Bir Telefon Alırken Ödediğimiz Vergiler Sonucunda Telefonların Maliyeti

Apple'ın yeni telefonu iPhone SE modelini çıkarması ile birlikte telefonlara ödediğimiz vergiler tekrar merak konusu olmaya başladı. Telefon ürün grubuna ödediğimiz vergiler uzun yıllardır tartışılmaya devam ediyor. Tabii biz bu vergileri tartışa dururken yıllar içinde bir telefon almak için ödediğimiz vergi oranları ise artmaya devam etti.

Günümüzde artık belli bir seviyenin üstünde bir telefon almak istediğimizde %96 oranında vergi ödememiz gerekiyor. Ucuz bir telefon bulabildiğiniz takdirde ise toplamda %64-83 arası bir vergi ödemeniz gerekiyor. Bir yandan sürekli artış eğrisinde olan döviz ise tüketici ve firmaların belini bükmeye her zaman olduğu gibi devam ediyor.

Telefonların ilk döneminde sadece KDV (Katma Değer Vergisi) ödenip bir ürün ithal edilebilirken, ülkemizi derinden etkileyen Marmara depremi sonrasında yaraları sarmak adına çıkartılan ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) maliyet kalemine eklenmiş ve telefon fiyatları üzerinde etkisi olmuştu.

Sadece içerisinde radyo bulunan telefonlardan alınan TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu) vergisi telefonlarda internet üzerinden de radyo dinlenebiliyor gerekçesiyle her telefondan alınması zorunlu hale getirilmişti. TRT bandrolüne zaman içerisinde çeşitli düzenlemeler gelmesi sonucunda artık bu bandrol bir telefona %10 oranında etki eder hale geldi.

Telefonlara geçtiğimiz yıl getirilen değişken ÖTV zam ayarlaması ile birlikte telefon maliyetlerine bu vergi ham fiyata göre %25-40-50 şeklinde dahil edilir oldu. Son olarak geçen ay hayatımıza giren Kültür Bakanlığı payı da %1 şeklinde uygulanacak halde sessiz sedasız hayatımıza girmiş oldu. Vergi oranlarının direkt yüzde olarak ham fiyata dahil edildiğini düşünüyor iseniz kazın bacağı pek öyle değil demek gerekiyor. Ülkemizde telefonlara uygulanan vergiler eklenen şekilde hesap edilerek ödeniyor. Dolayısıyla biz tüketicilerin üstüne bu yük daha katmerli şekilde yansıyor.

Telefonlara uygulanan vergiler sonucu hesaplandığında telefonların maliyetlerini görmüş oluyoruz. Atlanmaması gereken bir nokta ise bu vergilerin maliyeti gösteriyor olması çünkü bu bedellerin içerisine ithalatçı firmaların, aracıların, satıcıların masraf ve kârları dahil değil. Her firmanın masraf ve kâr marjlarının değişken olması, firmaların stratejilerinin farklılık göstermesi sebebiyle telefonların son tüketici fiyatını belirlemek haliyle mümkün olamıyor. Aşağıda yer alan tabloda çeşitli ham maliyet fiyatına sahip telefonların gün sonunda önümüze nasıl bir fiyat ile gelebileceğini hesaplamaları ile birlikte görebilirsiniz.

 

- 500TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %64, maliyet fiyatı 819TL
- 1000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %83, maliyet fiyatı 1834TL
- 1500TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 2947TL
- 2000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 3929TL
- 3000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 5894TL
- 4000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 7859TL
- 5000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 9824TL
- 6000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 11788TL
- 7000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 13753TL
- 8000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 15718TL
- 9000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 17682TL
- 10000TL vergisiz fiyat, toplam vergi oranı %96, maliyet fiyatı 19647TL

BeğenFavori PaylaşYorum yap
Önceki yorumları gör 7 / 8

Grafik Kartları indeksimiz güncellendi...:=))) Canı sıkılan kağıt üzerinde karşılaştırsınlar...

https://1drv.ms/x/s!AviiMg4MpCaugVaaX3y7OOMMAwyg?e=g8KsRO

Grafik Kartları.xls

Microsoft Excel Workbook
BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Mustafa ÜNLÜ @mustafaunlu

    Güzel derleme teşekkürler. Keşke güç tüketimleri de yazsaymış. Ben işlemci grafik kartı alırken mutlaka güç tüketimlerine de bakıyorum. Malum elektirik pahalı.

    • Mustafa ÜNLÜ @mustafaunlu

      @emmi Bence gayet atarsız yazmışsın ama kendince tam olarak neye atarlandın ben anlamadım.
      -Listede watt olması gerektiğini düşündüğümü mü? Eğer öyleyse bu derlemenin ben ve benim gibi düşünenlerin daha fazla ihtiyacını karşılamasına yönelik bir öneriydi. Bunun nesine takıldın?
      -Alacağım ürünlerin watt değerine bakmam mı? Bu benim kişisel tercihim. Ben bir tüketici olarak her ay fazladan 10 lirayı vermek istemiyorum. Ben burada bir sav sunmadım ki hayır yanlıştır diye karşı çıkılsın.
      -Yok Türkiye'de elektriğin pahalı olduğuna katılmıyorsan, bu tamamen insanların gelir durumuna göre görecelidir. Sen veya başkaları zengin olabilir belki ama ben zengin değilim. Neden gereksiz harcama yapayım?