Zyxel Nsa 320 Media Server Nas fanı sessizleştirme (mod)

Merhaba 15.05.2014 tarihinde yapılan Zyxel Nsa 320 Media Server Nas
incelemesinde fan sesi ile ilgili sorular soruldu. Evet fan çok gürültülü çalışıyor. Teknik servisle yaptığım görüşmelerden aldığım cevap ne yazık ki sürekli tam hızda döndüğü yönündeydi. Halbuki cihaz ısıya göre fan hızı ayarlanıyor şeklinde pazarlanıyor. Yaptığım yabancı forum araştırmalarımda aynı sorunun tüm kullanıcılarda olduğunu gördüm. 7/24 çalışması için alınan bir cihaz fan sesi yüzünden açık bırakılamaması gibi saçma bir bir durumla karşılaştıktan sonra kendi çözümümü ürettim. NOT: Buradan sonra anlatacağım işlemlerin uygulanması cihazda fiziksel sorunlara yol açabilir uygulanması halinde çıkacak olumsuzluklar ne benim nede teknoseyir.com sitesinin sorumluluğunda değildir. Tamamen kullanıcının alacağı risktir.

1. Aşama: Cihazın tüm bağlantıları kesildikten sonra ön kapak çıkarılıp arka en üstte bulunan 2 adet vida yıldız tornavida yardımı ile açılır ve cihazın plastik üst muhafazası yavaşça kaydırılarak çıkarılır. Not: vidaları açmak cihazı garanti kapsamı dışına çıkarmaz.

2. Aşama: Cihazın fan kablosu yavaşça çekilerek soketinden çıkarılır. Fana giden 3 farklı renkte kablo vardır. Sırasıyla siyah, kırmızı ve mavi. siyah uç negatif, kırmızı uç pozitif ve mavi uç fanın rpm bilgisini içeren data ucudur.

3. Aşama: İşe yaramayan veya kullanmadığınız bir usb uzatma kablosunun erkek tarafından 10 cm kadar pay bırakarak kablo kesilir ve kesilen yerden 2cm kadarlık kısmın dış muhafaza soyulur. Muhafazanın iç kısmındaki kablolara zarar vermemeye özen gösterin aksi halde oluşacak bir kısa devre cihaza kalıcı zarar verebilir. Usb kablosunun içinde 4 adet kablo vardır. bunlar siyah, kırmızı , beyaz ve yeşil renktedir.

4. Aşama: Kablonun kestiğiniz ucunu nas sürücünün sağ alt kısmında bulunan delikten içeri sokalım ve üst kısımda rahat çalışılacak kadar çekelim. Beyaz ve yeşil olan kabloları uçları bir birine veya herhangi bir negatif akım olan bir kısma değmeyecek şekilde kesip uçlarını bantlayalım. Bunlar data uçları bizim işimize yaramıyor. Daha sonra siyah ve kırmızı kablonun ucunu hafiften bakır kısımlarını kopartmadan soyalım. Siyah olan kabloyu fandan gelen kablonun ucundaki siyah yere ve kırmızı kabloyuda kırmızı yere geçirelim burada çok dikkat etmeniz gerekiyor kabloların uçları kesinlikle birbirine veya nas sürücü içindeki herhangi bir yere temas etmemelidir. Kabloların ucunu fazla soyduysanız fazla kısımları kesip tekrar dışarıda kalmayacak şekilde yerleştirin soketin içine.
ve yalıtkan bir bantla bantlamayı unutmayın.

5. Aşama: Tüm adımları izleyip kablomuzun bağlantılarını ve izolasyonunu yaptıktan sonra cihazı kapatmadan kablonun çalıştığını test edin bunun için tahminimce her evde bulunan usb telefon şarj cihazına takarak fanın sorunsuz çalışıp çalışmadığını kontrol edin. burada bir sorun olursa 5 tl lik şarj cihazının ölmesi 350 tl lik nas sürcüden daha çok tercih edilir kanımca.

Buradan sonra bir sorunla karşılaşılmadıysa cihazı geri kapatıp yaptığımız kabloyu arkadaki boş bir porta takabiliriz. İlla ben risk almak istemem elimde boş usb şarj cihazı var diyorsanız oda rahatlıkla iş görür nas sürücü sürekli yerinde sabit kalacaksa bu kablonun herhangi bir takılma sebebiyle yerinde oynama ihtimali yok ise bu sizin tercihinizdir azami dikkat ederek uygulayabilirsiniz.

Bu uygulamayı başka pc fanlarına da uygulayıp portatif basit bir soğutma yöntemi elde edebilirsiniz. Bu fanlar usb portunun sağladığı 5v akımlada rahatlıkla çalışmaktadır.

