Paylaş Paylaş

AMD: İşlemci dünyasında rekabetin ismi - Bölüm 1

Ve beklenen Tozlu Raflar bölümü geldi. Elimizde işlemci örnekleriyle AMD'nin tarihine dalıyoruz. Özellikle AMD'nin Intel ile yollarının ayrılması sürecini ve Intel'e kafa tutmaya başladığı dönemin hikayesini film gibi izleyeceksiniz.

AMD'nin tarihini ele aldığımız Tozlu Raflar dosyasını iki uzun bölüm olarak sunuyoruz. Birinci bölüm 1969'daki firma kuruluşundan, 1999 yılında çıkan AMD K6-III işlemcisine kadar olan dönemi ele alıyor. Haftaya yayına girecek ikinci bölümdeyse Athlon efsanesi konu edilmekte.

BeğenFavori PaylaşYorum yap
  • Ziyaretçi

    Tesekkurler, bekledigim bolum geldi sonunda!

    Bugun dun bahsettigim video yada sorunu yok.

    Tekrar nice mutlu senelere!

  • LP

    Selamlar,

    Ne yazık ki videoda isimlerini söylemeyi unuttuk. Bu izlediğiniz bölümde ve haftaya yayınlanacak ikinci bölümde gösterdiğimiz bir kaç işlemci, TeknoSeyir izleyicileri tarafından bize ulaştırıldı.

    Emrah Alkan
    Hakan Celil Kaya
    Mehmet Altuğ Tabak
    ve Cem Gencer dostlarımıza sonsuz teşekkür ederiz...

    Sevgiler, LP

  • intense

    o değil de yakın plan çekim yapan ikinci kamera daha net ve canlı renklere sahip onu farkettim 🙂

  • zubak @zubak

    Amd baya badirelerden geçmiş amd kullanıcısıyım intel'i nedense hiç sevemedim sadece ürün anlamında değil itici geliyor. Yakın gelecekte bir masaüstü yada dizüstüü alma planım yok ama alacak olsam amd alırdım herhalde.

  • yücü

    2000 li yıllarda bilgisayarım oldu olduğunda da amd oldu işlemcisi , böylede tarihini öğrenmiş oldum devamınıda merakla bekliyorum . Yeni bilgisayar alacağım zamanda amd olacak nedense seviyorum amd yi . Bilgisayar dünyasında biraz Robin Hood tarafı var gibime geldi hep öyle düşündüm yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum 🙂 intelinse gözümde acımasız , kötü bir çocuk imajı var . İşletim sistemlerindeki gibi windows karşısında linux nasılsa intel karşısında da amd yi öyle düşünmüşümdür daha özgür daha ucuz bizi seven 🙂 , Karşılaştırmamdoğru yada yanlış olabilir ama ne yapalım 🙂 Bozmayın sakın hayalimi . Bu arada amd turion serisi işlemciler tozlanınca gönderebilirim bir örnek .Uzun yıllar boyu Tekno seyir izleyeceğimizi ümit ederek ...

  • Seçkin Çiçek

    ilk kullandığım p100 intel işlemcisinden sonra çok uzun bir dönem sadece amd kullandım.en son kullandığım amd 3700+ idi. OC ile fx57 hızına çıkarıp ne güzel kullanırdık dfi sli-dr anakartta.Sonrasında core2duo yıktı geçti amd yi. E6600 işlemciden bu yana hala intel kullanıyorum.3 ay önce fx8150 ile tekrar amd ye dönmek istesemde gerek işlemciyi gerekse anakartını stokta bulamadığım için 2600K ile maximus iv extreme-z ile yola devam ediyoruz.

    Şahsi fikrim eğer amd olmasaydı,yarattığı rekabet ortamı olmasaydı intel hala belkide ısıtıp ısıtıp p4 satardı bize.... olumsuz getirisi ise anakartların ayrılması olmuş...

