Şu son paypal.me meselesinden sonra bazı izleyiciler mali müşavir bulup sorma şansı elde ettiler. Özellikle @biggestlier'a teşekkür ediyorum. Mali müşavir tanıdıkları olan var ise bizim durumu danışmaya devam edebilirler. Elde yeterince sağlam veri olduğunda belki bir video haline getiririz.

Şu ana kadar kesin olan bilgiler şöyle. Başından beri söylediğimiz bağış yasak hadisesi doğru. Vakıf ya da dernek değilseniz, bağış adı altında bir kuruş toplayamazsınız. Ki öyle bile olsanız ancak vakıf/dernek masraflarınızı karşılamaya izin var. 'Bu da benim maaşım olsun' diyemiyorsunuz.

Paypal üzerinden bağış/donate özelliğini sitesine koyanlar iki tane suç işliyor. Birisi izinsiz bağış toplamak diğeri de vergi kaçırmak. Ancak hepsi vergi kaçırmıyor olabilir. Bunu bilemeyiz. Fakat hepsinin izinsiz bağış toplama suçunu işlediğini söyleyebiliriz. Bunun cezasını henüz öğrenemedim.

Peki yapan nasıl yapıyor? Henüz ihbar edilmedikleri için. Muhtemelen herkes 'benimle mi uğraşacaklar' diyor. İhbar edilene kadar uğraşılmıyor. Bir gün maliyenin ihbarcılara ödül verdiği ve bu kadar adamın açık verdiği duyulursa, birileri bunu iş edinebilir. Çok riskli.

Öte yandan yurt dışındaki bir merkezde toplanacak paranın Türkiye'ye getirilip vergilendirilmesinde sorun çıkmayacak gözüküyor. Yani Patreon sistemini kullananlar eğer vergilerini veriyorlarsa güvende gözüküyorlar. Ama onu da bağış olarak duyurmamak da fayda var.

Diğer yollar zaten malum. Aboneli satışı vs derken Türkiye içinde faturalı iş yaparak kazanç elde etmek mümkün. Ancak onun farklı dertleri var ve operasyonel olarak gerçekleştirip bir de kar etmesi zor. Patreon ve benzeri sistemlerin komisyonlarının makul ve yurt dışında olması, toplu olarak bir kerede ödeme yapması gibi avantajları var.

Tabii ideal olan devletin bir gün bu işe uyanıp, internet girişimlerinin önemli bir gelir kaynağı olabilecek bu bağış/tip sistemlerinin yasal sınırlarını çizmesi ve şu an geçerli olan bağış kavramı ile tamamen ayırması olur. Misal X TL'ye kadar vergiden muafiyet ya da para toplama izni gibi.

Öte yandan bir diğer yol da Vimeo ya da YouTube gibi izleyiciden para alabilen sistemlerin kullanılması. Vimeo Türkiye'ye açık gözüküyor ama YouTube henüz Türkiye'ye kapalı. Açılınca bu da problemsiz bir şekilde kullanılabilecek.

Şimdilik edindiğim bilgilerle durumun özeti bu.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 10 / 88
  • bi adam @biadam

    @gamsizm gör bunu, duy bunu reyiz.

  • serdarservet --update @serdarservet

    @gamsizm Amcamla 3 gün içerisinde görüşeceğimi söylemiştim. Biraz geç kaldım ama kusuruma bakmayın 🙂 Daha bu sabah görüşebildim. Bana yazdığınız cevabı okudu, ve şunları dedi :
    Eğer dernek kurulacak olursa, bir sorun kalmaz. Ama dernek kurulmayacaksa mutlaka fatura kesilmek zorunda. Bu para, Paypal'dan TS'nin hesabına geri döneceği ve para oraya gireceği için, yasalara göre TS alınan her para başına fatura kesmeli. Ancak şu şekilde de olabilir ;
    TS, ufak bir yazarkasa alır ve Paypal'a giren her (mesela 10 TL) için fiş keser. O fişleri de tek tek göndermek zorunda değil, çöpe atabilir. Gün sonundaki raporları toplar sadece. Maliye de TS'yi bir işyeri gibi alıp bu rapora bakar. İşin en kolay yolu bu. Eğer tek tek fatura hazırlamak zor geliyorsa fiş kesilmesinin yasalara aykırı bir yönü yok. Maliye'ye görünen bir bakkal, bir esnaf gibi çalışacak sadece 🙂
    Ne düşünüyorsunuz ? Mantıklı mı sizce ?

    • prometrik @prometrik

      Aslında tüm paralar bir kişiye gönderilse de sadece o bir kişi için fatura kesilse olmaz mı? Burada 1 şahsi kişide paralar toplanır, şahsi kişi bunu ts,ye aktarır ve ts de bu kişiye fatura keser gibi. Tabi burada bu kişi üzerine sorumluluk almış olacak. @gamsizm olsun diyecektim ama ileride bir sorun falan çıkar mı bilemiyorum yine.

    • serdarservet --update @serdarservet

      @prometrik Her durumda para gönderilen kişiler için teker teker fatura veya fiş kesilmek zorunda. Tek kişi olsa da farketmiyor. Yolda çıkıp toplasa tamam ama, arada bir hesap olduğu için bir değişiklik olmaz sanırım.

    • prometrik @prometrik

      @serdarservet Şirket olarak toplamayacak, şahsi olarak alınacak. Kendisi de şirkete aktaracak ve ona fatura kesilecek. Yani şirket ile göndericiler arasında 1 kişi tampon olacak.

    • Murat Gamsız @gamsizm

      Zaten fatura çözümü bildiğimiz şey. Ama pratikte yazar kasa kullanan görmemiştim böyle bir iş için. Biz yine yaparsak fatura yaparız. Onu otomatikleştirmek daha kolay. Bu durumda bir alt limit olur elbette. 1 TL kabul etme şansımız kalmaz.

      Patreon gibi sistemler için bir açıklama getirmedi ama bu. Çünkü orada Adsense gibi yurt dışı hizmet söz konusu. Paypal sadece ödeme aracı orada bir hizmet göstermek zor. Aynı şekilde Vimeo ve YouTube da yurt dışında hizmet veriyor. Onlarda sorun olmamalı.

    • serdarservet --update @serdarservet

      @gamsizm Patreon hakkında fazla soru soramadım, zamanım yoktu. Ama onun hakkında da bilgi almaya çalışırım. Ama şu şekilde açıklamıştı kendisi :
      Para yurtdışına gitse bile gelir TS'nin hesabına yatacağı için fatura kesilmesi zorunlu. Çünkü Maliye'nin bu paranın nereden geldiğini bilmesi gerekiyor.

    • Deniz Karaduman @deniz-karaduman

      Fis ile olacak is degil bu, dogru olmaz. Yarin obur gun inceleme gecirilirse o gelen paralar karsiliginda bak bu fisleri kestim mi denecek? Mutlaka fatura karsiligi olmali, kaldi ki muhasebe kayitlari icin de isimleri ayri carilerde takip edip , banka veya paypal ekstresini islediginizde de bu carileri kapatmaniz gerekir. Fis olmaz burda, ben yaptim oldu derseniz , inceleme esnasinda bu kesilen fisler dikkate alinmadan bir o kadar da fatura kesme surpriziyle karsilasabilirsiniz.

  • Murat Gamsız @gamsizm

    Zaten Patreon'a fatura kesilecek. Google'a kesildiği gibi.

  • y.yilmaz89 @y-yilmaz89

    n9 meego işletim sistemi üzerine ubuntu touch yada android kurmak istiorum. işin ehli arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim. http://www.facebook.com/y.yilmaz89