Umarım fazla uzun olmamıştır ve isteyen herkes kolayca yapabilir.
kendi yaptığım uygulamanın fotoğrafları ektedir. Ben rpm bilgisini de almak isteğimden farklı bir çalışma yaptım bu kısım biraz daha tecrübe gerektirdiğinden anlatmıyorum. iyi günler dilerim.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • serdaryildiz @serdaryildiz

    Bekledigim aciklamaydi incelememe yazdiginiz yorumdan sonra. Cok tesekkurler. Burda sanirim fan rpm sini ayarlayamiyoruz, sadece kapatip acmayi yapabiliyoruz galiba. Hatta kabloyu sokup takmamak adina araya bir anahtar bile konulabilinir. Ben rpm yi isiya gore ayarlayacak bir mod bekliyordum acikcasi. Gerci o da yapilir iceriye bir isi sensoru konulup bir de termik devre vs ile fana baglanip. Ama ne derece buna deger tartisilir. Gerci mod bir bakima hobidir. 1000 tl lik kasaya 2000 tl lik mod yapan cok var. Bu arada bu cihazda fan rpm si standart 2500 rpm de bende.

  • Fth @sword-q

    fan zaten 6 cm arayıp bulabileceğin bir fan değil bunu yaparken ben ısı ayarlı bir devrede yaptım ama zaten ısınmadığı için işlemci gerek yok diye koymadım üstüne. ekran kartı ram modülleri için olan bu bakır kendinden yapışkanlı soğutucalardan alıp takmayı düşünüyorum ama fani tam güçte de bu haliyle de işlemci ısısı hiç değişmiyor stabil bence usulen çok sıcak yerlerde sıkıntı olmasın diye koymuşlar en azından benim yaşadığım yerde sıcaklık sıkıntısı yok.

Zyxel Nsa 320 Media Server Nas

Zyxel Nsa 320 Media Server

Önceleri nas cihazlar hakkında pek bir fikrim bilgim yoktu. Şirketimiz için bir yedekleme ve basit bir media server arayışındaydık. Çok geçmeden teknoseyir üzerinden nas cihazlar ile ilgili detaylı bilgiye ulaştım. Ardından Zyxel Nsa 320 Media Server cihazını aldım. Ürünü alıp kullanmaya başlayalı yaklaşık 1 ay oldu. Bir Nas cihazı olarak fiyatı çok uygun. Harddiskleri cihazdan ayrı olarak aldım. Şu an üzerinde WD Red serisi 2 TB iki adet takılı.

Öncelikle belirtmek isterim ki ürünün henüz Türkçe desteği yok. Üst modellerde var mı bilmiyorum ancak firmware update yapmama rağmen Türkçe dil desteği gelmedi. Dil konusunda sıkıntısı olabilecek kişiler için pek uygun değil zira detaylı ayarlara sahip bir cihaz.

Cihaz kendi yazılımı Nas Starter Utulity ile geliyor. Burada kısıtlı da olsa bazı bilgilere ve menülere erişebiliyoruz. Ekran görüntüsünü paylaştım. Admin paneline aynı modemler gibi bir tarayıcı ile bağlanılıyor ve detaylı bilgilere, ayarlara buradan ulaşılabiliniyor. Cihazın Media Server arayüzü özellikle smart tv ler için çok kullanışlı ve hoş. Evinizde torrentlerden vs. indirdiğiniz filmleri smart tv nizden bu arayüz ile rahatlıkla izleyebilirsiniz, ekran görüntüsünü paylaştım.

Cihaz bulut depolamaya, kendini başka bir nas cihazına kopyalamaya izin veriyor. Dışarıdan da kendisine bağlanılmasına izin veriyor tabi statik bir IP'ye sahip olmanız halinde.

Bir adet gigabit portu mevcut. Fazla bilgisayarı olan ve sürekli büyük kapasite veriler ile çalışan işletmeler bu anlamda sıkıntı yaşayabilir. Ancak form, döküman, resim gibi verilerle çalışan benim çalıştığım gibi işletmelerde bu pek de farkedilmiyor.

1 aylık kullanım sürem içerisinde yaklaşık 20 günün ardından 2. harddiskin yeşil olan ışığının kırmızı yandığını farkettim. Admin panelinden giriş yaptığımda burada 2. harddiskin "sorunlu" olarak belirtildiğini gördüm. Hemen yanında "repair" (tamir et) seçeneğini farkettim ve tıklayıp kurtarma işlemini başlattım. Yaklaşık 1 saat içerisinde (bu zaman veri boyutuna göre değişebilir) cihaz kendi kendine arıza gösteren harddiski formatlayıp sıfırladı ve tüm verilerimi ayarlarıma uygun şekilde raid ledi. Hiçbir veri kaybı yaşamadım. Cihaz 7/24 açık olarak 1 aydır aktif çalışıyor ve 5 adet pc sürekli olarak verilere ulaşıyor ve yeni veriler oluşturmaya devam ediyor.

Diğer donanımsal özelliklerine burda girmeyeceğim, ürünün kendi internet sitesinden zaten bu bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Ürünün şuanki yaklaşık piyasa fiyatı KDV dahil 260 TL civarı. (Harddisk içermez).

Cihazın fiyatı, kurulumu, arayüzü, kullanımı, portatifliği, sessizliği ideal. Özellikleri giriş ve orta seviye için güzel.

Türkçe arayüz olmaması, yüksek performans isteyenler için tek gigabit portu olması göze çarpan eksiklikleri.

Umarım nas cihazı almayı düşünen teknoseyir takipcilerine faydalı olmuştur.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 4 / 21