    Çok güzel bir bölüm olmuş devamı dahada güzel olacaktır.Gönüllerin birincisi AMD ye yakışan bir seri olacaktır 🙂

  • Deep_veeD @deep_veed

    AMD hayatıma ilk K6-II-350 ile girdi. AMD ile ilgili bütün anlatılanların hurafe olduğu anlamamı sağladı. Sonra işlemciyi K6-II-550 ile değiştirdim. P2 ye ne kadar rakipti bilemem ama Celeronlardan iyi olduğunu düşünüyorum. Athlon 800 e kadar onu kullandım ve AMD tercihlerim devam etti.

    AMD inteli zorda bırakan, yeni modellerin çıkmasını ve ucuzlamasını sağlayan tek firma. Rekabetçi bir geçmişi olduğu doğru. Ancak XP serisinden sonra bir türlü intelin güncel modellerine rakip olabilecek bir mimari çıkartamadı. Şu an hangimiz çıkıp birilerine intelin o modelini alacağına AMD nin şu modelini al deriz ve ikna edebiliriz ki. Rekabetçi yeni bir seri gelmezse AMD nin de tüketicinin de işi zor. 4-5 sene sonra AMD yi tozlu raflarda kalan bir marka olarak görmek istemem.

  • Recep @recep

    İlk bilgisayarımı 99 da vestelden almıştı babam. Ben o zamana kadar okuldaki terminalde yanlış hatırlamıyorsam rex adında hiç kimsenin duymadığı (duyduysanız cahilliğime verin)bir programlama dilinin inceliklerini öğrenmeye çalışırken windows'tan habersiz, bilgisayarın eve alınabilen bir şey olduğundan habersiz bir anadolu çucuğu idim. Babamında nereden aklına geldi nereden estide gitti bilgisayar aldı hala bilinmez. Şimdi ise bilgisayarı ve interneti kapatınca bir uzvumu kaybetmiş gibi hissediyorum. Sizler gibi derinlemesine bilgim hala yok ama bilgisayarımı seviyorum.

  • HarictenGazel

    AMD'yi K6 da yakalabilmişim... geçmişi çok daha eğlenceliymiş ama Türkiye de görmek nerde....

    i386 486ları gördük ama... AMD yeri her zaman başka

  • Sezer SEVİNÇLER @sezers

    vallahi tam beklediğim bölüme geldiniz. Ben 1990'da intel 486DX33@60 olarak kullandıktan sonra istanbulda bilgisayar firmasında çalıştığım ve büyük toptancı ve distiribitörlerden ürün almamıza rağmen istedğim AMD anakartını bulamayınca ( Micro Star Inc şimdiki adıyla MSI ) Athlon Slot A 1000 Mhz Cpu'yuda alamamıştım. Bu arada 1000mhz'e ilk seri üretimde çıkan üretici AMD olmuştur ve K6-III'te adını duyduğum 3DNOW eklentisi için almak istediğim CPU üreticisi olmuştu ama Pentium II 233@333 ile yola devam ettim. sonrasında 2000 yılında K7 Athlon XP 2000+ ile AMD yolculuğum başladı. AMD Athlon 64 3000+ ve X2 6400+'dan Sonra şimdilik son durak Phenom II X3 720@X4 975, Bundan sonraki planlarımda ikinci jenerasyon FX APU olacak gibi. hey gidi günler. iyi günler kolay gelsin

  • seether8

    Merhabalar,

    Çok güzel bir bölüm olmuş 2. bölümü sabırsızlıkla bekliyorum. Nereden nereye AMD artık bir yükeselişe çıksa artık işlemci bölümünde GPU da bence Nvidia ile baş edebilcek düzeyde ama CPU da İnlet çok önde buda biz kullanıcıları fiyat olarak çok etkiliyor. Lafı uzatmadan teşekkürler üstadlar bilgi ve emek için, beklemedeyiz 2. bölümü. iyi çalışmalar

  • ekenciz @ekenciz

    Videonun ilk girişindeki müzik, 1980lerdeki Kaynanalar dizisinin giriş müziğini hatırlattı bana. AMd'yi id4100 ile kulladnım ama p75'e geçince onun yavaşlığını da anlamış oldum Socket 754 2800 kullanmıştım ki parasına göre gayet iyi bir işlemciydi. Nvidia anakartta iyi idi. Ancak etherneti ne hikmetse Dlink modemimden internete çıkamıyordu. AMD'yi bugünlerde rekabet eder bir şekilde göremeiyoruz.

