Ecdad Emanetleri Serisi

Ara ara sizlerle paylaştığım, arayıp bulmaktan keyif aldığım “Ecdad Emanetleri” koleksiyonumun, benim açımdan kalan son eksik parçası da bugün ulaştı ve benim için bu ufak koleksiyon, “şimdilik” tamamlandı.

Listede eksik olup bugün ulaşan parçadan biraz bahsedeyim. İlk olarak Avusturya üretimi Osmanlı 15. Kolordu Rozeti.

15. Kolordu ilk olarak Çanakkale Cephesinde savaşmış ve büyük başarılar elde etmiş. Bu rozet de bunu simgeliyor. Türk sancağını dalgalandıran bir mehmetçiğin ayaklarının altında yatan bir ayı detayı, Çanakkale’de bozguna uğratılan itilaf devletlerini, arka tarafta güneş detayı içerisindeki camii detayı da kurtarılan İstanbul’u simgelemiş. 15. Kolordu akabinde İttifak devletleri için Galiçya’da, daha sonrasında da farklı cephelerde savaştıktan sonra en son olarak Kazım Karabekir Paşa komutasında Doğu Cephesi olarak milli mücadeleye destek vermiş Rozet Viyana’da üretilmiş.

 

İkinci parça; Osmanlı İmparatorluğu Savaş Pilotu Brövesi.

 

Şaşıranlarınız belki olabilir ama 1. dünya savaşı cephelerinde, akabinde de Kurtuluş Savaşı sürecinde savaşan savaş pilotlarımız vardı. Bu bröve işte o pilotlarımızın ve bizle birlikte savaşan Alman pilotlarına verdiğimiz bröve.

Birkaç farklı çeşidi üretilmiş. Benim elimdeki Alman Meybaurer üretimi bir model. Muhtemelen de Türk bir pilota değil de Alman bir pilota verilenlerden.

Bu bröveyi takan pilot subaylar, aynı zamanda Çanakkale, Süveyş, Hicaz, Kutül Amare gibi farklı cephelerde de savaştıkları için hemen hepsinde Osmanlı Harp Madalyası (Eiserner Halbmond) da takdim edilmiş.

 

Bugün ulaşan ve Ecdad Emanetleri adını verdiğim koleksiyonumun en değerli parçası ise İstiklal Madalyası.

Kurtuluş Savaşının ardından, TBMM tarafından savaşta direkt katkısı olan tüm subay ve erat için verilmiş olan bu İstiklal Madalyası kendinden önce çıkartılmış tüm madalyaları geçersiz kılıp tek başına gururla taşınması gereken bir madalya olmuştur. Madalya’nın ön yüzünde eski meclis binası ve Ankara silüetinin güneş gibi ışıması ile yeni kurulun devletimizi, hemen önündeki dünya, orak, dişli çark, palet yeni kurulan ülkenin bilim, sanat, üretime verdiği önemi, en öndeki mühimmat taşıyan kağnı ve köylü detayı da Kurtuluş Savaşı ile sembolleşen topyekün tüm halkın katkısını sembolize etmekte.

Madalyanın arka yüzünde ise Ay Yıldız motifi arasında Ankara’dan çıkıp Misak’ı Milli içerisindeki şehirlere ( Edirne, Bursa, İzmir, Konya, Adana, Musul ve Kars) ulaşan oklar resmedilmiş. Atatürk biraz daha yaşasaydı, Musul’un da ülke topraklarına katılması gerçekleşebilirdi.

Madalyanın şerit rengine göre kimlere verildiği anlaşılabilmekte.

kırmızı madalya : bizzat savaşa katılıp, cephede savaşanlara
yeşil madalya : savaş zamanı mecliste bulunanlara
beyaz madalya : savaş anında cephe gerisinde yardımı bulunanlara
kırmızı-yeşil madalya : savaş anında mecliste bulunup cephede savaşanlara verilir.

Aslında kurdelesi daha yeni olan yada yeni kurdele bağlanmış olan İstiklal Madalyalarını piyasada görmek mümkün olsa da ben bilhassa bu madalyayı koleksiyonuma katmak istedim. Madalya, uzun yıllar boyunca gazimizin göğsünde gururla taşınmış ve zaman içerisinde yıpransa da asaletini hiç kaybetmemiş.

Listenin son eksik parçasının da ulaşmasının ardından kitaplığımda sergilediğim bu ufak kokeksiyonun son halini de sizlerle paylaşayım istiyorum.

Birinci sırada, Avusturya üretimi, o dönemler kep rozeti olarak tasarlanıp 1. Dünya Savaşında propapaganda faaliyeti amacıyla İttifak Devletleri halklarınca taşınan ufak bir rozet. Rozette, ittifaka katılan ülkelerin kralları işlenmiş. Altında da Latince Viribus Unitis 1915 yani Birleşik Kuvvetler 1915 yazılmış.

İkinci sıradaki rozet ise, daha öncesinde sizlerle paylaştığım, oldukça nadir bulunan bir propaganda kep rozeti. Üzerinde Enver Paşa, Cevat Paşa ve Otto Liman von Sanders Paşanın tabloları bulunan, Osmanlıca ve Almanca “Çanakkale Nöbeti” yazılı bir bir boğaz silüeti resmedilmiş.

3. Sırada şanlı İstiklal Madalyamız

4. sırada, ekibe yeni katılan Osmanlı Savaş Pilot Brövesi var. 5. Mehmet tuğralı. Altında da Osmanlı’nın kuruluş yılına ithafen 699 yazılmış (hicri yıl)

5. sırada, genellikle “Gallipoli Star” olarak bilinen ve sanılanın aksine sadeve Çanakkale cephesinde değil, tüm cephelerde savaşan üst ve alt rütbeli subay ve erlere verilen “Harp Madalyası” var. Bu madalyadan Atamızda da vardı. Bendeki model Almanya üretimi. Üzerinde mine kaplaması olmayan Türk üretimi versiyonları da var. Yine 5. Mehmet tuğralı.

Son sırada da Osmanlı 15. Kolordu Çanakkale Rozeti

Tüm bu madalya ve rozetleri de 1:1250 ölçekli Osmanlı-Türk Gemi modellerimin olduğu standa sergilemeyi tercih ettim, bence yakıştılar.

Son olarak da aralarında dünyanın ilk zenci (Afrikalı) pilotunun da bulunduğu Osmanlı-Türk Savaş Pilotlarımızın karizmatik bir fotografını da ekleyeyim., Emekleri ve özverileri ile vatanımızın kurtuluşuna olan katkılarından dolayı herbirini saygıyla ve minnetle anıyoruz.

(soldan itibaren: YZB. Murat Bey, ÜTĞM. İsmail Bey (Gökgezen), YAB. Kamil Bey (Bursalı Kamil), YZB. Savmi Bey, YZB. Necmi Bey (ilk Deniz Tay. Mektebi Müdürü), YZB. Sami Bey (Bahriyeli), YZB. Cemal Bey, ÜTĞM. Mehmet Ali Bey (Bahriyeli), ÜTĞM. Tahsin Bey, YZB. Ahmet Bey (Arap Ahmet), YZB. Yahya Bey (Sarhoş Yahya), ÜTĞM. Abdurrahim Bey)

 

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Tüm blog yazılarını gör