, çok eksikliğini hissettim 🙂 ) Dolayısıyla bu sene gittim 30 TL'ye aldım.  Bu çok önemli. 2017'de bizde büyük minderler vardı, ama hem yeterince yoktu hem de rahat değildi. Sonuçta ben hemen hemen yerde yattım. Uyku tulumu da olsa sert zemin üstünde yattığınızda tulumun içindeki yumuşak yalıtım malzemesi sıkışıp yalıtım yapamaz hale geliyor. Matlar daha sıkı oldukları için ezilmiyorlar ve yerdeki soğukluğu size iletmiyorlar. Hadi iyisiniz, iki dakkada ısı transferi dersi de aldınız benden 🙂
  6. Küçük bir yastık, uyurken kafa için
  7. Göz bandı, aydınlıkta uyumak için.
  8. Bolca sakız. (Benim için konsantrasyon boost)
  9. Atıştırmalık kraker
  10. Bolca kuruyemiş (Cips veya abur cubur değil, fındık, ceviz, badem gibi uzun süre sağlıklı enerji verecek gıdalar)
  11. Bitki çayları, poşet çay, kahve ve kupa. (Bunların hemen hepsi bir seviyede orada vardır ama tam istediğiniz gibi olmasını istiyorsanız kendiniz götürün. Yani bardak var ama kağıt bardak, ben kendi kupamda içmeyi tercih ediyorum. Kahve var ama benim sevdiğim tipten mi bilemem)
  12. Filtre kahve, filtre kağıdı (kahve makinası varsa orada) veya french press
  13. Diş fırçası, macunu, kürdanlı diş ipi.
  14. Islak mendil
  15. Bir kaç farklı kıyafet, tişört filan. Ayrıca pijama, bir noktadan sonra pijama terlik güzel oluyor 😀 . Gece soğuk olabilir, dikkat. Rahat olabileceğiniz kıyafetler. Unutmayın 48 saat boyunca oradasınız.
  16. İki farklı ayakkabı. Bu benim için önemli. Kış ayları olduğu için botla gideceksiniz ama 48 saat boyunca binadan hemen hemen hiç çıkmayacaksınız. (isterseniz çıkarsınız da vakit yok) Bu nedenle normal giderken giydiğiniz ayakkabının dışında, sadece içeride giyeceğiniz çok havadar, çok rahat, terlik kıvamında bir ayakkabı daha götürmenizi tavsiye ederim.
  17. Ayrıca bir de terlik. Evet çok rahat oluyor...
  18. Birkaç tane poşet, kirli torbası niyetine.
  19. Kartvizitiniz varsa bolca alın.
  20. Kullanmanız gerekebilecek ilaçlar varsa alın. Örneğin ben midemde yanma olması durumuna karşı (bazen oluyor) talcid - rennie alıyorum. Göz damlası, boğaz pastili vs...
  21. Telefon şarj aleti.
  22. Usb bellek.
  23. Belki bir de bluetooth hoparlör

 

Global Game Jam'e hazırlık

Teknik kısım:

  1. Kullandığınız tüm yazılımları kontrol edin, gerekli güncellemeler varsa yapın. Örneğin Unity, Visual Studio çalışıyor mu, güncel mi? Belki mobil oyun yapacaksınız. Android SDK'nız güncel mi? Değilse güncelleyin. Gittiğiniz yerde belkide yüzlerce geliştirici olacak ve hepsi aynı internet bağlantısını sömüreceği için internet çok yavaş olacak.
  2. Gene internet darboğazı nedeniyle ve vakit kazanmak için kullandığınız araçların installer'larını hazırda bulundurun. Örneğin Unity'nin installer'larını indirip kaydedin. Orada tanışacağınız yeni takım arkadaşlarınızda olmayabilir, onlara da bu dosyaları verip hızlıca sizinle aynı çalışma ortamına ulaşmalarını sağlarsınız.
  3. İşe yarayabilecek assetleri indir. Mevcut tüm assetlerini güncelle.
  4. Bilgisayarında yeterince boş yer yoksa boş yer aç.
  5. Windows güncellemesi varsa yap, en güncel hale getir. Orada bir de güncelleme çıktı, bekliyorum filan olmasın.
  6. Proje taslağı hazırlayın. Yani teknik olarak her oyunda kullandığınız sistemlerin, scriptlerin, assetlerin yüklenmiş olduğu, klasör yapısının oluşturulduğu, arkası boşta olsa bir main menü ekranı olan projeniz hazır olsun.

