Pentium'lu Yıllar - Bölüm 1
Kişisel bilgisayarlar 386 ve 486 işlemcilerle birlikte geniş kitlelere ulaştılar, ancak her eve girmeye başlayıp vazgeçilmez bir araç haline gelmeleri Intel'in Pentium işlemci serisi zamanında gerçekleşti. Internete ilk kez Pentium işlemcili sistemlerle bağlandık, 3D hızlandırıcı kartları ilk kez Pentium işlemcili sistemlerde denedik. Yeni çıkan Windows 95'i ilk Pentium işlemcili sistemlere yükledik. Hatta çoğumuz ilk overclock denemelerimizi Pentium işlemcilerle yaptık. Kısacası, Intel Pentium işlemci serisi bilgisayar tarihinde çok önemli bir kilometre taşı.
Bu önemli işlemci ailesinin 1993'den 1997'ye kadar süren öyküsünü her yönüyle, tüm üyeleriyle ele alabilmek için tek bir bölüm yetmeyeceğinden, sizlere iki bölüm hazırladık. Bugün izleyeceğiniz ilk bölümde Pentium işlemcilerin ilk modellerini ele alacağız. Bir iki gün sonra yayına girecek ikinci bölümdeyse, Pentium MMX işlemci ailesini ve Pentium ailesinin çok farklı, az bilinen bir üyesini hatırlayacağız.
LP
Alternatif yonga seti üreticilerini sayarken UMD demişim, doğrusu UMC olacak... 🙂
ST
Niye bu 10dk çabuk bitiyor anlamıyorum.
İzlerken nefesinizi tutarsanız geçmek bilmez o on dakika 😛
Koray Üstüner
Zamanda yolculuk bu olsa gere. Soluksuz izledim, keşke bitmeseydi 🙂 Kutuda Pentium Pro mu var çok merak ettim bak şimdi 🙂
Doğan Çevikol (insomnia)
Ben kendi kullandığımdan mıdır bilmiyorum ilk pentium neslinin en popüler üyesinin hep P100 olduğunu düşünmüşümdür.
DX4-100 vs. P100 tartışmalarına çok girerdik o vakitler...
Kutudan bence de pro çıkacak 🙂 Bir ihtimal ilk mobil pentium falan da çıkabilir...
Sencer SOYLU
Galiba Pentium Pro hemde Voltage Regulator ile birlikte 🙂
Geçen Ebay de gezerken gözüme çarptı, elimde olmadığın fark ettim hemen aldım 🙂
En Son Arkdaşım Hurdacımı olcan diye çığlık atıyordu 🙂 Güzel şeyler güzel...
O zamanlar için abes çekirdek ve soket şekliyle bir fanteziydi Pentium Pro'lar.
Celeron ve PII serisi de bekliyorum. Şeklen çok farklı olmalarının yanı sıra 450MHz'de çalışan bir 300A görmek hoş olur.
mav1li
P233 MMX 594$ mış.
http://www.cpu-world.com/CPUs/Pentium/Intel-Pentium%20MMX%20233%20-%20FV80503233.html
Predator Dr.K
p60 ların kayan nokta hesaplayıcısında hata vardı bazen basit 4 işlemi yanlış hesaplıyordu bu yüzden erkenden toplatıldılar ve seriye p75 ile devam edildi.
Bunuda ek bilgi olarak eklemek isterim.
486dx4-160 lardan hiç haberim yoktu.
sanıyorum pentium olarak p120 falan anca oluyordur.
LP
160 MHz olan 486 işlemci Intel üretimi değil, AMD X5-160 diye AMD üretimi bir işlemci. 486 işlemcileri ele aldığımız bölümde görüntüsünü de yayınlamıştık.
Densha_Otoko
Kutudan Pentium OverDrive cikabilir belkim ?
ufak bi spoiler yapalım evet kutuda pentium pro var :))
386sx-25 tabanlı orjinal makinadan, çıkma bir p75(75$ vermiştim, benden 100$ istediler bende her bir mhz ne 1 $ ancak veririm demiştim, gülüşmüştük) işlemcisi alarak ilk upgrade mi 14 ocak 1997 de yapmıştım.
Erkan
Müthiş bir format olmuş ... Tozlu raflar bölümü ... Bilmediğim birçok şeyin farkına vardım
Tekram P5T30-B4 anakartım ve Intel Pentium MMX 233 mhz işlemcim var benimde 🙂 Biraz sorunluda olsa Hala çalışıyor ne varsa eski donanımlarda var 😀
Daha önceden de düşünülmüştü sanırsam; bir bölümde de bu malzemelerle bir bilgisayar toplansa ve üzerine windows kurulsa, zamanın oyunlarından çalıştırılsa çok güzel olur. 486 sistem ve windows 3.1 (4 disket kurulumu vardı yanlış hatırlamıyorsam); Pentium ve win95 bir de üstüne vodoo 1 hızlandırıcı, müthiş nostalji olur.
keskino
öyle bir şey düşünülüyorsa 386, 486 3-4 tane anakart var elimde, 8*128 KB ramli bir anakart var 486 ydı sanırım, fiziksel olarak çok iyi kondisyondalar ama çalışıp çalışmadağına bakamadım açıkçası. gerekirse deneyip bakmaya çalışabilirim.
LP
Arşivimizde Pentium işlemci ve anakartlar bol, ancak 386 ya da 486 düzeyi bir anakartımız yok. Bize sağlayabileceğiniz bu kategoride bir anakart varsa, memnuniyetle kabul ederiz. 🙂
Sevgiler, LP
ufuk tuna
siteyi yeni yeni tanıyorum.. oldukça yararlı.. sorum şu;
ilk pentium ailesi sanırım; 22/mart/1993 doğumlu, PENTIUM adlı, P5 kodlu, 60 Mhz ve 66 Mhz lik iki model içeren tek seri idi...
Ben sonraki pentium ailelerini, bu ailelerin serilerini ve,
her serideki modelleri merak ediyorum.. bunları nasıl öğrenebilirim..
ALİ YILDIZ
SİZ BU İŞİ BİLİYORSUNUZ.... İLGİYLE TAKİP EDİYORUZ... 🙂
Allah belasni versin Intelin. ve IBM in. Omrumu curutdu Pentum 3 de