Bad Sector, Reallocated Sector Count, Pending Sector Count Hatalarını Düzeltmek ve Low Level Format
HDD'lerdeki bad sector, pending sector ve low level format konusunda bilgilenmek isteyenler şu yazıyı okusunlar derim. Öğrendiğim bir çok yanlışı düzelttim bu yazı sayesinde 🙂 Bad sector nedir, nasıl düzeltilir diye arayanlar için de güzel bir bilgi olacaktır tahminimce. Kısaca özetleyeyim, ayrıntılı merak edenler yazıyı okuyabilirler(İngiliççe)
1-Tüm bad sector'ler fiziksel olmayabilir. Bazıları logical olabilir. Onları düzeltmek için komut satırından chkdsk c: /f ("c" diski belirtiyor. d diskiyse buraya d yazın) komutunu kullanabilirsiniz. İlk denenmesi gereken yöntem bu. Tüm chkdsk komutları için: https://docs.microsoft.com/en-us/previous-versions/windows/it-pro/windows-server-2012-R2-and-2012/cc730714(v=ws.11)?redirectedfrom=MSDN
2-Yeni nesil hard disklerde, HDD Tune gibi yazılımlarda "reallocated bad sector" kısmı uyarı veriyorsa yapılması gereken bir şey yok. Disk bad sector tespit etmiş ve bunları önceden belirli yedek sektörlere aktararak bozukları kapatmış demektir. Eğer disk bu işlemi başarıyla yapabildiyse diski taradığınızda herhangi bir bad sector göremezsiniz çünkü disk o sektörleri kapatmıştır. Yalnızca reallocated sector uyarısını görürsünüz. Eğer tarama esnasında bad sectorle karşılaşırsanız diskin kapatamadığı bad sector var demektir ve komut satırından chkdsk c: /r komutuyla bu bad sector'lerin kapatılmasını sağlayabilirsiniz.
3-Pending sector count uyarısı vermesi, bad sector'de olabilecek verilerin tespit edildiğini, buradaki verilerin okunup başka sektöre aktarılması ve ardından bozuk olabilecek sektörlerin kapatılıp yedek sektörlerin tahsis edilmesi(remapping) gerektiğini ancak diskin bu verileri HENÜZ düzgün okuyamadığı için bu işlemi beklettiği anlamına geliyor. Disk bu verileri okumayı başardığında işlemi kendisi yapacak.
4- Pending sector count 1-2 gün içinde kendi kendine 0'a indiyse sorun yok. İnmediyse yapılması gereken öncelikle verilerinizi yedeklemek, sonra yolumuz ikiye ayrılıyor:
- Komut satırından chkdsk c: /r komutuyla diske bu pending sectorlarin bad sector olduğunu ve bunları kapatıp bir daha hiç okumaya çalışmamasını söylemek. Bu 2 numaralı paragrafta yaptığımızla aynı. Yani orada yaptıysanız tekrarına gerek yok. Ancak buna rağmen pending sector uyarısı alıyorsanız veya hala tarama yaptığınızda bad sector görüyorsanız:
- low level format atmak. Diğer adı zero fill yöntemi. Bu yöntem tüm sectorlere "0" değeri yazarak, diske, bu bad sector'deki verilerin artık alakasız olduğunu ve o verileri okumasına gerek olmadan remapping'i yapabileceğini belirtmenizi sağlar. Bunun için ek programlara ihtiyaç yok. Windows'da diske sağ tıklayıp biçimlendire bastığınızda "hızlı biçimlendir" tikini kaldırırsanız, Windows tüm sektörleri zero fill yöntemiyle doldurur, yani low level format atmış olursunuz. Ancak bu her zaman son çare olmalı.
5- Formattan sonra diske, hem daha önce bulunan ve kapatılan bad sectorleri, hem pending sectorleri hem geri kalan sectorleri tekrar değerlendirip son işlemleri yapmasını ve hangisinin bozuk hangisinin tekrar kullanılabilir olduğunu anlamasını sağlayacak komutu vermelisiniz. Çünkü zero fill yöntemiyle kaybolacak olan pending sector'lerin gerçekten bozuk mu olduğu yoksa oradaki verilerin mi sorunlu olduğu ancak böyle anlaşılabilir. Komut: chkdsk c: /B
6-Eğer reallocated sector sayısı ve pending sector sayısı bu işlemlerden sonra da düzenli olarak artmaya devam ediyorsa diski gidici olarak kabul edebilirsiniz.
😀 Bu diski bayağıdır kullanıyorum, laptopun içinde ikinci disk olarak.
16gb yapıyor yanlış çevirmediysem KB - GB olarak.
Bir de bu 1 tb diskin 500'lük partı, diğer partlarda da var muhtemelen.
Ama önemli dosyaları tutmuyorum. Taşımaya erinmesem boşaltıp diski wipe yağpıp bakacağım ama muhtemelen düzelmez bu kadar bad sector.
Yıllar sonra işime yaradı teşekkürler 😀