Diğerleri:

  1. Birkaç gün önceden uykunuzu iyi almaya başlayın. Yani benim uyku borcu dediğim uykusuzluk durumunuz hiç olmasın. Bu kuralı 2019'da atladım, iyi olmadı...
  2. Hasta olmak üzereyseniz olmayın 😀 Birkaç gün öncesinden doktora gidin tedavi olun.
  3. Yeme içmeden komple kurtulmak ve ekstra konsantrasyon için acaba GGJ boyunca water fasting yapılaması mantıklı olur mu (önceden tecrübe edinmiş olmanız lazım) ???

 

Global Game Jam'de takım kurma

GGJ'ye tek başınıza gidebileceğiniz gibi kendi takımınızla da gidebilirsiniz. Kendi takımınızla gittiğinizde yeni insanlar tanıma, yeni şeyler öğrenme / deneme ihtimaliniz azalıyor. Ben 2017'de tek gittim, orada insanlarla tanıştım ve güzel bir ekip kurduk.

Süreç yaklaşık olarak şöyle oldu; Cuma saat 14:00'de organizasyon başladı. İnsanlar giriş yapıyor ve yerleşiyor. Ice breaker türünde, insanların birbiriyle tanışıp kaynaşmasını sağlayacak ayak üstü bir oyun oynandı. Ardından bir kaç konuşma yapıldı ve o senenin teması açıklandı, 2017'de dalgalardı. Tema artık bilindiği için oyun fikirleri üretilmeye başlandı.

Bir salon dolusu insan ayakta dalgaaaa dalgaaaaa, deniz dalgası, radyo dalgası diye mırıldanıp duruyordu 😀 Herkes fikir alışverişinde bulunuyor, bu aşamada frekansları uyuşan insanlar yavaş yavaş takımlar oluşturuyorlardı. Saat 18:00'de oluşan takımlar (tek kişi de olabilir) oyun fikirlerini kısaca sunup takımlarında hangi uzmanlıklarda takım arkadaşlarına ihtiyaç duyduklarını söylüyorlardı. Böylece henüz bir takımı, iyi bir fikri olmayan jammerlar o takımlara dahil olabiliyordu.

Örneğin ben kalkıp diyorumki : "Biz bir denizaltı oyunu yapacağız, denizaltı karanlıkta giderken sonar dalgası göndererek önünü görebilecek. İki yazılımcıyız, ama hiç grafikerimiz ve ses uzmanımız yok." Bunun üstüne herhangi bir takıma katılmamış ve bizim fikrimizi beğenen grafiker arkadaşlar bizimle konuşup takıma katılıyorlar.

Ses uzmanlarının iş yükü genelde diğer uzmanlara göre daha az olduğu ve ses uzmanı arkadaşlar genelde daha az bulunduğu için bizde sesçi arkadaşlar tek bir takıma bağlı kalmayıp bir çok takımı desteklemişlerdi.

Özetle benim takımım yok diye korkmayın, tek başınıza gidin, yeni arkadaşlar edinirsiniz...