  • Daremax @daremax

    Gene çok güzel bir program olmuş.

  • SuPeRNaTuRaL

    Bölüm Güzeldi işlemcilerle birlikte birde bios ile ilgili konulara da değinilebilir vede ilerki konularda amd nvidia gpu kapısmalarınada değinilebilir AMD Herzaman birileriyle dalaşmayı sevmiştir Arsız Firma 😀

  • hakan

    cok güzel bir sohbet olmuş harikasınız

  • command

    Güzel bölümdü teşekkürler

  • Emre

    Maziye bi yolculuk oldu ellerinize sağlık

  • Fitzgerald

    Amd fiyat/performans yönünden çok güzel işlemciler ürettiği için insanların sevgisini kazandı. İnsanların intel'i bu denli tercih etmeleri "alışkanlık", kalite algısı gibi kavramlarla ne denli açıklanır bilemiyorum. Bunun yanında Amd'nin son yıllarda performans bakımından eski günlerinin gerisinde kaldığı da aşikar.

    İşlemcinin bilgisayara katacağı performans oranı herkesin malumu. Daha pahalı intel işlemciler yerine Amd alıp, oluşacak farkla ssd harddisk ya da daha üst ekran kartı almak daha mantıklı geliyor bana.

  • mav1li

    2000 Haziran ayında Msi ve Asus Slot A anakartı satılıyordu. 155$'a Asus K7V almıştım.

  • Çağrı

    bi zamanlar bende de athlon 1800+ vardı msi k7 anakartla kullanıyordum hepsi zamanının f/p ürünleriydi bi ara teknoseyirde bahsedilen o dergilerden bakarak oluşturmuştum sistemi her firma ayrı ayrı fiyat verirdi güzel günlerdi vesselam

  • Veysel @spectrum

    XP 1700 + mı ne vardı bende, 3200'e kadar çıkıyordu, günlük kullanımda 2800 çalıştırıyordum 🙂 Canavardı...

  • aMeLe DeVRiMCi

    Haddimi asmadan bir kac anektotta ben aktarmak istiyorum,
    Oncelikle cogu kisinin andigi sekilde RISC ve x86 turunde islemci yok, CISC ve RISC var.
    Bunu su yuzden soyluyorum Intel'in amd karsisinda elini kolunu baglayan faktorlerden birisi bu.
    CISC tabanli ilk islem birimini yapan uretici de IBM dir.
    Iste intel de o islemciyi taklit ederek once 8080'i sonra 8086 yi cikariyor.

    Yanliz 8086 yi cikarirken komut seti ekliyor isin icine, yani X86 olayinin asli oradan geliyor.
    Intel bu komut setini islemcisinin kullanim alanlarini genisletmek ve Assembly dili ile uyumlu hale getirmek icin gelistiriyor.
    Yani CPU tam anlamiyla CPU olsun diye.

    Bunlarin AMD ile alakasi davayi kazanmasinda delil olacak, cunki amd aslinda ilk islemcisinde Intel'i taklit etmedi.
    Daha eski bir CISC islemcisini taklit etmis ama o model de X86 komut seti yok.
    Bunun nasil entegre edilecegini sadece intel'den asiriyor.
    Bu inteli tabii ki rahatsiz ediyor ama PC kavramini yerlestirip soz sahibi olmak isteyen Dell'in sopasindan korkuyor cunki Intel'in en buyuk finansoru Dell idi.
    Iki sebepten oturu AMD ile isbirligini kabul etmeye karar veriyor Intel
    1. Intel'in CISC uzerinde gelistirdigi X86 komut setini yayginlastirmak istemesi.
    2. Dell'in ekonomik destegi..
    Boylece Intel'in 8086 lisansini islemcilerinde kullanma izni kopariyor
    Fakat Intel AMD'yi kendi alt firmasi gibi gordugu icin bazi limitler koyuyor ki Levent bey yazisinda belirtmis bu da kendisine pazar Isteyen AMD'nin hosuna giden bir durum degil.

    2. Nokta ise,
    3D Now!
    Ben acikcasi bu konuya deginmenizi beklerdim cunki kendisi MMX'ten sonra gelen ilk SIMD komut setidir ve bir yonuyle SSE'nin atasi oluyor. ( Aslinda 3DNow da MMX'in devsirmesi oldugundan daha bir karisik oluyor )
    Pentium 3 islemciler icin tanitimdaki en buyuk etmen SSE idi saniyorum yanlis hatirlamiyorsam.

    K6-2 islemcisinde bu ozellik gorucuye cikmis, ben de o islemciyi hic gormedim hatta satildigini bile duymadim

    Fakat ilginc nokta su ki...
    Bu islemciyi destekleyen bir kac anakart mevcut.
    ASUS P/I-P55T2P4 ve TC430HX bunlardan bir kaci.
    Hatta Asus'un kullanici kitabinda AMD islemciler icin ayar da mevcut.
    Oysa Chipset 430HX, bilinen pentium chipseti tabi bu chipset dogal olarak bir engel tasimiyor AMD islemciler icin.
    AMD'nin K6-2 233 mhz islemcisini destekleyip desteklemeyecegine ureticinin karar verdigi nokta da burasi..
    Kaldi ki o islemci de 3DNow ozelligi mevcut.
    Eskiden MMX nimetlerinden yararlanmak icin uygulamalarin da MMX desteklemesi gerekiyordu yani isletim sisteminden bagimsiz olarak.
    Tabi MMX desteklemenin yolu Intel den gecer ki MultiMedia, oyun, grafik icin cok onemli bir konudur bu.
    Fakat...
    AMD 3D Now acik oldugu halde ne anakart ne isletim sistemi olarak tam bir destek goremedi ve AMD kendi chipsetlerini yapana kadar yani K7 serisine kadar 3D Now! ne idugu belirsiz birsey olarak kaldi.
    Super socket 7 de kullanilan chipsetler AMD ye ait degildir, pentium agir bastigi icin de
    cok uzun bir sure 3DNow!'un ne ise yaradigini bilmeden yasadik.
    Daha sonra K7 ile birlitke Athlon olan islemciler kendi chipsetlerine kavusunca 3DNow! neymis yavas yavas ogrenmeye basladi insanlar.

    Intel bu ozelliklerin bir kismini SSE olarak p3 e ekliyor daha sonra ve Intel ile AMD arasinda ki karmasik iliskinin basladigi donem de bu donemlere denk geliyor yanilmiyorsam.

    Bu yukarida yazdiklarimi 1 kac sene evvel arastirmam gerekmisti, aklima geldi yazayim dedim.
    Program her zamanki gibi cok guzeldi, maziyi hatirlatti.
    Gerci Levent hocam bizden daha gecmis zamanlari hatirlar benim mazim 91-92 yilindan basladigi icin onu izlemek eksik parcalari birlestirmek gibi oluyor.

    K7 islemcisi ile Pascal denedigim gunler aklima geliyor, ha bir de 3,5 diskete sigan isletim sistemini denemistik :]

    Iyi gunler.

    • Emin Yaren

      Evet Motorola 68k serisi de x86 gibi CISC mimarisiydi, daha sonra PowerPC ile RISC oldular. Eski Amiga'lar, Macintos'lar, Atari'ler hep bu işlemciyi kullanmışlardı.
      Neyse konu dağıldı...

  • fortuneteller

    2-3 yıl öncesine kadar hala duyardık.
    AMD işelmciler çok ısınıyor 🙂

    • Veysel @spectrum

      Açıkçası hala duyuluyor. Ama artık daha çok güç tüketmesi etken, özellikle notebooklarda.

      Ne yazık ki, bu güç tüketimi sorununu çözmedikleri sürece, AMD çok fazla yol alamayacak. Bence,AMD'nin büyümesi için tablet veya mobil ürünlerde kullanılacak işlemcilere biraz daha önem vermeli.

  • Tuğcan Ünlüer

    umuyorum ikinci bölümde athlonc isimli(socket) thunderbird'leri unutmazsınız.athlon xp öncesi soket işlemcilerdi.ayrıca slot a(pluto) athlonlar her ne kadar eşdeğeri p3 lerden hızlı olsalar da l2 cacheleri bi acayipti bir kısmı işlemcinin yarısı hızda çalışırken bir kısmı 2/3 gibi hızlarda çalışıp milletin kafasını karıştırırlardı.

  • Kaya

    Yoğunluktan dolayı bu bölümü yeni izledim... Kesinlikle harika bir bölüm olmuş bir AMD sempatizanı olduğum için çok keyif aldım AMD nin PC dünyası için yeri çok önemli o olmasa ben inanıyorumki PC teknolojisi bu kadar hızlı gelişmezdi İnteli kamçılayan hep o oldu.

  • Veysel @spectrum

    Sanırım Notebook'lara geçtikten sonra, İntel bariz öne çıkmaya başladı. Yalan değil, AMD görünce direk eliyorum o notebooku, oysa bu kadar önyargılı olmamam lazım belki de...

    Ama bunda AMD'nin de suçu yok değil..

  • Hasan Yılmaz @coolnquiet

    Biraz geç farkettim bu bölümü ama olsun. Uzun süredir bekliyordum.
    Çok teşekkür ederim. Bu bölüm benim için harika oldu. Şu an bu mesajları AMD Athlon 64 3000+ işlemcili bilgisayarımla atıyorum. Normal hızı 1.8 GHz olan işlemciyi overclock ettim ve 2.47 GHz'e kadar stok fanla ulaştım. Sorun çıkarıcak kadar sorun yokmuş. Zaten çekirdek Venice çekirdeği. İnternette gördüğüm kadarıyla overclock performansı yüksek bir çekirdek. Önceki denemelerde 2.1 GHz gibi çakılıyordum. Sanırım HT Link frekansı yüzündenmiş. HT Link ve RAM frekanslarıyla oynayınca bu seviyeye çıktı.

  • ahmet

    levent abinin yaşı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başadı ben biraz geç kaldım izlemekte ama ozamanda izlesem bu yorumu yapardım 😀

  • oyunlar

    Güzel bir bölüm olmuş.Teşekkürler.

  • Ziyaretçi

    Güzel bir sohbet olmuş dilinize sağlık.

    AMD ile kullanıcıları kötü bir şekilde buluşturan bilgisayar serisi Vestel Veezy PC'dir. Bunlarda yanlış hatırlamıyorsam K6-2 350 MHz işlemci, (galiba via chipsetli) ATX anakart, 32 MB RAM (4 MB o/b ekran kartına ayrılmış) vardı. Sistemlerin durduk yerde kilitlenme, mavi ekrana düşmek gibi bir sürü sıkıntısı vardı ve sürücüler çare olmuyordu. Bu seri bilgisayarlar bir nesli AMD'den ciddi biçimde uzaklaştırdı. Ancak AMD'nin bu imajı K7 ile kökten silindi.

  • ygurbuz @ygurbuz

    Maşallah, Levent abi ne ballandıra ballandıra anlattın. Soluksuz dinledim.