Not: Biz aslında wifi dalgasıyla ilgili bir oyun fikri geliştirmiştik ve bunu sunduk. Ama daha sonra bu fikri komple çöpe atıp denizaltı oyunu yaptık 😀

 

Global Game Jam tavsiyeleri

  1. En önemli tavsiye, projenizi küçük çaplı tutun. 48 saat çok kısa bir süre. O da olsun, bu da olsun, yapay zeka yazalım, hatta oyun içinde oyun olsun... Hiç biri yetişmez. Sonunda da sunum sırasında biz yetiştiremedik, oyunumuz çalışmıyor ama çalışsaydı vallahi çok süper olacaktı şeklinde bir açıklama yapmanız gerekir. Bunun yerine tamamlanmış, bitmiş, çalışan bir oyun sunmak çok daha güzel.
  2. Takım kurarken dengeli bir takım kurmaya çalışın, 6 grafiker 1 yazılımcı değil, daha dengeli bir takım olsun. Eğer takımda bir taraf güçlüyse oyunun da o kısmına ağırlık verin. Yani çok grafikeriniz varsa grafik ağırlıklı, kod kısmı basit olan bir oyun fikri bulun.
  3. Oyun fikrinin bulunması : Tema açıklandıktan sonra harıl harıl oyun fikri bulmak ile uğraşacaksınız. Bunun için çok çok zaman harcamayın, 2-3 saat içinde fikrinizi netleştirip geliştirmeye başlayın. Esas olan, yapılabilir, eğlenceli ve temaya bir şekilde uyan bir oyun fikri bulmak. Bu güzel oyun fikri bulma methodunu inceleyebilirsiniz.
  4. İnternetten asset bulacaksanız (görseller, modeller, sesler, müzikler...) mükemmel okçu sprite'ını bulmak için 4 saat harcamayın. Pazar günü saat 16.30'da panik içinde oyunu yetiştirmeye çalışırken kendinize küfür edersiniz 😀 20 dakikada bulduğunuz vasat okçu sprite'ı da işinizi görür. Eğer Pazar günü saat 13.00'de bütün geliştirmeleri tamamen bitirirseniz dönüp daha iyi okçu spriteını ararsınız...
  5. Uyku: Maraton iki gece üç gün sürecek. İlk gece sabahlamaya kalkarsanız, ikinci gün içinde performansınız düşer. İlk gece normal şekilde yatıp uyuyun, uykunuzu iyice alın. İkinci gün zinde olun. Gerekirse ikinci gece (Cumartesiyi Pazar'a bağlayan gece) az uyuyun ama gene de 3-4 saat uyuyun ki Pazar günü de akşama kadar geliştirme yapacaksınız, aklınız başınızda olsun.
  6. Yeme içme: Sağlıklı şeyler yiyin. Bolca su için. Vitamin alıyorsanız aksatmayın. Sağlığınız iyi olmazsa, siz iyi olmazsınız, oyunlar da iyi olmaz. Gittiğiniz yerde genelde yemek veriyorlar ama gene de emin olun. OImazsa aralarda çıkıp dışarından yersiniz. Bizim yemekler gerçek olamaycak kadar iyiydi. 🙂
  7. Kahveyi abartmayın. Aşırı kahve içip hiper telaşlı, stresli bir moda girmeyin.
  8. Stres yapmayın, rahat olun, eğlenmek için oradasınız, yarışma yok.
  9. 80 - 20 kuralını unutmayın. Beleş bir tavsiye daha 🙂 Oyuna uyarlarsak, beğeninin %80'i, özelliklerin %20 si ile gelir. Siz bu %80 beğeniyi sağlayan %20'lik özellikleri geliştirin. Yani çok az önemsenecek özelliklere, geliştirmeler bir sürü zaman harcamayın. 20 emek harcayıp 80 puan toplayın. 80 emek harcayıp o son 20 puanı toplamaya uğraşmayın. (örnek 4. madde)

 

 

2017, 2018 ve 2019'da Bahçeşehir Üniversitesinin (BAU) Game Lab'i olan BUG 'da  GGJ'ye katıldım. Seneye de bir aksilik olmazsa orada olmak isterim...

 

#akış

 

 

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör